DOLAR
34,4868
EURO
36,2376
ALTIN
2.961,79
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

“Okullar öğretmensiz başlamış olacak”

18.12.2023 17:44
5
A+
A-
“Okullar öğretmensiz başlamış olacak”

KTÖS Başkanı Emel Tel ve KTOEÖS Başkanı Selma Fiil, okulların açılmasına bir ay kala eksiklikleri söyledi, “Okulun ilk günü 16 Eylül, sadece Kamu Hizmetleri Komisyonu öğretmen atamaları için belirlediği imtihan zamanı 14 ve 15 Eylül, mülakatlar ise Ekim’in 1’i ve 2’sinde yapılacak. Çocuklar, bir ay öğretmensiz” dedi.

Dila ŞİMŞEK

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Başkanı Emel Tel ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Selma Fiil, 16 Eylül’de başlamış olacak eğitim yılındaki en büyük eksikliğin “öğretmen kadrosunda” yaşanacağını altını çizdi. Sendika başkanları, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun düzenlemiş olduğu Öğretmen Atamaları Imtihanı ve Atama ve Yükselme Imtihanı’nın 14-15 Eylül’de yapılmasını kınadı.

Bu problemi hem Eğitim Bakanlığı’na hem de Kamu Hizmeti Komisyonu’na taşıdıklarını aktaran Başkanlar, her iki yetkili tarafın da ‘sorumluluğun karşı tarafta bulunduğunu’ söylediklerini altını çizdi.

“Okullar öğretmensiz başlamış olacak” şeklinde konuşan Başkanlar, eğitimdeki öteki aksaklıklar ve eksikliklere de değinerek, öteki büyük bir mesele olarak ‘yeni okul yapılmaması’ bulunduğunu gösterdi.

Artan nüfusla bölgelerdeki yerleşimin ve mevcut okullardaki talebe sayısında büyük bir artış yaşandığını kaydeden Başkanlar, Belediye katkıları ile ek derslikler yapılacağını, sadece bunun geçici bir çözüm bulunduğunu belirtti.

Sınıfların en fazla 25-27 kişilik olduğuna değinen Başkanlar, altyapıda değişim yapılmadan bu sınıflarda 30’un üstünde çocuğun eğitim gördüğüne dikkat çekti.

Başkanlar, kapasite problemininin yeni okullarla çözülmesini istedi.

 

“Biz Bakanlığa rehber nitelikle emek harcamalar yaparak eksiklikleri ve olabilecek sorunları söylüyoruz. Her Bakan şeklinde, Çavuşoğlu da ilk görüşmede bizim uyarılarımızı dikkate alacağını ve ortaklaşa iş içinde olacağını söylemişti. Sadece şu ana kadar bir buluşma talebi olmadı”… KTÖS Başkanı Emel Tel

 

KTÖS Başkanı Emel Tel: “Artan nüfus, artan talebe demek…”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Başkanı Emel Tel, bilhassa Girne’deki kapasite sorununa değinerek, ek sınıflar olmadığını, birçok okulun binin üstünde talebesi bulunduğunu ve altyapının bunu karşılamaya yetmediğini beyan etti.

Tel, “Gerek yurtdışından, gerek ise köylerden göçler yaşanıyor. Artan nüfus, artan talebe demek… Sadece ne yazık ki okulların fiziki alanı kafi değil” dedi.

Bu mevzuyu Eğitim Bakanı Müsteşarına bildirdiğini belirten Tel, “Mesela Mağusa’da, Şehit Hüseyin Akil’i bitirerek üçüncü sınıfa geçen çocuklar, Alasya İlkokulu’na gidiyor. Sadece Alasya İlkokulu fiziki anlamda kafi olmadığı için, Mağusa Belediyesi’nin ek sınıf yapacağı konuşuldu. Hemen hemen bu şekilde bir emek harcama başlanmadı. Bu ek derslikleri, Bakanlık değil Belediyeler ve/yada okul müdürlerinin türlü zorluklarla bulmuş olduğu müteahhitler, sponsorlar, okul aile birliği katkıları ile yapılıyor” şeklinde eleştiride bulunmuş oldu.

“Kitap dağıtımında sorun yaşanacağı görülüyor”

Tel, “Kitap basımına hemen hemen başlanmadı sadece dağıtımda sorun yaşanacağını öngörüyoruz. Okullar açıldığı andan itibaren dağıtımlara başlanacak” dedi.

“Okullar öğretmensiz açılacak”

Yaz tatili süresince nakil çalışmalarını bitirdiklerini ve ajandaya uyarak hareket ettiklerini dile getiren Tel, “Sadece Kamu Hizmetleri, öğretmenlerin atama imtihanlarının 14 ve 15 Eylül’de yapılacağını duyurdu. Okullar ise 16 Eylül’de açılıyor. Yabancı öğrencilerin oryantasyonu, öğrencilerin öğretmen ile tanışması, itimat duyması, ailelerin öğretmenleri tanıması oldukça mühim konulardır ve öğrenciler geç atama sonrası bu sorunlarla karşılaşırken çok çok fazla vakit yitirmiş olacaklar” şeklinde konuştu.

Kadrolarda eksiklik…

Okulları denetim mevzusunda görevli yalnız 6 şahıs bulunduğunu dile getiren Tel, “Bunun haricinde 5 kişilik uzman kadrosunda yalnız 2 şahıs vazife yapıyor. Okullarda hademe, bekçi şeklinde personel eksikliği de mevcut” dedi. Hususi eğitim görevlilerinin yurtdışından getirildiğine dikkat çekti.

“Bakanlıktan izahat alamıyoruz”

Tel, “Biz Bakanlığa rehber nitelikle emek harcamalar yaparak eksiklikleri ve olabilecek sorunları söylüyoruz. Her Bakan şeklinde, Çavuşoğlu da ilk görüşmede bizim uyarılarımızı dikkate alacağını ve ortaklaşa iş içinde olacağını söylemişti. Sadece şu ana kadar bir buluşma talebi olmadı” diye konuştu. Bakanlığın, sendika çağrılarına karşı pozitif yada negatif bir geri dönüş yapmadığını belirten Tel, “Bakanlıktan, ‘Siz bu sorunları dile getirdiniz, ikimiz de şunları tespit ettik, çalışmanın şu aşamasındayız’ şeklinde bir cevap alamıyoruz” dedi.

 

“Kamu Hizmetleri Bakanlığı, Bakanlık da Kamu Hizmetlerini suçluyor, sorumluluğu birbirine atıyor. Sadece eğitime geç başlanması bir suçtur. Devlet bu yükümlülüğü yerine getirmeyerek, evlatların eğitim haklarını elinden alıyor.”… KTOEÖS Başkanı Selma Fiil

 

KTOEÖS Başkanı Selma Fiil: “Devlet, yasal yükümlülüğünü yerine getirmeyerek kabahat işliyor”

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Selma Fiil, Kamu Hizmetleri Komisyonu’nun 14-15 Eylül’de yapacağı atama imtihanlarından sonrasında, 1-2 Ekim’de de mülakatların yapılacağına dikkat çekerek, öğrencilerin eğitim haklarının elinden alındığına vurgu yapmış oldu.

“Devlet, yasal yükümlülüğünü yerine getirmeyerek kabahat işliyor, evlatların eğitiminden bir ay almış durumda” şeklinde konuştu.

Kontrolsüz nüfus artışının eğitime de tesir yaptığını söyleyen Fiil, “Mesela Değirmenlik Belediyesi katkısı ile Değirmenlik İlkokulu’na ek sınıf meydana getirecek. Sadece bunlar geçici çözümlerdir, Bakanlığın kalıcı bir çözüm üretmesi gerekiyor” dedi. Fiil, eğitimde planlama yapılması icap ettiğinin altını çizdi.

“Hepimiz birbirini suçluyor”

Öğretmen atamalarında mesele yaşanacağını Eğitim Bakanlığına ve Kamu Hizmetleri Komisyonu’na bildirdiklerini ifade eden Fiil, “Kamu Hizmetleri Bakanlığı, Bakanlık da Kamu Hizmetlerini suçluyor, sorumluluğu birbirine atıyor. Sadece eğitime geç başlanması bir suçtur. Devlet bu yükümlülüğü yerine getirmeyerek, evlatların eğitim haklarını elinden alıyor. Bu oldukça büyük bir vakit kaybıdır” şeklinde konuştu.

“İlahiyat okulu, İmam Hatip’e çevrildi”

Fiil, “İlahiyat okulu aslına bakarsak bir Anadolu lisesi tarzındaydı, sadece şimdi sınavsız girilen bir okula dönüştü. İmam Hatip Liseleri şeklinde, dinci, gerici, kindar nesiller yetiştiriliyor. Bunun için de savaşım edeceğiz” diye konuştu.

‘Koordinatör meselesine’ değinen Fiil, “Bizim yasa kadrolarımız bellidir, koordinatör diye bir şey yoktur, yasa olarak bu şekilde bir şeyi biz tanımıyoruz. Bu kadro, Bakanlık tarafınca bizlere dayatılırsa toplumumuz için böyle de savaşım edeceğiz.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190819111329.jpg

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.