Çavuşoğlu, eğitim sistemi, planlar ve hedefleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuş oldu. Okulların açılacağı eylül ayına eksiksiz hazır olabilmek için ciddi hazırlık ve emek harcama içinde olduklarını dile getiren Çavuşoğlu, çeşitli açıklamalar yapmış oldu.
Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, en mühim hedeflerinin, eğitimin tüm paydaşlarıyla beraber emek vererek, ülkeye hizmet edebilmek adına 10 senelik bir stratejik plan hazırlamak bulunduğunu belirtti.
Hazırlayacakları planın ülkenin tüm iş kollarına insan yetiştiren bir eğitim sistemini içermesini istediklerini dile getiren Çavuşoğlu, “İstediğimiz okuyan ve mesleği olmayan insanoğlu değil, mesleği olan fazlaca okuyan insanoğlu yetiştirmektir” dedi.
Stratejik planı gerekirse Meclis’ten geçirerek tüm siyasal partilerin destek verdiği bir ortak mutabakat şeklinde geçirmeyi istediklerini belirten Çavuşoğlu, hükümet değiştiğinde uygulamaların değişmemesi icap ettiğini kaydetti.
Çavuşoğlu, Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) eğitim sistemi, planlar ve hedefleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuş oldu. Okulların açılacağı eylül ayına eksiksiz hazır olabilmek için ciddi hazırlık ve emek harcama içinde olduklarını dile getiren Çavuşoğlu, “Hedefimiz, her yıl yaşanmış olan sorunların hiçbiri yaşanmadan okulları açabilmektir” dedi.
Tam gün eğitim konusunu da değerlendiren Çavuşoğlu, aniden topyekün tam güne geçme hedefinde olmadıklarını sadece her türden bir okulda tam gün eğitimi pilot olarak uygulama hedefinde olduklarını dile getirdi.
Çavuşoğlu, “Bu yıl finansman bulabilirsek bu yıl, bulamazsak gelecek yıl, hususi eğitim, orta okul, kolej her tür okulda bir pilot uygulama yapma hedefindeyiz. Buna nazaran müfredatları geliştirerek tüm ülkeyi tam güne geçirmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Okulların sorunsuz açılması için ciddi emek harcama yapıyoruz”
Okulların açılacağı eylül ayına hazır olabilmek için ciddi hazırlık ve emek harcama içinde olduklarını dile getiren Çavuşoğlu, mali protokol imzalanmadığından TC kaynaklı projelerin hayata geçmediğini dolayısıyla bunu aşmak adına belediyelerle temasa geçtiklerini söylemiş oldu.
Çavuşoğlu, bu bağlamda belediyelerden destek istediklerini, Gazimağusa Belediyesi’nin dört, Değirmenlik Belediyesi’nin iki sınıf ve Girne Belediyesi’nin de iki dersliğin karkasını yapacağını, bakanlığın da mahalli bütçeyle yapabileceği tadilatlar için ihaleye çıktığını belirtti.
Kitapların basılması, kırtasiye eksiklikleri için ihaleye çıkıldığını, masa, iskemle alımı sürecinin de devam ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, bu anlamda yaşanabilecek sıkıntıları çözme için çaba içinde olduklarını kaydetti.
Çavuşoğlu, öğretmen münhalleri ile ilgili de gecikme yaşanmaması için tüm branşlardan birer münhal duyuru ederek imtihan sürecini başlatabilmek adına Maliye ve Başbakanlık’tan yetki talep ettiklerini söylemiş oldu.
Ülkenin gerekseme duyduğu öğretmen sayısı kadar ilgili branşta yeni yeni talepler yaparak, süre kaybetmeden süreci tamamlamayı hedeflediklerini söyleyen Çavuşoğlu, “Hedeflerimizi doğru koyduk. Problemi çözüm yollarını doğru bulduk. Sendika ile beraber tüm bakanlık çalışanı fazlaca ciddi emek harcama yapıyoruz” dedi.
“Taşımacılıkta sistem tıkanmıştır”
Taşımacılık alanındaki sorunlara değinen Çavuşoğlu, ödemede de taşımacılıkta da sıkıntılar yaşandığını söyleyerek, “Yasalarımıza nazaran taşımacılığın ihale ile yapılması gerekiyor. Bu yapılamadığı için de büyük problem yaşanıyor. Hiçbir müdür ve müsteşar ödeme bordrolarının altına imza atmıyor. Benden önceki bakan da imza atmak mecburiyetinde bırakıldı. Ben de imza attım. Açık ki sistem tıkanmıştır. Bu sistemin, bu tıkanmışlığın aşılması gerekiyor” dedi.
Çavuşoğlu, taşımacılarla bir araya gelmiş olarak bu probleminin iyi mi aşılabileceğinin tartışılacağını söylemiş oldu.
Mevcut düzenin taşımacıları da bakanlığı da mutlu etmediğini, yasalar karşısında da sorun yarattığını dile getiren Çavuşoğlu, “Her insanın mutlu olacağı sistemi tecrübe etmek gerekiyor. Çözüm yolu kooperatifleşme ve toplu taşımacılığı şekillendirmedir” diye konuştu.
Çavuşoğlu, hem otobüslerin standartlarının hem de taşımacıların yaşam standartlarının yükseltilmesi hedefinde olduklarını, bunu yaparken de taşımacıların da görüşlerinin alınacağını beyan etti.
“Okul bazlı bütçe sistemine geçilecek”
Çavuşoğlu, okullarda kayıt sürecinin başladığını, kayıtlar esnasında alınan ücretler mevzusunda devamlı yakınma aldıklarını dile getirdi.
Çavuşoğlu, “Yılların alışkanlığı şekline dönüşmüş bu uygulamada şartlar okulları bu duruma getirmiştir. Bakanlığımız okullara pek bütçe ayıramıyor. Okullar da günlük gereksinimlerini okul aile birlikleri vasıtasıyla velilerden karşılamaya çalışıyor. Bağış yapmak gönüllük esasına dayanır fakat okulların gereksinimleri o denli yüksek ki bu şekilde çatışmaya varabilecek bazı sıkıntılar yaşıyoruz” diye konuştu.
“Çözüm, ‘bağışlar gönüllük esasına dayalıdır’ demekten geçmiyor” diyen Çavuşoğlu, bunun kafi olmadığını, bakanlığın okullara bütçe ayırması icap ettiğini belirtti.
Çavuşoğlu, mesleki teknikte okul bazlı bütçe uygulamasına gidildiğini söyleyerek, tüm okullarda bakanlıktan da destek alan okul bazlı bütçe sistemine geçileceğini altını çizdi.
Kayıt esnasında alınan paranın öğrenciler için kullanıldığını belirten Çavuşoğlu, bunun denetiminin yapıldığını beyan etti.
“Kolej sınavları”
Kolej imtihanlarına değinen Çavuşoğlu, tamamen sınavsız bir sistemi savunamayacaklarını sadece evlatların psikolojisini ve ailelerin maddiyatını minimum etkileyecek sistemi oluşturmak zorunda olduklarını belirtti.
Şu anda meydana getirilen kolej uygulamasında iki imtihan bulunduğunu özetleyen Çavuşoğlu, 2010 senesinde bakanlığı döneminde, tek olan imtihanı üçe çıkardığını ondan sonra ikiye düşürüldüğünü kaydetti.
Çavuşoğlu, probleminin sınavın sayısını düşürmek yada artırmakla çözülemeyeceğini dile getirdi.
Kolejden ve liseden mezun olan evlatların performans ve dünyadaki başarılarının incelenmesi icap ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, kolejin seçilmesinin, evlatların buna yönelmesinin sebeplerinin araştırılmasının önemine işaret etti.
Çavuşoğlu, “Evlatların koleje gitme gerekçelerini azaltabilirsek insanları bu kadar mutsuz edecek kolej sıkıntısı ortadan kalkmış olacak” dedi.
“Yabancı dilde eğitimle, yabancı dil eğitimi arasındaki farkı ailelere anlatabilirsek ve klasik liselerde bir çocuğun yetişmesi için lüzumlu altyapının olduğuna, lüzumlu müfredatın uygulandığına aileleri ikna edebilirsek sanırım probleminin büyük kısmı çözülmüş olacak” diyen Çavuşoğlu, en büyük sıkıntılardan birinin klasik liseye giden öğrencilerin performanslarının kamuoyu tarafınca yeterince bilinmemesi bulunduğunu kaydetti.
Çavuşoğlu, koleje giden evlatların daha başarı göstermiş olduğuna inanıldığından her insanın çocuğunu oraya göndermek istediğini, sadece üniversitelere girişler ve sonraki başarılar incelendiğinde fazlaca büyük farkın söz mevzusu olmadığının halka istatistiki olarak anlatılması icap ettiğini beyan etti.
Okullarda kaliteli eğitimin aksamasına yol açan etkenlerin de ortadan kaldırılması gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, “Tartışılan konuların başlangıcında gelen klasik liselerin kalabalık okullar olduğudur. Velilere ve öğrencileri koleje motive eden yönelten her neyse bunu öteki okullara da yansıtmamız gerekiyor. Bu yapıldığında kolej tartışmasının ortadan kalakacağını düşünüyorum” dedi.
“Tam gün eğitimi pilot olarak uygulama hedefindeyiz”
Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, tam gün eğitim hedefleri bulunduğunu söyleyerek, “O noktaya ulaşmadan önce yapılacak fazlaca iş var” dedi.
Çavuşoğlu, kırtasiye, okul, öğretmen eksikliği şeklinde sorunların tamamen ortadan kalkmasından sonrasında tam gün eğitimin gündeme gelmesi icap ettiğini altını çizdi.
Çavuşoğlu, “Biz tam gün eğitime karşı değiliz. Fakat ayakları yere basan bir bakan olarak öncelikli olarak bu sorunların çözülmesi icap ettiğini düşünüyorum. Bu problemler varken, ders kayıpları en yüksek seviyedeyken tam gün eğitime geçeceğim demek, tam gün içinde daha fazlaca ders kaybı demek” dedi.
Tam gün eğitime aniden, top yekün geçme hedefinde olmadıklarını sadece her tür okulda tam gün eğitimi pilot olarak uygulama hedefinde olduklarını dile getiren Çavuşoğlu, “Bu yıl finansman bulabilirsek bu yıl, bulamazsak gelecek yıl, hususi eğitim, orta okul, kolej her tür okulda bir pilot uygulama yapma hedefindeyiz. Buna nazaran müfredatları geliştirerek tüm ülkeyi tam güne geçirmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Stratejik belge emek vermesi içindeyiz”
Bunun için bir takvim icap ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, eğitimde bir stratejik belge emek vermesi hayata geçirmeye hazırlandıklarını söylemiş oldu.
Çavuşoğlu, stratejik belgeyi gerekirse Meclis’ten geçirerek tüm siyasal partilerin destek verdiği bir ortak mutabakat şeklinde geçirmeyi istediklerini belirterek, hükümet değiştiğinde uygulamaların değişmemesi icap ettiğini kaydetti.
Çavuşoğlu, “Bu mevzularda fazlaca söz üretildi fakat iş üretilme noktasında başarı göstermiş olunamadı” dedi.
“YÖK ile tercihlerden ilkin protokol imzalamayı hedefliyoruz”
Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ile yapmış olduğu görüşmeyi de değerlendirdi. Görüşmenin fazlaca başarı göstermiş geçtiğini söyleyen Çavuşoğlu, ülkede üniversite sayıları artarken ülkeye duyulan ilginin azalmasının görüşmeleri yapmayı mecburi kıldığını beyan etti.
YÖK Başkanı ile meydana getirilen görüşmede tüm sorunların masaya yatırıldığını ve toplantı sonunda tüm sorunları çözme prensibinde anlaştıklarını kaydeden Çavuşoğlu, bununla ilgili emek harcama grupları oluşturup bir ayı geçmeyecek bir süre içinde tüm sorunların çözümünü metne çevirip bir protokol metni imzalamayı hedeflediklerini altını çizdi.
Tercihlerden ilkin bu protokolü imzalayıp kamuoyuna duyurmayı istediklerini söyleyen Çavuşoğlu, üniveristelerin yaşaması olası sıkıntıların önüne geçme hedefiyle bu hazırlık içinde olduklarını belirtti.
“YÖDAK’ın yetkilerinin düzenlenmesi gerekiyor”
Çavuşoğlu, Yükseköğretim Planlama, Denetleme Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’na (YÖDAK) ilişkin gündeme gelen mevzuları da değerlendirdi.
YÖDAK’ın ünversiteler tarafınca eleştirildiğini söyleyen Çavuşoğlu, kurulun da yetkileri ile ilgili sıkıntıyı dile getirdiğini, işlerini yapma noktasında sıkıntıları bulunduğunu aktardığını belirtti.
Çavuşoğlu, YÖDAK’ın mevcut şekliyle kendinden bekleneni verme noktasında büyük bir sorun yaşadığını dile getirdi.
YÖDAK’ın yetkilerinin düzenlenmesi icap ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Kendilerinin de içeride yaşamış olduğu sorunları çözmeleri gerekiyor” dedi.
Çavuşoğlu, her insanın üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmesi icap ettiğini dile getirdi.
Üniversitelerin tanıtımına ve markalaşmasında, ek olarak akademisyenlerin Türkiye’de de bilimsel nitelikli unvanların tanınması mevzusunda da emek harcama başlatma kararlılığında olduklarını belirten Çavuşoğlu, bunlar için internasyonal standartlara ulaşmaktan kaçabilmenin mümkün olmadığını, gelecek hafta üniversitelerle görüşmeler yapacaklarını beyan etti.
“Yeni üniversite açma noktasında fazlaca fazlaca seçiciyiz”
Çavuşoğlu, ülkede Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın yapması gerekenin üniversite sayılarını sınırlandırmaktan ziyade, üniversite açma standartlarını oluşturmak olduğuna işaret etti.
Gelinen aşamada bazı üniversitelerin internasyonal standartlara yetişme yolculuğunun devam ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, meydana getirilen bazı negatif kampanyalardan ülkedeki tüm üniversitelerin etkilendiğini kaydetti.
Çavuşoğlu, “Bu etkenler oluşturulan tüm üniversitelerin belli bir standarda gelmesi noktasında emek harcama yapmamızı ve ondan sonra bir ihtimal yeni açılımlara ön ayak olmamız gerektiği noktasına bizi zorlamaktadır” diye konuştu.
“Yeni üniversite açma noktasında fazlaca fazlaca seçiciyiz. Bu seçicilik mahalli üniversitelerin lehine olacak şekildedir” diyen Çavuşoğlu, dışarıdan gelen üniversitelerin lokomotif rol oyanamasını istediklerini, bunu yapamayacak dış yatırıma izin vermeyeceklerini, ülkede üniversite açıp, buradaki öğrencileri yurt dışındaki ana kampusa taşıma hedefinde olanlara geçit vermeyeceklerini altını çizdi.
“Hedefimiz, her yıl yaşanmış olan sorunların hiçbiri yaşanmadan okulları açabilmektir”
2018-19 öğretim yılının sona ermekte bulunduğunu söyleyen Çavuşoğlu, öğretmenlere emek verdikleri için teşekkür ederek, hem öğretmenlere hem de öğrencilere iyi bir dinlence geçirmelerini diledi.
Öğretmen ve öğrencilerin dinlence yapmış olduğu bu süreçte yeni öğretim yılına hazır olabilmek için büyük bir çaba içinde olduklarını belirten Çavuşoğlu, “Hedefimiz, her yıl yaşanmış olan sorunların hiçbiri yaşanmadan okulları açabilmektir” dedi.
Hedefleri ile ilgili informasyon veren Çavuşoğlu, bir sonraki eğitim yılına müfredat çalışmalarını, eğitimde yeni vizyonları eğitime kazandırabilmeyi istediklerini, 2019-20 eğitim senesinde finansman hazırlanabilirse her türden bir okulda pilot uygulama ile tam gün eğitim başlatabilmeyi amaçladıklarını söylemiş oldu.
Hedefleri içinde, yeni öğretim senesinde öğretmenlerin mesleki gelişimine destek olmanın da bulunduğuna işaret eden Çavuşoğlu, en mühim hedefin eğitimin tüm paydaşlarıyla, ülkeye hizmet edebilmek adına 10 yıllın bir stratejik plan hazırlamak bulunduğunu altını çizdi.
Hazırlayacakları planın ülkenin tüm iş kollarına insan yetiştiren bir eğitim sistemini içermesini istediklerini dile getiren Çavuşoğlu, “İstediğimiz okuyan ve mesleği olmayan insanoğlu değil, mesleği olan fazlaca okuyan insanoğlu yetiştirmektir” dedi.
Çavuşoğlu, Ulusal Eğitim Yasası’nın hedefinde olduğu şeklinde sıhhatli, soran, sorgulayan, sorgulanmaya açık, mutlu insanoğlu yetiştirmek istediklerini söylemiş oldu.