DOLAR
32,2745
EURO
35,1031
ALTIN
2.476,51
BIST
10.397,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
23°C
İstanbul
23°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Üniversiteler ‘talebe’ bekliyor

Üniversiteler ‘talebe’ bekliyor
16.02.2024 19:33
4
A+
A-

Derya ULUBATLI

Bakanlar Kurulu yeni dönem için karşı karşıya eğitimin kaçınılmaz bulunduğunu deklare etti, adaya talebe akışı sağlanmasının önemine vurgu yapmış oldu, gözler yükseköğrenimde yeni döneme çevrildi.

Sıhhat Bakanı Ünal Üstel ise yeni dönemde 40 bin talebe beklendiğini ve gelecek öğrencilerin aşılanmasına yönelik emekler yapıldığını duyurdu. Öte taraftan Yükseköğrenim Dairesi yetkilileri planlama mevzusundaki çalışmaların sürdüğünü ve gelecek hafta kurallarla ilgili net bir izahat yapılacağını deklare etti. Her seviyeden eğitim kurumunun açılmasına yönelik kapsamlı emekler sürerken, gözler adanın kuzeyindeki üniversitelere çevrildi.

 

Üniversite temsilcileri ne dedi?

Sonucu desteklediğini dile getiren üniversite yetkilileri, seyreltilmiş karşı karşıya eğitim için lüzumlu hazırlıkların başladığını duyurdu. Adaya gelecek talebe sayısıyla ilgili net bir şey söylemeyen yetkililer, beklentilerin pozitif olduğu mevzusunda aynı fikir oldu. Yurtdışından gelecek öğrencilerin belli çekinceleri de bulunduğunu belirten üniversite temsilcileri, buna karşın rakamlarda ciddi bir düşüş beklenmediğini açıkladı.

Öte taraftan Kıbrıs Türk Talebe Yurtları Birliği Başkan Vekili Ekrem Soyşen ise hükümetin bu sonucu aldığını sadece sonucu uygulamaya koymak için harekete geçmediğini savundu. Öğrencilerin karardan habersiz bulunduğunu belirten Soyşen, yetkilileri somut adımlar atmaya çağırdı.


Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aykut Hocanın:

“Ciddi bir düşüş beklemiyoruz”

Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aykut Hocanın bakanlar kurulunun almış olduğu karşı karşıya eğitim kararını desteklediklerini ve üniversite bünyesinde lüzumlu hazırlıklara başladıklarını deklare etti. Hocanın şunları söylemiş oldu: “Ülkelerindeki risk şartlarından dolayı gelemeyecek kişilere online destek eğitimini vermeye devam edeceğiz sadece geriye kalanlar için alınan kararlar doğrultusunda karşı karşıya seyreltilmiş eğitim yapması planlanıyor. Sıhhat Bakanlığı’nın yapmış olduğu aşılama ve rehber oluşturma çalışmalarını da takip ediyoruz”.

Geçtiğimiz dönem mezuniyet durumundaki öğrenciler ve uygulama ağırlıklı bölümlerin eğitimlerini karşı karşıya yaptıklarını özetleyen Hocanın, geriye kalanlar için eğitimin online devam ettiğini aktardı. Üniversite olarak uzaktan eğitime süratli adapte olduklarını ifade eden Hocanın, gene de uygulama gerektiren bölümler için karşı karşıya eğitimin oldukça mühim olduğuna dikkat çekti.

Hocanın, riskler iyi değerlendirilip lüzumlu önlemler alındığı sürece karşı karşıya eğitimin tercih edilmesi icap ettiğini de dile getirdi.

Bazı öğrencilerin hem ekonomik endişelerden hem de ülkelerindeki gezi kısıtlamalarından dolayı başlangıçta karşı karşıya eğitim için çekingen davranabileceğini belirten Hocanın şöyleki devam etti: “Bu durumun talebe gelişini etkileyip etkilemeyeceğini söylemek için hemen hemen erken. Elbet bazı çekinceler olacaktır sadece hem Türkiye hem Kıbrıs hem de üçüncü ülke kayıtlarından beklentilerimiz geçmiş yılların altına düşmemesi yönündedir. Ikimiz de üniversite olarak bunun için oldukca çalışıyoruz sadece pandemi şartları oldukca süratli değişiyor, bir sonraki adımın nasıl sonuçlanacağını kestiremiyoruz”.


Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ali Haydar

“Karşı karşıya eğitime hazırlanıyoruz”

Geçtiğimiz dönem yalnızca sağlıkla ilgili bölümlerde okuyan ve mezuniyet aşamasında olan öğrencileri adaya çağırdıklarını ifade eden Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ali Haydar, geriye kalan tüm bölümlerde online eğitim sistemi uygulandığını söylemiş oldu.

Bu yıl hedeflerinin karşı karşıya eğitime geçmek bulunduğunu sadece pandeminin ne getireceğini kestiremediklerini dile getiren Haydar şöyleki devam etti: “Şu an için bakanlar kurulu kararını uygulamak suretiyle karşı karşıya eğitime hazırlanıyoruz sadece pandemi sürecinde bir değişiklik olursa ikimiz de uygulamalarımızı ona gore değiştireceğiz”.

Üniversite olarak lüzumlu hijyen tedbirlerini aldıklarını özetleyen Haydar, sayıları belirleyecek esas unsurun öğrencilerin adaya sıhhatli bir halde getirilmesi bulunduğunu söyledi. Haydar, üçüncü ülkeden gelecek vatandaşların ülke koşulları ve karantina süreçlerinin de kayıt olacak talebe sayısını etkileyeceğini belirtti.

Bunu bir geçiş süreci olarak değerlendiren Haydar “bu süreçte talebe kayıtlarında oldukca bir artış yaşanacağını düşünmüyorum sadece net bir şey söyleyebilmek için birkaç hafta daha beklemek gerekecek” şeklinde konuştu.


Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Murat Tüzünkan

“Üçüncü ülkelerden oldukca talep var”

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Rektör Yardımcısı Murat Tüzünkan geçtiğimiz yıl hibrid bir eğitim sistemi uyguladıklarını  ve yüzde 75 online, yüzde 25 karşı karşıya olmak suretiyle yüksek katılımlı bir dönem geçirdiklerini aktardı. Bakanlar kurulunun yeni dönem için almış olduğu karşı karşıya eğitim kararını desteklediklerini kaydeden Tüzünkan, öğrencilere de bunun duyurusunu yaptıklarını dile getirdi.

Türkiye’den yeni gelecek öğrenciler için tercihlerin halen devam ettiğini aktaran Tüzünkan, “şimdilik sayısal verilere baktığımızda, tercih hakkı bulunan talebe sayısında yüzde 35 oranında bir düşüş var. Bu kesinlikle kayıt yaptıracak talebe sayısına da tesir edecektir” dedi. Şu an için kayıtlarda yaşanacak düşüşü kestiremediklerini belirten Tüzünkan, bu durumun korona ile değil, Türkiye’de meydana getirilen talebe seçme sınavlarında alınan düşük puanlarla bağlantılı bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Kayıtlı olan öğrencilerin mecburi karşı karşıya eğitim kapsamında adaya geleceğini özetleyen Tüzünkan, lüzumlu tüm önlemlerin alındığını dile getirdi. Tüzünkan şunları söylemiş oldu: “Sıhhat Bakanlığı’nın belirttiği kurallara uyarak hazırlığımızı tamamlıyoruz. Seyreltilmiş derslik nüfusu düzenlemesi ve hijyen kurallarını uygulayarak talebe alımı yapacağız. Bu mevzuda aşılanmanın da önemi büyüktür. Vatanımızda aşılanma ciddi ölçülere ulaşmıştır. Gelen öğrencilerin de aşılanmasıyla karşı karşıya eğitimin sorunsuz başlayacağına inanıyorum”.

Tüzünkan, üçüncü ülkelerden gelecek öğrencilerin başvurularında da geçen yıla oranla artış bulunduğunu sadece bu öğrencilerin sorunsuz gelebilmesi için karantina kurallarının iyi ayarlanması icap ettiğini dile getirdi. Tüzünkan söyle devam etti: “Üçüncü ülkelerden üniversitemize oldukca talep var sadece pandemi koşullarında her ülkenin kendine özgü koşulları var. Her ülkenin risk durumları ve ilişik olduğu renk kategorileri değerlendirilerek ona uygun karantina kuralları uygulanacak. Koyu kırmızı ülkelerde olup gelemeyecek öğrenciler için ise bir kural dışı olarak online eğitim hizmeti vermeye devam edeceğiz”.


Internasyonal Final Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Yaratan:

“21 ek derslik yaptırıyoruz”

Geçtiğimiz dönemde hibrid eğitim sistemi uyguladıklarını belirten Internasyonal Final Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Yaratan, öğrencilerin yüzde 50’sinin online, yüzde 50’sinin ise karşı karşıya eğitimi tercih ettiğini belirtti. Hocaların sınıfta ders verdiği sırada kamera ve hoparlörler yardımıyla eş zamanlı olarak online eğitimin de sağlandığını belirten Yaratan bu sistemin sınavlarda kopya çekmeye oldukca uygun bulunduğunu, bu sebeple bakanlar kurulunun almış olduğu karşı karşıya eğitim kararını desteklediklerini açıkladı. Bu karar doğrultusunda hazırlıklarını tamamlamaya çalıştıklarını da dile getiren Yaratan şöyleki devam etti: “Karşı karşıya eğitim kararının oldukca doğru bir adım olduğuna inanıyorum. Biz üniversite olarak bu karar sonrasında hazırlıklarımızı tamamlamak için çalışmalara başladık. Yaptırdığımız 21 ek sınıfla gelen öğrencilerin seyrek oturabileceği, hijyen kurallarına uygun ortamlar yaratıma aşamasındayız”.

Geçtiğimiz yıldan beri talebe gelişini teşvik etmeye çalıştıklarını dile getiren Yaratan, yeni dönem kayıtlarının geçen yıl ile benzer rakamlarda seyredeceğini ve oldukca büyük bir değişiklik beklemediklerini de kaydetti. Öğrencilerin adaya gelmek istediğini sadece velilerin endişeli bulunduğunu söyleyen Yaratan şöyleki devam etti: “Öğrenciler gelmek istiyor sadece aileler hem hastalık hem de harcamalar açısından birazcık endişeli. Online eğitim periyodu yurt, tayyare bileti, yeme-içme harcamalarını ödemek zorunda kalmayan veliler bu anlamda karşı karşıya eğitim mevzusuna pek sıcak bakmıyor”

Yaratan Türkiye yerleştirmeleriyle ilgili de yorumlarda bulunmuş oldu. Yerleştirmelerdeki taban puanlarının 180’den 170’e düşürüldüğünü aktaran Yaratan, bu durumun Türkiye’den gelen talebe sayısını artırabileceğini söylemiş oldu. Yaratan, kazanamayan öğrencilerin de tekrardan tercih yapma hakkı kazandığını ve bu durumun Kıbrıs üniversitelerinin tercih edilmesi mevzusunda avantaj sağlayacağını açıkladı.


Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Zafer Ağdelen

“Bu süreçte karşı karşıya eğitimin önemini anladık”

Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Zafer Ağdelen geçen periyodu yüzde 100 online eğitimle kapattıklarını ve şu an yaz okulunun da online olarak devam ettiğini söylemiş oldu. Yeni dönemde bakanlar kurulunun almış olduğu karar doğrultusunda karşı karşıya eğitimi başlatacaklarını belirten Ağdelen, tek endişenin riskli bölgelerden gelecek öğrencilerin ülkeye girişlerinde yaşanabilecek sıkıntılar bulunduğunu dile getirdi. Ağdelen şunları söylemiş oldu: “Afrika’daki bazı ülkelerden geliş tamamen yasaktı. Bu ülkelerden gelecek öğrenciler için iki ihtimaller içinde uygulama gündeme geldi. Ya bir tek buralardan gelecek öğrencilere hususi bir karantinayla giriş sağlanacaktı ya da gelemeyeceklerse bir tek onlara online eğitim yapılmaya devam edilecekti. Bizim dileğimiz artık tamamen karşı karşıya, tüm öğrencileri buraya getirebileceğimiz bir yönteme geçmektir. Bu bir buçuk senelik süreçte gördük ki karşı karşıya eğitimin yerini hiçbir şey tutmaz”.

Son günlerde vakaların üstün dereceli sayılara ulaştığına dikkat çeken Ağdelen, bu durumun bakanlar kurulu kararını etkileyebileceğini ve karar değişikliğine gidilebileceğini belirtti. Ağdelen şöyleki devam etti: “Süreç bizi gene hibride götürebilir diye düşünüyorum. Bu yüzden üniversiteler günün koşullarına gore esnek bir yapıya haiz olmalı. Biz pratikte karşı karşıya eğitime hazırız. Bilimsel nitelikli personelimizin yüzde 100’ü aşılandı. Gelecek öğrencilerin aşılanması için lüzumlu materyalin hazır olduğu da hükümet tarafınca duyruldu. Üniversite olarak sınıflarda seyreltmeye gittik ve hijyen kurallarını da genişleterek lüzumlu tedbirleri aldık sadece sürecin iyi mi gelişeceğini olay sayıları belirleyecektir”.

Ağdelen karşı karşıya eğitimin ortaya çıkaracağı bir öteki mühim soruna daha dikkat çekti. Sınıflarda yapılacak seyreltme uygulamasının üniversitelere ciddi bir bilimsel nitelikli yük getireceğini korumak için çaba sarfeden Ağdelen, ek hoca ihtiyacı ya da mevcud hocaların ders yüklerinin artması şeklinde problemler yaşanabileceğine dikkat çekti. “40 kişiyi aynı sınıfa alamayacağımız için kapasitelere gore bölmek zorunda kalacağız ve bu da bizlere ek bir maliyet getirecek” şeklinde konuşan Ağdelen, karşı karşıya eğitimin üniversitelere ekonomik sıkıntılar doğurma ihtimali üstünde durdu.

Karşı karşıya eğitimin açılması halinde öncesinden kayıtlı öğrencilerin gelmek durumunda kalacağını ifade eden Ağdelen, yeni kayıt yaptıracak öğrencilerin ise endişeli bulunduğunu söylemiş oldu. Ağdelen şunları aktardı: “Yeni kayıt yaptıracak talebe sayısıyla ilgili konuşmak için erken sadece yurtdışından gelecek öğrencilerin endişeli bulunduğunu gözlemliyoruz. Bilhassa karantina ücretleri ve aşılanma mevzusu öğrenciler için büyük bir problem. Karantina ücretlerini öncesinden devlet karşılıyordu sadece şu an iyi mi olacağı mevzusunda hemen hemen net bir karar verilmedi”.

 

“Endişeler var sadece öğrenciler gelmeye niyetli”

Geçtiğimiz dönem hiçbir talebe kaybı olmadığını, aksine artış yaşandığını belirten Ağdelen, endişelere karşın birçok yeni öğrencinin de gelmeye niyetli bulunduğunu aktardı. Üniversitenin internasyonal ofisinden gelen bilgilerin ‘birçok öğrencinin adaya gelmek istediği’ yönünde bulunduğunu aktaran Ağdelen, yaptıkları bir anketin sonuçlarına gore öğrencilerin çoğunun da karşı karşıya eğitimi tercih ettiğini açıkladı. Ağdelen, üçüncü ülkeden gelecek öğrenciler için sayı beklentilerinin yüksek bulunduğunu sadece Türkiye’den gelen talebe sayısının düşüşe geçebileceğini belirtti. Öte taraftan Ağdelen, genel rakamlarda ciddi bir düşüş beklemediklerinin de altını çizdi.


Lefke Avrupa Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Akın Cellatoğlu:

“Karşı karşıya eğitim için hazırız”

Üniversite olarak bakanlar kurulu ve YÖK’ün almış olduğu kararlar doğrultusunda hareket edeceklerini belirten Lefke Avrupa Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Akın Cellatoğlu, karşı karşıya eğitime adım atmak için hazırlıklara devam ettiklerini dile getirdi. Cellatoğlu, “yeni dönemde karşı karşıya eğitime geçmek için hazırız” dedi.


Kıbrıs Türk Talebe Yurtları Birliği Başkan Vekili Ekrem Soyşen:

“Hükümetin sonucu öğrencilere ulaştırılmadı”

Kıbrıs Türk Talebe Yurtları Birliği Başkan Vekili Ekrem Soyşen, Bakanlar Kurulu’nun karşı karşıya açılma yönünde karar aldığını sadece okulların açılma periyodu yaklaşmasına karşın hiçbir ergonomik adım atmadığını savundu. Bilhassa devletle bağlantılı büyük üniversitelerin bunun duyurusunu bir an ilkin yapması icap ettiğini söyleyen Soyşen şöyleki devam etti: “LAÜ ve DAÜ şeklinde devlete bağlı büyük üniversiteler bu sonucu resmi olarak açıklamadı. Bunu birazcık da hükümetin ilgisizliğine bağlıyorum. Rektörlerle bilhassa görüşüp kararın açıklanmasını sağlamalıydılar. Şu an yurtdışındaki öğrenciler üniversitelerin toplumsal medya ya da web hesaplarından resmi bir izahat gelmediği için buraya gelmek suretiyle net bir adım atmıyorlar. Neredeyse Eylül ayına giriyoruz. Üniversitelerden ve ilgili bakanlıklardan net bir izahat yapılmadığı sürece öğrenciler bilet alma, yurt ayarlaması yapma şeklinde adımlar atamıyor”.

 

‘Karantina belirsizliği öğrenciyi korkutuyor’

Soyşen öğrencinin gelişini engellemiş olan bir öteki probleminin da karantina mevzusundaki belirsizlik olduğuna dikkat çekti. Hangi bölgelerden ne şartlarda talebe kabul edileceğinin ve karantina şartlarının net bir halde açıklanmadığını belirten Soyşen, Sıhhat ve Ulaştırma Bakanlıklarını izahat halletmeye çağırdı. Kendilerinin de karantina mevzusunda hükümete destek olmaya çalıştığını özetleyen Soyşen, hemen hemen bir geri dönüş alamadıklarını şöyleki açıkladı: “Ikimiz de Ulusal Eğitim Bakanlığı’na bir yazı göndererek bu sürece katkı sağlamaya çalıştık. Öğrencilerin karantina otelleri yerine bilezik takarak parasız bir halde, kayıt yaptırdıkları yurtlarda ya da kiraladıkları evlerde kalmasını önerdik. Buna karşın şu an adaya bilhassa üçüncü ülkelerden gelen bazı öğrenciler 5 bin 400 TL karantina ücretiyle otellere gönderiliyor. Karantina tutarı de öğrencinin gelmesi için büyük bir engeldir”.

Kimsenin tayyare bileti parasıyla beraber bu şekilde büyük bir karantina ücretini ödemek istemediğini belirten Soyşen, hükümet yetkililerini buna uygun kararlar almaya ve mevzuyla ilgili somut adımlar atmaya çağırdı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.