Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) örgütlü bulunmuş olduğu okullarda uzaktan eğitim ile ilgili bilimsel bir emek harcama yapmış oldu.
Meydana getirilen çalışmada öğrencilerin averaj yüzde 75’inin çevrimiçi uzaktan eğitime katılmış olduğu, mühim bir kısmının ise uzaktan eğitime devam edemediği görüldü.
Eğitimden ziyade daha fazlaca bir kontakt aracı olarak malum Whatsapp uygulamasının en fazlaca kullanılan araçların başlangıcında geldiği, Whatsapp’ı sırasıyla, Zoom, Google Meet ve Google Classroom’un izlediği tespit edildi.
KTÖS’ten meydana getirilen açıklamaya bakılırsa, çalışmada, yüzde 90 oranında öğrencinin eğitime akıllı telefonlar üstünden ulaşmış olduğu belirtilirken, bu durumun büyük sınıflarda (9-11 yaş) motivasyon, okuma/dinleme koordinasyonu ve takip açısından güçlük yarattığı kaydedildi.
Uzaktan eğitim sürecinde yaşanmış olan sorunların temelde eşitsizlikten kaynaklandığı, bu eşitsizliğin öğrencilerin uzaktan eğitim sürecinde gerekseme duyduğu web altyapısına ve araç-gereçlere erişim, haneler arasındaki eşitsizliğin ortaya çıkardığı ev ortamındaki yetersizlikler ve noksan ebeveyn desteği olarak kendini gösterdiği açıklandı.
KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş, çalışmanın amacının uzaktan eğitimin nitelikli gelişimini desteklemek, teknoloji okuryazarlığını çoğaltmak ve eğitimdeki eşitsizlikleri dile getirmek bulunduğunu belirtti.
Maviş, çalışmanın, 106 okul ile yapıldığını, 185 ilköğretim ve okulöncesi öğretmeni/okul yöneticisi ile görüşüldüğünü ve uzaktan eğitim deneyimlerinin çözümleme edilerek bilimsel veri oluşturulduğunu kaydetti.
Şimal Kıbrıs’ta Uzaktan Eğitim Iyi mi Deneyimleniyor?
1. Kullanılan dijital vasıta ve kaynaklar
Öğretmenler, uzaktan eğitim sürecinde dijital vasıta ve kaynakları sık sık kullanıyorlar. Eğitimden ziyade daha fazlaca bir kontakt aracı olarak malum Whatsapp en fazlaca kullanılan araçların başlangıcında geliyor. Whatsapp’ı sırasıyla, Zoom, Google Meet ve Google Classroom takip ediyor. Birçok öğretmen ise dijital araçların bir kombinasyonunu kullanmayı tercih ediyor.
Öğretmenlerin kullandıkları dijital vasıta ve kaynaklar, sayıca ve işlev bakımdan farklılık gösteriyor. Bu çeşitliliği, branş ve aşama farklarının doğurduğu gereksinimler belirliyor. Büyük sınıflarda çeşitlilik söz konusuyken, ufak sınıflar ve okul öncesi sınıflarında yalnız Whatsapp’ın kullanıldığını görebiliyoruz.
2. Uzaktan eğitime katılım
Meydana getirilen araştırmaya bakılırsa öğrencilerin averaj %75’i çevrimiçi uzaktan eğitime katılmaktadır. Öğrencilerin mühim bir kısmı uzaktan eğitime devam edememektedir.
Sınıflarda derslere katılan öğrencilerin %90 çoğunluğunun mobil telefon, sadece %10 şeklinde bir oranın masaüstü bilgisayar, tablet ve laptop şeklinde cihazlarla sisteme giriş yaptıkları belirtilmiştir. Öğrencilerin evinde web bulunmasının yanı sıra web üstünden uzaktan eğitime katılabilmeleri için tablet ya da bilgisayar şeklinde uygun bir vasıta bulunması gerekir. Emek harcamalar mobil telefonların bilhassa canlı derslere katılım mevzusunda yetersiz bulunduğunu göstermektir.
Uzaktan eğitim sürecinde yaşanmış olan problemler temelde eşitsizlikten meydana gelmektedir. Bu eşitsizlik öğrencilerin uzaktan eğitim sürecinde gerekseme duyduğu web altyapısına ve araç-gereçlere erişim, haneler arasındaki eşitsizliğin ortaya çıkardığı ev ortamındaki yetersizlikler ve noksan ebeveyn desteği olarak kendini göstermektedir.
3. Ne yapılabilir?
UNESCO, uzaktan eğitimin hepimiz için nitelikli ve eşit eğitim fırsatı sunmasını sağlamak için teknolojik, içerik, pedagojik ve izleme-değerlendirme mevzularında hazırlık yapılması icap ettiğini belirtmektedir. Bu hazırlıklar:
1. Teknolojik hazırlık, öğrencilerin tamamının evinde uzaktan eğitime erişimini sağlayacak web bağlantısı ile bilgisayar, tablet ve öteki dijital araçlara ulaşımının sağlanması,
2. İçerik hazırlığı, çevrimiçi eğitim faaliyetleri ve ulusal müfredatlarla uyumlu materyallere erişim,
3. Pedagojik hazırlık, öğretmenlerin çevrimiçi öğrenmeyi, web tabanlı uzaktan öğrenmeyi tasarlamaya, evde öğrenmeye dayalı materyalleri kullanmaya destek olma ile ebeveynlerin yada bakıcıların etkili ev tabanlı uzaktan öğrenmeyi kolaylaştırma imkânlarının sağlanması,
4. İzleme-değerlendirme hazırlığı ise, uzaktan öğrenmeye erişimi seyretme, öğrenme sürecini ve kesintileri seyretme ile öğrenme başarılarını değerlendirme kapasitelerini içermektedir.