DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C

“YÖK sonucu Kıbrıslı Türk öğrencileri için yıkım”

20.09.2023 07:49
6
A+
A-

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) yükseköğretimde Türkiye üniversitelerinin YÖK sonucu uyarınca, 2022 yılı itibariyle yabancı uyruklu talebe statüsündeki öğrencileri Merkezi Yurt dışından Talebe Imtihanı (MYÖS) ile alacağına dikkat çekti, Türkiye üniversitelerine girişte GCE-A Level sonuçlarının ortadan kaldırılmasının Kıbrıslı Türk öğrenciler için “yıkım” olarak vasıflandırdı.

CTP’den meydana getirilen açıklamada, Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın bu mevzu hakkında bir adım atmaması eleştirilerek, “Gelişmelere duyarsız, geleceğe dair planı olmayan bu zihniyet, eğitim sistemini tepeden tırnağa bilinmezliğe, öğrencileri de kendi kaderine terk etti” denildi. Açıklamada, Eğitim Bakanı Olgun Amcaoğlu’na da bir ekip sorular yönlendirildi.   

CTP’den mevzu hakkında meydana getirilen açıklamanın tam metni şöyleki:

“Ulusal Birlik Partisi (UBP) zihniyetleri ve uygulamalarıyla kaosa çevrilen eğitim sisteminin her alan ve kademesinde ciddi eğitim kayıpları yaşanıyor. Yükseköğrenimdeki gençlerin de kendi kaderlerine terk edildikleri görülüyor. Plansızlığınız, programsızlığınız ve iş bilmezliğiniz, yükseköğretime geçiş meydana getirecek öğrencilerimizi bilinmezliğe mahkum ediyor. Öteki taraftan da yükseköğrenimdeki gençlerimizi perişan ediyor. Gençlerimiz, burslarını gereksinim duydukları zamanda almak yerine, sadaka muamelesiyle karşı karşıya kalıyorlar.

Genç nüfustaki işsizlik oranının yüzde 30 düzeyinde olmasını bile gaile etmeyen, bugünümüzü, yarınımızı, geleceğimizi heba eden bir anlayışla karşı karşıyayız. Gelişmelere duyarsız, geleceğe dair planı olmayan bu zihniyet, eğitim sistemini tepeden tırnağa bilinmezliğe, öğrencileri de kendi kaderine terk etti. Bu durumun en açık örneğini GCE-A Level programında okuyan öğrencileri yakından ilgilendiren YÖK sonucunda gördük.

YÖK sonucu uyarınca, 2022 yılı itibariyle Türkiye üniversiteleri, yabancı uyruklu talebe statüsündeki öğrencilerini, Merkezi Yurt dışından Talebe Imtihanı (MYÖS) ile alacak. Daha anlaşılır bir halde söyleyecek olursak; Türkiye üniversiteleri artık GCE-A-Level sonuçlarına bakılırsa talebe almayacak.

Her şeyden ilkin TL’nin döviz karşısındaki ciddi kıymet kaybı sebebiyle aile bütçelerinin oldukça büyük bir kısmını, evlatların bu programdaki imtihan başvurularına ayıran anne-babaların durumu felaketin eşiğindedir. Bir taraftan yaşanılan ekonomik kriz, öteki taraftan plansızlık sebebiyle ödenmeyen burslar, aileleri, evlatlarının eğitimlerinden vaz geçirir hale getirdi. Ne yazık ki çocuklarını İngiltere yada Avrupa’nın öteki ülkelerine gönderecek ekonomik gücü olmayan birçok aile için Türkiye üniversitelerine girişte GCE-A Level sonuçlarının ortadan kaldırılması sonucu tam bir yıkım oldu. Ne var ki Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı hiçbir şey yokmuş şeklinde davranmaya, bu mevzuda tek bir izahat yapamaya bile gereksinim duymuyor. Oysa yanıtlanması ihtiyaç duyulan birçok sual var:

Öğrencilerini Merkezi Yurt dışından Talebe Imtihanı (MYÖS) kapsamı, içinde ne olduğu ve uygulanması iyi mi olacak?

Bu karar, Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Sayın Olgun Amcaoğlu’nun, 5 Eylül’de yapmış olduğu “GCE A Level imtihan sonuçlarına haiz TC – KKTC çift uyruklu adayların TC yükseköğretim kurumları tarafınca kabul edileceği” açıklamasıyla ters düşmektedir. Bu mevzuda Sayın Bakanın değerlendirmesi nedir?

Karara bakılırsa MYÖS’e KKTC’de tahsil gören tüm öğrencilerin iştirak etmesi mümkün görülüyor. Bu şekilde bir durum söz mevzusu ise öğrencilerin yönlendirme uygulamaları kapsamında herhangi bir emek harcama yapılmış oldu mu?

Anne-babaların, “Döviz bazında büyük paralar harcayarak çocuklarımızı girmiş olduğu GCE-A Level imtihan neticeleri boşa mı gitti?” kaygıları iyi mi giderilecek?

Ve tüm bunların yanında yükseköğretimdeki gençlerimize, ‘ne haliniz var ise görün” anlayışıyla bursları gelişi-güzel şekilde ödenmeye devam mı edilecek?’

Bu ülkenin en kıymetli varlığı olan gençleri yok saymanızı, onları bu ülkeden göç ettiren anlayışları kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Eğitime, bu toplumun bugününe ve geleceğine verdiğiniz zarara artık dur diyeceğiz. Bu zihniyeti değiştireceğiz.”

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.