DOLAR
34,5300
EURO
36,1617
ALTIN
2.967,26
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

Yükseköğrenimde gerilmiş bekleyiş

28.11.2023 20:27
7
A+
A-
Yükseköğrenimde gerilmiş bekleyiş

Mahalli bulaşın seyri ve kapanma, yükseköğrenimde “karşı karşıya eğitim” için ortaya konan bahar hedefini de erteledi.  Adadaki salgının seyriyle baharda karşı karşıya eğitim umutları yitirildi, üniversiteler umutlarını yaz aylarına öteledi.

Eğitim Bakanlığı ise aşılamada eğitim sektöründeki çalışanların ve öğretmenlerin 65 yaş üstü grupları peşinden önceliğe haiz olması için girişim başlattı. YENİDÜZEN’e konuşan Amcaoğlu “Sektörde aşılama yaparsak eğitimi korunaklı açarız” dedi.

 

Fehime ALASYA

Mahalli bulaşın seyri ve kapanma, yükseköğrenimde “karşı karşıya eğitim” için ortaya konan bahar hedefini de erteledi.

Adadaki salgının seyriyle baharda karşı karşıya eğitim umutları yitirildi, üniversiteler umutlarını yaz aylarına öteledi.

Bazı üniversiteler ikinci dönemde hibrit eğitim (hem karşı karşıya hem online eğitim) için bilimsel niteliği olan takvim açıklarken, bazıları “hala değerlendirmelerin sürdüğünü” açıkladı.

Bahar döneminde adaya gelmesi beklenen talebe sayısı için en yakın tarih Nisan ayı şeklinde konuşulurken, bilhassa uygulamalı fakülte yada sınıflarda bunun gerekliliğine vurgu yapılmış oldu.

Eğitim Bakanlığı ise eğitimle ilgili de aşılama emekler için girişim başlattıklarını açıkladı.

Adaya gelmek isteyen bazı öğrencilerin de aşı talebinde bulunduğunu kaydeden Eğitim Bakanı Olgun Amcaoğlu, öğretmenler, yönetimsel kadrolar ve ülkeye uygulamalı eğitim için gelmek isteyen azca sayıda öğrencinin aşılanmasıyla daha güvenli bir eğitim sağlanabileceği görüşünü paylaştı. Bunun için Sıhhat Bakanlığı’ndan 20 bini aşkın aşı talebinde bulunduklarını açıkladı.

Eğitim yaz aylarına sarkabilir, uygulamalı derslerde karşı karşıya eğitim eğer olmazsa olmaz

Birçok üniversite salgının seyrinin yavaşlayabileceği olasılığına karşın eğitime yazları da devam edebileceği görüşünde aynı fikir oldu. Bilhassa uygulamalı dersler için bunun yaşamsal ehemmiyet taşımış olduğu ifade edildi.

 


Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu:

“Sektörde aşılama yaparsak eğitimi korunaklı açarız”

Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu, ülkedeki 65 yaş ve üstü grubun aşılanmasından derhal sonrasında hem hususi hem de devletteki öğretmenler ve yönetimsel görevlilerin aşılanması için Sıhhat Bakanlığı’ndan 20 bin 500 şahıs için aşı istediklerini açıkladı. İlk ve Orta öğretimde 5 bin 900, üniversitelerde ise toplam 18 bin çalışanın aşılanmasıyla eğitimin daha korunaklı piyasayı etkileyeceğini kaydeden Amcaoğlu, bunun ülke ekonomisine de katkı sağlayacağına vurgu yapmış oldu.

İlk, orta, mesleki teknik okullar, okul öncesi ve yüksek eğitimin otobüsçüsüne dek aşılanması için gerek duyulan toplam 20 bin 500 civarı aşı istediklerini özetleyen Amcaoğlu, Sıhhat Bakanlığı’nın buna pozitif baktığını açıkladı.

“İlk ve Orta öğretimde 5 bin 900 aşı ile hem hususi hem de devlette olmak suretiyle aşılama yapılmasıyla 53 bin öğrencimi korumuş olurum” diyen Amcaoğlu, peşinden yüksek öğretimin de aşılanmasıyla ülkedeki eğitim ve buna paralel ekonominin de önünün açılacağı görüşünü paylaştı.

Amcaoğlu, “Yüksek eğitimdeki öğretmen ve yönetimsel mensubu aşılarsam ülkede 180 bine yakın kişiyi piyasaya sokmuş oluruz. Bu sayede ilkin eğitim, peşinden turizmin önünü açarız.” şeklinde konuştu.  

Uygulamalı eğitim öncelikler içinde  

Tüm ülkelerde bilhassa uygulamalı fakültelerde eğitim için öğrencilerin okula çağrıldığını kaydeden Amcaoğlu, 143 öğrencinin aşı olarak uygulamalı eğitim için ülkeye gelme talebi bulunduğunu, bunun önünün açılmasıyla taleplerin artacağını kaydetti.

Online eğitimde eksikler için çabalar sürüyor

Ülkedeki telefon operatörleri, Vakıflar İdaresi ve Kızılay ile online toplantı yaptıklarını dile getiren Amcaoğlu, 2 bin 500 tablet ve web temini sağlanması için yeni bir girişim yaptıklarını, geçtiğimiz gün ise sendika yardımıyla 90 tane tablet verdiklerini açıkladı. Online eğitime katılımın hala %86 civarında bulunduğunu ifade eden Amcaoğlu, “Bir kişinin bile geri kalmaması için çalışmalarımız sürecektir” dedi.

 


 

ÜNİVERSİTE REKTÖRLERİ NE DEDİ?

 

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Hocanın:

“Değerlendirmeler sürüyor, beklemedeyiz” 

İkinci dönemle ilgili hala beklemede olduklarını ifade eden DAÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Hocanın, değerlendirmelerin sürdüğünü kaydetti. Hocanın, ikinci dönemle ilgili görüşlerini şu şekilde paylaştı:

“YÖK’ün yazısı basına dağıtıldı, burada bahar döneminde eğitimin karşı karşıya yada uzaktan yürütülüp yürütülemeyeceği noktasında görüş isteniyor. Türkiye’deki YÖK kararının açıklanması ve bunun peşinden bizde de Bakanlar Kurulu sonucu ile ikinci dönemle ilgili süreç netleşecekti fakat şu anda her şey beklemede.

İkinci dönemle ilgili çeşitli yorumlar yapılmış oldu fakat hemen hemen bağlayıcı bir karar ulaşmadı. Öğrencilerin karşı karşıya eğitim için gecikeli de olsa çağrılacağını duymuştuk. Son durum ne oldu bilmiyoruz. Kapalı olduğumuz bir dönemde hemen hemen bir netlik yok.

Aşılama mevzusunda da tüm personele yapılması için talepte bulunduk, bu öncelikler arasına alınmalı. Fakat maalesef dünyada aşıya ulaşımda yaşana sıkıntıyı ikimiz de yaşıyoruz. Bu bağlamda öncelikli sıramızı bekleyeceğiz.

Uygulamaların yapılması zorunludur, bunun için güvenilir fırsat doğarsa yapılması gerekiyor. Bu süreç yaz aylarına da sarkabilir. Bu süreçte net konuşmak asla mümkün değil.”

 


Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Murat Tüzünkan:

“Tercihimiz karşı karşıya fakat şartlar elvermedi”

Bilimsel nitelikli takvime bakılırsa bizim 22 Şubat’ta ikinci dönem derslerine başlanacağını kaydeden Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Murat Tüzünkan, “Tercihimiz karşı karşıya eğitim yapmak fakat şartlar buna izin vermiyor. İlk dönem Hibrit eğitim yapmıştık, gelenlerle karşı karşıya, gelemeyenler için de online.” dedi.

Uygulama ağırlıklı bölümlerde eğitimin yaz aylarına dek sürebileceğine dikkat çeken Tüzünkan, bunun pandeminin seyri ile değişebileceğine değindi.  Tüzünkan, Bakanlık ile de aşı mevzusunda görüşmelerinin sürdüğünü, talebe gelişleriyle ilgili çeşitli girişimleri bulunduğunu söyledi.

 


Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ali Haydar:

“Uygulamalı dersleri Nisan ayı yada sonrası için karşı karşıya yapmayı planlıyoruz”

Bahar döneminde de sonbahar dönemindeki şeklinde online eğitim ile devam etme sonucu aldıklarını kaydeden Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ali Haydar, eğitimin 18 Şubat’ta başlayacağını belirtti.

Kayıtların 17 Şubat’a kadar devam edeceğini ifade eden Haydar, uygulamalı dersleri olan fakültelerin bu dersleri Nisan ayı yada sonrası için karşı karşıya yapmayı planladıklarını belirtti.

Haydar, uygulamalı derslerle ilgili süreçte yeni gelişmelerin gündemin gidişatına bakılırsa tekrardan açıklanacağını kaydederek, tüm gelişmelerin pandemiye bakılırsa de değişebileceğinin altını çizdi.

 


Internasyonal Final Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Yaratan:

“Yaz ayları içinde de eğitime devam edeceğiz”

“İkinci döneme de ilk dönemde olduğu şeklinde hem karşı karşıya tercihi hem de online seçeneği ile devam edeceklerini özetleyen Internasyonal Final Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Yaratan, her şarta hazırlıklı olduklarını açıkladı. Yaratan, ikinci dönemde ülkeye talebe gelişlerinin karantina uygulaması ile mümkün olabileceğine ve eğitimin yaz aylarına da sarkabileceğine vurgu yapmış oldu.

Yaratan, özetle şunları açıkladı:

“Hem sınıfta karşı karşıya hem de buradan gösterim ile online eğitimle sürecek. Sınıftaki talebe dinlerken yurt dışındaki öğrenciler de etken olarak derse katılıp dinleyebilecek. Bu dönem de aynı uygulama sürecek. Bu dersler kayıt altında alınacak. Aynı ortamı bu dönem de yaratacağız.

Yaz okulunda da eğitimimiz sürecek, bu aylarda uygulamalı derslere devam etmekte yarar görüyoruz. Devrin ikinci yarısında ortam uygun olursa uygulamalı derlere geçebiliriz. Eğer olmazsa yaz içinde devam edeceğiz.

Öğrencilerin gelişlerinde karantina uygulaması bizim güvenliğimiz için kafi olarak oldukça mühim. Eğer ülkedeki salgının önüne geçebilirsek bu tarz şeyleri konuşabiliriz”

 


Kıbrıs Türk Talebe Yurtları Birliği Başkan Vekili Ekrem Soyşen:

“Nisan ayını da kaçırırsak bu periyodu de kapatmış oluruz”

Derhal kapanma hem de artan olay sayılarıyla beraber sektörün de beklemede kaldığını kaydeden Kıbrıs Türk Talebe Yurtları Birliği Başkan Vekili Ekrem Soyşen, “Aşılanma süratli şekilde olursa bir ihtimal bu süreci kazanabiliriz” dedi.

Ilk olarak ülkedeki akademisyenlerin, peşinden yönetimsel çalışanların aşılanması gerektiğine dikkat çeken Soyşen, öğrencilerin de ya aşı kartı ile ülkeye girişi ya da girdikten sonrasında aşılanması ve karantina süreciyle topluma karışmasının çözüm olabileceğini belirtti.

Yurt işletmelerinin hala zor günler geçirdiğini kaydeden Soyşen, öğrencilerin Nisan ayına dek adaya gelmesi gerektiğin, aksi halde bu senenin yitik olarak nitelendirileceğini dile getirdi.

Soyşen, mevzuyla ilgili açıklamasında özetle şunları açıkladı:

“Olay gidişatından dolayı kimse önünü net göremiyor. Aşılama programına ilk olarak eğitimdeki akademisyenler ve yönetimsel işler ile kampus çalışanları, yurtlarda çalışan görevliler aşılanmalı. Değişik yollarla da olsa öğrenciler Nisan ayına dek adaya gelmeli. Eğer Nisan ayını da kaçırırsak bu periyodu de kapatmış oluruz, Nisan ayı bizim için oldukça mühim. 

Nisan ayında öğrencilerin gelmesiyle ilgili karar üretilecekti. Bakanlık bu mevzuyla ilgileniyordu. Yurtlar 2. Dönem için gelecek öğrencilere %30 indirim sağlandı. Her bölgedeki yurtlarımızın öğrencilere destek olacağını açıkladık.

Kapanma durumundan dolayı Üniversiteler de beklemede. Kimse önünü göremiyor fakat talebe kaybı olmaması için online kayıtlar sürüyor. Bu öğrencilerin kaçı adaya gelir bilemiyoruz fakat oldukça sayıda öğrencinin Nisan ayının ilk haftası için bilet rezervasyonu yapmışlar.

Aşılanma süratli şekilde olursa bir ihtimal bu süreci kazanabiliriz.

Ya gelmeden aşı kartıyla gelirler ya da geldiklerinde aşı olup karantina sürecini tamamlayınca topluma karışırlar.” dedi.

“…gene de öğrencinin yerini tutmuyor”

Bazı yurtların karantina yurdu olarak kullanıldığını ifade eden Soyşen, “Ara ara bazı yurtlar kullanılıyor fakat gene de öğrencinin yerini tutmuyor. Yurtlar yalnız kendi kendini döndürme aşamasında. Devlet daha oldukça otelleri karantina yurdu olarak kullanmayı tercih ediyor.” şeklinde konuştu.

Ülkedeki öğrenciler de desteklenmeli

Eldeki mevcut öğrencilerin de korunması icap ettiğinin altını çizen Soyşen, “Adada olan öğrenciler de bu belirsizlik sebebiyle ülkesine dönerek dönmemek adına kararsız. Bu öğrencileri de kapanma sürecinde maddi tinsel desteklenmesi koşul ki ülkeden gitme sonucu almasınlar. Bilhassa Üniversite kampuslerinde bu öğrencilere oldukça daha çok destek gerek, yalnız hissetmemeliler. Bakanlık bu öğrencilere daha çok destek vermeli. Hepimiz de maddi tinsel destek veriyoruz.” dedi.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.