DOLAR
32,3939
EURO
34,8222
ALTIN
2.402,78
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C

Ali Hançer KKTC’nin corona virüs sürecini doğru yönettiğini ve ülkenin pandemiden arındığını söyledi..

Ali Hançer KKTC’nin corona virüs sürecini doğru yönettiğini ve ülkenin pandemiden arındığını söyledi..
31.10.2023 13:02
4
A+
A-

Hançer İnşaat Direktörü Ali Hançer, corona virüs sonrası dünyanın yeni bir düzene gireceğini ve bu düzene entegre olunması icap ettiğini söyledi. Ek olarak KKTC’nin pandemi için almış olduğu kararları ve pozitif neticelerini paylaştı.
Detaylar röportajımızda..

Hançer İnşaat Direktörü Ali Hançer corona virüs sürecini ve sonrasında ekonomiyi iyi mi etkileyeceğini söyledi.

Her insanın finansal durumunu iyi çözümleme etmesi icap ettiğini, corona kriz sonrasında yatırımların devam etmesi icap ettiğini ve KKTC’nin ne kadar güvenli bir bölge bulunduğunun internasyonal çapta anlatılması için bu fırsatın değerlendirilmesini paylaştı.

İşte Ali Hançer ile yaptığımız röportajımız..

Corona virüsü süreci sizi iyi mi etkiledi?

Bizim için de tüm dünya için de hakkaten bir şok tesiri yarattı. Kısa vadede ne yapılabilir onu ön göremiyoruz. Uzun solukta ne yapılabileceğini de sadece bu süreci atlattıktan sonrasında görebiliriz.

İşletmelerimiz tamamını kapattık. Şirket olarak her şeyden ilkin sıhhat dedik ve sağlığımızı korumak için bu süreci atlatana kadar evlerimizde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Elimizden geldiği kadar firmalarla, müşterilerimizle, ailemizle, arkadaşlarımızla bağlarımızı koparmadan devam ettirmeye çalışıyoruz.

Bu süreyi evimizde kendi kişisel gelişimlerimizi artırarak, corona virüsten sonrasında neler yapılabilir bu mevzuya hazırlanarak geçiriyoruz ve iyi mi bir tabloyla karşılaşacağız bu tarz şeyleri değerlendiriyoruz.

Tüm işlerimizi noksan aksak olmamak kaydıyla evden devam ettiriyoruz.

Etkilerini hemen hemen net görmek mümkün değil sadece bildiğimiz bir şey var, biz bu sektöre devam edeceğiz, işlerimize devam edeceğiz. Eski günlere yine geri dönmeyi, işlerimize kaldığımız yerden devam etmeyi planlıyoruz.

Personel mevzusuna ulaşınca, personel çıkarmayı planlamıyoruz. Negatif olan hiçbir şey yapmamaya karar verdik. Sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz evet sadece her batan güneşin bigün doğan güneşi olacağına inanarak, bu sürecin sonuçlanıp yaşamımıza döneceğimize inanıyorum.

Son dönemde tüm dünyayı saran Covid-19 tehlikesine karşı şirketinizin almış olduğu önlemler nedir?

Toplumsal olmamakla beraber bireysel olarak, kendi çevremizdeki arkadaşlarımız, dostlarımız, iş ortaklarımız şeklinde hepimiz ile toplumsal mesafemizi koruyoruz.

Bağlarımızı koparmıyoruz fakat görüşmemeyi tercih ediyoruz.

Abartılacak tedbirimiz yok, her insanın bilmiş olduğu tedbirleri aldık. Oldukça zorunlu kalmadığımız sürece dışarı çıkmıyoruz.

Elimizden geldiği kadarıyla sıhhat odaklı evde kalmaya devam edeceğiz. İlgili makamlardan iş bölgeleri ile ilgili bir karar çıkana kadar beklemeye devam edeceğiz.

Yeni emek harcama düzeninizi iyi mi yorumluyorsunuz? Size ve şirketiniz için artıları eksileri neler?

Ilk olarak sıhhat demek isterim. Internasyonal bir sıhhat kriziyle ile karşı karşıyayız.

Yeni emek harcama düzeni hakkında ön görü oluşturmak oldukça erken bir davranış olur. Corona virüs sonrası tüm dünya yeni bir düzene girecek. Bizde entegre olup yeni düzene ayak uyduracağız. Bizde bu pandemiden sonrasında kendimizde neler yapacağımıza dair net bir karar almadık sadece değerlendirmeler yapıyoruz doğal olarak ki.

Kişisel fikrim KKTC, corona virüsten ciddi anlamda arınmış görünüyor. Bunu ilgili kişiler doğru değerlendirip Kıbrıs’ı yatırım çekicilik merkezi olarak konumlandırırsa, krizi iyi bir dönüşüm için değerlendirebilirler. Sektör bazında yatırımcıların birlikleri var, lüzumlu sayıda birkaç şahıs ile toplumsal mesafeyi koruyarak birkaç toplantı yapılabilir ve pandemiden sonrasında neler yapılacağı konuşulabilir. Sektörler ile beyin fırtınası yaparak süratli çözüm üretilebilir. İleriye dönük iyi mi kararlar alınacağını, bürokrasiden neler beklendiğini sorup, kolaylıklar sağlanıp yatırımcıların Kıbrıs’a çekilmesi gerekiyor.

Dünya genelinde bakmış olduğunuzda KKTC’de olay sayısı oldukça azca. İnsanlar ilkin sıhhat dedi ve yatırımcılar bunu görmeli, dünya bunu bilmeli. Evet Kıbrıs’ta yaşanabilir demeli hepimiz. Bunu sağlarsak ekonomik darboğaz kolaylıkla atlatılabilir diye düşünüyorum.

Tüm yatırımcıların hem düşünce olacağı bir mevzu var, bürokrasiyi bir türlü kolay hale getiremedik. Ben bir daire satacaksam, Bakanlar Kurulu sonucu çıkana kadar, tapu devredilene kadar, işlemler yapılana kadar, insanların canı çıkıyor. 2-3 ay uzun devam eden işlemler insanları yoruyor. Yatırımcıysanız kayda kıymet paralar ödeyip bunun karşılığı olan tapu yada bir evrak ya da sözleşme kısa sürede size verilmezse siz de huzursuz olmuş olursunuz. Bunların önüne geçilirse piyasaya oldukça süratli paranın girişi anlamına gelir bu da ekonomik krizin süratli bir halde çözülmesi anlamına gelir. Bunu bizi yönetenlerin kesinlikle ve kesinlikle görmeleri ve Kıbrıs’ta ki şirket sahiplerine kolaylıklar sunmaları gerekiyor.

Corona virüs sonrası her insana vazife düşüyor. Devletin siyaset süresini kısaltması toplumun da yatırımlarını durdurmaması gerekiyor. Bazı firmalar küçülmeye gidebilir doğal olarak ki, sadece gücü olanlar devam etmeli. Devlet bu durumu güzel değerlendirirse Kıbrıs yatırım merkezi olabilir. Corona virüsü ve peşinden yaşanacak ekonomik kriz kolay bir halde aşılabilir.

Sektöre ve ekonomiye yansıması sizce iyi mi olacak önümüzdeki dönemde?

Aslına bakarsak artı tarafı yok diyebiliriz. Azca ilkin de bahsettiğimiz şeklinde ülke yönetimi yatırımcılar için doğru kararlar alıp, bürokrasinin önünü açacak yeni yasalar çıkartılırsa tüm firmalar bunu değerlendirir ve içinde bulunduğumuz sıkıntılı süreci hızlıca atlatabiliriz. Durağan bir dönem yaşıyoruz, hepimiz kendi payına düşecek olan belli başlı bazı zararları karşılayacak, bu kaçınılmaz.

Bu zarardan sonrasında krizi fırsata çevirmek birçok açıdan ülkeyi yönetenlerin elinde bulunduğunu düşünüyorum. Neredeyse tüm yatırımcılar dışarıdan geliyor.

Lokomotif sektörlerimiz gezim, üniversiteler ve inşaat. Bu lokomotif sektörlerin tamamı neredeyse dışarıya bağlı. Bu sektörlerin önünü açabilirlerse hızlıca toparlanır piyasalar diye düşünüyorum.

Tüm dünyada firmalar bu durağan dönemde zarar edeceklerdir. Kendi şirketimiz için söylersem eğer bu durağan dönemde zararımız olacak mı? Normal olarak olacak fakat bunun üstesinden gelebileceğimizi düşünüyorum.

Ülke tanıtımlarını oldukça doğru yapılırsa corona sonrası firmalar artıya geçebilir, bu mühim bir detay ve doğru düşünülüp kurgulanmalı.

Sizin halkımıza ve yatırımcılara mesajınız nedir?

Bu aslen bireysel değil şirket bazında bir sual. Her insanın finans yönetimi, şirket yönetimi belirleyecek. Herkesi finans yönetimin iyi yapması gerek. Hali hazırda mevcut finansını iyi değerlendirmesi gerekiyor. Şunu söylemek isterim, dünya tarihinde birçok kez bu şekilde krizler yaşandı. 1. Dünya savaşından tutun da 2. Dünya savaşına varana kadar. Tüm dünyada derin krizler yaşandı. Her krizden kesinlikle bir çıkış yolu vardır diye düşünerek mevcut yatırımların durdurulması ya da askıya alınmasını önermiyorum. Bu ülke bazında oldukça ciddi bir krize daha niçin olabilir. Kıbrıs için de yatırımcılar için de oldukça iyi algılanmayacaktır. Yeni yatırımlar yapılamayacaksa saygıyla karşılarım fakat mevcut yatırımlara devam edilmeli. Biz durmayı planlamıyoruz. Kaldığımız yerden corona sonrası devam edeceğiz. Öteki yatırımcılara da tavsiyem bu yönde olacak.

Bu krizi bir fırsata da çevirebiliriz. Bu bizi yönetenlerin de elinde. Kıbrıs’ı bir çekicilik merkezi haline getirebiliriz. Bu pandemide oldukça azca sayı ile etkilenmesi elimizdeki büyük güçlerden biri.

Burada yaşamak isteyen ya da yatırım yapmak isteyen insanoğlu için bu kesinlikle artı bir avantaj ve değerlendirilmeli.

Ayakta kalmalıyız, kaldığımız yerden devam etmeliyiz. Hiçbir şirket finans gücüne bağlı olarak yatırımları durdurmamalı. Bu tüm ülke için, tamamımız için en sıhhatli karar olacağını düşünüyorum.

Güneş tekrardan doğacak diyorum, her insana saygılarımı iletiyorum ve röportaj için de Kıbrıs Emlak Merkezi’ne oldukça teşekkür ediyorum.

Etiketler: corona, hançer inşaat, ali hançerEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.