DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Asma Kat Nedir? – Kıbrıs Emlak Merkezi

Asma Kat Nedir? – Kıbrıs Emlak Merkezi
02.09.2023 19:46
4
A+
A-

Kıbrıs Emlak Merkezi, emlak sözlüğünde bugün asma kat nediri inceliyoruz.
Asma kat nedir? Iyi mi inşa ediliyor? Çeşitleri neler? Ne benzer biçimde avantajları var?
Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

“Asma kat” terimi çoğu zaman binaların içinde bulunan, alt kattan yüksekliği fazla olan ve çoğu zaman balkonlu olan katlara verilen isim.

Asma katlar, bir yapının kullanım alanını arttırmak için kullanılıyor. Mesela, bir mağaza sahibi, asma katlar kullanarak daha çok ürün sergileme alanı oluşturabilir yada bir ev sahibi, asma katlar kullanarak daha çok yaşam alanı yaratabilir. Asma katlar çoğu zaman merdiven yada asansör ile erişilebilirler.

 

Asma kat iyi mi yapılır?

Asma kat yapımı, binanın mimarisine, kullanım amacına ve mevcut yapıya bağlı olarak değişim gösterebiliyor. Sadece, çoğu zaman aşağıdaki adımlar izlenir:

 

İlk olarak, asma katın yapılacağı bölge için uygun bir plan hazırlanıyor Bu plan, asma katın boyutları, malzemeleri, yüksekliği, taşıyıcı sistemleri ve erişim yollarını belirliyor.

İkinci adım, asma katın taşıyıcı sistemlerinin tasarımıdır. Bu sistemler, asma katın yükünü taşıyacak ve binanın mevcut yapısına uygun şekilde monte edilecek şekilde tasarlanmalıdır. Taşıyıcı sistemler çoğu zaman çelik, ahşap yada beton benzer biçimde malzemelerden yapılıyor.

Üçüncü adım, asma katın taşıyıcı sistemlerinin montajıdır. Bu adımda, taşıyıcı sistemler inşaat sahasında yapım edilerek  montajı yapılıyor.

Dördüncü adım, asma katın zemininin oluşturulmasıdır. Zemin, taşıyıcı sistemlerin üstüne konacak malzemelerle oluşturuluyor. Bu malzemeler içinde ahşap, beton, çelik yada cam benzer biçimde malzemeler bulunabilir.

Beşinci adım, asma katın korkuluklarının yapımıdır. Korkuluklar, asma katın güvenliğini sağlamak için kullanılıyor ve çoğu zaman çelik, cam yada ahşap malzemelerden yapılıyor.

Son adım, asma katın erişim yollarının oluşturulması. Bu adımda, merdiven yada asansör benzer biçimde erişim yolları inşa ediliyor.

Asma kat yapımının, mahalli inşaat yönetmeliklerine uygun olarak yapılması ve  deneyimli bir inşaat ekibi tarafınca gerçekleştirilmesi oldukca mühim.

 

Asma katın avantajları neler?

Kullanım alanını arttırıyor,binanın güzel duyu görünüm kazanmasını sağlıyor. Bilhassa çağıl ve minimalist mimari tasarımlarda, asma katlar çoğunlukla tercih ediliyor.

Binaya esneklik sağlayarak tasarımının ve işlevselliğinin değiştirilmesine olanak tanıyor.

Son olarak asma kata haiz bir bina, ek yaşam yada depolama kapasitesi sunmuş olduğu için, binanın değerinin artmasını sağlıyor.

 

Asma kat çeşitleri:

Asma katlar, kullanım amacına ve tasarımına bağlı olarak değişik çeşitlerde inşa edilebiliyor. En yaygın kullanılan asma kat çeşitleri:

 

Çift yükseklikli asma katlar: Bu asma katlar, iki düzgüsel kat yüksekliği kadar yükseklik sağlayacak şekilde tasarlanır. Bu, daha yüksek bir kullanım alanı sağlayarak bilhassa mağazalar ve showroomlar için idealdir.

 

Galeri tipi asma katlar: Bu asma katlar, birinci katta yer edinen bir balkona haiz ve ikinci katta yer edinen bir açık alanla beraber tasarlanır. Çoğu zaman ayakkabı mağazaları, giyim mağazaları ve mobilya mağazaları benzer biçimde alanlarda kullanılır.

 

Asansörlü asma katlar: Bu asma katlar, asansörlü olarak tasarlanır ve çoğu zaman depolar, ofisler ve endüstriyel tesisler benzer biçimde alanlarda kullanılır.

 

Ahşap asma katlar: Bu asma katlar, ahşap malzemelerin kullanıldığı bir tasarıma haizdir. Çoğu zaman evlerde kullanılır ve naturel bir görünüm sağlar.

 

Cam asma katlar: Bu asma katlar, cam panellerin kullanıldığı bir tasarıma haizdir. Bu, çağıl mimari tasarımlar için idealdir.

 

Çelik asma katlar: Bu asma katlar, çelik malzemelerin kullanıldığı bir tasarıma haizdir. Kuvvetli ve dayanıklıdırlar ve endüstriyel tesislerde ve depolarda çoğunlukla kullanılır.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.