DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C

Atsa İnşaat Direktörü Ata Satur Kıbrıs Emlak Merkezi için 2019 yılını değerlendirdi!

Atsa İnşaat Direktörü Ata Satur Kıbrıs Emlak Merkezi için 2019 yılını değerlendirdi!
11.11.2023 19:43
6
A+
A-

Kıbrıs inşaat sektöründe yap-sat ve müteahhitlik hizmetleri veren Atsa İnşaat için 2019 yılı iyi mi geçti? 2020 beklentileri neler? Atsa İnşaat Direktörü Ata Satur, Kıbrıs Emlak Merkezi’nin sorularını yanıtladı…

Kıbrıs Emlak Merkezi kurumsal üye inşaat firmalarından Atsa İnşaat, sektörün en etken şirketleri içinde.

Atsa İnşaat hem yap-sat yapıyor, hem de yatırımcı firmalara müteahhitlik hizmeti sunuyor.

Bilhassa Lefkoşa ve çevresinde hayata geçen birçok projede Atsa İnşaat imzasını görmek mümkün.

Peki 2019 yılı iyi mi geçti Atsa İnşaat için, 2020 beklentileri neler?

Atsa İnşaat Direktörü Ata Satur, Kıbrıs’ın ilk ve tek emlak haber-ilan portalı Kıbrıs Emlak Merkezi’ne konuk oldu.

Ata Satur hem yıl değerlendirmesi yapmış oldu, hem de yeni yol haritasını paylaştı Kıbrıs Emlak Merkezi okurları için.

İşte detaylar…

ATA SATUR / ATSA İNŞAAT DİREKTÖRÜ

“3 YENİ PROJEMİZ VAR”

KIBRIS EMLAK MERKEZİ: Ilk olarak size 2019 yılını soracağız. Iyi mi değerlendiriyorsunuz 2019 yılını Atsa İnşaat için?

ATA SATUR: Atsa İnşaat’tan ziyade bizim vatanımızda genel anlamda kriz yaşandı. Gerçi bu dışa bağlı bir krizdi fakat inşaat sektörü şu anda tamamen fena durumda diyeyim. Bundan da etkilenmemek mümkün değil. O yüzden ülke ekonomisi ve KKTC inşaat sektörü olarak 2019’u birazcık buruk geçirdik, onu belirteyim.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ: 2020’den beklentiler neler peki?

ATA SATUR: 2020’de faiz oranlarının düşmesiyle bir canlılık umut ediliyor. İnşaat sektörü burada bildiğiniz gibi dış yatırımcıya bağlı, o da üniversitelere bağlı. Bu yıl talebe sayısındaki azalma sebebiyle, yatırımlarda gerileme var. Fakat 2020’de ümidimizi kırmayacağız. 3 tane projemiz var. Bu tarz şeyleri hayata geçireceğiz. 2020’den umutluyum.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ: Bu 3 proje neler ?

ATA SATUR: Gönyeli’de Atsalife projemizin derhal yanında 52 dairemiz olacak. Kendi ofis binamız ile beraber ve Kaymak’lı ile 3 proje diyoruz fakat aslen 4 projemiz olacak Hamitköy’de de villa projemiz şu anda çiziliyor. İnşalah 4 proje ile çıkacağız.

“GÜÇLÜ BİR EKİPLE ÇALIŞIYORUZ”

KIBRIS EMLAK MERKEZİ: Hayırlısı olsun. Bir de bunun yanında müteahhitlik hizmetleriniz var, onlar iyi mi gidiyor? Onları iyi mi değerlendirirsiniz 2019-2020 için?

ATA SATUR: Atsa İnşaatı 2019 senesinde kuvvetli bir halde ayakta tutan müteahhitlik hizmeti oldu. Bizim tecrübemiz uzun yıllara dayandığı için bu bu şekilde. Bu işin içinden gelen biri olarak temel aşamasından anahtar teslimine kadar kuvvetli bir ekiple devam ediyoruz. Şu an yap-sat fena gittiği için biz oraya yöneldik. 2019’da müteahhitlik alanımız iyi geçti.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ: 2020’de devam edecek mi?

ATA SATUR: 2020’de de hız kesmeden devam edecek. Şu anda 3 ayrı dış yatırımcıya iş yapıyoruz. Onlarda da yeni projeler var. İnşallah devam ettireceğiz onları.

“2020’DEN ÜMİTLİYİZ”

KIBRIS EMLAK MERKEZİ: Yatırımcıya vermek istediğiniz bir ileti var mı?

ATA SATUR: KKTC’de 31 yılım geçti. Burada daha ilkin eşdeğerlerin üstüne korkuyla yaklaşılıyord. Son 3 senedir bu işin tersi oldu. Türk malını tercih etmeyip eşdeğerin üstünde yoğunlaşıyorlar. Şu demek oluyor ki yatırımcılar asla taviz vermesin, korkmasın. Şu anda eş değerler daha değerlendi. 2020’den ümitliyiz. Onlar da yatırımlarını korkmadan yapsınlar.

“HESAPSIZ ŞEKİLDE İŞE GİRENLER, ÜLKEYE ZARAR VERİYOR”

KIBRIS EMLAK MERKEZİ: Sektördekilere bir mesajınız olacak mı?

ATA SATUR: Müteahhitlere şu önerim olacak, ATSA olarak bir projeyi tasarladığımızda biz bunun başlama ve bitiş tarihini belirliyoruz. Ben uzun senelerdir bu işi yapıyorum. Müşterinin gelip gelmemesine bağlamadan kısaca bunun finansmanını gözden geçirerek, ciddi adımlarla… Eğer siz bu şekilde girerseniz projeye, itimat verirsiniz. Kişiye itimat vermek, ülkeye itimat vermek demek. Şu demek oluyor ki alnınızın akıyla başarıyla bitirebilirsiniz bu projeyi. Bitirdiğinizde de Müteahhitler Birliği iyi bir ivme kazanıp itimat alır. Fakat maalesef kendi içimizde başarısız olan insanoğlu var ya da bu işe sonradan giren insanoğlu var. Hesapsız bir halde giriyor ve bizlere zarar veriyor, ülkeye zarar veriyor.

“YAPI DENETLEME KUZEY KIBRIS’A GELMELİ”

KIBRIS EMLAK MERKEZİ: Peki iyileştirmek için tavsiyeleriniz olacak mı?

ATA SATUR: Müteahhitler Birliği’ni iyileştirmek için benim önerim aslen fazlaca oldu kendilerine. Türkiye’yi aslen biz baz alıyoruz, anavatanımız Türkiye. Bizim aslen oradan bir şeyleri öğrenmemiz gerekiyor. Türkiye’de bildiğiniz gibi son 6-7 senedir yapı denetleme var. Maalesef bizim vatanımızda yok. Bu yapı denetleme kesinlikle Şimal Kıbrıs’a gelmesi lazım. Biz belediyelere inşaat ruhsatı için tonlarla ( yüksek yüksek ) rakamlar ödüyoruz . Bu para niçin ödeniyor? Belediye altyapısı esasen mevcut olan bir sistem. Bunun üstüne herhangi bir şey eklemiyor. Yapı denetlemenin öneminin ne işe yaradığını biz burada maalesef anlatamadık, söyleyemedik, söyletemedik. Yapı denetleme fazlaca mühim. Bizim ödediğimiz paraların yapı denetlemeye gidip daha sıhhatli daha güvenli inşaatlar inşaa edilmesinde yarar vardır .

İçişleri Bakanlığı’na bağlı şehircilik; bugün bir arsa alımında ilk gideceğimiz mercii bir devlet dairesi olarak şehirciliğe gidiyoruz. Şehircilikten bu proje ile bu arsa ile ilgili data alıyoruz. Kat yüksekliği, kullanım alanı vs. Şehircilikte görevli olan mimar ve mühendislere şunu söyleyebilirim, yurtdışına çıkıyorsunuz, bir şehirleri görün oralarda. “Şu demek oluyor ki bu şehri ben iyi mi tasarlayabilirim. Yetkili benim,,,” Şu demek oluyor ki o BEN kelimesi sizde, siz yetkilisiniz orada, yetkili mercii sizdedir. Şehirciliğin önemi fazlaca büyük. Derli toplu bir kent ve kat yüksekliğini baz alarak iyi bir Lefkoşa yaratmamız gerekiyor.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: ata satur, atsa inşaatEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.