DOLAR
32,3454
EURO
34,8480
ALTIN
2.383,17
BIST
10.212,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
15°C
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C

Avertiss Real Estate Brokerı Dengiz Kürşat gezi açılımını değerlendirdi

Avertiss Real Estate Brokerı Dengiz Kürşat gezi açılımını değerlendirdi
02.10.2023 10:39
5
A+
A-

Şimal Kıbrıs için karantinasız gezi periyodu başlıyor. Avertiss Real Estate Brokerı Dengiz Kürşat emlak sektörünün beklentilerini yorumladı. Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

dengiz kürşat avertiss

Avertiss Real Estate Brokerı Dengiz Kürşat gezi açılımını değerlendirdi

Kıbrıs emlak sektörü için yeni bir dönem başlıyor. Gezi kısıtlamalarında meydana getirilen yeni düzenleme, aylardır KKTC’ye gelemeyen yatırımcılara karantinasız gezi fırsatı sunuyor. Peki beklenti ne yönde? Sektörde neler oluyor, yatırımcı ne düşünüyor? Şimal Kıbrıs’ın ilk ve tek emlak haber-ilan portalı Kıbrıs Emlak Merkezi olarak, sektörün tecrübeli isimleriyle süreci değerlendirdik. Onlardan biri de Avertiss Real Estate Brokerı Dengiz Kürşat.

“Yabancı Yatırımcı İçin Fazlaca Ucuz Bir Ülke Olduk”

Piyasanın şu anki durumunu iyi mi yorumluyorsunuz?

İç pazar tamamen donmuş durumda. Sterlin terfi etti, kredi faizleri %20 civarında dolaşıyor, bu şartlar yatırım için asla uygun değil. İç pazarın alım gücü düştü. Ciddi sayıda çalışmayan işletme var. Bunlar da gayrimenkul alacak durumda değiller. Bizim kendi istatistiklerimize bakılırsa iç pazarda %90’lık bir yitik var. 

İç pazara Türkiye’yi de dahil edebiliriz aslen. İnsanlar buradan sterlin kira getirisi yüzünden konut almayı tercih ediyordu. Biz el birliğiyle bunu da TL’ye çevirdik. Ticari gayrimenkuller haricinde artık konut kiraları çoğunlukla TL. Bu durumda insanoğlu niçin gelip burada yatırım yapsın. Amortisman süresi 10-12 yıldan 20-22 yıla çıktı. Parasını bankada tutarlar. Buradan kazanacakları kadar neredeyse banka faiz veriyor esasen, ek olarak kiracı problemi yok, ev bakım problemi yok. 

Yabancı yatırımcı için bakmış olduğunuzda ise oldukca ucuz bir ülke olduk. Bir düşünün, adam 1000 GBP ile geliyor ve burada parası 12 bin TL oluyor.  Burada insanoğlu 4 ay çalışıyor o para için, yurt dışından gelen insanın işsizlik maaşı bu. Arada yar oluştu.

“İnsanların Adaya Gelmesini Teşvik Etmeliyiz”

Uzun süredir beklenen bir haber geldi, gezi engellemelerinin azaltılmasıyla piyasa hareketlenir mi? Beklentiniz ne yönde?

Gezi engellemelerinin azaltılması yetmez piyasanın hareketlenmesi için. Tayyare bilet fiyatlarına bakmak gerekiyor. 4 kişilik bir ailenin gelmesi ve geri dönmesi için ne kadar bilete ödeme yapması gerekiyor? Bunlar oldukca mümkün rakamlar mı şu anda? Her şeyi geçin, bir de gelenden elektronik bilezik parası alıyoruz. Aksine bizim bu insanların adaya gelmesini teşvik etmemiz, bir halde desteklememiz gerekirken bir de üzerine harcama çıkarıyoruz. Bırakın o parayı piyasada harcasınlar, piyasa hareketlensin.

Kısaca ciddi anlamda bir organizasyon sıkıntısı yaşıyoruz. Corona sürecini oldukca iyi geçirdik, pozitif sayılarımız oldukça düşük. Bunu anlatmamız, ülkeyi anlatmamız lazım. Sadece görünen o ki biz gene tek tabanca elimizden geleni yapacağız. Hepimiz elini kendi müşterisi için taşın altına koyacak. 

2021 yılından oldukca umutluyum sadece bizi yönetenlerden aynı umudum yok maalesef. 

İnsanlar niçin gelsin Kıbrıs’a?

Biz tamamımız kendimizi ayarladık yeni gelişmelere bakılırsa hareket edeceğiz sadece ortada realize edilebilecek bir gelişme yok hemen hemen. 

Biz bu pandemi sürecini tamamen kendi gücümüzle geçirdik, tüm acenteler de bu şekilde yapmış oldu şundan dolayı devlet yardımında hep dışarıda kaldık. 

Söylediğim şeklinde 2021 yılından beklentimiz yüksek sadece realizasyonda sorun var. 

“Fiyatlar Artmaz”

Fiyatlara yansır mı bu talep?

Fiyatlar artmaz fakat kaybımızı telafi edebiliriz. Sektörel manada hazırız sadece münferit olarak çözüm üreterek devam etmemiz gerekecek. Gerek gelen müşterilerin masraflarının bir kısmını karşılayarak, gerek konaklamasını organize ederek gelmelerini sağlamamız gerekiyor. Münferit olarak çözüm bulacağımız konuların birkaçı bu. 

“Ilkin Stoklar Erisin”

Yeni projeleri tetikler mi peki?

Tavsiyem kimsenin yeni projeye başlamaması. Ilkin eldeki stoklar erisin, taleplere bakılırsa sonrasında yeni projeler açılır. 

Yeni projelerin yüksek maliyetleriyle, eski projelerin karşısına çıkması çılgınlık olabilir. Stoklar bittikten sonrasında piyasa durumuna bakılırsa hareket etmek daha mantıklı…

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.