DOLAR
32,1985
EURO
34,6782
ALTIN
2.437,34
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
22°C

Baştaşlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baştaş’tan Esentepe Bölge Değerlendirmesi

Baştaşlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baştaş’tan Esentepe Bölge Değerlendirmesi
06.09.2023 02:25
8
A+
A-

Şimal Kıbrıs İnşaat sektörünün köklü isimlerinden Baştaşlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baştaş Kıbrıs Emlak Merkezi’ne konuk oldu.
Ahmet Baştaş, Esentepe bölgesi ile ilgili hızlıca yapılması gerekenler hakkında çağrıda bulunmuş oldu.

Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

Şimal Kıbrıs inşaat sektöründe 54 senelik tecrübesi ile markalı konut projelerine imza atıyor Baştaşlar İnşaat.

Son dönemlerde popülaritesi oldukça artan, global yatırımcıların buluşmuş olduğu Esentepe bölgesine konsept projeler geliştiren Baştaşlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baştaş ile oldukça hususi bir röportaj gerçekleştirdik.

Esentepe bölgesinin gelişmesi için yapılması gerekenleri Ahmet Baştaş, Kıbrıs Emlak Merkezi’ne söyledi.

 

Son dönemde Esentepe oldukça popüler bir bölge ve yurt dışı yatırımcıları da bölgede etken rol oynuyor. Bu yatırım sürecini iyi mi değerlendiriyorsunuz?

Baştaşlar İnşaat olarak biz 54 senelik inşaat firmasıyız. Esentepe bölgesinin ilk müteahhitlerindeniz ve senelerdir bu bölgeye yatırım yapıyoruz. Bu yola çıktığımızdan beri bizim en büyük özelliğimiz kalitemiz.

 

“Son dönemde Esentepe oldukça ciddi bir ivme kazanmıştır.”

Lefkoşa, Mağusa, İskele bölgesindeki müteahhitlerimiz de Türkiye’nin büyük müteahhitleri de bölgeye yatırım halletmeye başladı.

Burada dikkat etmemiz ihtiyaç duyulan bir mevzu var. Biz, Esentepe’nin İskele olmasını istemiyoruz. İskele olmasını istemiyoruz derken sahil şeridinde meydana getirilen yatırımların, yürüyüş yollarının, toplumsal faaliyetlerinin olmasını istiyoruz sadece o bölgedeki tamamlanmamış alt yapıların burada olmasını istemiyoruz. Doğrusu alt yapının tamamlanmadan bölgenin bu ölçekte büyümesi mantıklı değil. Tam anlamıyla alt yapısıyla, projeleriyle bölgenin gelişmesini istiyoruz.

Doğal olarak bu Belediye’nin işidir sadece hep beraber destek olmaya hazırız. Hükümetin de mevzuya bu aşamada dahil olması gerekiyor. Müteahhitler Birliği ve bölgede etkinlik gösteren inşaat firmaları da bu mevzuya odaklanmalı, süratli çözüm için hep beraber çalışmalıyız.

 

Esentepe bölgesinin gelişmesi için alt yapılar ne durumda peki? Hazırda emekler var mı?

Bununla ilgili daha evvel Müteahhitler Birliği ile bir çalışmamız olmuştu. Bölgenin gelişmesi için hem biz hem de öteki mevzu ile ilgili birimler üstüne düşen görevi yerine getiriyor. Daha ilkin yapmış olduğumuz ve rafa kaldırılan projeleri teker teker hayata geçirmek için emekler başlıyor.

Bölgede sektörün yapı denetimi yapılması gerekiyor acilen. Bölgenin alt yapı çalışmalarını hükümet ve belediyelerle beraber hareket ederek hayata geçirmek gerekiyor. Tüm bunların da projeleri hazır ve bu mevzuda da emekler başlamış olacak.

Mahalli yönetimlerimizin de yapılması ihtiyaç duyulan alt yapı çalışmalarına öncülük etmesi gerekiyor. Bu mevzuda biz Baştaşlar olarak mahalli yönetimlerle iş birliği içerisindeyiz şu an. Girişimlerimizi yaptık. Tetiklemeye çalışıyoruz bu mevzuları, Müteahhitler Birliği’nin bu mevzuda girişimleri var.

 

Bölgeyi bilen/bilmeyen hem mahalli hem yabancı firmaların proje ürettiği bu bölgede orantısız gelişme ileride bir problem oluşturur mu?

Bu mevzuyla ilgili Müteahhitler Birliği’nin bir projesi vardı. Sektörün denetim altına alınmasıyla ilgili, o proje de tamamlandı ve rafa kaldırılmıştı sadece yeniden gündemde ve bu mevzuda süratli bir emek verme başlamış olacak. Bizim projelerimiz hazır aslına bakarsanız Esentepe bölgesi için, icraata adım atmak gerekiyor.

Esentepe bölgesinin alt yapısının çözümlenmesi gerekiyor. Esentepe bu mevzuda daha yolun başlangıcında. Fakat 5 yıl içinde bu sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Şu an yol sorunumuz var, web sorunumuz var, arıtma sorunumuz var. Toplumsal aktivite merkezleri yok. Yürüyüş alanları, toplumsal buluşma alanları, halk ile gelen turistlerin buluşacağı İskele bölgesindeki benzer biçimde bölgeler yok. O yönden İskele Esentepe’den kuvvetli. Sadece alt yapısı tamam değil. Bizim Esentepe’de imarımız kuvvetli fakat toplumsal imkanlarımız kısıtlı. Bu mevzuda da emekler yaptık. Bölgenin gelişmesi için elimizden ne geliyorsa halletmeye hazırız.

Sektörün kontrolü ile ilgili yaptığımız emekler var. Sözleşmelerin Müteahhitler Birliği’nden geçmesi, projenin tüm onayların alınıp, satışa çıkması benzer biçimde, bir sürü kriterler getirmeye çalıştık. Bu mevzuyla ilgili Müteahhitler Birliği’ne üye olan müteahhit firmaların, projelerinin onaylı olması, proje finansmanının hazır olması, tüm izinlerinin alınmış olması benzer biçimde kriterlere çalıştık, bunu da hızlıca hayata geçirmek için çalışıyoruz.

O yüzden bu mevzuda bence sektörün iki türlü denetim altına alınması gerekiyor. Yapı denetimi, müteahhitlerin projelerinin izinli ve finansının tamam olması dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan mühim mevzular.

Bu sorunların bir an ilkin çözülmesi gerekiyor. Bölgeye Türkiye’den de birçok yeni şirket geldi. Bölge şantiye alanı oldu. O yüzden süratli önlem alınması gerekiyor.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: ahmet baştaş, esentepe, baştaşlar constructionEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.