DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Cenup Kıbrıs’taki Türk Taşınmazları Fena Kullanılıyor

Cenup Kıbrıs’taki Türk Taşınmazları Fena Kullanılıyor
27.08.2023 00:47
3
A+
A-

1974 sonrası adanın güneyinde kalan Türk mallarının fena kullanımı Rum basınına yansıdı.
Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

Kıbrıs’ta 1974 sonrasında Ada’nın güneyinde Cenup Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) kontrolünde kalan Türk kişisel ve vakıf mallarının fena kullanımıyla ilgili gerçekler Rum basınına da yansırken yetkililer, bazı araştırma ve denetleme mekanizmalarını harekete geçirme baskısı altında. Rum basınında “Türk malları yağmalanıyor” başlığıyla yer edinen bazı haberler ile Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yetkililerinden elde edilmiş bilgilere bakılırsa, güneyde bulunan Türk taşınmazlarıyla ilgili istismar vakaları arttı. GKRY İçişleri Bakanlığı mevzunun yoğun şekilde gündeme gelmesi üstüne, Kıbrıs Türk mallarının yönetimine ilişkin orta ve uzun vadeli bazı tedbirler alacağını duyurdu. Bakanlık, öncelikli olarak Cenup Kıbrıs’ta 1974 öncesi kalan Türklere ilişkin taşınmazlar ile vakıf mallarının güncel kullanımıyla ilgili araştırma ve denetim mekanizmalarının devreye alınacağını belirterek artık aşikar olan Türk mallarının fena yönetimine müdahale edilmesi, ticari amaçlarla kullanılan Kıbrıs Türk mallarının kira sözleşmelerinin incelenmesi için bir iç denetim birimi kurulması, Kıbrıs Rum Tarımsal Ödeme Örgütünün envanterindeki ziraat arazilerinin incelenmesi, kira sözleşmelerinin tekrardan gözden geçirilmesini yeni tedbirler olarak deklare etti.

 

Baf Belediye Başkanı ifade verdi

GKRY kontrolündeki Baf Belediyesinin Başkanı Fedonas Fedonos, mevzuyla ilgili daha ilkin hazırlanan bir raporu soruşturan Rum Temsilciler Meclisi Denetim Komitesi’ne verdiği ifadede Cenup Kıbrıs’taki siyasal partileri, burada bulunan Türk taşınmaz mallarının yönetimini fena yönetim etmekle suçladı. Fedonos eski bir siyasinin Türk taşınmazlarını başkalarının satın almasına yardım etmekten soruşturma geçirdiğini hatırlatarak, Baf’ın şehir merkezindeki dükkanların yüzde 70’inin sahibinin Türkler olduğuna ifadesinde yer verdi. Rum kesimindeki Türk mallarının yağmalanması süreciyle ilgili polise de ifade verdiğini aktaran Fedonos, Denetim Komitesi tarafınca kendisinden talep edilen detaylı notları göndereceğini kaydetti. Baf Belediye Başkanı Fedonos, daha ilkin de yapmış olduğu bir açıklamada, Yeşilova (Mandria) bölgesindeki sahil şeridinde bulunan Kıbrıs Türk taşınmazlarına ilişkin milyon avroluk vurgun yapıldığını iddia etmişti.

 

Rum kesimindeki Türk malları 3 değişik yöntemle ele geçiriliyor

Cenup Kıbrıs’ta 1974 öncesine ilişkin Türk kişisel ve vakıf taşınmazlarını ele geçirmede 3 değişik yöntem kullanıldığı GKRY’de daha ilkin soruşturmalar ve çeşitli davalarda detaylarıyla kayda geçti. Kamu yararına kamulaştırma yöntemi ile binlerce dönüm Türk arazisi Rumlar tarafınca alındı. Hak sahiplerinin rızaları olmadan kamu kurum ve kuruluşları tarafınca kamulaştırma edilerek, havalimanı, yol ve park yapımı projeleri gerekçe gösterilerek kamulaştırma edilen arazilerin bedelinin GKRY tarafınca Türklere ondan sonra ödeneceği iddia ediliyor. Cenup Kıbrıs’ta düzmece belgelerle Rumlara yada 3. ülke vatandaşlarına verilmiş fazlaca sayıda Türklere ilişkin arazi, dükkân ve ev bulunuyor. Yasa dışı şekilde işgal edilen dükkân ve araziler ile GKRY’nin yönetimsel ve hukuki olarak işlem yapmaması ise 3. yöntem olarak anılıyor.

 

Baf ve Larnaka’daki uygulamalar mercek altında

Cenup Kıbrıs’taki taşınmaz Türk malları mevzusunda İçişleri Bakanlığına bağlı Kıbrıs Türk Malları İdaresi yetkili sayılıyor. GKRY’de çeşitli dönemlerde soruşturma ve yargılamalara mevzu olan Türk mallarının yağmalanması sorununa raporlara bakılırsa daha fazlaca Baf ve Larnaka kentlerinde rastlanıyor. GKRY Sayıştayı ve Temsilciler Meclisi Denetim Komitesi geçen yıl Kıbrıs Türk Malları İdaresi’nde çalışan 3 memurun tapu sahtekarlığıyla Baf kentinde Türk mallarını eş ve evlatlarının üstüne geçirdiğini tespit etti. Araştırmalar sonucu memurların birinin eşi üstünde 180 hektar Türklere ilişkin ziraat arazisi tespit edildi.

 

Rum kesimindeki Türk mallarını 20 bin 621 şahıs kullanıyor

GKRY’de 2 yıl ilkin meydana getirilen bir araştırmada burada bulunan Türk kişisel ve vakıf mallarının değerinin 18 milyar avro kadar bulunduğunun tahmin edilmiş olduğu açıklanmıştı. Araştırma sonucu, Rum kesimindeki Türk mallarının 20 bin 621 şahıs tarafınca kullanıldığı belirtilerek, 2 yıl ilkin bu malların hak sahiplerine ödenmeyen 9 milyon avro düzeyinde kirası bulunmuş olduğu öne sürülmüştü. Aynı araştırmada Cenup Kıbrıs’ta kalan Türk arazilerinin 61 bin hektar olduğu ve gene Kıbrıslı Türklere ilişkin 1652 dinlence evinin Rumlar tarafınca kullanıldığı bilgisine yer verilmişti. Rumlar tarafınca burada kalan Türk mallarının yasa dışı işgali ve kullanımı kabul edilirken, meydana getirilen soruşturma ve yargılamalarda bugüne dek kati bir sonuca ulaşılamamış olması KKTC makamları tarafınca eleştiriliyor.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: türk taşınmazları, cenup kıbrısEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.