DOLAR
32,2040
EURO
35,0276
ALTIN
2.502,29
BIST
11.006,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
25°C
İstanbul
25°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C

Devidas Estates Brokerı Yusuf Devidas’tan Şimal Kıbrıs’a yatırım çağrısı!

Devidas Estates Brokerı Yusuf Devidas’tan Şimal Kıbrıs’a yatırım çağrısı!
09.11.2023 06:07
5
A+
A-

KKTC’de yatırım düşünenler neler yapmalı? Hangi noktalara dikkat etmeli? KKTC emlak sektörünün genç markalarından Devidas Estates Brokerı Yusuf Devidas ile, piyasayı değerlendirdik.

Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, emlak sektöründe son 5 yılı oldukça hareketli yaşadı.

Yeni markalar girdi pazara, yeni acenteler kuruldu.

Birçok şahıs işini bıraktı, gayrimenkul sektöründe kariyer hayata geçirmeye yöneldi.

Son bir yılda ise işler birazcık tersine döndü.

O dönem hevesle oluşturulan bazı işletmeler kepenk indirdi, bazıları küçüldü.

Fakat yeni oluşturulan yok mu, var.

Bu kez açılanlar ise alanında uzmanlaşan, birikimini kendi markası için değerlendirmek isteyenler.

O markalardan biri de Devidas Estates.

KKTC emlak sektöründe, birçok acentede gayrimenkul danışmanlığı icra eden Yusuf Devidas, artık kendi markasıyla sektörde…

Peki Devidas Estates neler yapıyor?

Yol haritasında ne var?

Kıbrıs Emlak Merkezi kurumsal üye emlak acentelerinden Devidas Estates Brokerı Yusuf Devidas ile piyasayı yorumladık…

– Firmanız neler yapıyor?

Bizim firmamız daha Ağustos ayında kuruldu. Daha oldukca yeniyiz. Fakat ben 2015 senesinden beri emlak piyasasındayım. Esasen adaya taşınmam 7 yıl oldu. Keller Williams firmasıyla başladım. Onların müessese aşamasında vardım. H&B Gayrimenkul’de çalıştım bir süre, sonrasında Boray Emlak’a geçtim. Orada da bir süre çalıştıktan sonrasında ayrılıp kendi şirketimi kurdum.

“LÜKS PROJELERİ DAHA RAHAT SATIYORUZ”

– 2019 iyi mi geçti?

2019 doğal olarak sıkıntıların olduğu bir yıl oldu. Türkiye ekonomisi burayı oldukca etkiliyor bildiğiniz gibi. Sıkıntıların olduğu bir vakit. Fakat gene de Kıbrıs piyasası bana bakılırsa Türkiye’deki emlak piyasasından daha şanslıydı. En azından emlak ve konut tutarları, bilhassa de arsa tutarları Türkiye’deki benzer biçimde acıklı bir düşüş yaşamadı burada.

Ve şunu gördüm bilhassa nitelikli ve lüks projelerde artış oldu bence. Talep daha fazlaydı. Şu sebeple diğer B-C sınıfı projelerde yığın fazlası da oldukca var. Fakat daha lüks konutlarda talebi tam karşılayamadığı için oldukca lüks konut yok. Lüks derken de yanlış olabilir. Konforlu ve nitelikli site tarzında, işçiliği ve kullanılan araç-gereç verdiği hizmetler benzer biçimde sitelerde yada apartmanlarda satın alan talebi devam ediyor benzer biçimde. Hala da devam ediyor.

Onları daha rahat satıyoruz. Daha kolay satıyoruz tutarları yukarıda olmasına karşın. İnşaat firmalarının da bu yöne yönelmesi lazım, bu sebeple müşteriye bir şeyler sunmanız gerekiyor.

İyi malın alıcısı daima vardır.

“2020’DEN UMUTLUYUZ”

– 2020 beklentileriniz ne yönde?

Bakalım göreceğiz. 2019 bana bakılırsa oldukca fena bir yıl değil. Ben kendi satışlarımdan da biliyorum. Kısaca Türkiye ile karşılaştırdığımız vakit burası gene de önünde gitti bence. 2020’den umutluyuz.

“AKDENİZİN’İN EN UCUZ EMLAK KONUT PİYASASI”

– Sektörünüzün daha da iyileşmesi amacıyla yeni yıl için önerileriniz neler?

Kaliteli konutların yapılması lazım. Bazı servislerin verilmesi lazım.

Kıbrıs sığ bir piyasa. Alan kişi olarak yerliye yönelmek bir yere kadar. Emlak firmalarının yurt dışına açılıp, yurt dışından satın alan bulmaları lazım.

Baktığınız vakit Şimal Kıbrıs şu an Akdeniz’in en ucuz emlak konut piyasası. Ben araştırmamı yaptım. KKTC’de m2 satış fiyatı, averaj 500-600 Euro civarında. Yanı başımızda Cenup Kıbrıs var. Oraya baktım 1500 Euro averajı.

İspanya’ya bakıyorsun, aynı şekilde. Malta 4000-4500 Euro civarında, üstelik bizlerden ufak o ada. Fakat bakıyorum projelere, hep nitelikli projeler orada. Site yatay residence yada dikey gidiyorsa, hep bir şeyler var ve zevkli yapılmış projeler. Onun için burası oldukca ucuz kalıyor.

Asla uzağa gitmeyin, yan tarafta Cenup Kıbrıs var ve 3 katı fiyatta buranın. Tanınmayan bir ülke olabilir Şimal Kıbrıs, fakat bu risk alınır gene burada. Yaşamak için bir kere hakikaten inanılmaz bir yer Şimal Kıbrıs. Güvenlik açısından oldukca iyi, insanları.

Bilhassa de eğitimi Türkiye ile karşılaştırdığınızda hususi okullar üçte bir fiyata. İyi de bir eğitim var, anaokulundan başlayarak üniversiteye kadar.

O yüzden diyorum ki emlak ofislerinin yurt dışına yönelmesi lazım. Yurt dışına yönelirken de iyi emek harcamalar, yurt haricinde çözüm ortakları bulmaları lazım. Buradaki iyi projelerin orada tanıtımının yapılması lazım. Ada’nın avantajlarının ön plana çıkarılması lazım.

“ELİNDE NAKİTİ OLAN GÜÇLÜ DURUMDA”

– Yatırımcılara mesajınız nedir?

Güvenilir emlak ofisleriyle emek harcamaları lazım kesinlikle. Referansları takip etmeleri lazım. Ne yapmışlar? Ne etmişler? Esasen Kıbrıs ufak bir yer. Oldukça kolay bilgiye ulaşabilirsiniz burada. Alıcı piyasası oldukca iyi yatırımlar yapılabilir iyi fiyatlara. Elinde şu an nakiti olan kuvvetli durumda. İyi bölgeler seçmeleri iyi koklamaları lazım. Gayrimenkul, arsa ne ise iyi koklayıp, doğru fiyatlı gayrimenkule yönelmeleri lazım. Şu sebeple bu piyasa tekrardan geri gelecek.

Bilhassa Kıbrıs’ta daha oldukca rant artışları oluyor. Bir de ada burası, ne uzar ne kısalır. Onun için piyasayı iyi koklamaları lazım ve muntazam güvenebilecekleri emlak danışmanlarıyla emek harcamaları lazım.

Etiketler: yusuf devidas, devidas estatesEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.