DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
19°C
İstanbul
19°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Doğru Emlak Danışmanını Bulmak için 14 Tavsiye

Doğru Emlak Danışmanını Bulmak için 14 Tavsiye
29.09.2023 12:58
1
A+
A-

Gayrimenkul almak yada satmak istediğinizde size en oldukça düşündüren şeylerden biri doğru emlak danışmanını bulmak olabilir. Tüm emlak danışmanlarının aynı bulunduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Doğru emlak danışmanını iyi mi seçebilirsiniz? İşte size altın değerinde tavsiyeler.

doğru-emlak-danışmanı-nasıl-seçilir

Doğru Emlak Danışmanını Bulmak için 14 Tavsiye

Gayrimenkul almak yada satmak istediğinizde size en oldukça düşündüren şeylerden biri doğru emlak danışmanını bulmak olabilir. Tüm emlak danışmanlarının aynı bulunduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Hepsinin değişik özellikleri ve bununla birlikte değişik verimlilikte süreçleri vardır. Birçok emlak acentesi arasından doğru olanı seçmek kimi zaman düşündüğünüzden de zor olabilir. İyi bir emlak danışmanı sizin için süreci kolaylaştırıp hedefinize en kısa sürede varmanızı sağlarken, orta derece bir danışmanla yol almakta güçlük çekebilir ve gereğinden fazla harcamayla karşı karşıya kalabilirsiniz.  Mükemmel bir emlak danışmanı bulmak için hemen hemen büyülü bir formül buluş edilmedi fakat siz de bazı noktalara dikkat ederek kendiniz için en uygun danışmanı bulabilirsiniz.

İyi bir emlak danışmanı bulmak için nelere dikkat etmelisiniz?


  1. Sizin için mühim olan nedir?

Hepimiz birbirinden değişik olmasıyla birlikte gayrimenkul alırken gereksinimleri da birbirinden farklılık gösterir. Sizin için çalışacak danışmanın ehemmiyet verdiğiniz mevzular mevzusunda kırılgan davranmasını istiyorsanız, kendinize sormanız ihtiyaç duyulan sorular var.

Iyi mi bir kontakt stiliniz var? Mesajlaşmayı mı, telefonda konuşmayı mı e-mail ile bilgilendirilmeyi mi tercih edersiniz? Danışmanın size her durumda anında dönüş yapmasını mı beklersiniz yoksa o konunda rahat mısınız? Dikkatini devamlı olarak üzerinizde yoğunlaştırmasını mı istersiniz yoksa önceliklerinizi ve yaşam tarzınızı iyice anlayıp ona bakılırsa mi harekete geçmesini beklersiniz?


  1. Referanslar

Çevrenizden edineceğiniz referanslar mühim bir informasyon deposudur. Memnun kalınan bir emlak danışmanını size tavsiye etmeleri şüphesiz ki binlerce seçenek içinde karar vermek açısından oldukça önemlidir.

Tavsiye edilen bir danışmanla çalışmaya başlamadan ilkin, aileniz ve arkadaşlarınızın sizden değişik öncelikleri, değişik ekonomik durumları ve değişik çevre tercihleri olabileceğini akılda tutmakta yarar var. Dolayısı ile onlara layığı ile servis vermiş olan emlak danışmanı kim bilir size uygun olmayabilir.

Ek olarak tanıdıklarınız içinde emlak danışmanlığı icra eden birileri var ise, onlardan da herhangi iyi bir danışmandan bekleyeceğiniz ustalaşmış standartta hizmet almanız icap ettiğini ihmal etmeyin.  Çalışmaya başlamadan ilkin ötekiler ile aynı değerlendirme kriterlerini uygulamayı dikkatsizlik etmeyin.


  1. Araştırın

Elinizdeki uzun listeden geriye değerlendirmeye uygun bulduğunuz bir kaç isim kaldıysa, daha derinlemesine bir profil araştırması yapabilirsiniz. Tavsiyelerin yanı sıra bir emlak danışmanının dijitalde (mesela emlak siteleri, arama motorları, toplumsal medya) kendini iyi mi tanıttığı oldukça mühim ipuçları ihtiva eder. Haklarında yazılanları okuyun, bilhassa eleştiriye iyi mi yanıt verdiklerine bakın.

Kıbrıs Emlak Merkezi platformunda röportaj ve haberlerle beraber birçok kıymetli bilgiye ulaşabilirsiniz.

Dürüst ve işini iyi icra eden bir emlak danışmanı sizin çıkarlarınızı ön planda tutacaktır. Kendisine tüm açıklığı ile bilgilendirme yaptıktan sonrasında size sunmuş olduğu emlak opsiyonları istekleriniz ile örtüşmüyorsa, danışmanınızın sizin için değil kendi çıkarları doğrultusunda çalışıyor olma ihtimali yüksektir. Bu şekilde bir durumda sorularınızı problem ve içinize sinmiyorsa danışmanı değiştirmekten çekinmeyin.


  1. Çıkar çatışmalarına dikkat edin

Hizmet sektörünü mensubu olarak emlak danışmanları, müşterilerinin menfaatleri koruyarak en iyi neticeleri almak suretiyle servis verirler. Sadece kimi zaman ortaya sakınılması ihtiyaç duyulan durumlar çıkabilir.

Bunlar içinde en belirgin olanı danışmanın her iki tarafı birden temsil ettiğinde ortaya çıkar. Danışman iki tarafı hakkaniyetle yönetim edemeyip bir tarafa odakladığında taraflardan biri yeterince ilgilenilmemek, anlaşılamamak yada çıkarlarının korunmamış olması sebebiyle, gayrimenkulünü en iyi fiyatla satamamak yada en doğru gayrimenkulü satın alamamaktan meydana gelen dezavantajlar yaşayabilir.

Bir öteki sorun da danışmanın size, ısrarla belirttiğiniz fiyat, lokasyon, durum çerçevesi haricinde bir emlak dayatması yada beğendiğiniz bir gayrimenkulü öteki bir ofis ile ortak çalışmak istememesi kaynaklı olabilir.


  1. Riskleri azalıp azaltmadığına bakın

Belirli bir gayrimenkulün alınıp satılması mevzusunda sizi ihtimaller içinde riskler mevzusunda uyaran dürüst bir danışmanla emek harcamayı tercih edin. Sizi komplimanlara, gayrimenkul güzellemelerine boğan danışmandan uzak durun. Gerçekçi olup size dürüst yorumlar icra eden, ileriyi görebilen, risk azaltmayı hedefleyen bir danışmana ihtiyacınız var. Danışmanlarla ön görüşme yaparken yatırım analizinde gerçek veriler kullanımı,  çevrede benzer ürünlerin piyasa performansı ve uzun solukta sizi etkileyecek olan piyasa faktörlerini siz söylemeden sunmasına dikkat edin.


  1. Sizi ne kadar dinliyor?

Hayallerinizdeki eve ulaşmanın yolu sizin ne aradığınızı ifade etmenizden geçiyor. O yüzden danışmanın sizin ihtiyacınız olan şeyleri can kulağı ile dinlemediğini fark ederseniz en iyisi oradan derhal uzaklaşmak.

İyi emlak danışmanları sizi sonuna kadar dinler ve sabırlıdır. Sizi anlamadan dinlemeden portföyündeki bir üründe ısrar eden danışmanla çalışmamayı tercih edin. Emlak mevzusunda sizi bilgilendirmek ve yol göstermek ile size uymayan bir üründe ısrar etmek içinde dağlar kadar fark vardır.


  1. Pazarlama tekniklerini inceleyin

Gazete ve mecmua ilanları pek kalmadı fakat acentenin vitrinindeki ilanlara, el ilanları ve broşürlerine eski biçim pazarlama olsa da bakın. Günümüzün kontakt dünyası dijital mecralarda dönüyor. Danışman adayınıza dijital mecrada özellikli olarak ne şeklinde bir pazarlama planı hazırlayacağını problem. Stratejilerini anlattırın. Satmak istediğiniz evin görünür olmasını iyi mi sağlayacak? En yüksek görüntülenme sayısını iyi mi elde etmeyi planlıyor? Hangi platformlarda yer ediniyor?

Mailing listeleri, toplumsal medya, emlak platformları ve gayrimenkulü bir organizasyon düzenleyerek tanıtmak günümüzde en etkili pazarlama araçlarındandır. Şimdiye kadar hangilerini ne çoğunlukla kullanmış? Toplumsal medya ve öteki dijital ortamlarda siz de araştırma yapın, kendisini mi yoksa satılık ürünü mü ön plana çıkartmış?


  1. İtibar

Ihmal etmeyin iyi danışmanlar kısa sürede tanınır (Kötüleri de o şekilde).  Emek vermeyi düşündüğünüz emlak danışmanı hakkında doğru alıcıyı ve satıcıyı bulmak kadar, satışı ne kadar sürede kapattığı mevzusunda yazılı geribildirimlerin yanı sıra sözlü olarak da pozitif yönde referanslar duymalısınız.


  1. Bağlantılar

Tecrübeli bir emlak danışmanının emlak sektöründe kuvvetli ilişkileri olduğu şeklinde, bankalar, ustalar, nakliyeciler, mobilyacılar, perdeciler, tamircilerden tutun web sağlayıcılarına kadar pek oldukça iş kolunda bağlantıları ve tanıdıkları vardır. Emlak danışmanınız ev ile ilgili bu şeklinde mevzularda da yol gösterebilecek kapasitede olmalıdır.


  1. İletişim

Emlak danışmanınızla konuşurken ve kontakt kurarken kendinizi rahat hissetmelisiniz. Konuşmaktan çekiniyor ve üzerinizde yersiz bir baskı hissediyorsanız sizin için doğru danışman olmayabilir. Emlak danışmanınızla iletişiminiz iyi olmalıdır. Süreçler ile alakalı tüm sorularınıza doğru yanıt verebilecek informasyon ve kabiliyette bir danışmanı seçmeye itina gösterin.

Örnek olarak evinizi satmak istiyorsanız iyi mi bir pazarlama planı uygulayacağını ve size/durumunuza hususi ne şeklinde adımlar atacağını problem. Elinde sizin mülkünle ilgilenebilecek hâlihazırda “sıcak” kaç müşterileri var? Danışmanınız evinizi gezdirirken potansiyel alıcılara kendisi mi eşlik edecek, birini mi görevlendirecek? Sizinle hangi aralıklarla temas edecek? Satış anlaşması sonrasında süreci iyi mi yönetecek? İyi bir danışman sizi süreç mevzusunda evvel detaylı olarak bilgilendirebilmelidir ki ihtimaller içinde hazırlıklar zamanında tamamlanıp satışı tehlikeye atacak gecikmeler yaşanmasın.


  1. Kişisel Yaklaşım

Süreci emlak danışmanınız ile birlikte yaşayacaksınız. Bu açıdan danışmanın anlaşabildiğiniz bir kişilik yapısında olması önemlidir. Sizi ve ihtiyacınız olan şeyleri anlayacak ve doğru yönlendirecek birisi ile çalışmalısınız.  Bu mevzuda iç sesinizi kulak verin. Rahat hissetmiyorsanız başka bir danışman ile emek harcamayı tercih edin.


  1. Güvenilir deneyim

Elbet ki ne zamandır bu işte bulunduğunu, kaç evin alış ve satışına aracı bulunduğunu soracaksınız. Fakat işi orda bırakmayın. Emlak işindeki tecrübesi hakkında sorular sorarak daha oldukça informasyon edinmeye bakın. Örnek olarak liste-fiyatı/gerçekleşen satış fiyatı oranlarını problem. Bulunduğunuz bölgedeki evlerin averaj satış sürelerini problem. Gayrimenkul danışmanınızı seçerken, alıcıların iyi bir antak kalma ile evlerine oldukça kısa sürede taşınmasını elde etmiş ve bunu geçmiş performansları ile kanıtlayabilecek birisi olmasını istemez misiniz?


  1. Pazara egemen olmak

Gayrimenkul piyasasında her bölgenin kendine özgü özellikleri vardır. İster kent merkezinde bir yer arayışında olun, ister kırsal kesimde;  gayrimenkul danışmanınızın bölgedeki mahalli piyasa eğilimleri ve yapılanmasını bilmesini, size bölgenin özellikleri hakkında detaylı informasyon vererek yönlendirmesini beklersiniz. Temel bilgiler ile başlayın. Yeni listelenmiş evlerin satış süresini ve averaj satış fiyatlarını problem. Hem de bölge piyasası hakkında ileriye yönelik bilmenizde fayda olan benzersiz noktaları anlatmasını isteyin.

Lüks bir gayrimenkul almak yada satmak istiyorsanız bu mevzuda uzmanlaşmış birisi ile çalışın. Ihmal etmeyin uzmanlık gereği ekonomik bütçe ile ilk kere ev alacakların danışmanı hem de lüks villa satıyor olmamalıdır. Bazı danışmanlar belli bir bölgenin uzmanıdır, o bölgedeki tüm gayrimenkuller ile ilgilenirler. Siz gene de danışman adayının ilgilendiğiniz emlağın piyasasındaki tecrübesini sorgulayın.


  1. Danışmanınıza ne istediğinizi açıklayın

İyi bir danışman ihtiyacınız olan şeyleri ve içinde bulunduğunuz koşulları anlayacaktır. Size en iyi şekilde destek olabilmesi için siz de ona destek olun. Koşullarınız hakkında dürüst olun. Her insanın kendine özgü durumları olabilir. Danışmanınız size servis verirken bu tarz şeyleri göz önünde bulunduracaktır. Her ne kadar günümüzde danışmanlar gayrimenkulünüzü satarken en üst seviyede görünür kılmak için, yada alıcı iseniz sizin için en iyi seçeneği bulmak suretiyle teknoloji kullanıyor olsalar da, hususi durumunuzu kavrayıp amacınıza ulaşmanız için size özgü çözümler üretmek bir tek bir insanoğlunun yapabileceği bir şeydir.

emlak-danismani

Karar Verme Zamanı

Danışmanınıza karar vermeden ilkin birçoklarıyla tanışıp bir düşünce edineceksiniz. Bazılarını daha oldukça beğenecek, bazılarından uzak durmak isteyeceksiniz. Kararınızı verdiğinizde önünüzde 2 seçenek olacaktır. Ya “tek yetki” vereceksiniz yada birçok emlak acentesi ile çalışmak isteyeceksiniz. Pratikte emlakçınıza “tek yetki” vermek onlara makul bir süre dilimi içinde satış yapma fırsatı verdiği için, size daha oldukça yoğunlaşıp çaba göstereceklerini ihmal etmeyin. Tek yetki daima belli bir süre dilimini kapsar. Memnun kalmazsanız yenilemezsiniz.

Alıcı yada satıcı bulmanın emlak işinin en kolay tarafı bulunduğunu söylerler. Esas güçlük satışı kapatmayı başarmaktır. Satışı kapatmaya giden yolda düşünemeyeceğiniz kadar ters gidebilecek vaka ve her şey yolunda olsa dahi atılması ihtiyaç duyulan adımlar bulunur. İyi bir gayrimenkul danışmanı becerikli olmalıdır. Karşısına çıkabilecek şeyleri evvel kestirip, ona bakılırsa önlem almalı, tüm işlemleri evvel belirlenmiş bir plan çerçevesinde hazırlamalıdır. Banka kredisinden, eve taşınma sürecine kadar her adımda danışmanınıza güvenebilmelisiniz.

 

Beril ÖZTUNALI
Kıbrıs Emlak Merkezi Ülke Müdürü

Etiketler: emlak danışmanı, emlak danışmanı seçimi, gayrimenkul danışmanıEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.