DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Emlak Dünyası Brokerı Nadir Meta Corona virüsün inşaat ve emlak sektörünü iyi mi etkileyeceğini yazdı..

Emlak Dünyası Brokerı Nadir Meta Corona virüsün inşaat ve emlak sektörünü iyi mi etkileyeceğini yazdı..
01.11.2023 12:37
6
A+
A-

Neredeyse tüm dünya aynı kriz ile uğraşıyor. Krizin adı: COVID-19. Şimal Kıbrıs da Corona virüsten etkilendi. Süratli tedbirler alındı ve süreç denetim altında tutuluyor. Peki bu pandemi KKTC emlak ve inşaat dünyasını iyi mi etkileyecek? Kıbrıs Emlak Dünyası Brokeri Nadir Meta süreci yorumladı.

COVID-19 vatanımızda emlak sektörünü iyi mi etkisinde bırakır?

Tüm dünyada tesirini gösteren COVID-19 salgını ne yazık ki ülkemize kadar ulaşmış durumda. Dünya Sıhhat Örgütü’nün “pandemi” olarak duyuru etmiş olduğu COVID-19 virüsünden dolayı birçok ülkede yaşam durdu. Hayatta en mühim şeyin sıhhat olmasının yanı sıra ekonomik anlamda da tüm dünyayı negatif etkiledi. Vatanımızda de birçok sektörü negatif etkileyecek olan bu salgın, kimi sektörlerin ise en iyi zamanını geçirmesini sağlamış oldu.

Peki vatanımızda ekonominin mühim lokomotiflerinden emlak sektörü bu salgından iyi mi etkilendi?

Ilk olarak bu periyodu ne kadar erken atlatıp, ne kadar erken normale dönecek olursak yaşayacağımız ekonomik sıkıntılar bir o denli hafifçe olacaktır. Bilinmiş olduğu benzer biçimde Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu doğru karar ile tüm kamu ve hususi sektörün faaliyetleri 27 Mart 2020 evveliyatına kadar durduruldu. Arkasından 6 Nisan’a kadar sürecek olan kısmi sokağa çıkma yasağı geldi. Peki bu tarihten sonrasında her şey derhal normale mi dönecek? Uzmanlara virüsün tesiri süre içinde azalacak fakat bunun için minimum 6 ay geçmesi gerekiyor. Virüsle yaşamayı öğrenmemizi, süre içinde virüsün evrim geçireceği ve daha azca tehlikeli olacağı belirtiliyor. Bu süreci erken ve minimum hasar alacak şekilde atlatmak, alınan kararlara uymak ve şu an için evden çıkmamamızla sağlanabilir. Virüsün ilk dalgasında azca hasarla kurtulmak gelecek günlerde bizlere büyük bir avantaj elde edecektir. Netice olarak bu süre uzatılsa da yaşam bir noktadan devam etmek zorunda. İlaç ve besin sektörü(market ve tedarikçiler) haricindeki bir çok sektörü bu salgından negatif etkileneceği ortada. Fakat emlak sektörünün bu negatif süreçteki tesirleri en kolay atlatabilecek sektörlerden biri bulunduğunu düşünüyorum.

Emlak sektörünün yaşayacağı tesirleri iç piyasa ve dış piyasa olarak 2 madde halinde incelemek gerek..

Sektörde en oldukça etkilenecek bölgelerin Girne ve İskele benzer biçimde daha oldukça yabancı yatırımcı ile çalışan bölgeler bulunduğunu düşünüyorum. Şu an için ülkeye tüm girişler kapanmış oldu ve bu durum normale döndüğünde, yabancı yatırımcıların ne kadar süre sonrasında uçağa binip gezi etmeyi isteyecekleri sektör için belirleyici olacak. Bakanlar Kurulu’nun erken almış olduğu kararlar ile bu negatif havayı ileride olumluya çevirme şansımız var. Cemiyet olarak alınan kararlara uymamız ve evimizden çıkmamamız ile olay sayısını minimum hale getirebiliriz. Ülkemizin Covid-19 virüsünden azca etkilenmesi ülkemizin güvenli bir ülke apoletini takmasını sağlar ve bu hem emlak sektörüne hem de gezim sektörüne pozitif yönde yansır. Mühim olan bu sürecin kırılgan ve bilgili bir halde en kısa sürede atlatılması.

İç piyasa ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu 6 Nisan’a kadar kısmi sokağa çıkma yasağı getirdi. Bu sürenin uzatılabileceği konusunu da düşünmemiz gerekiyor. Bu süreç içinde iç piyasada hiçbir hareket olmayacağı ortada. Konut ihtiyacı ertelenecektir fakat bu gereksinim giderilene kadar bitmeyecektir. Yaşam normale döndüğünde piyasalar süratli bir halde hareketlenecektir. Mühim olan bu süreçte hükümetin, insanların ekonomik olarak minimum oranda etkilenecek kararlar üretmesidir. Son alınan kararlar şu an için kafi görünüyor fakat süreç içinde yeni kararlar gerekebilir.

Emlak satışlarına ödenen vergilerin devlet bütçesine sağlamış olduğu katkı düşünüldüğünde emlak sektörü ne kadar ez etkilenirse, bütçede o denli ez etkilenecektir. Bu süreyi uzatmamak bizim elimizde. Bu yüzden alınan kararlara harfiyen uyulmalı, hem kendi sağlığımız, hem cemiyet sağlığı, hem de ülkemizin ekonomik çıkarları düşünülmelidir.

Hayatta en mühim şeyin sıhhat olduğuna inan biri olarak, alınan önlemlere uymamızın hem sağlığımızı hem de ekonomimizi koruyacağını söyleyebilirim. Ümit ederim hepimiz kararlara uyar ve bazen yakınma ettiğimiz güzel vatanımızda sıhhatli bir halde yaşamaya devam ederiz. Her insana sıhhatli günler dilerim.

Etiketler: nadir meta, emlak dünyasıEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.