DOLAR
32,2804
EURO
35,0323
ALTIN
2.473,64
BIST
10.538,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
23°C
İstanbul
23°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Emlak Dünyası Brokerı Nadir Meta: ‘Doğru konut alımı için izlemeniz ihtiyaç duyulan 5 adım’

Emlak Dünyası Brokerı Nadir Meta: ‘Doğru konut alımı için izlemeniz ihtiyaç duyulan 5 adım’
05.11.2023 08:15
3
A+
A-

Emlak Dünyası Brokerı Nadir Meta, konut alırken boşa vakit harcamamak ve “doğru konutu” almak için izlemeniz ihtiyaç duyulan 5 adımı sıralıyor. Kıbrıs Emlak Merkezi okurlarını konut alımı esnasında hem bilgilendiriyor hem de dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan noktalara karşı uyarıyor. İşte Nadir Meta’nın yazısı..

Emlak Dünyası Brokerı Nadir Meta: ‘Doğru konut alımı için izlemeniz ihtiyaç duyulan 5 adım’ yazısını Kıbrıs Emlak Merkezi okurları için kaleme aldı.

İşte Nadir Meta’nın yazısı..

Konut sahibi olmak, insan yaşamının en mühim adımlarından biri. Barınma ihtiyacı için gerekliliğinin yanında, geleceğimiz için yapılacak en uygun yatırım şekli.. Konut fiyatlarının yüksek olmasından dolayı konut alırken dikkat edilmeli ve karar, iyi bir araştırmadan sonrasında verilmelidir. Yapılması ihtiyaç duyulan en iyi hamle sizin yatırımınızı yönetebilecek bir Gayrimenkul Danışmanı ile çalışmaktır. Peki, konut alırken birçok konut seçeneği içinde boğulmamak ve kendimiz için en doğru konutu alabilmek için izlememiz ihtiyaç duyulan adımlar nedir? Bu adımların sırayla takip edilmesi kafanızın karışmasını engelleyecek ve vaktinizi verimli kullanmanızı elde edecektir.

1- Amacın belirlenmesi

Konut alırken dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan en mühim mevzu, konutun hangi amaçla alınacak olmasının belirlenmesidir. Hayaller ile amaç birbirine karıştırılmamalıdır. İçerisinde yaşamak, büyük bahçeli eve geçmek, kiraya vermek, ileride kıymet kazanması, ofis olarak kullanmak vb. şeklinde amaçların belirlenmesi konut alımında size daha verimli bir alışveriş imkanı sunacaktır. Konut alma amacı belirlenmeden süregelen araştırmalar, çoğu zaman yanlış konut alımı ile sonuçlanmaktadır. Hedefimiz belirlendikten sonrasında aşağıda bahsedeceğim maddelere fazlaca daha rahat karar verebilir ve sizin için en ideal konut seçenekleri hangileri belirleyebilirsiniz.

2- Bütçenin belirlenmesi

Öteki bir mühim mevzu ise konut almak için ayırabileceğimiz bütçenin belirlenmesidir. Bütçe tüm alışverişlerde olduğu şeklinde alışverişin esasını oluşturur. Yüzlerce konut seçeneği içinde, bilgisayar önünde vaktinizi boşa harcamak istemiyorsanız “fiyat aralığı” oluşturmak zekice bir yöntemdir. Konut ararken fiyat aralığınızı belirlemek bütçenizden yüksek değerdeki konutları rahatça elemenizi elde edecektir. Konut alırken kredi kullanılmayacak ve peşin bir alım yapılacaksa bütçemiz evvelde belirlenmiş anlamına gelir. Fakat belli bir peşinatı olup geriye kalan para için kredilendirme meydana getirecek olan kişiler ne olursa olsun bütçe belirlemesi yapmalıdır. Bütçe hesaplamasının en kolay yolu Peşinat+Taksit Ödeme Gücü olarak bilinir. Geri verebileceğiniz taksit tutarına nazaran bankadan çekebileceğiniz kredi hesaplanır ve peşinatınız ile toplanır. Böylelikle konut alabilmek için maksimum bütçeniz ortaya çıkar.

3- Konum

Konumu bir gayrimenkulün kıymetini fazlaca fazlası ile etkileyen bir unsurdur. Fakat “amaca nazaran konum” belirlenmesi dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan mühim bir mevzudur. Yukarıda belirttiğim iki maddeyi atlarsanız ve ilk kriteriniz konum olursa yanlış bir konut seçebilirsiniz. Mesela bütçe hesaplaması yapmadan en kıymetli konumdaki konutları araştırmak size doğru sonuçlar getirmeyebilir. Ya da kiraya vermek amaçlı almak istediğiniz bir konutu, duraklardan uzak bir bölgede ararsanız gene yanlış bir yatırım yapabilirsiniz. Bahçeli müstakil bir konut ararken, apartman imarına haiz konumlarda konut aramak gene sonu hüsranla biten bir seçim yapmanızı sağlayabilir. Bu yüzden ilk iki madde yapılmalı ve sonrasında ne olursa olsun bu maddelerden alınan sonuca nazaran konum belirlenmelidir.

4- Büyüklük ve yatak odası sayısı

Kaç yatak odalı bir konut almak istediğinizi bilmek ve konutun minimum alan büyüklüğünü belirlemekte ne olursa olsun yapılması ihtiyaç duyulan bir çalışmadır. Bu iki kriteri belirlemek için amacın belirlenmesi maddesi büyük ehemmiyet teşkil eder. Bundan dolayı büyüklük ve yatak odası sayısı konutu hangi amaç ile alacağımız ile paraleldir. Mesela kiraya vermek için alınacak bir konutta arayacağımız büyüklük ile kendi yaşayacağımız konutta arayacağımız büyüklük farklılık gösterecektir.

5- Hususi istekler

Son olarak konut alırken, eğer olmazsa olmaz isteklerimiz ne olursa olsun belirlenmelidir. Kapalı mutfak, parke, dolap odası, ebeveyn odasında en-suit vb. şeklinde istekler gene konut seçiminde zamanınızı boşa harcamamak için mühim belirleyicilerdir.

Konut alımı hayatımızda fazlaca sık yapacağımız bir yatırım değildir. Bu yüzden hata riski azaltılmalı ve doğru konut seçilmelidir. Bu adımlar sırayla izlendiği vakit doğru konutu seçmeniz ve doğru yatırımı yapmanız daha kolay olacaktır. Hem de zamanınızı daha verimli kullanmanızı elde edecektir.

Nadir Meta

Gayrimenkul Yatırım Danışmanı

Etiketler: nadir meta, emlak dünyasıEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.