DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Emlak Dünyası Direktörü Hasan Efe’den emirname çağrısı ve 2019 değerlendirmesi!

Emlak Dünyası Direktörü Hasan Efe’den emirname çağrısı ve 2019 değerlendirmesi!
11.11.2023 02:26
6
A+
A-

KKTC emlak sektörü için 2019 iyi mi geçti, 2020 beklentileri neler? Kıbrıs Emlak Dünyası Direktörü Hasan Efe dikkat çeken detaylara vurgu yapmış oldu. Bilhassa de Lefkoşa Emirnamesi ve İskele Emirnamesi için mesajları var. İşte detaylar.

Kıbrıs emlak sektörünün kuvvetli ve tecrübeli markalarından Kıbrıs Emlak Dünyası, 2019’u dolu dolu geçiren acentelerdendi…

Şirket hem kendi binasının inşaatına başladı, hem de dijital alanda yeniliklere imza attı.

Peki sektörel anlamda 2019 iyi mi geçti?

2020 beklentileri neler?

Kıbrıs Emlak Dünyası Direktörü Hasan Efe, KKTC’nin ilk ve tek emlak haber-ilan portalı Kıbrıs Emlak Merkezi okurları için değerlendirdi.

EMLAK SEKTÖRÜNDE 18 YILLIK TECRÜBE

Firmanız neler yapıyor?

Hasan Efe: Ilk olarak kendi yeni binamıza başladık. Küçükkaymaklı Öğretmen Akademesi yolu üstünde kendi dükkanımızı ve üstünde daireler inşa ettiğimiz yeni bir emlak ofisi yapıyoruz. Ağustos 2020’de teslim alacağız kısmetse. Bu bizim için yeni bir dönüm noktası. Bunun haricinde gene Emlak Dünyası Web Tv’yi kurduk bu yıl. Burada halkımızın problemlerine, ülke ekonomisine bir nebze olsun destek olabilirsek nu mutlu bizlere.

Bunun haricinde emlak ofisi olarak adanın her yerinde, ağırlıklı Lefkoşa olmak kaydıyla emlak gayrimenkul satış ve ekspertiz hizmeti veriyoruz bankalara. 5 bankanın ekspertiziyiz ve kira dahil olmak suretiyle emlakla uğraşıyoruz. Bu alanda 18 yılı tamamladık.

“2019 KRİZLE BAŞLADI”

– 2019 iyi mi geçti?

Hasan Efe: 2019 yılı birazcık ekonomik olarak sıkıntılı geçti. Şundan dolayı 2018’deki sterlin ve döviz krizi, 2019’a yansıdı açıkçası. 2019 yılının ilk ayları da, Ocak ve Şubat krizle başladı.

Yazları birazcık kırılma dönemine girdik fakat oldukça aşırı da bir gayrimenkul satışı gerçekleşmiş olmadı. Yeni yeni piyasa kendine geliyor açıkçası, Kasım ayında birazcık toparladı.

Hem Türkiyede’ki enflasyon değerlerinin ve faiz oranlarının düşmesi, birazcık da dövizin dengelenmesi vatanımızda gayrimenkule yine bir talep meydana getirmeye başladı.

Bilhassa Kıbrıs’ta yıl içinde hükümetlerin yapmış olduğu bir tapu indirimleri vardı. Şimdi insanlarımız buna rağbet göstermeye başladı fakat 31 Aralık itibarıyla sonlanacak. İnşallah 2020’de devamı gelir.

“2020 DAHA İYİ OLACAK”

2020 beklentileriniz ne yönde?

Hasan Efe: 2020 yılından daha umutluyuz açıkçası. Kriz artık kendini oldukça hissettirmiyor. Faizler de eski oranlara geri dönmesi halkımızın yatırım yapmasına uygun olanak sağlayacağını düşünüyorum. Gene talebe sektöründe bir yitik yaşamadık. Profil değişti fakat talebe sayısı eksilmedi. Bu da ülkeye katkı anlama gelir Gayrimenkule de, yaşama da. O yüzden 2020’nin daha iyi olacağını düşünüyorum.

HÜKÜMETE EMİRNAME ÇAĞRISI

– Sektörünüzün daha da iyileşmesi amacıyla yeni yıl için önerileriniz neler?

Sektörün çeşitli etkenleri var. Siyasal etkenleri var, toplumsal yaşam etkenleri var, fiyatsal gayrimenkul anlamında yeni gelişme bölgelerinin, emirnamelerin etkenleri var.

Bilhassa Lefkoşa Emirnamesi 2017’de geçmesi gerekirken, 2020’ye geldik hala onaylanmadı… Ve 2022’de normalde ikinci kez revize edilmesi gerekirken, daha biz birinciyi başlatamadık. Bu doğal olarak halkta belirsizlik, yatırımcıda belirsizlik oluşturuyor. İnşallah 2020’de artık merkezi hükümet ve mahalli hükümetler onaylar ve belirsizlik kalkar, ülkenin önünü açar diye düşünüyorum.

Benzer durum İskele de ilgilendiriyor. Sektörün ve yatırımcının önündeki en büyük engel belirsizlik. Kısa sürede bilgili çözümlerle, belirsizlikler ortadan kaldırılmalı.

Bunun haricinde dövizin oldukça artmaması kaydıyla yap-sat işinde daima hareket vardır, olacak da. Şundan dolayı vatanımızda üniversite sektörü oldukça gelişmiş durumdadır. Bundan dolayı dış yatırımcıların ülkeye rağbet gösterdiği ortada. Fiyatlarımız oldukça abartılı değil Avrupa nezdinde. Onun için 2020’nin daha hareketli geçeceğini düşünüyorum.

“FİYATLAR AVRUPA’YA GÖRE ÇOK UCUZ”

– Yatırımcılara mesajınız nedir?

Hasan Efe : Klasik olacak fakat denizi, havası, suyu güzel bir memlekette yaşıyoruz. Problemi azca bir memlekette yaşıyoruz. Dünyaya nazaran harp olmayan, bir ihtimal trafik problemi, güncel yaşam sorunları olabilen bir ülkedeyiz fakat burası gene de ufak bir adadır.

Kıymeti daima artan bir lokasyondayız. Bilhassa Avrupa’nın merkezi bir konumundayız. Ülkemize yatırım yapmalarını bekliyoruz.

Avrupa Birliğin’e girme umudumuz halen devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Berlin’de görüşmeler yapmış oldu, Mart-Nisan ayında yine 5’li görüşmelere gidebileceğini izah etti. Bu da bir ışığın bulunduğunu göstermektedir. Şu anki fiyatların Avrupa’ya nazaran oldukça ucuz bulunduğunu tamamımız bilmekteyiz. Yatırımcılar buraya gelirse karlı olacağını düşünüyorum. Doğrusu bugün İngiltere’de yada İspanya’da, İtalya’da alacakları bir ürünle Kıbrıs’taki alacakları ürün içinde % 200 fark var. %50 bile değil, %200 fark var. O yüzden Kıbrıs cazip bir adadır. Bundan dolayı buraya yatırım yapmaları gerekmektedir.

“KIBRIS EMLAK MERKEZİ İLE ÇALIŞMAKTAN ONUR DUYUYORUZ”

– Kıbrıs Emlak Merkezi için düşünceleriniz…

Hasan Efe : İlk kurulduğu gün Golden Tulip’te beraber olduk açılış kokteylinde. O günden bu güne iş ilişkimiz devam etmektedir. Oldukça başarı göstermiş bulunduğunu görüyoruz. Sizinle çalışıyoruz ve çalışmaktan da onur duyuyoruz. Emlağa bir katkı getirdiğinizi görüyoruz. Günün sonunda her insanın bir çabası vardır. Kıbrıs adasını bir nevi tanıtıyoruz aslına bakarsak. Gayrimenkul satıyoruz fakat bu insanoğlu yurtdışından geldiği süre TC’den de gelse Avrupa’dan da gelse, Rusya’dan da gelse ülkemizi tanıtıyoruz, ülkemiz için bir hareket yapıyoruz. Kıbrıs Emlak Merkezi de kendi sektörlerinde taktir edilecek bir çaba gösteriyor ve başarılarının devamını arzuluyorum.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: hasan efe, emlak dünyasıEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.