DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Emlak şirketleri ve emlak danışmanları bu uyarılara dikkat etmeli..

Emlak şirketleri ve emlak danışmanları bu uyarılara dikkat etmeli..
30.10.2023 20:44
3
A+
A-

Pandemi sonrası yavaş yavaş yaşam normale dönmeye başlasa da ekonomik daralmadan her sektör etkilenecek. Buna emlak ve inşaat sektörü de dahil. Uphill Enterprises Ltd. Direktörü Hasan Efe gayrimenkul sektöründe dikkat edilmesi gerekenleri yazdı..

Uphill Enterprises Ltd. Direktörü Hasan Efe’nin yazsını 2 başlıkta toplayabiliriz. Birincisi Tapu harçları ve vergilerin tekrardan şekillendirilmesi ve insanların teşvik edilmesi. İkincisi ise emlak acenteleri ve emlak danışmanlarının bu duyarlı dönemde neler yapması gerektiği.

İşte Hasan Efe’nin yazısı..

TAPU DAİRELERİNDE YAPILMIŞ OLAN HARÇLAR VE VERGİLER ÜZERİNE YAPILMASI GEREKEN AÇILIMLAR;

KDV oranlarının bir yıl süre ile konut satışlarında %50’sinin ödenmesi, geri kalan %50 ödemenin devlet tarafınca süspansiyon edilmesi.

b)Tapu alım harcı vergi indirimlerinin yeni dönemde yıl sonuna kadar bir tek 140m2 ‘ye kadar olan konutlarda değil, tüm alımlarda (Arsa, Tarla, Konut, Otel, depo vs.) metre kare fark etmeksizin tümünde uygulanması.

c) Vergi dairesinin almış olduğu stopaj vergisinin (%2,8) oranında indirime gidilip %50 oranında düşüş sağlanıp vatandaşa satmış olduğu gayrimenkulde yarar sağlanması.
d) Meydana getirilen satış sözleşmelerinde ödenen 21 günlük süre zarfında %0,5 pul harcının %50 oranında azaltılması ve 21 gün sonrası uygulanan %1,5 oranında, %50 oranında azaltılarak sözleşme pullanmasının teşvik etmesi.
e) İpotek devir işlemlerinde alınan %1 ipotek harcamasının Yıl Sonuna kadar %50 oranında azaltılması meydana getirilen devirlerde vatandaşa yarar sağlanması.

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN EMLAK ŞİRKETLERİ VE/VEYA EMLAK DANIŞMANLARI İÇİN ÖNERİLER;

a) Emlak Ofisleri ilk olarak yeni dönemde dış ülkelerden gelecek yatırımcılara, ülkemizin sıhhat açısından kendi kendimize yetebilecek kapasiteye ulaştığını ve salgının devletimizde alınan yerinde kararlar ile denetim altına alındığını anlatmamız gerek . Hepimiz bu mevzu üstünde ülkemize yurt dışından gelecek gerek yurttaşlarımız gerekse üçüncü ülke vatandaşlarına sıhhatli ve güvenli bir yapımız bulunduğunu aktarmalıyız. Bilhassa toplumsal medya üstünden online olarak sayfalarımızda yayınlarımızı artırmamız gerekmektedir. Ekonomik olarak ise dıştan gelen burada gayrimenkul alımı meydana getirecek olan insanlara fiyatlarımızın ne kadar cazip bulunduğunu ve de kaliteli bir işçiliğe haiz olduğumuzu pazarlarsak pandemi ile yaşanmış olan krizin bizlere artı olarak döneceğini hep beraber göreceğiz. Bu sebeple, Avrupa ve öteki yerlerde yaşayan insanların bilhassa İngiltere’ de canlı olarak gördüğümüz sıhhat sisteminin çökmüş olması bizim yurttaşlarımızın ve öteki insanların kendi memleketlerine dönmek için iyi mi çaba gösterdiğini çoğumuz tanık olmuşuzdur. Bu bağlamda bilhassa yurt haricinde yaşayan yurttaşlarımızın ülkelerine dönerek buradan gayrimenkul alımı yapacaklarından hiçbir kuşku duymamaktayım.
b) Emlak Danışmanı dostlar için ise söyleyeceklerim; bu meslekte kendilerini öncellikle iyi yetiştirerek müşterilerine doğru detayları aktararak pazarlama yapmaları, lüzumlu mercilere danışarak ve müşterilerini bu bilgilere ulaşabilecekleri bölgelere yönlendirmeleri gerekir. Doğru data aktarmaları müşterilerine itimat verecektir ve itimat duyan satın alan daha kolay yatırım yapmış olacaktır. Bununla beraber başka ofislerdeki meslektaşları ile portföylerini ve/yada müşterilerinin isteklerine uygun ürünler bulmaları için beraber paylaşımlar yapmalarını bunun onlara hem yeni bir kanal açacağının, hem de aramış olduğu ürünü bulmuş olduğu için para kazanacaklarını göreceklerdir.
Ek olarak, sektörde yaşanacak nakit sıkıntısından ve ekonomik derleme öngörülme sektörde isimlendirilen (Kelepir) tabiri üstündeki ürünlerin daha çok ortaya çıkabilecek olmasından dolayı bu ürünleri bulmaları için reklam ve pazarlama üstüne gidilmesi onlara daha erken para kazandırma noktasında daha doğru olacağını ve bununla birlikte bu ürünler için komisyon payında daha yüksek oran alma mevzusunda daha talihli olacağını düşünmekteyim.

Bu sebeple, alıcı kesimin piyasa altı ürünleri doğru danışmandan aldığını bilmesinin, ona verilecek komisyon tutarının de sorun olmayacağı kanısındayım. İlerleyen dönemde kim bilir ürünü gene pazarlayacak olmasından dolayı işini iyi meydana getiren danışmanın önünde açık yollar bulunduğunu düşünmekteyim.

Ek olarak yeni dönemde Emlak Acenteleri ve Danışmanları daha çok web, Toplumsal medya, Tv, Broşür, katalog vs. benzer biçimde reklam araçlarını kullanmaları icap ettiğini ve kendilerini ve/yada şirketlerinin bu mevzuda gündemde kalmaları onların satın alan ve/yada alıcı kesimlerine ulaşmaları mevzusunda onları öne çıkaracağını o yüzden reklama ehemmiyet vermelerini icap ettiğini düşünmekteyim.

Bir başka önerim ise piyasada yaşanacak ekonomik daralmanın tüm emlak acentelerine, pazar payında yaşanacak olan daralmadan dolayı ilk etapta iç piyasadaki müşterilerin kira bağlamında yaşayacakları sıkıntılar için konut kiralarının iyi bir değerlendirme uzmanı tarafınca tekrardan değerlendirilip piyasada olacak olan Yüksek Tahsil, gezim ve konut sektöründe doğacak olan mal fazlasını iyi hesaplayıp kiraların fiyatlarını yine revize edilip acentenin satın alan kayıplarına yol açmamasına sağlamalarını gerekmektedir. Burada en mühim mevzu gene danışmanlara düşmektedir.

Hasan Efe

Etiketler: hasan efe, emlak dünyasıEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.