DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Açık
24°C

Emtan Construction Direktörü Güvenilir Tanlı 2021 yılını Kıbrıs Emlak Merkezi’nde Değerlendirdi

Emtan Construction Direktörü Güvenilir Tanlı 2021 yılını Kıbrıs Emlak Merkezi’nde Değerlendirdi
26.09.2023 02:05
5
A+
A-

Kıbrıs inşaat sektörünün köklü şirketi Emtan Construction Direktörü Güvenilir Tanlı, 2021 yılını Kıbrıs Emlak Merkezi okurları için değerlendirdi ve 2022 beklentilerini deklare etti. Yatırımcılara da konut alırken kesinlikle araştırmaları gerektiği tavsiyesini verdi. Detaylar röportajımızda.

emin-tanlı-emtan-construction (1)

Emtan Construction köklerinden almış olduğu güçle Şimal Kıbrıs’a yeni ve prestijli konut projeleri kazandırmaya devam ediyor. Her yıl kalite çıtasını daha da yükselten Emtan Construction’ın başarısının sırrı, kuvvetli ve tecrübeli bir yönetime haiz olması.

Şimal Kıbrıs Girne Bölgesinde inşa etmiş olduğu konut projeleri ile daima ön planda olan firmanın Direktörü Güvenilir Tanlı ile konuştuk. 2021 yılını ve pandemi periyodunu söyledi Güvenilir Bey. Yılların verdiği tecrübeyle, bu zamanda dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan mevzuları, hem sektör paydaşlarıyla hem de yatırımcılara paylaştı.

Dikkat çeken mevzulara değindi Güvenilir Tanlı ve planlamanın ne kadar mühim bulunduğunu bir kere daha altını çizdi.

Detaylar röportajımızda.

Keyifli okumalar..

“Projeye Başlarken A, B ve C Planınız Olsun”

Pandemi ve döviz kurlarında dengesizliğin yaşandığı bir yılı geride bırakıyoruz, iyi mi geçti sizin için 2021?

Pandemi neredeyse 2 senedir hayatımızda ve devam ediyor, onun tesirleri tam azaldı derken yine döviz krizi yaşandı. Bizim benzer biçimde gelişmekte olan ülkelerde dövizin 1 yılda %100 atması tüm şirketlerin hesaplarını alt üst edebilir. Sadece bunu dengeleyen firmalar ayakta kalabilir. Dengeleyemeyenler ve borçlu yakalanan firmalar 2022 yılını daha zor geçirecek.

2021 yılını Emtan için değerlendirecek olursak; koyduğumuz tüm hedeflere eriştik diyebilirim, %100 olmasa bile %80 oranında hedeflerimizi yakaladık.

Daha ilkin de söyledim, anlatmaya de devam edeceğim, biz bir projeye başladığımızda A,B ve C planlarımız olur. A planı, her şey tam istediğimiz benzer biçimde dengede olduğu zamandır, B planı yönetim edeceğimiz, C planı ise en kötüsüdür. Biz daima en kötüsüne nazaran hazırlanırız. Bu şekilde planladığımız için 2021 yılı zordu sadece bizim hedeflerimize ulaşmamıza engel olmadı.

Şunu da eklemek isterim, umudumuz 2022 yılının bu şekilde olmaması.

“İş Hayatında Basamakları Teker Teker Çıkmak Gerekiyor, Süratli Çıkılan Basamaklardan İniş de Süratli Olur”

İnşaat ve emlak sektörü için zor günlerin yaşanacağı konuşuluyor, siz yılların tecrübesiyle iyi mi bakıyorsunuz tabloya?

Ikimiz de maalesef bazı firmalar basamakları dörder dörder çıkmak istiyor. KKTC benzer biçimde paranın oldukça acele el değiştirdiği, istikrarın olmadığı bir ülkede basamaklar dörder dörder çıkılmaz. Birer birer çıkarsınız, biz 1988 yılından beri öyleki yapıyoruz. Basamakları teker teker çıkıp geri inmemeyi hedefliyoruz.

  1. basamaktan 10. basamağa inmek istemiyoruz. Bir basamağı 1 yıl yerine 2 senede çıkalım fakat geri inmeyelim, bizim politikamız budur. Daha sağlam adımlarla ilerlemek mühim. Dörder dörder çıktığın basamakları aynı hızda geri inersin buna oldukça dikkat etmek gerekiyor.

Bu kriz dönemleri doğru planlama yapıldığında avantaj periyodu haline dönüşebilir. Bunu da oldukça iyi planlamak gerekiyor. Döviz krizi tüm piyasaları alaşağı etti. Sonrasında alınan önlemler dövizin hızını kesti sadece gene de plan yapmak için beklemek gerekiyor. Zira döviz kurunu birazcık daha kovuşturmak lüzumlu.

Tecrübeme dayanarak şunu söyleyebilirim, benim iş hayatımda yaşadığım 4. döviz krizi bu. Ben denizi dalgalı görüyorum, önümüzü net görene kadar limana çekilmek gerekiyor. Bu süreç ne kadar sürer bilemem fakat tüm krizlerin bittiği benzer biçimde bu kriz de bitecektir.

“İnşaatlarımız Planladığımız Şeklinde Devam Ediyor”

Bir çok firmanın inşaatları yavaşlattığı bir dönemde mevcut projeleri hem zamanında teslim ediyor hem de yeni projeler açıyorsunuz. 2022 yılı için yol haritanızda neler var?

Biz şirket olarak verdiğimiz tüm sözleri tutmak için çalışıyoruz. 2021 senesinde Green Park ve Deluxia projelerimizi teslim ettik. Emtan Point’i bitirdik ve teslim tarihlerini aksatmadık. Pandemiye karşın büyük aksaklıklar yaşamadan teslim ettik projelerimizi.

Emtan West Park projemiz de pandemi sebebiyle kapanmanın derhal arkasından başladı. Şu anda inşaatı devam ediyor. 2022 yılının sonunda teslime hazırlanıyoruz.

Olive Hill projemize başladık, inşaat programladığımız şekilde devam ediyor. Alsancak’ta ortalama 90 konut inşa ediyoruz.

Dediğiniz benzer biçimde, projelerimizi planladığımız benzer biçimde ilerletiyoruz ve öyleki olmaya da devam edecek bundan dolayı biz her türlü krizi göz önünde bulundurarak plan hayata geçirmeye devam edeceğiz.

“Yurt Dışı Pazar Hedefimizi Genişlettik”

Yerli yatırımcının alım gücünün düşmüş olduğu bu zamanda siz hedef pazarınızı değiştirdiniz mi? Hangi ülkeler var hedefinizde?

Yerli yatırımcının bu zamanda ev alması birazcık hayal oldu. Yerli yatırımcı, anne-baba ve büyüklerinden destek görmezse ve bir birikimi yoksa ev alması oldukça zor artık. Almış olduğu maaşla hem geçinecek hem de taksit ödeyecek, pek mümkün görünmüyor.

Hedef pazarlarımızı biz pandemiden sonrasında değiştirmiştik esasen. Rusça konuşan ülkeler, İran pazarı, Orta Avrupa pazarına girmeye çalışıyoruz. İyi dönüşler de alıyoruz. Yurt dışı pazarımızı genişletmeye devam ediyoruz.

“Zarar Etmemek İçin Her Ürünün Fiyatı Tertipli Olarak Denetim Edilmeli”

İnşaat sektöründe de döviz bazlı zamlar geldi. İnşaat maliyetleri neredeyse %30 civarında arttı. Sektör paydaşlarınıza ve sektöre çalışanlara mesajınız nedir? Nelere dikkat etsinler?

Dünyada olan dalgalanma ve arz-talep dengesinin bozulmuş olduğu bu günlerde, süreç eski haline gelene kadar piyasadaki tutarları sürekli takip etsinler. Araç-gereç tutarları, yurt dışından gelen ürün tutarları derken her kalemi denetim etsinler aksi halde yanlışa giderler ve müthiş zararlarla karşılaşabilirler.

Biz şirket olarak şu an onu yapıyoruz. Her 3 ayda bir tutarları denetim ediyoruz ve fiyat politikamızı belirliyoruz.

Bizim hesaplarımıza nazaran vitrifiye gruplarında döviz bazında %40, alüminyumda %20, elektrik kablosunda %45 zam var şu anda. İlerleyen dönemde yukarı çıkar ya da geri gelir bilemiyoruz, sadece sürekli maliyetleri denetim etmeliler.

İnşaat maliyetleri döviz bazında averaj %20 artmış durumda en iyi ihtimalle. Maliyet artışları daha da artar mı yoksa geri mi gelir bilemiyoruz. İzlemeye ve değerlendirmeye devam edeceğiz.

“Yatırımcılar Kesinlikle Araştırmadan Yatırım Yapmasın”

Hem yerli hem de global yatırımcılara bu dönem için mesajınız nedir?

Global yatırımcılar araştırsınlar.

Doğru firmalardan alsınlar, işini hakkıyla zamanında teslim eden firmalardan satın alma yapsınlar. Kulaktan dolma bilgilerle değil, sağlam araştırma yaparak karar versinler.

Yatırımcılar sonradan başlarının ağrımaması için, duydukları ya da onlara söylenen her bilgiyi teyit etsinler.

Şimal Kıbrıs’ın global yatırım platformu Kıbrıs Emlak Merkezi’nde senelerdir devam eden kurumsal üyelerinden birisiniz Emtan olarak. Türkçe, İngilizce ve Rusça olarak 3 anadilde gösterim icra eden portalımız hakkında düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Bence Kıbrıs Emlak Merkezi hem yerli hem de yabancı yatırımcı için bir pusuladır. Rusça konuşan ülkeler, İngilizce ve Türkçe konuşan ülkeler kendi dilinde okuyabiliyor ve anlayabiliyorlar. Bu hakkaten güzel bir yatırım.

Etiketler: güvenli tanlı, Emtan constructionEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.