DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Açık
24°C

Ev Almadan Dikkat Edilecek 10 Madde

Ev Almadan Dikkat Edilecek 10 Madde
26.09.2023 05:09
3
A+
A-

Tamamımız ev almadan ilkin detaylı bir araştırma yapmak isteriz. Sadece hangi mevzularda araştırma yapmalı, hangi mevzular değerlendirilmeli? Tüm bu tarz şeyleri sizin için hazırlamış olduğumuz yazımızda bulabilirsiniz.

ev-almadan-dikkat-edilecek-10-madde

Ev Almadan Dikkat Edilecek 10 Madde

Kendi evinde oturmak birçok insanoğlunun düşsel… Bilhassa pandemi koşullarında oturdukları konutun gereksinimlerine yanıt vermediğini fark eden pek oldukca şahıs ev değişiklik yapmak istiyor. Yeni evinizde  “hoşçakal” oturmadan ilkin hayal kırıklığına uğramamak için ev almadan dikkat etmeniz gerekenleri 10 madde halinde sizler için derledik.

1 – BANKA KREDİSİ

Günümüz koşullarında konut kredisi ile ev almak kenarda birikmiş parası olmayanlar için sıkça tercih edilen bir yol. Bu durumda yapılacak ilk iş bankanızdan kredi notunuzu öğrenmek. Kredi notunuz fena ise kredi başvurunuz reddedilecektir. Tertipli ödemeler yaparak kredi notunuzu mümkün olmasıyla birlikte yüksek tutmanız önemlidir.  Bankalar satın alacağınız evin ekspertiz değerinin maksimum % 80’inini kredilendiriyor. Bu da en azından %20 lik bir peşinatı birikmiş paranızdan ödeceyeceğiniz anlamına geliyor. Peşinatı biriktirmek yada bulmak için zamana ihtiyacınız olabilir.

Kredi faiz oranları ve banka harcamalarını ne olursa olsun karşılaştırın. Düşük faiz oranı toplam maliyet göz önünde bulundurulduğunda devamlı en iyi seçenek olmayabilir.

2 – BÜTÇE

Kredi taksitleriniz ile beraber hayatınız da akmaya devam edecek. Acil bir durumlara karşı hazırlığınız var mı? Tüm riskleri göz önünde bulundurarak bütçenizi ona bakılırsa ayarlamalısınız.

Yeni bir ev almak oldukca heyecanlı bir süreçtir. Bu heyecana kapılıp ev aramaya belirlediğiniz limitlerin en üst sınırından başlamayın.  İhtiyaçlarınıza uygun alt limitlerde bir ev de sizi doygunluk edebilir. Taksit öderken sizi zor durumda bırakmayacak bir ev almak sizi uzun solukta daha mutlu eder.

3- İHTİYAÇLARINIZI BELİRLEYİN

Ev ararken gerçekçi olun. Bütçeniz ile ihtiyacınız olan şeylerin kesiştiği nokta doğru evi bulacağınız yerdir. Bunun için ihtiyacınız olan şeyleri doğru belirlememiz gerekir. İşe 5 maddelik bir eğer olmazsa olmaz ve 5 maddelik olursa iyi olur sıralaması yaparak başlayabilirsiniz. Bu listeyi 3 maddelik vazgeçemeyeceğiniz özellikleri bulana dek daraltın. Listeyi yaparken kendinize karşı dürüst olun. Önümüzdeki 5 yıl hayatınızda ne şeklinde değişimler olabilir? Sözgelişi birden fazla çocuk sahibi olmak istiyorsanız 2+1 yerine 3+1 bir konut size daha uygun olabilir. Öngörülebilir bir gelecekte sizinle yaşamaya ihtiyacı olacak bir aile ferdiniz olabilir mi? Ev değişikliği çocuklarınızın okul değiştirmesini gerektiriyor mu? Bu ve benzeri soruları kendinize problem.

Gezdiğiniz evlerden bazıları hayallerinize uygun olabilir, aniden içiniz ısınabilir, sadece ihtiyaçlarınız daima birinci planda yer almalı.

4- KONUM

Bir evi oldukca beğendiğinizde konumu ve çevresi kimi zaman gözden kaçabilir. Çevresinin ne yönde değişeceği uzun solukta öngörülür olmayabilir sadece şu soruları sormaktan ve cevaplarını araştırmaktan çekinmeyin.

  • Evin çevresinde ne tipte inşaatların yapılması öngörülüyor?
  • Bulunduğunuz bölgedeki bayındır izninin yakın gelecekte değişme olasılığı var mı? Sözgelişi yüksek kattan oluşan bayındır ini verilebilir mi?
  • Çevredeki gayrimenkullerin son dönemdeki fiyat performansı ne yönde? Fiyatlar arttı mı, azaldı mı? Niçin?
  • Alt yapı yatırımları ne durumda?
  • Yakın çevrede ticari etkinlik izni veriliyor mu?

Bir gayrimenkulün en mühim özelliği konumudur. Neticede uzun vadeli bir yatırım yapacaksınız. Evinizin konumu değişmez fakat kıymeti çevrede neler olup bittiğine bakılırsa azalıp artabilir.

5- KOMŞULAR

Ne güzel demiş atalarımız “Ev alma komşu al “ diye. Çoğu zaman ev satın alma sonucu minimum 5 yıl yaşayacağınız bir yer arayışında iseniz makuldür. 5 yıldan azca kalacağınız bir yer için kiralamak daha uygundur. Uzun süre yaşayacağınız bir ortamda normal olarak komşuluk ilişkileri rahat bir yaşam açısından önemlidir.

Bir daire satın almak suretiyle yola çıktıysanız apartmanı dikkatle inceleyin. Apartman kapısı açık mı? Dış cephe boyası ne durumda? Kapı sürekli açıksa bu apartmanda yaşayanların güvenliğe ehemmiyet vermediklerini ve komşuların oldukça umarsız bulunduğunu gösterir. Uzun süreden beri yaptırılmamış dış cephe boyası daire sahiplerinin ortak bir amaç uğrunda birlik sağlayamadıklarına işrettir. Bakacağınız ev en üst kattaysa ve çatı akacak olursa bir amaç uğruna bir araya gelemeyen insanların ortak alanlardan kabul edilen çatının tamiri mevzusunda da güçlük çıkaracağını tahmin edebilirsiniz.

Göreceğiniz daireye asansör yerine merdivenlerden çıkmak, size ortak alanların iyi mi kullanıldığı hakkında düşünce verir. Kapıların önünde ayakkabı var mı? Çöpler kapının önünde mi bekliyor? Ortalık sessiz mi yoksa gürültülü mü? Müstakil evlerde de çevre sakinlerinin iyi mi komşular olacağını gösteren ipuçları yakalayabilirsiniz. Bahçeleri bakımlı mı? Çöp bidonları ne durumda, sokak temiz mi? Kesintisiz köpek havlaması var mı? Yüzme havuzları var ise iyi mi bir durumda? Otomobillerini iyi mi park ediyorlar?

Bunlar sizi gelecekte iyi mi bir ortam beklediğini gösteren mühim işaretlerdir.

6- GENİŞ DÜŞÜNMEK

Pek oldukca alıcının bir evde neler isteyip istemediği hakkında bir fikri vardır. Bir evin konumu değiştirilemez, büyüklüğü şartlara bağlı olarak değiştirilebilir. Nelerin değiştirilemeyeceği konusunu karar vermeden ilkin düşünün. Zevksiz bir duvar kâğıdı yada çirkin bir duvar boyası ile değiştirilebilir olduklarından bir süre yaşamayı göze alabilirsiniz. Burada mühim olan kolayca ve azca bir bütçe ile değiştirebilecekleriniz ile evin değiştirilemeyecek özelliklerini ayırt edebilmenizdir. Öteki her şey sizin için uygunsa bu şekilde minik detaylara takılmayın.

Öteki taraftan evin süratli satışına yönelik kozmetik düzenlemeler yapılmışsa bunların da gözünüzü boyamasına izin vermeyin. Boya şeklinde şeyleri kendiniz bile yapabilirsiniz yada yapmasanız bile ustaya vereceğiniz para evin satış fiyatını arttırmak suretiyle üstüne koyduklarından daha azca olacaktır. Büyük bir ihtimalle esasen dekorasyon zevkiniz değişik olacağından göz boyamak suretiyle kozmetik düzenlemeler yapılmış bir ev yerine kendi zevkinizi yansıtabileceğiniz bir evi baştan seçmekte yarar olabilir.

Burada eleştiri nokta bir tadilat projesine başlarken kapsamını oldukca iyi çözümleme edebilmektir. Bilhassa kısıtlı bir bütçe ile hareket edecekseniz ciddi bir tadilat ihtiyacının altından iyi mi kalkabileceğinizi hesaplamanız gerekir. Pek oldukca kez bütçeden tutum etmek suretiyle ev sahiplerinin kendi yapmış olduğu tadilatlar maddi tinsel karabasana dönüşebilir.

Acil etmez ve ev aramaya yönelik araştırmalarınıza devam edecek motivasyonunuzu kaybetmezseniz sonradan pişman olacağınız bir karar vermek durumunda kalmazsınız. www.kibrisemlakmerkezi.com’da ilanlara göz atabilir ek olarak size destek olabilecek pek oldukca firmayı şirket rehberinde bulabilirsiniz.

7- ANİ KARAR VERMEYİN

Bir süredir arayışta olup bir türlü istediğiniz şeklinde bir ev bulamamak insanı ev aramaktan soğutur. Sırf aramaktan bıktığınız için çok da fazla içinize sinmeyen bir evi satın almak sizi oldukca kısa sürede mutsuz eder. Yine taşınmayı düşünmeye başlarsınız. Aldığınız evin satılması gerekebilir. Yaptığınız taşınma harcamaları, banka harcamaları, kredi kapatmak şeklinde birçok yorucu ve stresli prosedürü de düşünecek olursanız birazcık sabırlı olup ani kararlar vermekten kaçınmak en iyisidir.

Yaşam tarzınızın gereği olan ihtiyaçlarınıza odaklanın. Kredi kullanarak ev alacaksanız şu anki gelirinizi baz alın. Gelecekte daha oldukca para kazanıp geri verebileceğiniz düşüncesine saplanmayın. Devamlı Maaş artışları devamlı gündeme gelmeyebilir,  hayatınızda kariyer değişimleri olabilir.

Yeterince sabır ve araştırma ile aramakta olduğunuz ne olursa olsun karşınıza çıkacaktır. Ihmal etmeyin ki her gün yeni evler satışa gösterilmekte. Gerçekçi bir bütçe ile ihtiyacınıza uygun bir ev bulmak mümkündür. Kıbrıs Emlak Merkezi’nde siler için hazırlamış olduğumuz pazar araştırmalarını okumayı, ekonomik göstergeleri takip etmeyi ve güncellenen ilanlarımıza bakmayı dikkatsizlik etmeyin.

8- EMLAK DANIŞMANI İLE ÇALIŞIN

Ne istediğinize tam olarak karar verdikten sonrasında güvendiğiniz bir emlak danışmanına başvurun. Emlak danışmanları mesleki etik kuralları çerçevesinde temsil ettikleri alıcı yada satıcının yapacakları alışverişten en iyi şekilde faydalanmasına itina gösterir.

Beğendiğiniz ev hakkında size kim bilir bilincinde bulunmadığınız bilgiler verebilir, sizin adınıza evrakları tamamlar, pazarlık sürecinde destek sunar. Ellerinde hemen hemen ilana çıkmamış gayrimenkulleri de size gösterebilirler.

Emlak danışmanı ile çalışmanın bir öteki faydası da danışmanların bağlantı ağı geniş olupundan satıcının evi satmaktaki karalılığını ölçmek açısındandır.

Ne olursa olsun denk gelmişsinizdir, bazı ev sahipleri oldukca rahat davranır ve evi satmak için acil etmezler. Genel anlamda bu tip ev sahipleri satmakta oldukları evde yaşarlar ve pazarlığa açık değillerdir. Diğer yanda aileyle ilgili bir durumdan, borçlardan yada kent değiştirmekten dolayı satışı bir an ilkin gerçekleştirmek için acil eden ev sahipleri vardır. Emlak danışmanınız düşük motivasyonlu satıcıyı ikna edebilir, acil satışta olan bir evin satış sebeplerini araştırıp en uygun fiyatla almanıza destek olur.

Ev satılarının mevsimsel bir de döngüsü vardır. Bir ihtimal fark etmişsinizdir ilkbahar aylarının sonuna doğru yaz başlangıcında birden bire piyasadaki satılık gayrimenkul ilanları artış gösterir. Temel alıcı kitlesinin çocuklu aileler bulunduğunu düşünürsek oldukça mantıklı bir durum. Aileler yeni tahsil yılı başlamadan taşınma işlerini bitirmiş olmak isterler. Bu dönem arz talep dengesi ile ev tutarları artış gösterir. Kış aylarında is kimse kolay kolay taşınmak istemez. İlan sayısı azalır fakat satıcının motivasyonu yüksektir.

9- KONTROL SİZDE OLSUN

Bir konut almadan her şeyini etraflıca araştırın. Buna yalnız zelzele dayanıklılığı, Zemin etüdü, yapı izin belgeleri yada tapu araştırması olarak bakmayın. Tüm bunların yanı sıra evin gerçek yaşını ve müteahhidini de öğrenin.

Tapusunda ipotek var mı, hisseli mi, kat irtifakı sağlanmış mı araştırın yada emlak danışmanınızdan isteyin. Kredi ile alınan konutlarda bu araştırmaları eksper banka adına yapmış olacaktır.

İkinci el bir konut alacaksanız evin yaşı önemlidir. Bazı eski yapılar göze oldukca hoş görünebilir fakat dayanıklı mı? Ne kadar tadilat ihtiyacı var? Evin fiyatı cazip olabilir fakat öngörülen tadilatların teknik olarak yapılması mümkün mü yoksa astarı yüzünden pahalıya mal olur mu?

10- EVİ SATIN ALDIĞINIZ KİŞİYLE İRTİBATI KOPARTMAYIN

Evinizi ister müteahhitten direkt olarak ister emlakçı aracılığı ile almış olun, ödemelerinizi yaptıktan sonrasında muhatabınız ile irtibatı devam ettirin.

Eğer ev hemen hemen tamamlanmamışsa ara sıra müteahhidi arayın, inşaata gidin, gelişmelerden haberdar olun. Yanlış giden şeylere müdahale etme şansınız var ise edin, zor görünüyorsa öteki ev sahipleri yada komşular ile bir araya gelin.

Evin sizden ilkin bir sahibi olmuşsa ilk gün göremediğiniz problemler yada bina ile ilgili bilemediğiniz şeyler olabilir, servis, tamirci şeklinde ihtiyaçlarınız olabilir. Eski ev sahibininiz ile en azından ilk olarak irtibatta kalmanız iyi olacaktır.

Kıbrıs Emlak merkezi olarak “Kıbrıs’ta Emlak Alırken Nelere Dikkat Edilmeli” başlıklı Alıcı Rehberimizi de yakında yayınlayacağız.

Tüm ev alacak olanlar kolay gelmesi ve hoşçakal oturmaları dileği ile…

Beril ÖZTUNALI
Kıbrıs Emlak Merkezi Ülke Müdürü

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.