DOLAR
32,2661
EURO
34,8070
ALTIN
2.411,74
BIST
10.273,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C

Evergreen Developments Group Genel Müdürü Cihan Erdoğan Kıbrıs Emlak Merkezi’ne Konuk Oldu

Evergreen Developments Group Genel Müdürü Cihan Erdoğan Kıbrıs Emlak Merkezi’ne Konuk Oldu
24.09.2023 11:26
4
A+
A-

Şimal Kıbrıs Lefke Gaziveren bölgesi, Şimal Kıbrıs’ın saklı cennetlerinden biri. Denizi, tertemiz havası, görkemli portakal bahçeleri ile oldukça kıymetli bir bölge ve her geçen gün gelen misafirleri etkilemeye devam ediyor. Gaziveren bölgesine yapmış olduğu yatırımlar, inşa etmiş olduğu konut projeleri ile bölgenin gelişmesine katkıda bulunan Evergreen Developments Group’un Genel Müdürü Cihan Erdoğan konuğumuz. Hem bölgenin gelişimini hem de yeni yatırım projelerini konuştuk Cihan Bey ile. Bilgileri röportajımızda.

Şimal Kıbrıs inşaat sektörü pandemi sebebiyle ağır yaralar aldı diye düşünülürken, Evergreen Developments Group Genel Müdürü Cihan Erdoğan sektörün pandemi başlamasından itibaren 2-3 kat büyüdüğünü söylüyor. Sadece doğru bir perspektif ve doğru bir planlama icra eden firmalar için.

Bilhassa Lefke Gaziveren bölgesinde yaptıkları yatırımlarını büyüten Evergreen Developments Group, yeni projelerinde değişik ve gereksinim duyulan bir konsept geliştiriyor. Yeni projelerinin konsepti, Welness.

Bölgenin gelişimini, inşaat sektörünün son durumunu ve yeni projelerindeki bakış açısını konuştuk Cihan Erdoğan ile.

Birçok mevzu ve birçok başlığın bulunmuş olduğu röportajımızı keyifle okuyabilirsiniz.


“Pandeminin Başladığı Günden Bugüne İnşaat Sektörü 2-3 Kat Büyüdü”

Pandemi krizi Evergreen’i iyi mi etkiledi ve siz süreci iyi mi yönettiniz?

İlk pandemi periyodu ve şimdiki dönem içinde büyük fark var. Pandemi ilk çıktığında, 1-2 hastadan dolayı ülke kapanmış oldu. Bu dönem hepimiz için zorlayıcıydı sadece benim ilk yaptığım emek verme SWOT analizi oldu.

Tüm dünya kapalı, insanoğlu hareket edemiyor. SWOT analizi yapınca bu işin pozitif yönde taraflarını da görüyorsunuz. Hiçbir ülke, vatandaşının parasına dokunmadı. Birçok ülkede maaşlar ödendi ve insanoğlu bu parayı harcayamadı. Ve bu insanoğlu en oldukça istediğimiz noktada, bilgisayarının önünde ve evde. Teknolojiyi kullanarak, online olarak bu insanlara ulaşmayı hedefledik. Doğal olarak ki insanların Kıbrıs’a gelemiyor olması bizim için bir dezavantajdı.

Sadece genel olarak baktığımızda bu emekler güzel sonuçlar ortaya çıkardı. Kıbrıs piyasası pandeminin başladığı günden bugüne 2-3 kat gelişti. Doğru yatırım icra eden tüm firmalar aynı durumda. Biz pandemi öncesi döneme nazaran hacmimizi 2 kat büyüttük.

“Daha Oldukça Müşteriye Iyi mi Ulaşırız Diye Çalışıyoruz?”

Kıbrıs’ta yap-sat icra eden oldukça kıymetli firmalar var ve yöneticileri de ustalaşmış. Hepimiz daha oldukça müşteriye iyi mi ulaşabiliriz diye çalışıyor. Bunu icra eden her şirket başarıya ulaştı ve büyüdü. Aynı büyüklükteki pastadan kim daha büyük dilim alır değil, pastayı büyütmek oldu hedef.

Mevzu şu, dünyanın tüm ülkelerine bakınca, pandemi döneminde bir adada olmanın avantajını gördük. Daha azca hastalık yayılması, daha kontrollü bir sistem, insan kalabalığından uzakta kalabilme.

Avrupa’da ki insanlardan bahsedersek, kaldıkları evler bahçeli değil, toprakla iletişimleri yok. Pandemi sürecinde kapanmada bir apartmanın 9. Ya da 15. katında kapalı kaldılar. Genel anlamda evlerin balkonları da yok. Bu şekilde bir ortamda kapalı kalan insan, başka bir yerde ev alsam, toprağa dokunsam, güneşli bir yer olsa, denizi ve bahçesi olsa diye hayal ediyor. İşte bizim avantajımız tam da burada ortaya çıkıyor.

“Deniz ve Temiz Hava Avantajımız”

Şimal Kıbrıs’ın avantajları neler, yatırımcılar niçin tercih ediyor?

Birçok pozitif yanları var. Birinci sırada deniz ve temiz hava var.

İkinci sırada ise, bizim Euro bölgesinde olmamamız. Her şey oldukça pahalı oldu diyoruz fakat. 2 şahıs restorana gidip yiyecek yese ve alkol alsa, verdiği para 400-500 TL. Bu bir yabancı için 20-25 pound. Adam bir birayı İngiltere’de 10 pounda içerken, burada yemeğini de yiyor, birden oldukça bira da içebiliyor. Bu da bir avantaj.

Üçüncü sırada, lokasyon avantajımız var, kolay ulaşılabilir noktada Kıbrıs. Avrupalı Larnaka üstünden gelebiliyor. Ortadoğu’lu İstanbul üstünden gelebiliyor. Biz direkt uçuşlar yok diyoruz fakat İstanbul Havalimanı üstünden tüm Ortadoğu ülkelerine açığız. Larnaka üstünden de Avrupa’ya açığız. Şuan bizim için oldukça büyük bir dezavantajı yok. 3-5 gün duracak insanoğlu için bu sorun olabilir sadece bizim misafirlerimiz uzun süre kaldıkları için bunu sorun saymıyorlar bile.

Larnaka’dan Moskova’ya uçtunuz 3,5 saat. Moskova’dan İstanbul üstünden Şimal Kıbrıs’a geldiniz maksimum 6 saat. Oldukça büyük bir fark değil bu.

“Her Bölgenin Konut Tercihi Değişik”

Hangi bölgeden yatırımcılar daha oldukça tercih ediyor Şimal Kıbrıs’ı ve sebepleri nedir?

Değişik ev tiplerine nazaran değişik alıcılar var. Bahçeli evlere ve villalar en oldukça İskandinav ve Avrupa ülkelerinden talep var. Stüdyo yada 1+1 apartman dairelerine Rusya, Kazakistan ve Ukrayna ülkelerinden talep var diyebiliriz.

“Yabancı Yatırımcının Tam da İstediği Noktadayız”

Yabancı yatırımcı ne istiyor? Beklentileri nedir?

En başlangıcında temiz bir çevre istiyorlar. Bizim en büyük sorunumuz da çöp ve çevre temizliği. Bir de Ada’ya gelirken verilen kısa vize problemi var.

Görkemli bir lokasyondayız. Yabancı yatırımcının tam da istediği noktadayız. Doğal olarak kalitemizi devamlı yüksek tutmamız lazım. Şuan tüm inşaat firmaları dünya standartlarında ya da yakın üretim yapıyor ve hizmet veriyor, bu mevzuda oldukça iyiyiz.

“Ev Alan İnsanı Adadan Uzak Tutmaya Çalışan Bir Sistem Var”

Vize mevzusuna değinecek olursak eğer, yatırımcı ülkeye girerken, şu firmadan ev satın aldım şurada kalacağım derse, bu adama 90 gün vize verilebilir. Bu insanların aylık harcamaları 3 ile 5 bin pound içinde değişiyor. Ve bu paralar ada ekonomisine girecek. Otomobil kiralayacaklar, zamanı bölgeleri gezecekler, yiyecek yiyecekler..

Sadece ülkeye girişte 15 gün vize veriyorlar bu insanlara. İkametgah sistemi kurdular.  Biz 15 gün verelim o da gitsin ikametgah işlerini halletsin bu sürede diye düşünüyorlar. Biz şirket olarak da ikametgah almak isteyen insanlara destek oluyoruz, bunun için personelimiz de var.

Adam geldi ev satın aldı, muhtarı bulacaksın, muhtardan yazı alacaksın, azaları bulacaksın, birini bulsan, diğeri nerededir? Devletimizde işler maalesef bu şekilde yürüyor, muhtarlık sistemimiz bu. 2-3 gün bu işlerle geçiyor. Evine tatile geldi bu insan. Ve bu daha başlangıç prosedürü, dahası da var.

Bu insanoğlu evine tatile gelecek, ülkede paralarını harcayacak fakat biz onları iyi mi uzak tutarız diye uğraşıyoruz.

“Daha Fazla Ziyaret, Daha Oldukça İlgi”

Cenup Kıbrıs 2022 senesinde %175 gezgin artışı bekliyor, bu insanoğlu merak ettikleri için Şimal Kıbrıs’a da geçecekler. Daha çok insanoğlunun gelmesi, bölgeye daha çok ilgi duyulması anlamına gelir. Ufak esnaftan büyük işletmelere kadar her insanın de bu mevzudan pozitif yönde etkilenmesi anlama gelir.

Bu sistemlerin daha kolaylaşması lazım, bir yabancının gelip 90 gün devletimizde kalıp, parasını burada harcamasının hiç kimseye bir ziyanı yoktur. Aksine faydası vardır.

“Gaziveren, Şimal Kıbrıs’ın Saklı Cenneti”

Lefke Gaziveren bölgesine ayrı bir kıymet kattınız, siz burada ki değişimi ve gelişimi iyi mi yorumluyorsunuz?

Aslen Lefke Gaziveren bölgesi, Kıbrıs’ın saklı bir cenneti.

İnsanlar burayı pek bilmiyor, yerliler dahil. Girne’den buraya gelmesi uzak geliyor, oysa uzak değil artık yollar da yapılmış oldu gelmesi oldukça kolay.

Buranın en güzel avantajlarından birisi Belediye Başkanı’nın uğraşıyla cittaslow alındı bölgeye. Yavaş yaşam mevzusunda geliştiriliyor bölge.

Iktisat çarkları o şekilde çalışan bir sistemdir ki, bir yere bir ilgi doğar ve artarak devam eder. Bilhassa bölgedeki aile işletmeleri, restoranlar, organik ürünler en oldukça sevilen ve beğenilen bir taraflarımız.

“Denize Sıfır, Türk Malı Proje İnşa Ediyoruz”

Denize sıfır bir noktadayız. 2009 senesinde bölgeye geldiğinizde çakıllı bir sahil varken şimdi kum sahilimiz var. Yeni projemizle beraber bu kumsalı uzatıyoruz.

Bunun yanında sahil yürüyüş yolunu uzatacağız. Etken ve kullanılan bir yürüyüş yolumuz var aslına bakarsanız şuan. Halkın denize rahat ulaşımını hedefliyoruz.

Bizim burada welness projemiz var ve insan hayatında ki en mühim spor yürüyüş. Tüm uzmanlar sıhhat için günde otuz dakika ya da 1 saat yürüyüş tavsiye ediyor. Şimal Kıbrıs’ta yalnız İskele’de, Lapta’da ve bu bölgede yürüyüş yolu var. Bunu da avantajlarımız içinde sayıyoruz.

Bizim avantajlarımızdan biri de gelirken fark edeceğiniz portakal bahçeleri ve tertemiz bir hava. Avrupalılar ulaştığında aynı gün denize girip, sonrasında Trodos’a gidip kayak yapabiliyor bu aylarda. Bunu kaç bölgede yapabilirsiniz?

“Yeni Projelerde Konseptimiz: Welness”

Mevcutta bölgede 550 konut inşa ettiniz ve yeni projeler ekliyorsunuz. Bizlere yeni yatırımlarınızdan bahseder misiniz?

Biz bu bölgeden kazandığımız tüm parayı gene bu bölgeye yatırdık diyebilirim. Yeni 4 tane daha arazi aldık, bu arazilere de proje yaptık. Şuan welness projesini başlatıyoruz, 600 konutluk bir proje. İzinleri alındı, kat irtifak tapuları çıktı.

200 konutluk daha isimlendirmediğimiz bir projemiz var, kısa sürede başlayacağımız. Sadece konsept olarak welness üstüne yoğunlaşıyoruz. 3 tane daha arazide averaj 200 konutluk projeler başlamış olacak.

Kısa sürede 1800 konutun üstüne çıkacak yatırımlarımız var.

“Projelerimize Talep Oldukça Fazla”

Firmaların zor zamanlardan geçmiş olduğu bir dönemdeyiz sadece siz yeni yatırımlar yapıyorsunuz ve daha da genişletiyoruz emek verme alanınızı. Bu başarının sırrı nedir?

Talep var bizim projelerimize.

Talep bizlere ulaşıyor açıkçası.  Değişik yaklaşımlar var pazarlama tekniğinde. Bizim en kuvvetli yönlerimizden biri, web üstünden bu insanoğlu evlerinde otururken, onlara VR sistemleri ile, inşaatı başlamamış projelerde evleri gezip, hangi evi, hangi kattaki evi alacağına karar vermesini elde eden bir hizmet sunuyoruz. Evinin eşyalarını da seçebiliyor ek olarak. Ulaştığımız nokta bu.

Bizimle çalışan acentelerle beraber bu sistemleri sunuyoruz, online toplantılarımız oldukça yoğun ve bu durumda güzel satış oranları yakalıyoruz.

“Mülk Yönetimi Hizmetini En Üst Seviyeye Çıkarttık”

Lefke Gaziveren bölgesindeki projelerinizde mülk yönetimi hizmeti veriyor musunuz?

Her sitemizde bakım hizmeti, mülk yönetim hizmeti veriyoruz. Bizim bir aplikasyonumuz var, ev sahibiyseniz ev sahibi olarak, kiracıysanız kiracı olarak bu aplikasyonda kayıtlısınız. İhtiyaçlarınıza nazaran buradan hizmet alabiliyorsunuz. Biz bölgedeki tüm restoranları oldukça iyi biliyoruz, misafirlerimizin memnun kalacağı tüm restoranlar bu aplikasyonda var. Ya da evlerinden bir elektrik problemi var ya da tüpü bitti, taksi lazım, sıhhat probleminiz var ve bunun benzer biçimde birçok senaryoya hizmet verebiliyoruz. Ve hepsini aplikasyon üstünden yönetebiliyorsunuz.

Welness projelerimizle mevzuyu daha da ilerleteceğiz.

Evinizi kiralamak isterseniz bu mevzuda da destek oluyoruz. Ev bakımı değil sitenin geneline hizmet veriyoruz ve müşterilerimiz daha mutlu. Booking.com imkanımız var, Türk tapulu olduğumuz için. Yazları 10 puanları görüyoruz sistemde.

Ev satın alanlar içinde, kiralama isteyen ya da istemeyen müşteriler var. Bazıları kiralama sistemine girmek istiyor. Biz otellerden geçirme ettiğimiz ustalaşmış personellerimizle bu işi hakkaten bir otel sistemine çeviriyoruz. Ve buradaki hizmetleri daha üst seviyeye çıkarıyoruz. Geçen hafta burada 50 kişilik bir grubumuz vardı ve %100 memnuniyetle ayrıldılar buradan. Yoga grupları, detoks grupları vb. gruplara projelerimiz açık konumda.

“Bölgede Amortisman Hızımız Oldukça Yüksek”

Bölgede kısa dönem kiralama tutarları ne kadar?

Dönem olarak değişiyor, konut tipine nazaran de değişiyor.

Yazları gecelik 100-150 euro içinde fiyatlar değişiyor. Kış aylarında 40-80 euro içinde.

Biz hiç kimseye buradan bir ev satın alın ve kirayla ödeyin demiyoruz. Bizim burada yaptığımız nedir, yabancılar evlerini kiralıyor ve kendi dinlence için ulaştığında bu parayı burada harcıyor. Doğrusu aslına bakarsak kazanılmış olduğu para kendi tatiline kafi oluyor.

Ayrıca fiyata bağlı olarak 10-12 yıl benzer biçimde bir amortisman süresi var. Mesela evin manzarası oldukça güzeldir, kirası da yüksektir, satın alma tutarı de. Manzarası azca olan bir evin kirası da düşüktür, satın alma bedeli de.

 “Hedef: Pastayı Büyütmek”

Kıbrıs Emlak Merkezi hakkında düşünceleriniz neler?

Tahminimizden oldukça daha iyi bir noktaya ulaştı Kıbrıs Emlak Merkezi. Son yayınladığınız Kıbrıs tanıtım videosu bakış açınızı anlamamızı sağlamış oldu. Bunu ben acentelere de gönderdim. Bizim birçok videomuz var şuan dolaşan fakat hep kendi projelerimizi tanıtan videolar. Aslen Şimal Kıbrıs’ı satan videolarla ilerlememiz lazım. Ben oldukça beğendim videonuzu.

Güzel haberler yapıyorsunuz, tertipli içerik sağlıyorsunuz bunlar oldukça pozitif yönde bizim için. İnsanlar arama motorlarında sizi aradığında ne kadar içerik var ise, o denli ön plana çıkıyorsunuz. Siz bizim ön plana çıkabilmemiz için sürekli içerik üretiyorsunuz.

Bizim ana mevzumuz mevcut pazarı simgelediğimiz pastadan daha oldukça hisse almak değil, pastayı büyütmek. Siz de tam olarak bunun için uğraşıyorsunuz. Bu oldukça takdir ettiğimiz bir mevzu. Mevcut pastayı büyütmek tamamımız için oldukça mühim. Biz pasta için kavga etmekten ziyade pastayı büyütmek için uğraş veriyoruz ve her şirket da bunun bilincinde. Bizlerden ev alan bir müşterinin başka tanımış olduğu öteki firmadan ev alabilir. Daha oldukça insan gelirse firmalar da daha oldukça ev satabilir.

“Avukat İle Çalışmak Oldukça Mühim”

Yatırımcıya vermek istediğiniz ileti nedir?

Kesinlikle avukat ile çalışsınlar, kesinlikle yaptıkları kontratları tapuya yatırsınlar. Sözleşme yapın, kontratınız kaydedin ve evin tapusunu alana kadar haklarınız saklı kalsın. En mühim söyleyeceğim mevzu bu. Onun haricinde aslına bakarsanız her inşaat şirketi kaliteli iş yapıyor, kendilerine en uygun projeyi Şimal Kıbrıs’ta aslına bakarsanız bulacaklardır.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: evergreen, cihan erdoğanEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.