DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Gayrimenkul Sektöründe En Sık Kullanılan Arsa Terimleri ve Anlamları

Gayrimenkul Sektöründe En Sık Kullanılan Arsa Terimleri ve Anlamları
28.08.2023 23:37
8
A+
A-

Gayrimenkul sektöründe çoğunlukla kullanılan arsa terimleri Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

Gayrimenkul sektöründe, arsa alım satım işlemlerinde çoğunlukla duyduğumuz bazı terimler mevcut.

Arsa terimleri, emlak sektöründe sıkça kullanılan ve anlamı mühim olan terimlerdir. Bu terimlerin anlaşılması, arsa alım satım işlemlerinde ve yatırım yapma kararlarında mühim bir rol oynuyor.

İmar durumu, ada, kullanım amacı, inşaat izni, tapu ve arsa kıymeti, arsa alım satım işlemlerinde ve yatırım yapma kararlarında dikkate alınması ihtiyaç duyulan en mühim terimlerden.

İşte en sık kullanılan arsa terimlerini detaylandırdık.

 

Parsel:

Arsa, birçok değişik bölüme bölünebilir. Bu parçalardan her birine “parsel” denir. Parseller, çoğu zaman bayındır planında belirtilir ve her biri ayrı ayrı satın alınabilir.

 

İmar durumu:

Bir arsanın bayındır durumu, o arsada hangi tür yapılaşmaların yapılabileceği ve hangi amaçlarla kullanılabileceği mevzusunda informasyon verir. İmar durumu, belediyeler tarafınca belirlenir ve arsa alım satım işlemlerinde mühim bir faktördür.

 

Ada:

Bir arsa, birden fazla parselden oluşabilir ve bu parseller bir arada bir “ada” oluşturur. Ada, bir bölgenin bayındır planında belirtilir ve birden fazla arsadan oluşabilir.

 

Kullanım amacı:

Bir arsanın kullanım amacı, o arsada hangi tür yapılaşmaların yapılacağına ve hangi amaçlarla kullanılacağına dair informasyon verir. Mesela, bir arsa konut amaçlı kullanım için uygun olabilir, ya da ticari amaçlarla kullanılmak suretiyle bayındır edilmiş olabilir.

 

İnşaat izni:

Bir arsada yapılaşma yapabilmek için ihtiyaç duyulan izin “inşaat izni” olarak adlandırılıyor. İnşaat izni, belediyeler tarafınca verilir ve o arsada hangi tür yapılaşmaların yapılması gerektiği mevzusunda detaylı informasyon verir.

 

Tapu:

Bir arsanın sahipliğini gösteren belge “tapu” olarak adlandırılır. Tapu, arsa alım satım işlemlerinde büyük ehemmiyet taşır ve o arsanın sahibinin kim bulunduğunu gösterir.

 

Arsa kıymeti:

Bir arsanın kıymeti, o arsanın bulunmuş olduğu bölgeye, bayındır durumuna, kullanım amacına ve öteki faktörlere bağlı olarak değişebilir. Arsa kıymeti, emlak sektörü için mühim bir gösterge olarak kabul edilir.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: terimler, arsaEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.