DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Greensense Landscape Direktörü Mehmet Emre Olgaçer Konutlarda Peyzajın Önemini Söyledi

Greensense Landscape Direktörü Mehmet Emre Olgaçer Konutlarda Peyzajın Önemini Söyledi
28.09.2023 09:25
3
A+
A-

Şimal Kıbrıs bahçeli yaşamının yaygın olduğu bir bölge. Peki bahçelere yaşam vermek için meydana getirilen peyzajda nelere dikkat etmek gerekir? Greensense Landscape Direktörü Ziraat Mühendisi ve Emekli Çevre Koruma Dairesi Şube Amiri Mehmet Emre Olgaçer, bilgileri Kıbrıs Emlak Merkezi okurları ile paylaştı.

Greensense Landscape Direktörü Mehmet Emre Olgaçer Konutlarda Peyzajın Önemini Söyledi

Yalnız bir evin içi değil, dışı ve çevresi de yaşamımıza kıymet katan detaylar içinde. Bilhassa son yıllarda müstakil, hem de toplu konut projeleri peyzaja büyük ehemmiyet veriyor.

Hatta öyleki oldu ki, bahçe düzenlemesi hem projenin standardını gösteren, hem de fiyatını arttıran kriterler arasına girdi.

Şimal Kıbrıs bahçeli yaşamın yaygın olduğu ülkelerden biri. O yüzden Kıbrıs Emlak Merkezi olarak, bu içeriğimizde sizin için peyzaj konusunu işliyoruz.

Peyzaj düzenlemeleri iyi mi, ne süre ve hangi detaylar düşünülerek yapılmalı? Bu süreçte fark etmeden de olsa karşılaşılan hatalar neler? Hangi tavsiyelere dikkat etmek gerekir?

Konuğumuz bu işin tecrübeli isimlerinden, Greensense Landscape Direktörü Ziraat Mühendisi ve Emekli Çevre Koruma Dairesi Şube Amiri Mehmet Emre Olgaçer.

Şimal Kıbrıs’ın en hususi konut projelerinin yer almış olduğu bir portal olarak, proje odaklı bir giriş sorusu ile başlamış olalım. Peyzaj emekleri konut projelerine iyi mi bir katkı sağlıyor?

Peyzaj yaşamın kendisi. Suni bir olgu değil. Peyzaj ile kişiler yaşayacağı konut içinde yaşam standardını arttıracaktır. Mesela bir çöl ortamında olmak mı insana iyi gelir yoksa cennetvari bir ortamda yaşamak mı insana iyi gelir. Bizlerden örnek verirsek Mesarya ovasının kuraklığı cazip mi gelir insanlarımıza? ABD’da da Las Vegas çölü peyzaj emekleri ile insanları kendisine çeken bir yer halini almıştır. Ikimiz de bunu yapmak istiyoruz. Konut projelerinde, yerleşim alanlarında ve kamusal alanlarda yaşam standardını arttırma amacındayız. Manzaralarımızı çiçeklerle, çalı bitkileriyle, ağaçlarla süsleyerek betondan kendimizi soyutlamak, standartlarımızı yükseltmek istiyoruz. Konut projelerine bu mevzuda da katkı sağlıyoruz. Tüketicinin doğasına temas etmek konut projelerine kıymet katıyor ve tüketiciye daha cazip geliyor. Kendi tecrübelerimden yola çıkarak söylemek isterim ki, müteahhit dostlarım da bu şekilde dile getiriyor; peyzaj zorunluluk haline geldi artık. Konut projelerinde peyzajı en sona bırakmak şeklinde bir lüksümüzün kalmadığını görüyoruz.

Peki istediğimiz süre, istediğimiz ekimi yada düzenlemeyi deneyebilir miyiz? Peyzaj düzenlemeleri için en uygun süre ne?

Peyzaj için süre devamlı mühim değil. İnsan şeklinde bitkiler için de 4 mevsim geçerlidir. Bu yüzden yapılacak emekler mevsimsel etkilere bakılırsa farklılık gösterir. Mesela kış süreci büyük boylu ağaçların dikimi için en uygun dönemdir. Fakat öteki mevsimlerde ağaç dikilmemesi şeklinde bir kaide yok. Bilhassa tarımsal üretim teknolojisinin gelişmesinden dolayı saksıda yetişen ürünler oldukça sıcak havalar olmadığı taktirde ekimi yapılabilir. Başka bir örnek vermek gerekirse çim alan hazırlıklarında da sıcak iklim çimi ve soğuk iklim çimleri şeklinde farklılıklar var. Sıcak iklim çim tohumları bahar aylarında ekilebilir. Üstelik gelişmeler bu mevzuda da devam etti ve rulo çim ekim yöntemi geliştirildi. Bu sayede mevsimsel faktörlerde esneme sağlayabiliriz.

Peyzaj düzenleme anlamında altyapı emekleri yapılabilir. Sulama sistemleri kurulabilir, toprak gıda kıymeti bakımından zenginleştirilebilir. Budama, ilaçlama ve sulama şeklinde faaliyetler yıl süresince yapılmalıdır.

Siz anlatırken bahçe sahiplerinin bu süreçte yaşamış olduğu heyecanı göz önüne getiriyorum. Bir çok süre acemilikle ve heyecanla meydana getirilen hatalar neler? Onları da paylaşır mısınız?

Peyzaj tasarım esnasında nebat seçimi yaparken hatalar yapılabiliyor. İklime ve toprak yapısına uygun olmayan tercihler planlanan tasarımı ortaya çıkarmada büyük engel.

Bitkilerin olgunlaşmasıyla, büyümesiyle kazanacakları ebatları ön görmeden dikim yapmak uzun solukta bitkiler için de, görsel açıdan da büyük sorun olabilir.

Toprak analizi yapmamak bilhassa büyük çaplı çalışmalarda büyük maliyetli zararlar verebiliyor.

Dikim ve ekim yapılacak yerlerde toprağın drenaj çalışmasının yapılmaması ve uygun kök çukur derinliği yakalanmaması da hem de nebat gelişimini oldukça negatif etkilemektedir.

Bitkinin karakteristik özelliklerine aykırı şekilde budamak peyzaj projemizi ciddi şekilde baltalar.

Yanlış sulama tekniği ve/yada yanlış sulama sistemi ile bitkilerimizi kaybedebiliriz.

Şimal-güney cephelere ekilecek, gölgeden ve ışıktan değişik etkilenen ortamı göz ardı ederek nebat seçmek en oldukça rastladığımız hatalardan biridir.

Her insanın geniş bahçesi yok. Minik alanları da değerlendirmek mühim. O yüzden ufak metrajlı bahçelerde peyzaj emekleri için tavsiyeleriniz neler?

Bizim şeklinde meslek erbabı olan kişileri en oldukça zorlayan projeler dar alan peyzaj projeleridir. Büyük alandaki rahatlığı buralarda bulamıyoruz. Bu yüzden fazla genişlemeyen, bodur tabir ettiğimiz bitkiler tercih ediyoruz. Bodur bitkilerden dolayı bahçelerine gölgelik yapanlar da yaygın olduğundan dolayı biz gölge seven bitkileri de tercih ediyoruz. Ağaç tercih edilecekse de bu sayı bir yada iki olmalıdır. Oldukca ağaçlandırmalı tasarımlardan uzak duruyoruz. Bilhassa cenup yönlerde çardak şeklinde suni gölgeliklere sarmaşık sardırma usulü ile peyzaj çalışmalarımızı zenginleştiriyoruz.

Uzaktan bakması, içinde dolaşması güzel. Fakat bir de sorumluluğu olmalı bu işin. Bahçe sahiplerinin üstüne düşen görevler neler?

Bir konut haiz olduk, bunun yanında bir de bahçemiz olsun istedik. Bahçe sahibi olmak demek modadan ziyade bir zorunluluk gibidir. Bahçemiz de hayvan bakımı şeklinde sahibinin bakımına muhtaçtır. O nedenle bu mesuliyet bilincine haiz olmalıyız. Kendimiz yetemiyorsak ustalaşmış yardım almalıyız. Mevzu içinde çalışmış ve geçmiş projeleri ile deneyimini gösteren kişilerle çalışılmalıdır.

Aynı mesuliyet kamusal bahçelerimizde, peyzaj çalışmalarımızda da geçerlidir. Vatandaşların yanında kamu kurumlarımızın da bu sorumlulukları yerlerine getirmelidir. Mevzuya bu şekilde geniş bakmalıdır.

Kişisel bahçelerimiz ile kamusal bahçelerimiz bir bütünlük yakalamalıdır ve aynı hassasiyetle gözetilmelidir.

Kıbrıs Emlak Merkezi okurlarına bir mesajınız var mı?

Vermek istediğim birkaç ileti var;

Peyzaj çalışmalarına ihtiyaç duyulan değerin verilmesi lazım. Tüm konut projelerinde peyzaj kesinlikle göz önünde bulundurulması lazım. Burada en büyük eksiğimiz budur. Ne süre inşaat projeleri sona yaklaşsa bütçeler de azaldığı için firmalar da üstün körü bir emek verme ile peyzaj tamamlanır. Bu da konut değerlerini etkisinde bırakır.

Konut arayan tüketici artık çıplak bir istemiyor, peyzaj anlamında da arayış içinde. Bu yüzden konut projelerinde peyzaj emekleri da bir yatırım aracı haline dönüşmektir. Firmalar bu emekleri ile de kendi reklamlarını yapabilmektedirler.

Mahalli firmalarla bu mevzuya çözüm bulunsun, ithalden mümkün olduğunca kaçınılsın. Devletimizde de bu mevzu ile ilgili başarı göstermiş firmalar var. Doğru peyzaj şirketi ile gelen doğru altyapı, doğru nebat seçimi ve doğru mimari beraber yaşam kalitemizi en üste taşıyabiliriz. Her insana işinde başarılar dilerim.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: Greensense LandscapeEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.