DOLAR
32,2645
EURO
35,0539
ALTIN
2.466,07
BIST
10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Cumartesi Hafif Yağmurlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Hasan Efe: “Yol haritası çizebilmek için istatistik koşul”

Hasan Efe: “Yol haritası çizebilmek için istatistik koşul”
29.10.2023 21:18
4
A+
A-

Şimal Kıbrıs emlak ve inşaat dünyasının en fazlaca gereksinim duyduğu konulardan biri istatistik bilgisi. Sadece ulaşmak mümkün değil. Firmalar plan yaparken, kendi tuttukları istatistiklerden yola çıkıyor ya da bölgede uzman olanların görüşlerinden. Uphill Enterprises Ltd. Direktörü Hasan Efe, istatistiki bilgilerin önemini yazdı.

2019 senesinde Şimal Kıbrıs’ta en fazlaca hangi bölgede konut satıldı, en fazlaca hangi daire tipi ya da villa tipi satıldı? Peki bu konutları alanlar kim? Yaş grupları ne, yabancı mı yerli mi? Hepsi ve bunun benzer biçimde birçok sual var cevaplanması ihtiyaç duyulan. Peki bu tarz şeyleri iyi mi cevaplandırırız ve yol haritamızı iyi mi çizeriz?

Hasan Efe aslen tüm bu soruların cevaplarının tek bir yerden çözüleceğini yazdı. İstatistiki verilerin olmasının önemini ve ne işe yaracağını da.

Birçok ülkede gayrimenkul sektöründe düzenlenen istatistik raporları fazlaca mühim yol göstericiler olarak biliniyor.

Kurulmuş olduğu günden itibaren ülkemiz içinde meydana getirilen satışlar ile ilgili bugüne dek herhangi bir verinin açıklanmadığını görüyoruz.

Bu mevzuda bizlere tüm meslek grupları tarafınca gelen talepler üstüne tapu dairesinin en azından bugünden itibaren yapmış olduğu satışların senelik dökümünü istatistik bilgisi olarak bizim ve/yada bizim benzer biçimde meslek gruplarına açıklanması hem ülke geleceği için hem de mesleğimiz adına mühim bir belge taşıyacaktır.

Şöyleki ki tapu içinde senelik meydana getirilen satışların kazaların tapu dairelerin yapmış olduğu detayları eğer ki meslek gruplarına detaylı bir halde vermiş olursak işimizin geleceği mevzusunda bizlere ışık tutacağından bazı emlak grupları ve/yada satış gruplarının neye yöneleceğine dair elimizde daha detaylı veriler oluşacaktır.

Mesela; senelik bazda ülkenin hangi kazada konut satışı yapmış olduğu ve bunların kimlerin almış olduğu şu demek oluyor ki (yerli ve yabancı) hem de tarla, arsa, ikinci el konut, ticari bina arazi mevzularında kimlerin hangi kazada ne kadar nerede yatırım yaptığını görebilmemiz bizlere de işimiz açısından nerelere yönelmemiz icap ettiğini gösteren istatistik olacaktır.

Senelik ada genelinde 10,000 tane konut satışı yapıldığını öğrenmemiz ve bunların hangi bölgelerde ne kadar satıldığını bilmemiz bizim benzer biçimde meslek gruplarının o yöne doğru yönelmesini ve yanımızda çalışan danışmanlarımızın da kendilerini geliştirme yönünde teşvik edici istatistik informasyon olarak devletin açıklamış olduğu resmi bir informasyon olarak hem piyasanın nereye yönlendiğini hem de bizlerin nereye yönelmemiz icap ettiğini daha açık bir halde görmemizi elde edecektir.

Bir başka veriden yola çıkarsak hangi yaş aralığının hangi emlak türünü(arsa, konut vb.) satın aldığını bilmekte bizlere hem alan kişi portföyü oluştururken hem de reklamlarda hedef kitlemizi belirlerken daha fazlaca verim almamızı elde edecektir.

Örneklerle açıklamak gerekirse,
Birinci örnek, uyruklara gore yabancılara meydana getirilen konut satışlarının en fazlaca hangi ülke aldığını sırayla görebilmemiz bizleri o ülkelere yönelik yapılacak olan fuarlara katılmaya o alanlarda reklam vermeye yada oralardaki meslektaşlarımıza ortak emek harcama yapmamızla ilgili bizlere ışık tutacağından mühim bir istatistik informasyon olarak bilinmesi icap ettiğini düşünmekteyim.

İkinci örnek, ikinci el satışlarında meydana getirilen senelik oranda bilgilerin kimler tarafınca hangi bölgede el değiştirildiğini mesela bu tarz şeyleri yabancılar aldı, hanımefendiler en fazlaca bu bölgede aldı, hangi bölgede en fazlaca hangi gayrimenkul satıldı diye ayrılması hem emlak ofislerine hem de emlak danışmanlarına ışık tutacağı için o bölgede ikinci el satışlara yönelmemiz icap ettiğini gösteren istatik tablolar yapılması biz için fazlaca mühim. Ümit ederim gelecek seneler ile ilgili bu istatistiki bilgilere ulaşır ve daha doğru satışlar yapmamıza olanak sağlarız.

Aynı şekilde ara sıra devletimizde devlet daireleri ile ilgili yaşanmış olan sıkıntılarda, devlet memurlarının fazlaca fazla işlem yapmadıkları söylentilerin çıkmış olduğu bir ortamda devletin memurlarının ne kadar çalışkan olduklarını ortaya çıkaran istatistik bilgili olacaktır.

Hasan EFE

Gayrimenkul Yatırım Danışmanı

Etiketler: hasan efe, emlak dünyasıEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.