DOLAR
32,2760
EURO
35,0255
ALTIN
2.474,72
BIST
10.541,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
23°C
İstanbul
23°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Henry Charles Estates Direktörü Arzu Aygın ile 18’inci Yıl Röportajı

Henry Charles Estates Direktörü Arzu Aygın ile 18’inci Yıl Röportajı
29.09.2023 02:47
8
A+
A-

Şimal Kıbrıs emlak sektörünün tecrübeli markalarından Henry Charles Estates 18 yaşlarında. Kıbrıs Emlak Merkezi olarak hem firmanın başarı öyküsünü, hem de KKTC emlak sektörünün durumunu acente direktörü Arzu Aygın ile değerlendirdik.

arzu aygın kıbrıs

Henry Charles Estates Direktörü Arzu Aygın ile 18’inci Yıl Röportajı

Şimal Kıbrıs ekonomisinde şirket açılış ve kapanış grafiklerine baktığınız süre, emlak sektörünün bir fazlaca hareketli bulunduğunu görebilirsiniz. Alım talebinin hareketli olduğu dönemde birçok şahıs bu işe giriyor, işler yavaşlayınca asla düşünmeden kapatıp gidiyor. İyi günlerde elde etmiş olduğu kazancı cebine, bir hevesle girmiş olduğu işte oluşturduğu mağduriyetleri ise müşterisinin ve sektörün üstüne kalıyor. Senelerdir bu seviye bu şekilde devam ediyor maalesef.

O yüzden hakikaten bu işi hakkıyla icra eden firmalar, her sıkıntılı dönemden bile başarıyla çıkıyor. KKTC emlak sektörünün istikrarlı markalarından Henry Charles Estates de, tecrübesi ve başarısıyla Şimal Kıbrıs’ta parmakla gösterilen acentelerden biri.

Dile kolay, Henry Charles Estates bu hareketli emlak sektöründe tam 18’inci yaşını kutluyor bu yıl.

Şimal Kıbrıs’ın ilk ve tek emlak haber portalı Kıbrıs Emlak Merkezi olarak baktığımızda, şirket portalımızdaki Türkçe, İngilizce ve Rusça içeriklerimiz içinde da popüler markalardan biri olarak öne çıkıyor. Dünyanın birçok noktasından araştırılıyor, okunuyor, takip ediliyor.

Hem dünü, hem bugünü, hem de piyasanın beklentilerini Henry Charles Estates Direktörü Arzu Aygın ile konuştuk.

“Aynı Ofiste, Aynı Şekilde, Aynı İşi Yapıyoruz”

Henry Charles Estates olarak 18’inci yaşınıza girdiniz, mübarek olsun. Iyi mi geçti 18 yıl?

Fazlaca teşekkürler. Başarılarla dolu bir 18 yıldı diyebilirim. Aynı ofiste, aynı şekilde, aynı işi yapıyoruz. Bu mevzuda istikrarlı olmamız başarımızın da bir göstergesi. 

Doğal olarak bu 18 yılda inişli çıkışlı zamanları oldu piyasanın. Fazlaca güzel olduğu, satışların patladığı seneler da oldu, oldukca durağan geçen seneler da. 

Dürüst oluşumuz ve insanları doğru yönlendiriyor olmamız bizim bu kadar uzun zamanlar bu piyasa devam etmemizi sağlamış oldu. İnsanların hala bizi tercih ediyor olmaları da bunun bir göstergesi.

“Bugün Var, Yarın Yok Emlakçılardan Değiliz”

18 senelik bir süreçte bahsediyoruz, o denli oldukca emlakçı açıldı ve kapanmış oldu ki. Sizin hala aynı şekilde aynı işi yapıyor olmanız mühim bir detay… Nedir bu başarının sırrı?

Bu istikrarın sırrı çalışmak. Her işte olduğu benzer biçimde dürüstlük. Bizimkisi aile şirketi. Eşim Ediz Aygın ile beraber işleri yürütürken, bir taraftan kızımı da bu iş için yetiştirmeye başladım. Itimat başka bir unsur. İş takibimiz ve çalışmamız aksamaz. Tamamı piyasada 18 senedir bizlere bir itimat oluşturdu. Bunun gücüyle devam ediyoruz. 

Bizimle çalışan danışmanlarımızda uzun süredir bizimle çalışıyorlar. Markamızla özdeşleştiler. Büyük bir aile gibiyiz.

Dijital pazarlamaya yaptığımız yatırımlar, fuarlar benzer biçimde birçok tanıtım aracını kullanıyoruz. Biz bugün var fakat yarın yok emlakçılardan değiliz, insanoğlu da bunun bilincinde. İnsanlar mallarını bizlere getirirken, evlerinin anahtarlarını bizlere bırakırken güvenli hissediyorlar. Asla kimseyi mağdur edecek bir duruşumuz olmadı. İstikrarımız sırrı da budur. Evini bizlerden alan hepimiz bizi tanıdıklarına önerir ve onlar da bizi tercih ederler. Gayrimenkulü satmakla bırakmayız, sonrasında ki prosedürleri mevzusunda da destek oluruz. Kiralaması ve yönetimiyle de ilgileniriz. Bunun için ayrı bir elemanımız var bunula ilgili. Hiçbir süre satıp bırakmadık, satış sonrası hizmetlerimiz de var. 

“Hepimiz Kendi İşini Yapsın”

Senelerce başka sektörlerde çalışıp da kazancı yüksek diye birçok şahıs, bir hevesle emlakçı oldu ve eski emlakçılar “hepimiz kendi işini yapsın” diye yorumluyordu bu durumu. Şimdi aynı kişiler, değişik işlere soyunuyor. Bu durumu iyi mi yorumluyorsunuz?

Ben devamlı ve hala “hepimiz kendi işini yapsın” diyorum. Bir insan maksimum iki işi oldukca iyi yapabilir, geri kalanını ya yaptırırsın ya da yaptıramazsın aslına bakarsak. Süre da hepimiz için oldukca mühim. Dönemin bu tarz şeyleri muntazam yönetmeye müsaitse yapabilirsin de aslolan sual senin bu kadar dönemin var mı? Bir taraftan öteki tarafa kayma başladıysa, emlak sektörüne olan özverisi eskisi benzer biçimde olur mu o tartışılır bir mevzu. 

Biz emlakçıyız, tek odak noktamız bu. Sektörü izlemek ve doğru yönlendirmeler yapabilmek adına esasen başka bir işle uğraşıyor olmamız oldukca zor. Buradan yola çıkarak diğerlerini siz değerlendirin artık. 

Biz kısa dönem kiralama bile yapmıyoruz ki o da başka bir kolu sektörün. Şimdi iki masa ve bir iskemle ile insanoğlu her işi yapar oldular. Oluyor mu peki? İşte ona bakmak lazım, olmuyor, yetişemiyorlar. Ortalık istismar edilen insanlarla dolu. 

“Tüm Tapularda KKTC Devletinin Mührü Var”

Bahsettiğiniz mağduriyet gelen yatırımcıyı pişman eden, gelmeyi düşüneni de uzaklaştıran bir mevzu. O süre yatırımcılar Şimal Kıbrıs’ta gayrimenkul alırken nelere dikkat etmeli?

Bir yatırımda en mühim mevzu aldığınız gayrimenkulün bununla birlikte süratli satılabilir olması. Bu yalnız Şimal Kıbrıs’ta değil, tüm dünyada bu şekilde. Eğer gerekseme anında nakite dönemiyorsan, bu yatırım olmuyor. Bunun için de doğru fiyat ve doğru lokasyon oldukca mühim bir belirleyici rol üstüne alıyor. 

Örnek olarak bizdeki tapu çeşitlilikleri insanoğlu için büyük bir kriz haline getiriliyor. Aslına bakmış olduğunuzda tüm tapularda KKTC devletinin mührü var ve dolayısıyla tek tapumuz var. Sadece sektör paydaşları mevzuyu o denli büyütüyorlar ki, alıcılar da çekiniyor. Bu tapu farklılıkları fiyat farklılığı da getiriyor, satanlar da ondan faydalanıyor. 

Bu mevzu bizi aşan bir mevzu. Sadece isteğimiz bunun bir an ilkin sonlandırılması, bu mevzu herkesi zorlayan bir durum. 

“Satışlar Teklif Usülü İlerlemeye Başladı”

Peki piyasada durum iyi mi? Bir yanda uzun devam eden pandemi kısıtlamaları, öteki yanda hızla kıymet kaybeden TL. Iyi mi okuyorsunuz olan biteni?

Uzun süreden beri insanoğlu satın alma yapmadı, piyasada nakit sıkışıklığı da var. Döviz karşısında TL sürekli kıymet yitirilmesine uğruyor derken, aslına bakarsak satışlar teklif usulü ilerlemeye başladı. Satıcı fiyatını söylüyor, alıcı teklif veriyor, ortak noktada buluşurlarsa satış oluyor ya da olmuyor. 

Online satışlara gelecek olursak… Devasa yükseklikte hacimli satışlar olduğu söyleniyor, ben pek ikna olmuyorum o mevzuya. Ek olarak kripto paralarla satış yapılıyor. Sektör de kendini bu mevzuda geliştirdi ve süratli uyarlama sağlamış oldu. 

Biz 18 senedir piyasada oldukca değişik yönler gördük. Darbe sonralarını gördük, Annan planı sonralarını gördük.  İngiliz müşterilerin oldukca yoğun olduğu zamanlar oldu. Peşinden Rus müşteriler, Türk müşteriler derken, şimdi de Arap pazarı hareketli. 

Tüm sıkıntılı sürece karşın, piyasa hareketlenmeye başladı, bu da bir gerçek. 

“Kıbrıs Emlak Merkezi Her Dönem Bizim Sesimiz Oldu”

Şimal Kıbrıs’ın ilk ve tek emlak haber portalı Kıbrıs Emlak Merkezi’nde senelerdir devam eden kurumsal üyelerinden birisiniz Henry Charles olarak. Bilhassa her insanın eve kapanmış olduğu pandemi döneminde karşılıklı yoğun mesai harcadık. Portalımız hakkında düşüncelerinizi alalım son olarak..

Kıbrıs Emlak Merkezi oldukca istikrarlı ve çalışkan bir sistem bulunduğunu bir kez daha ispatladı. Her koşulda azimle çalıştı ve pandemide hepimizin evlere kapanmış olduğu dönemde dahi işini başarı ve istikrarla devam etti. Her dönemde bizim sesimiz oldu ve olmaya devam ediyor Kıbrıs Emlak Merkezi. 

Sürdürülebilir olması hakikaten takdir ettiğim bir mevzu. Uzun süreden beri beraber çalışıyoruz ve bu zamanda o denli oldukca bu mevzuda yeni siteler açanlar oldu, hayalperest iş yapanlar oldu ki doğal olarak zaman içinde hepsi teker teker kapanmış oldu ve kapanmaya devam ediyor. Bu sektörde piyasa böyleyken biz Kıbrıs Emlak Merkezi’nin sürdürülebilir olması ve çalışkanlığını takdir ediyoruz. Aynı çizgide, aynı istikrarla, aynı şekilde devam ediyor. Piyasa iyi ya da fena, pandemi var ya da yok, ofislerimiz covid sebebiyle açık ya da kapalı, asla ara vermeden bu işin hakkını vererek çalıştığını bir kez daha gözler önüne serdi Kıbrıs Emlak Merkezi. Sizlerle beraber çalışmaktan büyük keyif duyuyoruz. 

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: arzu aygın, Henry Charles EstatesEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.