DOLAR
32,3321
EURO
34,8373
ALTIN
2.405,87
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Çok Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
16°C

Investmall Real Estate Direktörü Zeliş Cemaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’ne Konuk Oldu

Investmall Real Estate Direktörü Zeliş Cemaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’ne Konuk Oldu
22.09.2023 07:35
7
A+
A-

Investmall Real Estate Direktörü Zeliş Cemaylar emlak sektöründeki hareketliliği ve ülkelerin Şimal Kıbrıs’a yatırım sebeplerini söyledi. Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

zeliş-cemaylar-investmall-real-estate-kıbrıs-emlak-merkezi

Kıbrıs emlak sektörünün tecrübeli adı Investmall Real Estate Direktörü Zeliş Cemaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’ne konuk oldu.

İşte yatırımcıların değişen ve gelişen gereksinimlerini, yerli alıcının yaşamış olduğu zorlukları ve yabancı yatırımcıların gereksinimlerini özetleyen Zeliş Cemaylar’ın röportajı.

Keyifli okumalar..


“Hem Bireysel Hem de Kurumsal Yatırımcılar Şimal Kıbrıs’ı Tercih Ediyor”

Yabancı yatırımcı niçin Şimal Kıbrıs’ı tercih ediyor?

Yabancı yatırımcı konut alıcısıysa eğer ilk olarak bakir bir ada olduğumuz, deniz, kum, görkemli güneşimiz ve hizmetimiz için burayı tercih ediyor.

Büyük yatırımcı ise, burası fazlaca bakir bir ada. Avrupa ülkelerine bakınca burada noksan olan birçok sektör var ve parası olan burada bu tarz şeyleri değerlendirmek istiyor.

İkisi içinde benzerlikler ve değişik noktalar var.

“Yabancı Yatırımcıların Önceliği Karpaz, Esentepe ve Mağusa”

Şimal Kıbrıs’ı hangi ülkelerden yatırımcılar tercih ediyor ve hangi konut tipine ilgi var?

Ilk olarak Girne bölgesine yatırım fazlaca fazlaydı sadece orası doyuma ulaştı. Şimdi Karpaz bölgesi, Mağusa ve Esentepe ön planda.

İskandinav ülkeleri, Almanya ve İrlanda şeklinde ülkelere ciddi bir pazarımız oluşmaya başladı.

Sadece burada şunu bilhassa vurgulamak isterim, bizim bu insanları adaya çekmek için ilkin bir hazırlığımızın olması gerek.

Bu hazırlık nedir diye sorarsanız, kendi anayasa ve hukukumuzu da göz önünde bulundurarak, yatırımcılara yatırım için kolaylıklar sağlamak.

Örnek olarak Rusya-Ukrayna savaşını iyi mi kendi lehimize çevireceğiz? Bu insanların yatırım için bizi tercih etmelerini sağlamalı ve önlerini açmalıyız.

Bizi tercih etmeleri için bazı düzenlemeler yapmak gerekiyor. Mesela, 300 bin GBP’lik bir yatırımda başka avantajlar tanımamız lazım. Green Card verilebilir, geçici vatandaşlık verilebilir. Bunu araştıracak bir birimimiz de olması gerekiyor, ülkemize gelen para ne parasıdır. Bizim bu işi ciddiye almamız gerekiyor ki yatırımcılara sağlanan kolaylıklar da takip edilebilsin.

Bizi ayakta tutan sektör emlak. O yüzden her taraf emlakçı oldu. Bizim bu mevzuları ciddi bir halde ele almamız gerekiyor.

“Şimal Kıbrıs’ın Kazançlı Bir Bölge Olmasının Avantajları ve Dezavantajları”

Yatırım düşünenler için Şimal Kıbrıs kazançlı bir bölge mi, niçin?

Yatırım düşünenler için Şimal Kıbrıs, daima kazançlı bir bölgeydi ve olmaya devam ediyor. Bundan dolayı burası bir ada ülkesi ve hala öne çıkan özelliklerimiz insanların tercihleri içinde. Bunu anlatmak, insanları adaya çekmek ve yatırım yapmalarını sağlamak da hepimizin görevi.

Yerli halkımız için düşününce, hem avantajlı hem de dezavantajlı.

İnşaat alanında yapılacak yabancı sermayeli yatırımlar için söylüyorum, şirket sahipleri kendi ülkesi için yatırım yapıyor. Bizim burada inşaat şirketi kurduğunda faydalanacak olan yapı marketler ve yapı malzemeleridir. O malzemeleri de dışarıdan getirtirse yapı malzemeleri satanlarda faydalanamayacaklar.

Yabancı sermayeli inşaat şirketi, projeyi yapar ve bitirdiğinde kendi vatanlarında yabancı yatırımcılara satar. KKTC halkı bu projelerden ev alamaz. Bu durumda biz yabancıyı zenginleştirir ve halkımızı ev alamayacak konuma getiririz. 2+1 daireler için 90 bin GBP konuşulmaya başlandı. Yeni evli bir çift bunu iyi mi alsın.

Bu bizim için, yerli halkımız için bir dezavantaj.

Sadece emlak sektöründeki hareketlilik göz önüne alındığında da ülkeyi ayakta tutan sektörlerden biri. Yabancı sermayenin ülkeye gelmesinin bir yolu. Bu da bizim avantajımız.

“Kesinlikle İşi Bilen Güvenilir Bir Emlakçınız Olsun”

Yatırımcılara tavsiyeniz nedir?

Bölgeyi iyi tanımalı ve güvenilir bir emlakçıyla çalışmalılar.

Mesela, bugün sorsanız her insanın arazisi imara açıktır, bir sürü arazi geliyor, satmak istiyorlar, fiyat söylüyorlar. İmara açık bulunduğunu iddia ediyorlar sadece Kent Planlama’dan ön görüş alıyoruz. Arazinin bayındır durumu nedir, ne yapılabilir diye bir öğreniyoruz ki arazi imara kapalı. Bu minik bir örnek fakat durumu fazlaca iyi özetliyor.

Niçin bunu anlatıyorum, işi ve yolu yordamı bilen biriyle emekleri gerekiyor.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: investmall real estateEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.