DOLAR
32,2789
EURO
34,7840
ALTIN
2.396,57
BIST
10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Kıbrıs Emlak Dünyası Broker’ı Nadir Meta yazdı: Emlakçı olmayan kaldı mı?

Kıbrıs Emlak Dünyası Broker’ı Nadir Meta yazdı: Emlakçı olmayan kaldı mı?
04.11.2023 07:41
2
A+
A-

Kıbrıs Emlak Dünyası Brokerı Nadir Meta bu kere sektörün kanayan yarası hakkında yazdı. Emlak Danışmanı olmayan kaldı mı diye soran ve bu sektöre verilen ziyanı özetleyen yazısı sizlerle..

EMLAK DANIŞMANI OLMAYAN KALDI MI?

Meslekler ve bu mesleği yapanlar için saygınlık oldukca önemlidir. Ne yazık ki devletimizde bazı mesleklere olan saygı her gün azalmakta. Bilhassa emlak sektörü kontrolden çıkmış durumda.

İş bulamayan birçok şahıs şansını bu sektörde tecrübe etmek istiyor. Bu işi hobi yada geçici olarak yapmayan ve işini benim benzer biçimde seven bir oldukca meslektaşım bu durumdan rahatsız. Hiçbir informasyon ve birikimi olmayan kimseler dahi, ofis açıp insanlara danışmanlık hayata geçirmeye çalışabiliyor. Bir ihtimal dışardan kolay görünen fakat içinde değişik birçok dinamiği barındıran bir sektörden bahsediyoruz. Yalnız emlaktan anlamanın yetmediği, yeri vardığında iktisat, mimarlık, bankacılık mezunları kadar bilgili olmanızı gerektirecek bir meslek.

Bu meslek tecrübe etme tahtası değil. Emlak danışmanlığı icra eden kişiler kendini bu mesleğe vermeli, araştırmalı ve her gün kendini geliştirmeli. Yasalara, imarlara ve emirnamelere hakim olmalı. İnsanların tüm birikimleri ile kim bilir hayatlarında bir kez yapacakları yatırımları yönetmek büyük mesuliyet gerektiriyor. Bilgisizlikten kaynaklanacak olan yanlış yönlendirmeler oldukca büyük maddi kayıplara niçin olabiliyor.

Peki bu gidişatın önüne geçebilmek için neler yapılmalı? K.T.E.B’nin hazırladığı yasa tasarısı resmi gazetede gösterildi. Bu yasa sektör içindeki bir oldukca sıkıntıyı giderecektir. Fakat daha ciddi önlemler alınmalı. Devlet bu mevzuda adımlar atmalı ve yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçilmeli.

Yurt haricinde emlak sektörü gelişmiş olan ülkelerde uygulanan yöntemler bu sorunları çözebilir diye düşünüyorum.
Emlak Danışmanı olmak isteyen kişiler ilk olarak 3 ay süre ile eğitim almalıdır. Bu eğitimler KTEB, devlet yada bazı üniversiteler tarafınca verilebilir. Eğitimini tamamlayan kişiler devletin yapacağı emlakla ilgili yasalar ve konuların olacağı sınavda başarı göstermiş olmalı. Bu sınavlarda başarı göstermiş olan kişiler emlakçı kayıt belgesi almaya hak kazanmalıdır. Sadece minimum üç yıl olmak şartı ile kayıtlı bir ofiste çalışmalı hemen sonra kendi ofisini açabilmeli.

Çok da fazla zor olmayan bu yöntemle her isteyenin emlak danışmanı olamayacağı bir sektör yaratmak mümkün. Doğal olarak ki isteyen emlak danışmanı talibi olabilir fakat belli kriterler aranması koşul. Böylelikle bu sektörde hem kalite artar hem de meslek hak etmiş olduğu saygıyı görür diye düşünüyorum..

Nadir Meta

Kıbrıs Emlak Dünyası Brokerı

Etiketler: nadir meta, emlak dünyasıEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.