DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Kıbrıs Emlak Merkezi Hususi Yatırımcı Analizi

Kıbrıs Emlak Merkezi Hususi Yatırımcı Analizi
29.09.2023 19:10
2
A+
A-

Her insanın son dönemde söylediği tek bir cümle var “piyasa oldukca durgun”.
Piyasa niçin durdu sorusunun yanıtını da çoğumuz biliyoruz aslen. Bu durgunluğun 3 temel sebebi var. Bilgileri ve yatırımcıların hareketlerini haberimizde okuyabilirsiniz.

Kıbrıs Emlak Merkezi Hususi Yatırımcı Analizi

  • Dövizdeki süratli yükselme ve dengesizlik
  • Konut kredisi faizlerinin yüksek olması
  • Pandemi sebebiyle bekleyen yatırımlar

Krizin 3 temel sebebi bunlar sadece hangi ülkeler bunlardan etkileniyor, hangileri etkilenmiyor? Aslolan sorumuz bu.
İlk iki sebep yerli ve Türkiyeli yatırımcıyı yakından ilgilendiriyor. Yabancı yatırımcı için ise avantaj sayılabilecek durumda.
Pandemi sebebiyle bekleyen yatırımlar tüm yatırımcılar kanadında geçerli, sadece yavaş yavaş açılmalar başladı mı? Evet başladı.

Sektörde her insanın dikkatini çeken bir mevzu daha var aslen lüks konut projelerin satılması, orta ve daha düşük bütçeye hitap eden projelerin yığın olarak durması. Bunu başka bir analizde değerlendireceğiz.  

Şimdi sektörün tabiri caizse kurtarıcısı olacak olan yabancı yatırımcı hareketlerine değinmek istedik.

Azca öncede bahsettiğimiz şeklinde TL’nin döviz karşısında kıymet kaybetmesinden etkilenmiyorlar ya da kredi faizlerinin senelik %25 şeklinde sayılara ulaşmasından. İlk 2 kriz sebebi otomatikman dönem dışı kaldı. 3. sebep olan pandemiye bakacak olursak da, çoğumuz dünyada hiçbir vakit para akışının durmadığını biliyoruz. Dolayısıyla bekleyen yatırımcılar adaya gelmeye başladı.

  • Peki yabancı yatırımcı olarak nitelendirdiğimiz yerli ve Türkiyeli yatırımcıların haricinde kalan ülkelerde en oldukca Şimal Kıbrıs’a kim yatırım yapıyor?
  • Yatırım yaparken ne araştırıyorlar?
  • Daha oldukca hangi konut tipini ve hangi bölgeyi tercih ediyorlar?

Şimal Kıbrıs’ta inşaat ve emlak sektörünün nabzını tutan Kıbrıs Emlak Merkezi olarak tüm bu soruların cevaplarını ve araştırmalarımızı siz kıymetli okurlarımızla paylaşıyoruz.

Haziran ayında gezi engellemelerinin azaltılması ada için bir ümit ışığı oldu. Çift aşı ve çift PCR testi ile karantinasız adaya gelmek mümkün oldu sadece sektörede beklenen hareketlilik sağlandı mı? Şu an için bu beklenti karşılanmadı sadece hareketlenme başladı mı evet.

Gezi engellemelerinin azaltılmasıyla beraber, yabancı yatırımcıların adaya gelmeye başladıkları ve alım yaptıklarını Kıbrıs Emlak Merkezi’nin almış olduğu geri dönüşlerde takip ediyoruz. Bunların içinde, tamamen adaya yerleşme fikri olan da var, şimdiden alıp sonrasında yerleşme fikri olan da. Yalnız dinlence için alacak olan da var, yatırım için alacak olan da. Hepsinin beklediği gezi engellemelerinin azaltılmasıydı. Ve yavaş yavaş beklenen gerçekleşmeye başladı.

Peki yabancı yatırımcılar olarak nitelendirdiğimiz yatırımcılar içinde en oldukca hangi ülkeler Şimal Kıbrıs’ı araştırıyor?

 Bu probleminin cevabı için Google, Yandex ve Kıbrıs Emlak Merkezi verilerini derledik. Elde ettiğimiz verileri sizlerle paylaşıyoruz.

Şimal Kıbrıs’ı en oldukca araştıran ülke sıralaması:

kibris-emlak-merkezi

 

Sıralamadan da görüleceği suretiyle İsveç ve Almanya pazarının ciddi bir hücumu var Şimal Kıbrıs’a. Daha sonrasında ise Azerbaycan, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri geliyor.

Yatırım yaparken ne araştırıyorlar?

Burada Şimal Kıbrıs ile ilgili meydana getirilen araştırmaları İngilizce ve Rusça olarak böleceğiz.

İngilizce dilinde meydana getirilen aramalarda ve Rusça dilinde meydana getirilen aramalarda durum değişkenlik gösteriyor. İngilizce aramalarda en oldukca “Property For Sale North Cyprus” araması yapılmış oldu. Sonrasında Girne, İskele, Gazimağusa ve Lefkoşa il sıralaması var.

Rusça meydana getirilen araştırmalarda ise en oldukca Şimal Kıbrıs aranmış ve arkasından satın alma koşulları araştırılmış. Kent emlak aramalarında ise liderliğini 2 kent paylaşıyor Girne ve İskele. Villa ile daire aramaları eşit diyebiliriz. Rusça meydana getirilen araştırmalardan çıkacak netice ise hemen hemen ülke ve satın alma hakkında kafi bilgiye haiz olmadıkları. Kıbrıs Emlak Merkezi “Kıbrıs’ta Yatırım” yazılarına olan ilgi de bunu destekliyor.

Arama motorlarının yanı sıra Kıbrıs Emlak Merkezi ziyaretçilerinin de Türkçe, İngilizce ve Rusça içeriklerde temel hareketleri firmaları araştırmak oluyor. İlan ya da proje araştırmasıyla sayfamıza gelen kullanıcı firmayı, haberlerini, röportajlarını okuyarak devam ediyor. Kullanıcı için hazırlamış olduğumuz içerik haritasına uygun ilerliyorlar.

Daha oldukca hangi konut tipini ve hangi bölgeyi tercih ediyorlar?

Söz mevzusu yabancı yatırımcı olduğunda belirli hareketleri bulunduğunu biliyoruz. Ilk olarak kendi ülkesinden gelip daha ilkin yatırım yapmış insanların yatırım yapmış olduğu bölgeler. Bunlar Girne, Esentepe, İskele başta olmak suretiyle değişiyor. Yatırım için ise kıymet artışı yüksek bölgeler.

Hangi konut tipini tercih ettikleri ülkeden ülkeye değişkenlik gösteriyor sadece 2 seçenek öbürlerinden ağır basıyor. Birincisi dinlence için gelecekleri ve sonrasında uğraşmak zorunda olmayacakları site projeleri.

İkincisi de tam bir müstakil yaşamı hayal ettikleri sadece gene site yönetimi olan villa projeleri.

Kıbrıs emlak sektöründeki gelişimleri, yatırım fırsatlarını ve emlak ilanlarını portalımızdan Türkçe, İngilizce ve Rusça olarak takip edebilirsiniz. 

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.