DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Kıbrıs Emlak Merkezi Ülke Müdürü Beril Öztunalı Kıbrıs Emlak Sektörünü Söyledi

Kıbrıs Emlak Merkezi Ülke Müdürü Beril Öztunalı Kıbrıs Emlak Sektörünü Söyledi
30.09.2023 01:16
8
A+
A-

Şimal Kıbrıs gayrimenkul sektöründeki son durumu Kıbrıs Emlak Merkezi Ülke Müdürü Beril Öztunalı söyledi. Detaylar haberimizde.

beril-öztunalı-kıbrıs-emlak-merkezi

Şimal Kıbrıs’ta gayrimenkul sektöründe son zamanda sıkça duyduğumuz bir cümle var “işler oldukça durgun”, doğal olarak bir de bu cümlenin tersini yaşayıp sadece dile getirmeyenler.

Aslına bakarsak sektörde yaşam durmadı, doğru strateji belirleyip, doğru noktalara yatırım yapanlar ve ihtiyacı çözümleme edip üretenler kazanmaya devam ediyor.

Kıbrıs gayrimenkul sektöründeki son durumu ve gelişimleri, Kıbrıs Emlak Merkezi Ülke Müdürü Beril Öztunalı yazdı.

Keyifli okumalar..

İşler bitti ve yaşam durdu mu?

Siz bakmayın öldük, bittik, yaprak kımıldamıyor diyen sektördeki yıkım tellallarının söylediklerine. Yaşam devam etmiş olduğu sürece, örneğin birilerinin evladı olur evi ufak gelir, daha büyük, bahçeli bir eve geçmek ister, kiracıyken fırsattan istifade ev almaya karar verir, piyasayı takip eden satın alan ekonomideki durgunluktan faydalanarak yatırımlık düşeş gayrimenkullerin peşine düşer.. İş değişikliği sebebiyle ikamet yeri değiştirenler,  pandemi kısıtlamaları sürecinde yaşamış olduğu apartman dairesinin dört duvarı üstüne üstüne gelenler, acil nakde dönmek isteyenler, artık otellerde kalmak istemeyip talibi ziyaretlerinde kendi evlerinde kendi koşullarında kalmak isteyenler benzer biçimde insanların gereksinim ve istekleri bitmedikçe bu sıralama de uzar gider ve emlak sektörü asla durmaz. Müşterisini takip eden, analizlerini doğru meydana getiren ve geniş bir yazışma ağına haiz olan emlak sektörü oyuncuları için fırsatlar bitmez, şundan dolayı bildiğiniz suretiyle para akışı asla durmaz, yön değiştirebilir fakat her durumda el değiştirir. Tertipli olarak yaptığımız yatırımcı analizlerinde de neticeleri inceleyebilirsiniz.

Peki kim bu zamanda satış yapıyor?

At binenin, kılıç kuşananın demiş atalarımız. Vizyon sahibi emlak acenteleri ve emlak danışmanları bu süreci boş geçirmediler. Online tanıtım yaparak pazarda var oluşlarını sürdürmeye devam etmekle kalmayıp pek oldukça satış kapattılar.

Gerek mahalli emlak acenteleri gerekse yabancı franchaise acenteler içinde ilişkileri güçlü, marka değerine yatırım meydana getiren, tecrübeli emlak danışmanlarını günümüzün yeni yazışma dünyasında destekleyen ve doğal ki portföy zenginliği ile müşterinin tam aradığını bulmasına destek olanlar, satış hayata geçirmeye devam ettiler. Bahsettiğimiz marka kıymeti artık dijital dünyada olmalı.

Biliyor musunuz burada anahtar kelime aslen satış yapmak değil. Acente yada danışman ne süre satış odaklı değil de müşterisine destek olmak suretiyle yola çıkar, satışı zorlamak yerine müşteriyi dinleyip gereksinimlerini doğru çözümleme ederse, muhakkak hedefe varır. Ek olarak kendini dijital dünyada ifade edebilen danışman yada acente devamlı daha avantajlıdır diğerlerine nazaran.

Güçlü ilişkiler kurmanın bir portföyün satışı üstündeki tesiri yadsınamaz, sadece esas sorun o ilişkileri satıştan sonrasında da devam ettirebilmektedir. Zira hizmet sektörünün tümünde olduğu benzer biçimde emlak sektöründe de referans işin eğer olmazsa olmazıdır. Devamlılığı tetikleyen en mühim unsurlardan biridir referans.

  • Referansla iş yapmak kafi midir?

Elbet değil, ilişkiler ağını, bu amaca hizmet eden platformlar kullanarak güçlendirmek, görünür olmak, müşterinin her koşulda itimatını kazanacak bir profil çizmek de gereklidir. Yaşadığımız pandemi koşulları ister istemez dijital dünyada etkili olmayı ve öbürlerinden bir adım öne çıkmayı mecburi hale getirince bunu bir networking fırsatı olarak değerlendirenler emeklerinin karşılığını fazlasıyla aldılar.

Marka kıymeti yalnız kurumsal olarak değil, kişisel olarak da önemini her geçen gün arttırmakta. Diyelim ki evinizin bir güzel ufak bahçesi var ve zamanında bir fazlaca yatırım yaparak peyzaj yaptırdınız, çiçekler, bitkiler ektiniz. Bu bitkileri sulamazsanız, gübrelemezseniz, bakımını yapmazsanız iyi mi gelişecek, güzelleşecek bu bahçe? Emek olarak da maddi olarak da bir yatırım gerektirmez mi? O yatırımı yapmazsanız bahçe ne hale gelirse markanız da aynı yolda ilerleyecektir, kuşkunuz olmasın. Marka olmak, karlılık ve itibarı devamlı kılan bir yönetim felsefesidir. Doğru mecra, doğru yazışma, doğru stratejidir markanın kıymetini arttıran. Pandemi sürecinde bile marka kıymeti yüksek projeler satılıyor, marka kıymeti olan acenteler satış yapabiliyorlarsa bir hikmeti olmalı bu marka değerinin…

  • Tecrübeli Olanlar Her Vakit Kazanır

Deneyim süre benzer biçimde şu hayatta satın alınamayacak şeylerden biridir.  Satın alamazsınız şundan dolayı zaman içinde edinilir. Herhangi bir şeyin uzmanı olabilmek için beynimizin 10.000 saate ihtiyacı bulunduğunu söylüyor bilim adamları. Düşer, kalkar, hatalar yapar, bedelini öder sonrasında başarılarınızı kutlar ve tecrübelerinizi inşa etmeye devam edersiniz. Sektörde tecrübeli acenteler ve danışmanlar her krizin içinde fırsatlar barındırdığını bilir ve pozisyonlarını ona nazaran ayarlarlar. Döviz krizi olsun, pandemi krizi olsun tecrübeleriyle alıcıya ve satıcıya yol göstermeyi bilenler hep kazandılar, kazandırdılar.

Varlıklı portföyü olan acentelerin niçin başarı göstermiş olduğu kendinden izahlı değil mi aslına bakarsanız? Müşterilerin gereksinim ve isteklerini çözümleme etmesini bilen, çeşitli satın alan profillerine iyi hizmet sunan acenteler her ortamda iş yapmayı bilirler. Başarıya ulaşmış danışman, uzman danışmandır. Uzmanlık sahasında sunabileceği pek oldukça alternatif olanlar ve hatta işbirliğine açık olup seçeneklerini genişleten danışmanlar bu süreçte kesinlikle kazanmaya devam ettiler.

Tecrübeli Danışmanlar ve acenteler satış hayata geçirmeye devam ediyor, peki kime?

Türkiye’nin içinde bulunmuş olduğu koşullardan sıkılıp mülkünü nakde çeviren ve ek olarak ofislerini de Kıbrıs’a taşıyan küçümsenemeyecek bir kitle var Kıbrıs emlak piyasasına giriş meydana getiren. Bunun yanı sıra otellerde kalmayı pandemi koşullarında yeterince güvenli bulmayanlar, Türkiye’de yazlık beldelerin aşırı dolmasından rahatsız olup huzurla denize girip kafa dinlemek isteyenler de var.  Bunun yanı sıra politik gelişimleri çözümleme ederek gelecekte kıymet kazanacak bölgelere şimdiden yatım yaparak gezim arazisi yada ziraat arazisi toplayanlar her geçen gün artmakta.

Bir de doğal devletlerinde bulamadıkları deniz ve güneşe yakın olmak arzusu ile gelen yabancıları unutmamak gerekir.

  • Dövizin yükselmesiyle Türkiyeli yatırımcılar artık adaya gelmiyor mu?

Dövizin yükselmesi ya da daha doğru bir tabirle Türk lirasının döviz karşısında kıymet kaybetmesi pandemiden de ilkin ilk olarak Ağustos 2019’da sarsmıştı Türkiye’den gelen alıcıları.  Devam eden kur dalgalanmaları Türkiyeli alıcının frene basmasına sebep olmuş, arkasından da pandeminin patlaması ile beraber gelen engellemeler ile alım-satımlar bir süre askıya alınmıştı. Pandeminin de döviz krizinin de ilk şoku atlatılıp yaşamın bir gerçeği olarak kabul ettiğimiz bu günlerde, yaşamın ertelenemeyeceğini algı eden alıcılar sıhhat açısından güvenilir, yaşam koşulları rahat ve hala kar marjı yüksek fırsatlar sunan Kıbrıs pazarına yine yatırım hayata geçirmeye başladılar.

  • Yabancı yatırımcılar Şimal Kıbrıs’a yatırım hayata geçirmeye devam ediyor

Yabancı yatırımcıların geldikleri ülke koşulları itibarı ile ana hedefi güvenli ve denizi güneşi bolca olan bir ülkede rahat yaşamaktı.  Buna ek olarak zamanında tedbirler uygulama becerisini göstermiş ve başarı göstermiş bir aşılama programı ile covid-19 un yayılmasını asgaride tutmayı başarmış bir pandemi yönetimi eklenince ilgileri daha da arttı. O şekilde ki şu günlerde yabancı satın alan ağırlıklı çalışan acentelerden buluşma almak için beklemek durumundasınız. Hatta duyduğumuza nazaran Yeni Zelanda, ABD ve Kanada’daki müşterilerine online tanıtım yapmış olup satışa çeviren acenteler ve projeler var.

Yurt dışı yatırımcılarına yeni ülkeler eklendi

Yurt dışı pazarı müşterileri içinde geleneksel olarak Kıbrıs’ı yeğleyen İngilizlerin yanı sıra bilhassa bu zamanda Almanya, Avusturya ve İsviçre’den gelen satın alan taleplerinin artmakta bulunduğunu gözlemliyoruz.

Kıbrıs Emlak Merkezi’nin 3 ana dil kullanmasının pozitif yanları burada devreye giriyor. Türkçe, İngilizce ve Rusça dillerinde oluşturduğumuz hususi içerikler ile yatırımcıların hem sorularına yanıt veriyoruz hem de onların gereksinimlerini belirliyoruz.

Yaşam tarzları ve beklentilerine uygun projelerin üretilmesiyle İskandinav ülkelerinden de yoğun bir talep artışı var. Orta Doğu pazarında para çıkışı kaynaklı İranlı satın alan sayısında azalma olurken bilhassa Lübnan ön plana çıkmakta. İlgisi devam eden Rusya pazarına Bulgaristan, Macaristan benzer biçimde Doğu Avrupa ülkeleri de eklendi son zamanlarda.

—————–

At binenin kılıç kuşananın derken bunu iş bilenin, başarı kendine yatırım yaparak onu hak edenindir diyerek özetleyebiliriz durumu. Dünya dönmeye devam ettiğine nazaran alıcı-satıcı-aracı-üretici döngüsünde krizler-fırsatlar bitmez, para el değiştirir ve bu döngünün paydaşları içinde doğru çözümleme yapabilenler daima kazanır.

Uzun senelerdir emlak sektöründe edindiğim tecrübemi bundan sonrasında Kıbrıs Emlak Merkezi Ülke Müdürü olarak devam ettireceğim. Sizlerle Şimal Kıbrıs’ın ilk ve tek ilan-haber platformunda buluşmaktan mutluyum. Güzel günlerde, iyi haberlerle en kısa zamanda yine görüşmek dileği ile….

BERİL ÖZTUNALI

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

————–

Click to read the news in English

————–

Etiketler: beril öztunalı, Kıbrıs emlak merkeziEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.