DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C

Kıbrıs emlak sektöründe ev karantinası heyecanı

Kıbrıs emlak sektöründe ev karantinası heyecanı
05.10.2023 20:05
8
A+
A-

KKTC’de yatırım planlayanların merakla beklediği bir gelişmeydi, müjdesi geldi. Kıbrıs emlak sektörü evde karantina haberiyle hareketlendi.

Koronavirüs COVID-19 salgını ile başlamış olan belirsizlik, ağır darbe yiyen iktisat ve herkesi karamsarlığa sürükleyen dışa kapalı ayların arkasından, Kıbrıs emlak sektöründe ev karantinası heyecanı başladı.

İlk vakanın görülmesinin üstünden tam bir yıl geçti. Çift PCR ve karantina ile Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giriş şartı, birçok kişiyi uzak tuttu. Ülkeye girişte yaşanmış olan hengame, PCR kontrol kuyrukları ve karantina koşulları, maalesef gelme niyeti olanları da endişeye soktu, gelmediler. 

Gelen yok mu, var. Fakat onlar da pek memnun ayrılmadı. Bir örnek verelim. İskandinav ülkelerinden gelen bir grup, büyük bir yatırım niyetiyle indi adaya. Fakat bir karantina merkezinde 10 gün geçirdikten sonrasında, KKTC yatırımı ve KKTC’de yaşam ile ilgili her şeyi kafasından silip attı. Alışveriş bile yapmadan döndüler. O yüzden yatırımcı açısından, oldukca sıhhatli geçmiyor bu süreç. 

Yeni Ümit: Ev Karantinası

Fakat geçtiğimiz hafta Milletvekili Hüseyin Özgürgün’ün eşi İnci Pars ve ailesinin KKTC’ye gelişi ve hususi izinle kendi evinde karantinaya girmesi, sırf karantina otelinde kalmamak için adaya gelmeyen her insanın dikkatini, hatta tepkisini çekti. 

Bunun üstüne Sıhhat Bakanı Ünal Üstel, ‘evde karantina’ sürecinde çalışmaların bulunduğunu, kısa sürede ev karantinası sürecinin başlayacağını duyurdu. Türkiye medyasında da gündeme gelen bu izahat, geniş yankı buldu.

Zamanı, detayı ve şartları belli olmayan bu izahat bile, Şimal Kıbrıs’a gelmek isteyenleri harekete geçirdi. Kimi dinlence, kimi casino turizmi, kimi ise ertelediği yatırımı gerçekleştirmek için bekliyor. 

Kıbrıs Emlak Merkezi kurumsal üyelerimiz ile gün içinde yaptığımız görüşmeler, evde karantina müjdesinin emlak ve inşaat sektörüne şimdiden pozitif bir tesir kattığını gösteriyor. Birçok üyemiz yurtdışındaki yatırımcılarından dönüş almış. Arayanlar uçuş planlamak için detay sormuş, fakat hemen hemen detay kimsede yok. 

Bakan Üstel’in bu açıklaması, Nisan ayında başlaması beklenen açılımın da müjdesi benzer biçimde oldu sektör için. O yüzden şimdiden hazırlıklar başladı diyebiliriz. 

Emlak Sektöründe Tatlı Telaş

Kendi bünyesinde kısa dönem kiralama meydana getiren Kıbrıs inşaat firmaları, gelecek yatırımcıların ev karantinası sürecinde kendi projelerinde konaklamasını istiyor. Karantinaya gore seviye alacaklar. İlk turda gelecek yatırımcıların önceliği derhal teslim konut projeleriyle, en uygun şartlarda Şimal Kıbrıs’a yerleşmek. Bu sebeple yaşamış olduğu ülkede, şehirde geçirdiği COVID-19 günleri, pek oldukca şahıs için değişiklik sonucu aldırdı. Havası, denizi ve güvenli oluşuyla KKTC’de yaşama fikri de, son dönemde sıkça rastladığımız bir talep. O yüzden derhal teslim konut projeleri öncelikli olabilir. 

Bir kısım ise son haftalarda global anlamda yatırım için işaret edilen Şimal Kıbrıs’ta vakitlice ve en uygun şartlarda gayrimenkul edinmek için yeni konut projelerini inceliyor. Canlı destekten gelen düşünce edinme talepleri oldukca hızlandı. 

Emlak acenteleri de hareketli. Onlar ise ev karantinası sonucu çıktıktan sonrasında gelecek taleplere hızlıca cevap verebilmek için kısa dönem kiralık konut stoğunu güncellemeye başladılar. Bir taraftan da gelmesi olası hedef kesime en uygun portföylerini sınıflandırıyorlar. 

Kısaca hemen hemen detayı belli olmasa bile, görüyoruz ki Kıbrıs emlak sektörü senelerdir alışık olduğu ve pandemi süreciyle uzak kalmış olduğu satış temposunu hakikaten oldukca özlemiş, o yüzden tatlı bir telaş var. 

Cevap Bekleyen Sorular Var

Dört gözle beklenen sorular da bizlere gelmeye başladı. Ev karantinasında süre kaç gün olacak? Son düzenlemeyle, KKTC’ye girişte uygulanan karantina süresi 10 gün… 

10 gününü karantinada geçirecek olan bir kişinin, otel odası tutması oldukça maliyetli. O yüzden ilk beklenti kısa dönem ev kiralaması yönünde. 

KKTC’de kendi evi olan ve yurt haricinde yaşayanlar, ev tapusuyla karantina sürecinde konaklayacağı adresi izah edebilir. Uzun dönem ev kiralayanlar da aynı şekilde. 

  • Peki kısa dönem kiralamalarda, konaklama adresi iyi mi belgelenecek? Hususi bir sözleşme mi hazırlanacak? Büyük inşaat firmaları haricinde, bireysel olarak evini kiralayanlar ve maliyeye bildirmeyenler bu süreci iyi mi yönetecek?
  •  Kişilerin karantina sürecine uyup uymadığı iyi mi denetlenecek?

Bir not daha paylaşalım. Türkiye’den Şimal Kıbrıs’a gelmeyi düşünenler içinde, tayyare yolculuğu yapmış olup, kalabalık içinde virüs riski almak istemeyenler var. Onlar da kendi aracıyla ve deniz otobüsüyle KKTC’ye geçme konusunu araştırıyor. Bu alanda çalışan firmaların, ziyaretçileri doğru yönlendirme mevzusunda içerikler hazırlaması yerinde bir emek verme olur. 

Açılım güzel, fakat sıhhat hepsinden mühim. Doğru kurulacak bir denetim mekanizması hepimiz için sürdürülebilir ve kazançlı olacak. 

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

kıbrıs inşaatkonut projelerikktc emlakhaberler

 

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.