DOLAR
32,2124
EURO
34,7937
ALTIN
2.416,77
BIST
10.055,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

KKTC Emlak Çözümleme Anketi 2022 Neticeleri

KKTC Emlak Çözümleme Anketi 2022 Neticeleri
23.09.2023 20:12
5
A+
A-

Şimal Kıbrıs emlak sektöründe satışlar iyi mi, hedef kitlede kimler var, hangi yatırım tipi tercih ediliyor? Emlak profesyonellerinin geniş iştirakı ile gerçekleşen anketin neticeleri ve yanıtların detaylı analizi Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

Pandemi, hükümet belirsizliği, erken seçim telaşı, dövizdeki dalgalanma derken Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için sual işaretleri bir süredir epeyce fazla.

Yarını görmekte, plan yapmakta, yol haritası çizmekte iş insanlarını zorlayan bu süreci, emlak dünyası içinden isimlere sorduk.

Şimal Kıbrıs’ın ilk ve tek emlak haber – duyuru portalı Kıbrıs Emlak Merkezi olarak, KKTC Emlak Çözümleme Anketi 2022’yi başlattık bir süre ilkin.

10 soruluk anketi, Kıbrıs emlak sektörüne yön veren adlar yanıtladı. Ilk olarak bu ankete katılım sağlayarak, sektörel bilgisini paylaşan ve ortaya çıkan sonuçlara katkı elde eden tüm emlak profesyonellerine teşekkür ederiz.

Senelik beklentiden güncel duruma, değişen alışkanlıklardan sektörün en büyük gereksinimlerine kadar birçok mevzu, sektöre düşünce verecek şekilde cevap buldu bu Kıbrıs Emlak Merkezi anketi ile.

Şimdi gelin soruları ve yanıtlarını tek tek çözümleme edelim.

Sual 1: 2021 yılını şirketiniz adına iyi mi kapattınız?

İlk soruya üç seçenekle başladık. Karda, zararda ve kafa kafaya şıkları vardı. 2021’in emlak için de fazlaca pozitif yönde geçmediğini gösteren bir tablo çıktı. Ankete katılan emlak profesyonellerinin yüzde 56,7’si kafa kafaya dedi. Yüzde 26,7 yılı karla kapatmış, yüzde 16,7 ise zararda.

2020 yılına bakılırsa daha pozitif bir tablo bu. Zira pandeminin ortaya çıkmış olduğu ilk yıl sokağa bile çıkamadığımızı, sınırların, iş yerlerinin kapandığını hatırlarsak, tablo fazlaca daha vahimdi.

Sual 2: 2022 yılı beklentileriniz ne yönde?

Geçen senenin kapanış tablosunu sorduktan sonrasında, ikinci sorumuzda bu yıl için beklentiyi merak ettik. Berat Albayrak diyordu ya “Mart Şubat’tan, Nisan Mart’tan iyi olacak” diye… Sektörde de beklenti benzer doğrultuda. 2021 2020’den iyi oldu emlakçılar için. 2022 için tahmin fazlaca daha pozitif. Kıbrıs Emlak Merkezi Emlak Çözümleme Anketi 2022’ye katılanların yüzde 50’si, ‘daha iyi olacak’ görüşünde… Yüzde 30’u belirsizliğe takılmış durumda, tahmin etmekte zorlanıyor. Yüzde 20’si ise işlerin o kadar da beklendiği benzer biçimde olmacağını, hatta daha kötüye gideceğini düşünüyor. Kim bilir, kim bilir Karadeniz’deki gerilimin ciddi bir krize döneceği ve ülkeleri fena bir halde etkileyeceği öngörüsünde…

Sual 3: Son dönemde en fazlaca işlem yaptığınız gayrimenkul türü hangisi?

Hayaller, hedefler, tahminler derken, hadi birazcık iş konuşalım… Gayrimenkul sektörünün oyuncularına son dönemde en fazlaca işlem yapmış olduğu gayrimenkul türünü sorduk. Daire, villa, arazi ve ticari şıklarını sunduk. Sıralama başı yüzde 40 benzer biçimde belirgin bir fark ile arazi… Bilhassa pandemi sürecnide süregelen arazi yatırımı, 2022 senesinde da kendini gösteriyor. İkinci sırada daire var. Daireyi villa, villayı ticari takip ediyor.

Sual 4: Gene son olarak dönemde en fazlaca işlem yaptığınız kategori hangisi?

Bu soruda ise kiralık talebi mi fazlaca, satılık mı için cevap aradık. Bilhassa iki senenin arkasından öğrencilerin yoğun bir halde Şimal Kıbrıs’a gelişini, kiralık ev stoğunun tükenmesini düşününce, kiralık işlemlerinin daha önde bulunduğunu tahmin ediyordu birçok şahıs. Fakat sonuçlar pek öyleki değil. Iştirakçilerin yüzde 76,7’si ‘satılık’ diyor.. Kiralığın oranı ise yüzde 23,3.

Sual 5: Pandemi ile beraber daha fazlaca hangisine talep arttı?

Uzun devam eden karantina günlerinden sonrasında maskeyle yaşıyoruz, aşılar oluyoruz… Peki pandeminin bitmeyen tesiri, yatırımcı alışkanlıklarına iyi mi yansıdı diye merak ettik. Pandemi döneminde hangisinin daha fazlaca ilgi çektiğini sorduk. Daireden villaya geçiş mi, arazi yatırımı mı? Arazi burada da ilk sırada… Iştirakçilerin yüzde 60’ı arazi yatırımının hızlandığı düşüncesinde. Yüzde 40 ise daireden villaya geçişi işaret ediyor.

Sual 6: Ekonomik belirsizliğin emlağa yansımasında siz en fazlaca hangi senaryo ile karşılaşıyorsunuz?

Bu soruda aslına bakarsak pandemi ile süregelen, döviz krizi ile devam eden sürecin yansımalarına cevap aradık. Üç şık vardı bu soruda. Emlak profesyonellerinin en fazlaca rastlamış olduğu senaryo ufak de olsa kendi arazisini alıp, evini yaptırmak isteyenler, oranı yüzde 41,4. Bilhassa iş bilmez bazı bankacıların sterlin kredi yönlendirmesi ile borçlanan ve kur yükselişinde borç taksidini ödeyemediği için evini satanların oranı da azca değil, yüzde 34,5… Kur belirsizliğinin kiraya ve kiracıya yansıması ise yüzde 24,1 ile üçüncü sırada.

Sual 7: Öncelikli hedef kitlenizde hangi bölgeden yatırımcılar var?

Satılan arazi için de, kiralanan ev için de hedef kitle mühim. Peki Şimal Kıbrıs emlak sektörü için son dönemde hangi bölge dikkat çekiyor? Ikimiz de bunu sorduk… Mahalli mi, yakın bölgeler mi, yoksa ötekiler mi? Gelen yanıtlara bakılırsa ilk sırada Avrupalı yatırımcılar var. Avrupa seçeneği yüzde 33,3 ile birinci sırada. İkinci sırada yüzde 26,7 ile Rusça konuşan ülkeler geliyor. Türkiyeli yatırımcılar yüzde 23,3 ile üçüncü sırada. Birçok firmanın ümit bağladığı, yalnız bu pazara odaklandığı mahalli yatırımcı ise listenin sonunda…

Sual 8: Size danışan yatırımcıların averaj bütçe aralığı iyi mi?

Avrupalı ilk sırada, mahalli yatırımcı son… Peki bütçe aralıkları iyi mi? Şu demek oluyor ki en fazlaca talep hangi fiyat aralığına geliyor? Eğer yüksek bütçeler bekliyorsanız, beklemeyin. Geçtiğimiz yıllardaki ankete bakılırsa ortalamanın düştüğünü söyleyebiliriz. 4 şıktan oluşan sorumuzda en fazlaca işaretlenen seçenek 0-50 bin sterlin şıkkı. Şu demek oluyor ki daha fazlaca stüdyo daire tipi dinlence evlerini yada azca dönümlü arazileri çağrıştırıyor bu rakamlar.

80 bin sterlin – 150 bin sterlin bandı ise ikinci sırada. Lüks daire ve averaj villaların satılmış olduğu bu sayı da, sık karşılaşılan bütçe aralığı içinde… Ankette 50 bin sterlin – 80 bin sterlin aralığı üçüncü sırada, 150 bin sterlin ve üstü listede dördüncü…

Sual 9: Sizce satışların hızlanması için hangisi etkili olur?

Talebin geldiği ülkeyi sorduk, bütçe aralığını sorduk.. Peki bu taleplerin hızlıca satışla kapanması için ne yapılması gerekiyor? Emlak sektörünün uzmanları ne tavsiye ediyor?

İlk sırada elden borçlanma imkanının artırılması önerisi var. Iştirakçilerin yüzde 46,7’si elden borçlanmaya yönlendiriyor şirketleri. Banka kredi faizlerinin düşmesi ve kira getirisinin yükselmesi aynı oranda, dördüncü sırada ise konut fiyatlarının düşmesi var. Şu demek oluyor ki netice şunu gösteriyor, ‘fiyatlar düşerse satılır’ diyenlerin oranı minimumda. Alıcı fazlaca, fakat birikimi yok. Banka kredisi çekmekte de zorlanıyor. O yüzden emlak sektörü elden borçlanmanın satış sürecini hızlandıracağı düşüncesinde.

Sual 10: Büyümenizdeki en büyük engel sizce hangisi?

Final sorumuz bu… Niçin daha çok büyüyemiyorsunuz, engeliniz ne diye sorduk….

Kıbrıs Emlak Merkezi olarak daima vurgulayarak söylediğimiz “doğru yatırımcıya ulaşın” vurgusu, burada ne kadar haklı bulunduğunu bir kez daha gösteriyor. Ankete katılan emlak profesyonellerinin yüzde 46,7’si ‘doğru ve alım gücü yüksek alıcıya’ ulaşamadığını söylüyor. Kayıt dışı emlakçılık ikinci sırada listede dikkat çekiyor. Bilhassa Lefkoşa benzer biçimde bölgelerde sıkça eleştirilen düşük komisyon mevzusu üçüncü sırada, yetişmiş danışman eksikliği ise listenin son esnasında…

Hızlıca özetlersek…

Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti emlakları daima ve her koşulda talep görüyor. Eğer sektör oyuncuları doğru hedef kesime, doğru şekilde ulaşır ve yazışma sürecini başarıyla yürütürse, satmamak için bir sebep yok… Biz Kıbrıs Emlak Merkezi olarak bu anket ile sektöre ve yatırımcı alışkanlıklarına bir ayna tuttuk. Çıkan sonuçların her yıl olduğu benzer biçimde bu yıl de planlanın birçok projeye yol göstereceğinden şüphemiz yok.

Kıbrıs Emlak Merkezi

 

 

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.