DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
21°C
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C

KKTC için yatırım karşılığı vatandaşlık – altın geçişlik modeli

KKTC için yatırım karşılığı vatandaşlık – altın geçişlik modeli
05.10.2023 13:58
8
A+
A-

Şimal Kıbrıs’ta yatırım karşılığı vatandaşlık beklentisi… KKTC altın geçişlik uygulaması olarak kabul edilen modelin bilgileri Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

kktc altın pasaport

KKTC için yatırım karşılığı vatandaşlık – altın geçişlik modeli talebi

Senelerdir soruluyordu, isteniyordu. Dönem ve ekonomik şartlar göz önüne alındığında, bu kez vatandaşlık isteyenler için tablo daha pozitif. Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yatırım karşılığı vatandaşlık talebi, bir nevi Altın Geçişlik kulisi dikkat çekiyor.

Coronavirüs COVID-19, tüm ülke ekonomilerine olduğu benzer biçimde KKTC ekonomisini de negatif etkiledi. Kapılar kapanmış oldu, işlere ara verildi, para akışı durma noktasına geldi. Bu süreçte Türkiye Cumhuriyeti tarafınca meydana getirilen nakit yardımlar, taşıma su ile değirmen döndürme çabası benzer biçimde görülse de, en zor dönemde büyük katkı sağlamış oldu adaya.

Nisan ortası benzer biçimde evde karantina sisteminin yaygınlaşmasıyla, KKTC ekonomisinde hareketliliğin tekrardan başlaması öngörülüyor. Fakat bir taraftan hızla artan koronavirüs hasta sayısı, bu açılımın ne kadar uzun ve sürdürülebilir olacağı mevzusunda kaygı yaratıyor.

Kısa sürede büyük ölçekli kazanç elde etmenin, ülkeye girdi, firmalara ise katkı sağlamanın dünyada uygulanan şekillerinden biri de vatandaşlık mevzusu. Başta komşu Cenup Kıbrıs ve Türkiye olmak suretiyle, birçok ülke yatırım karşılığı vatandaşlık programını uyguladı / uyguluyor.

Gezim de mühim, eğitim de.. Fakat talebe ve turistin adaya getireceği sayı sınırı olan. En kısa sürede, en yüksek nakit akışını sağlayacak hamlelerden biri ise gayrimenkul yatırımı. Yalnız inşaat sektörünün direkt ve dolaylı olarak toplamda 170 sektöre tesir ettiğini düşünürsek, tablo dikkat çekici.

Gelelim detaylara… Kıbrıs inşaat sektörünün ülke yönetimine önerisiyle gündeme gelen yatırım karşılığı vatandaşlık, şu demek oluyor ki KKTC Altın Geçişlik modeli asla olmadığı kadar olasılık dahilinde bu zamanda. Pandeminin belirsiz gidişatı, ülke ekonomisinin mevcut durumu ve pandemi sürecinde Şimal Kıbrıs’ta yaşamak isteyen global yatırımcının talebi göz önüne koyulunca, ihtimaller daha da artıyor.

KKTC Altın Geçişlik İçin Yatırım Rakamı Ne Olacak? 

Komşu Cenup Kıbrıs altın geçişlik sürecinde 2.5 milyon Euro yatırım istiyordu. Bilhassa Rus ve uzakdoğu ülkelerinden büyük talep görmüş oldu. İşin içine yasadışı yapılar, değişik amaçlar ve rüşvet skandalı girince program askıya alındı.

Aynı şekilde Türkiye Cumhuriyeti de benzer bir yapı uyguluyor. Türkiye’de 250 Bin Dolar karşılığı yatırım yapana, vatandaşlık hakkı sunuyor. Genel anlamda Arap yatırımcılar tercih ediyor bu modeli. Onlar da yatırımını gayrimenkul sektöründe değerlendiriyor. Kısaca 250 bin dolarlık bir daire ile, yurttaş oluyor.

Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Cenup Kıbrıs benzer biçimde AB pasaportu olmaması bir dezavantaj. O yüzden o sayılara çıkması olanaksız. Fakat Doğu Akdeniz’deki konumu, önemi ve beklentileri de artı kıymet olarak rakama yansıyabilir.

Kulislerde konuşulan ilk sayı ise 250 Bin Pound. Kısaca averaj bir villa karşılığı.

Altın Geçişlik İle KKTC Vatandaşlığı Ne Sağlar?

En başta sunmuş olduğu fırsatla dikkat çeker. Cenup Kıbrıs benzer biçimde Avrupa’da özgür dolaşım sağlamadığı için herkesi değil, adada yaşamak yada tecim yapmak isteyenleri hareketlendirir. İş yapmak isteyen daha süratli ve avantajlı koşullarda şirket kuruluşu gerçekleştirir, süreci yönetir. Yaşamak isteyenler ise yatırımcıyı adadan soğutan muhaceret, oturum izni benzer biçimde formalitelerle uğraşmak zorunda kalmaz.

Yatırım karşılığı vatandaşlık alacak kişilerin, genel olarak siyasal bir beklentisi olmadığını da düşünürsek, gerekirse seçme ve seçilme hakkı mevzusunda bir engelleme bile getirilebilir. Böylece modeli eleştirmek için ‘siyasal’ noktaya çekme imkanı da olmaz.

Bu haliyle bile Kıbrıs inşaat ve emlak sektöründe coşku yaratan fikir eğer doğru kurgulanır ve sıhhatli uygulanabilecek bir modele kavuşursa, bambaşka bir süreç başlayabilir.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.