DOLAR
32,2086
EURO
34,7975
ALTIN
2.428,53
BIST
10.161,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
22°C

Mahalli yatırımcı emlak alırken ne ister?

Mahalli yatırımcı emlak alırken ne ister?
05.10.2023 16:01
2
A+
A-

Şimal Kıbrıs’ta mahalli yatırımcı emlak alırken nelere dikkat ediyor? Kıbrıs Emlak Merkezi analizi, gayrimenkul sektörüne yön veriyor.

yerel yatırımcı

Mahalli yatırımcı emlak alırken ne ister?

Geçtiğimiz günlerde global yatırımcı ne ister diye sormuştuk, bu kez yerli yatırımcı ile devam ediyoruz yazı dizimize.

Mahalli yatırımcı pandemi sürecinde emlak ve inşaat sektörünü ayakta tutan kesim diyebiliriz. Sınırların kapanması, kısıtlamaların tahminlerden fazlaca daha uzun sürmesiyle yabancı yatırımcı fazlaca uzak kaldı Şimal Kıbrıs’a.

Satın alma planı meydana getiren, hatta antak kalma imzalayan alıcıların bile yatırımları askıda kaldı pandemi ile.

Ofislerin kapanmış olduğu, her insanın evinden emek vermeyi denemiş olduğu dönemlerde online satış başarısı gösteren birkaç şirket haricinde, geri kalanların tek umudu oldu mahalli alıcı.

Peki ne aldı yerli yatırımcı?

Pandemi ile uygulanan sokağa çıkma yasaklarında dört duvar arasına kapananlar için daha zordu günler. Villa yaşamı, farkını gösterdi burada. O yüzden ekonomik durumu uygun olan, ilk fırsatta daireden villaya geçti. O yüzden villa arayışında, satılmasında, hatta villa projelerinde fazlaca ciddi bir artış var Kıbrıs emlak piyasasında.

Gene pandeminin getirileri içinde, kalabalıktan uzak durma kaygısı var. O yüzden birçok şahıs kent merkezlerinden uzakta satılan arsalara talep gösterdi. Ilkin arsa aldılar, arkasından çelik ev yaptırmak için arayışa geçtiler. Bu gidişatı gören bazı inşaat firmaları, açmış olduğu arsa projeleri ile süreci satışla tamamladı.

İşyerleri kapanmış oldu, yaşam durdu. Bilhassa hususi sektörde birçok şahıs mal sahibi ile kira krizi yaşadı. İşte bu durumu tekrar yaşamak istemeyenler, en uygun fiyatlısı da olsa kendi evine geçmek istedi. Bu zamanda kiradan kendi evine geçenlerin sayısında da artış var.

Geçtiğimiz yaz yurtdışı tatilleri salgına takılınca, yerli halk tatilini Kıbrıs içinde geçirdi. Esentepe ve İskele‘de kısa dönem dinlence evi talebi fazlaca yüksekti. İşte bu bölgelerde tatilin keyfini görenler, yazlık amaçlı kullanmak için uygun fiyatlı dinlence evlerinden satın aldı. Hala daha proje önerisi, fiyat ve takas soranların sayısı fazla.

Alan aldı demeyin, almayı düşünen fakat hesaplarla boğuşan bir kalabalık var hala… İnceliyorlar, geziyorlar, görüyorlar. Fakat tapu dairesinde mutlu son ile bitmiyor bu flört. Peki niçin? Zira istekleri değişik.

Mahalli yatırımcı emlak alırken ne ister?

En başta yönelttiğimiz suali, bir kez daha hatırlayalım ve yanıtları sıralayalım.

Eskidenmiş arzın azca, talebin fazlaca olduğu dönemler. Artık yığın fazlası var her yerde. Kısaca ev fazlaca, azca olan satın alan. O yüzden satın alan en uygun fiyatlısını almak istiyor. Aynı evin birçok yerde değişik değişik fiyatlarla ilana çıktığını görünce de, kafası karışıyor. O yüzden araştırması bitmiyor. Fakat Kıbrıs Emlak Merkezi olarak yaptığımız tüm çalışmalarda gördüğümüz şu ki fiyat cazipse, niyeti olmayan bile alım moduna giriyor.

Iyi mi ki bir mağazanın camında kampanya duyurusu var ise, ister istemez dikkat çekiyor. Artık gayrimenkul sektöründe de bu mantık oturdu. Kampanya istiyor alıcı. Mesela düşük peşinat ve taksitle ödeme şeklinde… Geçtiğimiz günlerde haber olarak da değerlendirdiğimiz 10 bin sterlin peşinatla satılık daire ilanı, kısa sürede nokta atış alıcılara ulaştı. Kampanyalı satışlar, daima ortalamanın üstünde ilgi görüyor.

Kampanya başlıklarından biri olarak da görülebilir, fakat derhal her gün bizlere sorulmuş olduğu için paylaşmak istedik. Mahalli alıcı takas istiyor. Bilhassa de otomobil takası. Aracını verip, daire yada arsa alma niyetinde olan sayısı fazlaca. Zira aracını doğru fiyata ve hızlıca satabileceği ortam olmadığını biliyor. Aynı şekilde dairesini yada arsasını / tarlasını verip daha değişik bir gayrimenkul almak isteyenler de takas talebinde bulunuyor. Eğer kampanyalarınız içinde takas var ise, kesinlikle bunu vurgulayın.

Her kriz, arkasında ekonomik yıkıntılar bırakıyor. Pandemi de öyleki oldu. İşsiz kalan, geliri azalan sayısı fazlaca. Buna bir de yükselen kur ve rekora koşan faizler eklendi. Banka kredisi ile ev sahibi olmak, maaşlı çalışan için hayallerde kalmak suretiyle. O yüzden bankaya değil de, taksit taksit elden inşaat şirketine ödemek isteyenlerin sayısı günden güne artıyor. Hatta Türkiye’de uygulanan Güvenilir Evim, Finans Evim, Fuzul Ev şeklinde şirketlerin KKTC’de olup olmadığını soruyorlar bizlere canlı destek üstünden her gün.

Kim bilir fazlaca şey istiyor diyeceksiniz, fakat tapu da istiyor alıcı. Daha ilkin tapusunu almadan eve oturanların, aslen dairelerin hacizli bulunduğunu öğrendiği örnekleri fazlaca gördük. Yeniden mağduriyet yaşamak istemiyor kimse. O yüzden tapu da mühim bu süreçte.

30 bin sterlin de olsa, 130 bin sterlin de olsa her insanın parası kendine kıymetli. Kimse parasını bir bilinmeze yatırmak istemiyor. Alım kolaylığının yanında, itimat istiyor. Evi inşa eden firmanın daha ilkin neler yapmış olduğu fazlaca mühim. İnternette bıraktığı iz en fazlaca aranan içerik. Kıbrıs minik yer. Eskiden hepimiz birbirine sorarak alıyordu, artık internetten araştırarak son sonucu veriyor. Negatif bir durum gözüne çarparsa yada pozitif bir şey görmezse, kafası karışıyor.

Türk usulü alışverişlerin eğer olmazsa olmazı pazarlık… İskandinav satın alan fiyat her neyse onu ödüyor, fakat mahalli alıcı sonuna kadar pazarlık yapıyor. 100 liralık mala, 60 lira teklif eden bile oluyor. Bu pazarlık sürecini doğru yöneten, günü satışla tamamlıyor.

Her insana iyi satışlar…

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.