DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
15°C
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C

Menteş Ceberrüt krizden sonrasında yatırımcıların algısının değişeceğini söyledi..

Menteş Ceberrüt krizden sonrasında yatırımcıların algısının değişeceğini söyledi..
31.10.2023 18:10
3
A+
A-

Corona virüs tüm dünyada hem sıhhat hem de ekonomik yönden ülkeleri ele almış durumda. Peki virüs denetim altına alındığında işlerimize kaldığımız yerden devam edebilecek miyiz? Bizi bu süreçte neler bekliyor? Biz sorduk, Forman International Koordinatörü Menteş Ceberrüt cevapladı. Detaylar röportajımızda.

Toplumsal sağlığı korumak ve virüs tehlikesini atlatmak için evlerimizde kalmaya devam ediyoruz.

Peki çekince geçince kaldığımız yerden devam edebilecek miyiz?

Ülkemizin lokomotif sektörlerinden olan inşaat sektörünün iyi mi ilerleyeceğini Forman International Koordinatörü Menteş Ceberrüt söyledi.

Corona virüsü süreci sizi iyi mi etkiledi?

Tüm dünyayı saran corona virüs salgını son günlerde hep birlikte yaşadığımız şeklinde, hem kendi hayatımızı hem de ülkemizdeki tüm yaşamı ciddi etkilemiş ve sekteye uğratmış durumdadır. Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu kararla birlikte tüm şantiyelerimizi güvene aldıktan sonrasında tüm inşaat ve merkez ofis faaliyetlerimizi durdurmuş durumdayız. Biz süreci evlerimizde karantina şartlarına uyarak geçiriyoruz.

Son dönemde tüm dünyayı saran Covid-19 tehlikesine karşı şirketinizin almış olduğu önlemler nedir?

Ilk olarak ilk dönemde dünyada vakalar ortaya çıktığından itibaren tüm şantiyelerimize hastalığın semptomların ne olduğu, virüsün bulaşmasını engellemiş olan kurallar ve semptomların görülmesi halinde ne yapılması gerektiği bilgilendirici afişler astık ve çalışanlarımızı bu mevzuda bilgilendirdik.

Hemen sonra Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu kararla bir sonraki emre kadar tüm şantiye faaliyetlerimizi ve merkez ofis faaliyetlerimizi durdurduk. Bu zamanda polis ve kaymakamlıktan alınan hususi izinle şantiyelerimizde oluşabilecek herhangi bir zarar ziyana karşı periyodik şekilde yalnız olarak denetlemesi için yetkili bir personelimizi belirleyerek iş yerlerimizin korunmasına dikkat ediyoruz.

Bakanlar Kurulu’nun gelecek günlerde emek harcama ve sokağa çıkmayı özgür bırakması ile birlikte corona virüs tehlikesi tamamıyla geçene kadar tedbiri elden bırakmayarak şantiyelerde maske, dezenfektan kullanımına, hijyen ve mesafe kurallarına dikkat edilmesine bir süre daha devam etmeyi planlıyoruz. Daima öncelikli olan tüm çalışanlarımızın sağlığıdır.

Yeni emek harcama düzeninizi iyi mi yorumluyorsunuz? Size ve şirketiniz için artıları eksileri neler?

Tüm çalışanlarımız ve biz şu anda evlerimizde karantina şartları altında günlerimizi geçiriyoruz. Tüm şantiye faaliyetlerimiz durmuş durumda. Bu süreci kendimiz açısından önümüzdeki döneme hazırlık ve planlama devresi olarak belirledik.

Bu sürecin eksi taraflarına bakarsak, faaliyetlerin durması organik olarak devam eden taahhüt ve yap-sat projelerimizde iş programlarının uzamasına niçin olmakta. Ek olarak ülkemizden ayrılan Türkiye ve 3. ülke vatandaşlarından dolayı inşaat sektöründe kısa ve orta vadeli bir işgücü kaybı olacağını da düşünmekteyim. Bu sürecin ne süre biteceğinin belirsiz olması genel sektör ve ekonomik istikrar açısından kaygı yaratmakta ve yatırımlar için ciddi bir itimat yitirilmesine sebep olmaktadır. Yeni başlamış olacak olan projeler için mal sahipleri ve yatırımcılar davranışlarında ölçülü hareket edip bekleyip görme pozisyonu almaktadırlar.

Artı tarafınca da bakalım, bu devrin evde kalmış olarak ustalaşmış açıdan ileriye yönelik planlamalar yapmak ve kişisel açıdan da hepimiz için sevilmiş olduğu bir hobi, kişisel gelişim yada evde spor şeklinde mevzularda birazcık daha zaman ayırabilmesi için güzel bir fırsat olarak düşünüyorum.

Sektöre ve ekonomiye yansıması sizce iyi mi olacak önümüzdeki dönemde?

Dünyada tarihe geçen global krizlerden bir tanesine tanıklık ediyoruz. Bu yalnız ekonomik bir kriz değil, sıhhat tarafınca geldiği için global ölçekte hem ekonomik faaliyetleri negatif şekilde etkileyecek, dengeleri sarsacak, ve ek olarak insanların alışkanlıklarını değiştirecek bir kriz bulunduğunu düşünüyorum. Son 2-3 senedir bilhassa Türk Lirası’na dayanan değer düşürme ve enflasyondan meydana gelen istikrarsızlıklarla aslına bakarsan boğuşan devletimizde bir de bu global krizin gelmesinin kısa ve orta vadede tüm sektörleri ve inşaat sektörünü maalesef ciddi negatif şekilde etkileyeceğini düşünüyorum. İnşaat daima ekonomiye olan güvene endeksle hareket eden bir sektör olduğundan en ciddi etkilenecek olan sektörlerden biri olacaktır.

Kısa ve orta vadede ülkemiz inşaat sektöründeki emlağa olan talebin ve inşaat faaliyetleri hızının ciddi düşüş yaşayacağını düşünüyorum. Sürecin ne süre biteceğinin belirsiz olması, yeni projelerin başlamasının da önünde bir engel olarak duracaktır. Genel olarak ekonomik zorluklardan dolayı alım gücünün düşmesi, ekonomiye olan güvenin azalması, ülkemizden ayrılan öğrencilere ve gezim sektörünün durağanlaşmasına bağlı olarak kiralık dairelere olan talebin azalması maalesef sektörümüzü negatif etkileyecektir. Öteki taraftan da bakarsak, talebin azalacağından dolayı gereksinim duyan alıcıların oldukca avantajlı fiyatlara emlak sahibi olabileceği bir dönem olacağını düşünüyorum.

Yurtdışındaki yatırımcılara yada alıcılara yönelik geliştirilen projeler açısından da pandeminin gezi ve gezim sektörüne darbe vurması ve gezi özgürlüğünü kısıtlaması büyük çekince arz etmektedir. Yurtdışında olan yatırımcıların alışkanlıkları ciddi şekilde değişecektir. “Bir sonraki pandemide nerede olacağım, şartlarım ne olur, yatırımlarımın durumu ne olur”, kesinlikle hepimiz bu suali yurtdışına çıkarken yada yatırım yaparken aklında bir eleştiri sual olarak soracaktır. Bu mevzuda sadece ülkenin bu süreçten minimum kayıpla çıkarak imajının korunması ile bir miktar çekim gücü korunabilir diye düşünüyorum.

İşte bu aşamada bu krizden olabildiğince süratli çıkmak için devletin ekonomiyi canlı tutmak için uygulayacağı paketler ve teşvikler eleştiri bir ehemmiyet kazanıyor. İnşaat sektörünün çarklarının dönmeye devam etmesi için kesinlikle bu zamanda alıcılar için lüzumlu teşviklerin yapılması ve hem inşaat şirketlerinin hem de alıcıların finansmana/krediye kolay ulaşımının sağlanması oldukca önemlidir. Sadece bu şekilde teşviklerle ve doğru planlamayla bu krizi atlatabilir ve tekrardan normalleşme sürecine dönebiliriz.

Sizin halkımıza ve yatırımcılara mesajınız nedir?

Halkımıza ve yatırımcılarımıza mesajım ilk olarak bu süreci atlatana kadar karantina sürecine devam etmeleri, kesinlikle ürkü yapmadan ileriye yönelik planlamalarını yapmaları ve karantina süreç bitince davranışlarında ölçülü hareket etmekle birlikte hayatlarına geri dönmeleridir.

İşin ekonomik tarafınca daha da mühim olan hepimizin bu krizden en erken şekilde çıkmamızı sağlayacak önlemler bizlerin elinde olan, evlerimizde kalmış olarak ve belirlenen önlemlere kesinlikle uyarak salgının yayılmasını engellemektir. Bu önlemlere ne kadar oldukca uyarsak, bu salgını o denli azca zarar ziyanla atlatacağımızı ve yavaş da olsa normalleşme sürecine gireceğimizi düşünüyorum.

Röportaj için teşekkür ediyor, tüm okuyanlara ve halkımıza sıhhatli günler arzuluyorum.

Etiketler: menteş ceberrüt, forman developmentEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.