DOLAR
32,2361
EURO
34,7312
ALTIN
2.444,66
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

Nadir Meta: “Toprağa yatırım icra eden kazanmıştır”

Nadir Meta: “Toprağa yatırım icra eden kazanmıştır”
29.10.2023 11:08
2
A+
A-

2013 yılı ile 2020 yılı içinde KKTC’de arsa ve tarla tutarları iyi mi değişti? Hangi bölgeler değerlendi? İşte detaylar..

Pandemi sürecinde eski gazete ilanlarını inceledi Nadir Meta. KKTC’de arsa ve tarla fiyatlarında ki değişimleri göz önüne sermek için. 2013 yılı ile 2020 yılı içinde KKTC’de değerlenen bölgeleri ve değerlenme yüzdelerini hesapladı ve bir kez daha doğru bölgeye meydana getirilen yatırımın önemini altını çizdi. Gelin Emlak Dünyası Brokerı Nadir Meta’nın yazısını okuyalım.

Salgın dolayısı ile 2 ay süresince evde geçirdiğimiz dönem içinde iş stresinden ve yoğunluğundan uzak bir halde portföylerimiz ve geçmişteki reklamlarımız üstüne emek verme imkanı buldum.

Geçmiş yıllarda meydana getirilen sözleşmeler ve reklamlarımızı incelediğimde arazi ve arsa fiyatlarının günümüze oranla ne kadar düşük fiyatlarda olduğu dikkat çekiciydi. Buradan yola çıkarak arsa ve arazi yatırımının son yıllarda yılda iyi mi büyük bir kazanç getirdiğini ve bu günden sonrada ne benzer biçimde kazançlar getireceğini özetleyen bu yazıyı kaleme almak istedim.

Toplumsal medyanın devletimizde fazlaca yaygın olmadığı zamanlarda gazetelere satılık arsa ve arazilerin sıralama şeklinde yazılı olduğu ilanlar veriyorduk. Bu arşivler aslına bakarsak geçmişte ne işe yaradığını ve geleceğe iyi mi biçim vermeniz icap ettiğini belirleyecek olan fazlaca kıymetli materyaller.

Arsa ve arazi fiyatlarında ciddi bir halde artış olduğu net olarak görülüyor.

Arsa tutarları %30-%50 içinde kıymet kazanmış durumda. Doğal olarak ki günümüzde olduğu benzer biçimde geçmişte de yatırım yapacağınız yerin konumu fazlaca önemliydi.

İleriyi gören, yatırımı bilen yada yatırımı bilen kişilerden yardım alan hepimiz yapmış olduğu yatırımın karşılığını fazlası ile almış durumda.

Arsa ve tarla fiyatlarının yaşamış olduğu artışı ve getirmiş olduğu kazancı birkaç somut örnek ile inceleyelim.

2013 yılından bir ilanımızı inceledikten sonrasında, şu an popüler olan bölgelerin değerlerinin iyi mi bir değişiklik gösterdiğini size de aktarmak isterim.

Yenikent bölgesinde 8600ay2 olan arsalar 85.000 stg iken şu an aynı bölgedeki aynı büyüklükteki arsalar 130.000 stg civarında satılıyor. Görüldüğü benzer biçimde bölge %50 kıymet kazanmış durumda.

Gönyeli’de, Yeşilada bölgesindeki arsa ilanımız 65.000stg olarak belirlenmiş. Yeşilada bölgesinde şu an arsalar 90.000stg civarında satılıyor. Gene %40 bir artış ve kazanç söz mevzusu.

Bilhassa belirli bölgelerdeki tarla fiyatlarında mühim bir artış gözlemlendi.

İlanlarımızda, Boğaz bölgesindeki yolu olan tarla tutarları 3.000-4000stg civarında fiyatlandırılmış. Şu an aynı bölgeleri incelediğimizde fiyatların %200- %300 oranında yükseldiğini görebiliyoruz.

Bu da bizlere doğru noktaya meydana getirilen yatırımın daima kazandırdığı gerçeğini bir kere daha kanıtlıyor.

2013 senesinde sterlinin 3TL bulunduğunu düşünürsek TL bazındaki kazancın fazlaca fazlaca daha çok olduğu göz ardı edilemez.

Aslına bakarsak devletimizde bir çok insan parasının banka faizi ile artış göstereceğini düşünüyor ve parasını bankada faizde değerlendiriyor. Fakat yukardaki bilgiler ışığında görülüyor ki toprağa meydana getirilen doğru yatırımın getirmiş olduğu kazancı banka faizi ile yakalamak mümkün değil.

Bunlar yalnız bir ilanımızda ki somut örnekler. Bu örnekler çeşitlendirilebilir. İlan detayını incelemek isteyenler Feysbuk hesabımdan ilana ulaşabilirler.

Peki her toprak yatırımı yüksek kazançlar getiriyor mu?

Arsa ve araziye yapılacak olan yatırımın kesinlikle fazlaca iyi araştırılması, bölgenin artılarının ve eksilerinin fazlaca iyi bilinmesi gerekiyor.

Elinizdeki parayı araştırmadan gelişigüzel önünüze çıkan ilk toprağa yatırırsanız netice istediğiniz benzer biçimde olmayabilir.

Her ucuz yatırımın ileride kıymet kazanacağının bir garantisi yok. Ilk olarak bütçenizi belirlemeli ve gelecekte kıymet kazanacak bölgeleri çözümleme etmelisiniz.

Bölge adına duyduğunuz her habere inanmamalı, kapsamlı bir araştırma yapmalısınız.

Bu mevzuda kesinlikle güvendiğiniz, işini bilen gayrimenkul yatırım danışmanları ile çalışmalısınız. Size yol gösterecek, ürünün fiyatının doğruluğunu bilen, bölgelerdeki gelişmelere hakim uzman insanoğlu ile fazlaca daha çok kazanç sağlayabilirsiniz.

Nadir Meta

Kıbrıs Emlak Dünyası Brokerı

Etiketler: nadir meta, emlak dünyasıEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.