DOLAR
32,2873
EURO
35,0438
ALTIN
2.473,64
BIST
10.509,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
23°C
İstanbul
23°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C

North Steel Homes Direktörü İhsan Büyük ile Tiny House Hakkında Konuştuk

North Steel Homes Direktörü İhsan Büyük ile Tiny House Hakkında Konuştuk
22.09.2023 23:51
7
A+
A-

Son dönemlerde bilhassa minimalizm akımıyla beraber oldukça popülerleşen Tiny House (ufak ev), daha ufak evlerde, daha azca harcamayla ve çevreye daha azca zarar vererek yaşama fikridir. Tiny House sistemlerini, dikkat edilmesi gereke mevzuları çelik ev mevzusunda uzman olan North Steel Homes Direktörü İhsan Büyük ile konuştuk. Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

tiny house nedir

Tüm dünyada ilgi çeken Tiny House konsepti, Şimal Kıbrıs’ta havaların yavaş yavaş ısınmasıyla araştırılmaya başladı.

Peki nedir Tiny House? Düzgüsel konutlardan, yaşam konteynırlarından farkı nedir?

İnsanların Tiny House sistemlerine ilgisi çoğaldıkça bu mevzuda meydana getirilen yatırımlar da artmaya başladı. Sadece her mevzuda olduğu benzer biçimde Tiny House mevzusunda da uzman bir ekiple, uzman bir firmayla çalışmak oldukça mühim. Bir tek popüler olduğu ve para kazanacakları düşüncesiyle bu işe girenlerden uzak durmak mecburi hatta yaşamsal bir mevzu.

Tiny House detaylarını, nelere dikkat edilmesi icap ettiğini ve daha birçok mevzuyu senelerdir çelik ev sistemlerinde uzman olan North Steel Homes Direktörü İhsan Büyük ile konuştuk.

Tiny House ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevapları röportajımızda..

Keyifli okumalar..


Tiny House Nedir?

Son dönemde Şimal Kıbrıs’ta oldukça dört gözle beklenen bir konsept Tiny House. Nedir ve özellikleri neler?

Tiny House taşınabilir ve daha ekonomik maliyetli ufak evler olarak adlandırılabilir. Tiny House (ufak ev) çoğu zaman 10 metrekare ile 30 metrekare içinde, tekerlekli yada durağan(durgun) olarak tasarlanan evlere verilen isimdir.

Niçin son dönemde bu kadar popüler oldu?

Aslen bir yaşam biçimini temsil ediyor, insanların daha ekonomik ve minimize alanlarda yaşamak istemeleri üstüne bu kadar popüler oldu.

Ailelerin küçülmesi, bekar yaşamların artması ve organik alanlarda yaşama isteği ile Tiny House ilgisi arttı.

Bilhassa pandemiden sonrasında doğada yaşam isteği arttı, şehirden uzaklaşmak istediler. Her insanın gücü hem arsa alıp hem de üstüne ev yaptırmaya yetmiyor. Dolayısıyla bu konsept oldukça ilgi görmüş oldu.

“Yaz-Kış Yaşayabilirsiniz”

Yaz-kış yaşanılabilir, düzgüsel bir konut ihtiyacını karşılayabilir mi?

Son geliştirilen sistemlerle düzgüsel konut ihtiyacınız olan şeyi karşılayabilirsiniz. Bir tek daha minimize bir yaşam alanı. Geniş bir yaşam alanı istiyorsanız bu konsept birazcık size uzak gelebilir. Sadece minimize yaşamlar için oldukça ideal. Uzun seneler yaşanabilir malzemeler kullanılarak üretiliyor.

 Isınma ve soğutma iyi mi sağlanır?

Isıtma altyapısı kullanılabilir, kalorifer sistemi kullanılabilir, klima sistemi de kullanılabilir ya da elektrikli ısıtıcılar da kullanılabilir. Son zamanlarda lüks Tiny House sistemlerinde ısıtma altyapıları tercih ediliyor. Doğal olarak bu altyapılarda güneş panelleri yeterince destek sağlayamıyor, elektrik olan alanlarda kullanıldığında daha rahat kullanılabilir.

Tiny House modellerine ek olarak neler sunulabilir? Güneş paneli, kamera sistemi vb.

Kendi içine temiz su, kirli su depoları yerleştirilebilir.

Güneş paneli kullanılabilir.

Bu tarz şeyleri kullandığınız süre da altına çekici şu demek oluyor ki karoser kullanarak istediğiniz yere çekip kullanabilirsiniz.

 “4×4 Araçlarla Taşımak Mümkün”

Tiny House taşımada hangi araçlar kullanılabilir?

Eğer trafik kurallarına uygun, Avrupa standartlarına uygun alt çekici şaseleriniz olursa bu tarz şeyleri istediğiniz benzer biçimde çekebilirsiniz. Onların da taşıyacak kilogramları oldukça mühim. Birincisi alt şasenin taşıyacağı kiloya nazaran üst yapıyı yapmak gerekiyor. Üst yapının da hareket halindeyken statik hesaplarının yapılması gerekiyor.

Tiny House yapalım da taşıyalım olmaz. Taşınabilmesi için, oldukça dikkatli ve doğru hesaplamalarla yapmak gerekiyor.

Ya da vinçli kamyonlar var, altında karoser koymadan, vinçli kamyona yüklenir, istediğiniz yere götürüp orada indirip kullanabilirsiniz.

Çoğunluklu 4×4 araçlarla taşınması daha kolay. Geliştirilmiş Tiny House 6×2,5 metre olarak tasarlanan, 1 yatak odalı ve banyolu olanları düzgüsel araçla çekemezsiniz.

 Tiny House yerleştirilecek arazi iyi mi olmalı? Arazi hazırlığı gerekiyor mu?

Evin içinde bir eğim olmaması için arsa içinde düz bir alana yerleştirmek daha mantıklı. Hafifçe eğimlerde de karoserdeki vinç tarzında mapalar var, otomobilde ki kroki benzer biçimde düşünebilirsiniz, bunlarla eğimi ayarlayabiliyorsunuz.

Devamlı Yer Değiştirecekse Dikkat

Devamlı yer değiştirilecekse nelere dikkat edilmeli, durağan(durgun) kalacaksa iyi mi tasarlanmalı?

Devamlı yer değiştirilecekse taşıyıcı sistem oldukça mühim. Hem alt karoser hem de üst iskelet sistemi. Ek olarak dış ve iç cephe kaplamaları oldukça mühim, esnek malzemeler kullanılması gerekiyor. Birbirini ayıran parçaların içinde hususi profillerin dikkatli seçilmiş ve taşımaya uygun olması gerekiyor.

Dış cephede mesela, sandviç açık oturum, ahşap kaplama ve alüminyum kaplamalar, kompozit kaplamalar tercih edilebilir. İç cephede de ahşap kaplama, PVC lambri ya da PVC kaplama kullanılabilir. Burada amaç malzemenin taşınırken çatlamaması.

 Ne kadar zamanda tamamlanır ve yerleşilebilir?

Ortalama olarak 30 ile 60 gün içinde değişiyor tamamlanması. Boyutuna ve modeline nazaran değişiyor.

Siz nerelere teslimat yapıyorsunuz?

Şimal Kıbrıs’ta her yere teslimat yapıyoruz. Dipkarpaz’an Lefke’ye diyebiliriz. Aslına bakarsanız bizim atölyemizde yapıldıktan sonrasında karoserle teslim ettiğimizde hepimiz kendi otomobiliyle da istediği yere taşıyabilir. Vinçli kamyonla da istedikleri her yere götürebiliriz.

“İmar İznine İhtiyaç Yok”

İmar izni ya da yasal bir belge gerekiyor mu kurulum için?

Taşınabilir ürünlerin bayındır iznine gerek yok. Sadece o bölgede su ve elektrik ihtiyacınız var ise bununla ilgili proje izinleri alınabilir. Eğer alan kişi isterse bu izinleri ikimiz de alabiliyoruz.

Tiny House içine temiz ve kirli su deposu yerleştirmek, elektriği de güneş paneliyle çözmek mümkün. Bir karavan mantığıyla yaklaşabilirsiniz.

Mesela durağan(durgun) bir arsaya konulacaksa, arsanın su kuyusu izni var ise, elektrik bağlanma izni var Şimal Kıbrıs’ta. O elektriği de kullanabilirsiniz.

Herhangi bir vergiye doğal olarak mi?

Satış KDV’si var bir tek. Onun haricinde aylık emlak vergisi benzer biçimde bir vergilendirme yok.

Tiny House ömrü ne kadar?

Standart bakımlarını yaptığınızda, 50-60 yıl ömrü var.

Üretici garantisi var mı? Var ise neleri kapsıyor ve kaç yıl güvence veriyorsunuz?

Normalde işçilik olarak 2 yıl güvence veriyoruz. Bunun haricinde seçilen malzemelere nazaran garantiler değişiyor. Dış cephe kaplamasında ahşap ve kompozit kullanılacaksa bu ürüne 10 yıl güvence verebiliyoruz. Meydana getirilen ve uygulanan malzemelere nazaran değişik güvence süreleri mevcut.

Tiny House alım-satımı başladı mı, bu işin ikinci eli var mı Şimal Kıbrıs’ta?

Tiny House sisteminin ikinci eli yok hemen hemen.

Sadece konteynır yaşam evlerinin ikinci elleri var. Doğal olarak bunlar şantiyecilerin ofis olarak kullandıkları, tarlası olanların tarlada kullandıkları yapılar, daha ekonomik olsun diye tercih ediliyor.

Tiny House daha lüks bir yaşam için var. İkinci el piyasası başlamadı.

“Hayatınızı Riske Atmayın”

Birçok şirket eş zamanlı bu sektöre yatırım yapıyor. İnsanlar tercihlerinde neye dikkat etmeli?

Her işin uzmanı olduğu benzer biçimde bu işin de uzmanlığına dikkat edilmeli. Bu işin uzmanları da en başta çelik üstüne eğitim almış mühendisler ve mimarlar. Uzman kişiler statik hesaplarını doğru yapar ve uygulamaları doğru yapar.

Bugün alt şaseyi düzgüsel kutu profille, tek dingille de çözebilirsiniz. Bunu hesaplamayan bir ustaya yaptırırsanız, yarın üstüne Tiny House koyduğunuzda ağır gelebilir, taşırken kopabilir. Ürünün zarar görmesini bırakın çevredeki insanların ve sizin hayatınıza da mal olabilir.

Tiny House alacağınız şirket da bu mevzuya oldukça dikkat etmeli. Biz 2012 yılından beri çelik yapı işindeyiz. Uzun süreden beri Tiny House ile de ilgileniyoruz sadece işin doğru noktalarını yakaladıktan sonrasında bu işi halletmeye başladık. Yaşam konteynırlarını uzun süredir inşa ediyoruz sadece Tiny House taşınabilir olduğundan oldukça dikkatli olunması ihtiyaç duyulan bir mevzu.

Uzun süre bekledik ve artık doğru malzemelerin kullanıldığı işlerin yapıldığına, insan yaşamının güvene alındığına güvenli olduktan sonrasında bu işe girmeye karar verdik.

Gayemiz bir tek kar yapmak olmadı hiçbir süre. Bir tek tecim kafasıyla düşündüğünüzde insanlara zarar verirsiniz. İnsanların güvenliğini ve sağlığını da düşünmeliyiz.

“Satın Aldıktan Sonrasında Pişman Olmayın” 

 Tiny house mevzusunda mahalli üretici olmanızın avantajları var mı?

Doğal olarak ki. Türkiye’den yada herhangi bir ülkeden bunu hazır halde getirmeye kalkarsanız maliyetleri devasa yükseklikte oluyor. Oradaki fiyatlar bir ihtimal ilk bakışta düşük görünse de, bunun nakliyesi ve gümrüğü benzer biçimde birçok prosedürle karşılaşıyorsunuz ve daha pahalıya geliyor.

Bütçenin haricinde aslolan sorun işin arkasında durabilecek uzman bir firmayı bulamamak. Tamamen anahtar teslim şekilde uzman bir firmayla çalışırsanız her türlü sıkıntıda size destek olacaklardır, sadece üretici başka bir ülkede burada bir tek satıcı varken sorunlarınız çözümsüz kalabilir ki kalacaktır da.

Taşınabilir ve trafiğe çıkacağınız bir sistem bulunduğunu düşünürseniz, bedellerini bir tek kendinizin ödeyeceği bir durum söz mevzusu olur.

Yerli bir firmayla çalışırsanız her mevzuda direkt bir iletişimiz ve çözümünüz olur.

Mesela, Cenup Kıbrıs’ta bu işi meydana getiren bir şirket, Şimal Kıbrıs’ta bir firmaya vermiş bu işi. Hala daha problemler yaşanıyor. Ürünü bizlere getirdiler ve biz çözeceğiz. Bu durumda da neredeyse ilk anlaştığı firmaya ödediği ücret kadar da düzelttirmek için ödeyecek. Ne gerek var alırken öde, sonrasında bu şekilde problemlerle uğraş, sonrasında düzelttirmek için yine ödeme yap. Baştan doğru karar verirseniz bu biçim problemlerle uğraşmazsınız. İki kere ödeme yapmış olup, başınızı boşuna ağrıtmazsınız. Asla fiyata aldanmayın, uzmanlık oldukça mühim bu mevzuda.

Tiny House için birim maliyeti vermek mümkün mü?

Oldukça ucu açık bu mevzunun. Hem boyutlar, sende kat, oda sayıları hem de kullanılan malzemelere göre değişiklik gösterir birim fiyatı.

Proje netleşmeden metrekare fiyatı vermek doğru olmaz.

1+1, ortalama 20 metrekare kafi olabilir. Minimize bu yapı sende kattan oluşan olursa ortalama olarak 28-30 bin Euro olabilir, lüks yapı olarak üretilecekse.

Tek kattan oluşan sistemlerde 17-19 bin Euro olabilir. Kaliteli malzemelerin uygulanmış olduğu sistemler için geçerli bu rakamlar.  

Tiny House sistemlerinde iskelet sistemi ve taşıyıcı sisteme oldukça dikkat etmelisiniz. Meydana getiren firmanın uzmanlığına bakmalısınız ne olursa olsun. Taşıyıcı sistem ve iskelet mevzusunda her detayı sorgulayın.
İç cephe ve dış cephe kaplamaları tercihe nazaran değişkenlik gösterir, lüksle ilgili bir mevzudur. Malzemeleri ne olursa olsun araştırın.
Yalıtım mevzusu oldukça kırılgan. Piyasada değişik fiyatlarla satılan Tiny House sistemleri var. Yalıtım kullanılmayan sistemler ya da oldukça uygun fiyatlı kullanışsız yalıtımlar kullanılanlar var. Onu ısıtmak ve soğutmak pek mümkün değil.
Detaylar mühim bu mevzuda. Dikkatli olmakta yarar var.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: north steel homes, tiny houseEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.