DOLAR
32,2781
EURO
35,0348
ALTIN
2.472,91
BIST
10.531,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
23°C
İstanbul
23°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Northernland Construction CEO’su Taruz Güçlüer Kıbrıs Emlak Merkezi’ne Konuk Oldu

Northernland Construction CEO’su Taruz Güçlüer Kıbrıs Emlak Merkezi’ne Konuk Oldu
25.09.2023 11:51
7
A+
A-

Dünya standartlarında ürettikleri konut projelerini, pandemi sürecinde aldıkları önlemleri, yeni yol haritasını, Northernland Construction CEO’su Taruz Güçlüer ile konuştuk.. Sektörün daraldığı dönemde dahi satış rekoru kıran, işini hakkıyla icra eden bir şirket Northernland Construction. Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

taruz-güçlüer-grand-sapphire-resort-residence-cyprus-kıbrıs-iskele-northernland-gazimağusa (1)

Şimal Kıbrıs global yatırımcının devamlı dikkatini çeken bir ülke. Zamanı, denizi, kültürü, yiyecekleri, sahilleri ve daha birçok başlık var yatırımcıların tercih sebepleri içinde. Yabancı yatırımcıların en oldukça talep gösterdikleri bölgeler içinde geliyor İskele bölgesi ve avantajları da saymakla bitmiyor.

Denizi, benzeri olmayan sahilleri, toplumsal imkanları, bir taraftan sessizliği öteki taraftan eğlence yaşamı ve doğal olarak ki yaşama kalite katan konut projeleri.

İskele’nin en büyük konut projesi Grand Sapphire Resort & Residence. Dünya standartlarında bir proje ve birçok özelliği ile Şimal Kıbrıs’ta “tek”. Yatırımcısına hem kazançlı fırsat hem de lüks bir yaşam sunuyor.

Northernland Construction imzası taşıyor proje ve dünyanın neredeyse her tarafınca talep görüyor.

Ikimiz de hem Grand Sapphire Resort & Residence projesini hem de Northernland Construction’u, firmanın CEO’su Taruz Güçlüer ile konuştuk. Hem 2021 yılını hem de 2022 hedeflerini söyledi Taruz Bey. Birbirinden güzel başlıklarla birbirinden verimli projelerle başladılar 2022 yılına. Bilgileri da röportajımızda.

Keyifli okumalar..


“2021 Senesinde Satış Rekoru Kırdık”

Pandemi ve döviz krizi yaşadığımız bir yılı geride bıraktık, 2021 yılı iyi mi geçti Northernland için?

2021 yılını ilk yarısı ve ikinci yarısı olarak bölmek gerekiyor aslen.

Bizim en büyük projemiz Grand Sapphire Resort & Residence projesi. Dünya genelinde, dünya ölçeğinde bir proje. Bünyesinde 1600 konut, 5 yıldızlı otel ve sayamayacağımız kadar özelliği var. 7 yıldızlı bir yaşam size ne sunuyorsa hepsini sunuyoruz projede.

İnşaat hacmi olarak da oldukça büyük, adadaki en büyük şantiye diyebilirim. Üst düzey bir organizasyon, üst düzey bir mimari ve mühendislik gerektiren bir proje.

Bu anlamda bakınca pandemi bizi iyi mi etkiledi? Tedarik de sorun yaşadık pandemi süresince ve uzman bilgilerine ulaşmakta ara sıra zorlandık. Gelecek olan gelemedi, alacak olan alamadı derken insanoğlu sağlıklarıyla uğraştılar.

2021 yılının ilk yarısı durağandı. Sadece Haziran sonrasında bu durum değişti.

Aslına bakarsan pazarlama alt yapısı ve acentelerle olan iş birliği şeklinde bir oldukça hazırlığımız tamamlanmıştı Haziran ayına kadar. Pandemi gölgesi üzerimizden kalkınca Haziran ayından itibaren görkemli bir akış yakaladık.

Satış rekorları kırdık bu vakit diliminde.

Biz ekip olarak bu zamanı bekliyorduk aslına bakarsanız, hazırdık. Beklediğimiz bu günler ulaştığında de elimizden gelen en iyi performansla çalıştık. Tüm ekibimizi kutlama ederim, hepimiz görkemli bir özveriyle çalıştı ve hedeflediğimiz satış rakamlarına ulaştık, şantiye performansını yakaladık.

Altını çizmek istediğim mühim bir husus da, biz NorthernLAND olarak pandemiden dolayı yatırımımızı durdurmadık, yalnız tam kapanma döneminde mecburen durduk. Örnek olarak 27. Kata beton dökmek zorundaysak, o kata beton dökmek için hususi cihazlar kullanmakta fayda vardır, o cihazların tedarikinde ve operatör tedarikinde sorun yaşadık. Onlar hariç yatırımımızı keserken, bu ülkeye ihanet etmiş oluruz. Bizimle çalışan yüze yakın taşeron var ve onların binlerce çalışanı var. Hepsi bu işten para kazanıyor ve onları işi olmayan bırakamazdık. Bizim şeklinde firmaların işi durdurması demek, bu piyasanın durması demek, para piyasadan çekilir ve o vakit hakkaten kriz olur.

“Bu Yıl Tüm Planlarımızı Gerçekleştireceğiz”

2021 yılının 2. Yarısında hedeflerin üstüne çıkmış olmanız sektör için bir ümit ışığı aslen. Peki 2022 yılı için hedefleriniz neler?

Bizim Şimal Kıbrıs’ta iş icra eden vatandaşlar olarak bir avantajımız var, oynadığımız saha toprak saha. Zor şartlara alışığız. Bu ülkede iş yapmak asla kolay değil. Öteki ülkelerde devlet her türlü gelişim ve imkanı sunarken bizde bu şekilde bir durum yok, devamlı kendi yağımızda kavrulduk. Bu ne demek derseniz, her türlü duruma adapte olabiliriz. Hayatta kalma içgüdülerimiz oldukça gelişmiş durumda. Dünyada bir kriz var ve artacak şeklinde duruyor doğal olarak ki.

Sadece, biz dünya için oldukça iyi bir yatırım yeriyiz, doğru bakış açısını yakaladığımızda. Yaşamak için ve dinlence için oldukça iyi bir ülkeyiz. Bunun farkına varıp stratejileri ve çalışmalarımızı buna bakarak geliştirmek lazım. Denizimiz, kumsalımız, insanımız, mutfağımız, tarihimiz, projelerimiz ve fiyatlarımız oldukça iyi. Tüm bu tarz şeyleri öne çıkarmak gerekiyor.

2022 senesinde da bu pozisyonumuzu daha da çoğaltmak hedefimiz. Şantiyeler iyi durumda, inşaatların ilerleyişi planladığımız şeklinde gidiyor, insanlara verdiğimiz sözü tutacağız. Satışlar da artarak devam ediyor. Tüm bu tarz şeyleri göz önüne aldığınızda da 2022 yılı hedeflerimizi tutturup tüm planlarımızı hayata geçireceğimiz bir yıl olacak diye düşünüyorum.

“2022 Yılı Northernland’ın Toplumsal Mesuliyet Yılı da Olacak”

Ek olarak biz kendi içimizde toplumsal mesuliyet komiteleri kurduk. Kültür-sanat, çevre, hayvan hakları şeklinde 6 komite kurduk. Hepsinin ekipleri var, pandemi dolayısıyla yavaş ilerlemiştik şimdiye kadar sadece şimdi hızlanacağız. 2022 yılı Northernland’ın toplumsal mesuliyet yılı da olacak.

“Grand Sapphire Dünya Standartlarında Bir Proje”

Grand Sapphire Resort & Residence projesini Taruz Güçlüer olarak yorumlar mısınız? İnsanlar niçin Grand Sapphire’i tercih ediyorlar?

Birkaç sebebi var bunun. Bir kere ilk ev müşterimiz var, ikinci ev müşterimiz var, dinlence evi müşterimiz var, yatırımcı müşterimiz var. Tüm bu konseptlere biz hitap edecek bir proje Grand Sapphire.

Sapphire’de 12 ay yaşayabilirsiniz, sizin tüm ihtiyacınız olan şeyleri karşılar. Siz orayı dinlence evi olarak kullanabilirsiniz, gene sizin tüm ihtiyacınız olan şeyi karşılar. İkinci evim olsun, 6 ay orada 6 ay burada yaşayayım derseniz gene tüm ihtiyacınız olan şeyi karşılar.

Ev alayım bitince kiralar 5-10 yıl sonrasında satarım derseniz güzel bir yatırım yapmış olmuş olursunuz.

Yatırım geri dönüşü olarak oldukça iyi bir noktada Grand Sapphire. Hem kıymet artışı hem de kiralama olarak oldukça süratli bir geri dönüş planlıyoruz.

Şuanda bile %15-18 içinde kıymet artışı oldu. Satış tutarları terfi etti, bunula beraber de satış arttı. Normalde dengeye gelmesi lazım fakat fiyat artıkça satış da artıyor bizde. Bunun sebeplerinden biri proje dinamikleri. Vizyon olarak proje oldukça iyi durumda. Siz standart bir apartman dairesi değil otel konforunda bir daire satın alıyorsunuz. 5 yıldızlı otelin tüm imkanları elinizin altında

“Grand Sapphire Projesinin Kıymet Artışı Devam Edecek”

Tüm bu tarz şeyleri birleştirince burada bir kıymet ortaya çıkıyor ve fiyatlar artmaya devam ediyor. Standart bir apartman dairesinde bu şekilde bir fiyat artışı olmaz sadece bizim sunduğumuz o denli oldukça katma kıymet var ki, kıymet artışı devam edecek bu projenin. Topraktan alınan bir daire şuan 4. Kez satıldı ve her satan kar edip sattı ve para kazanmıştır. Bu bağlamda yatırım olarak da benzeri olmayan bir proje.

İkinci mühim noktası da kiralanma potansiyeli. Long Beach bölgesinde bırakın yüksek sezonu orta sezonda bile yer bulmakta zorlanırsınız. Bizim kiralamaya da bakış açımız değişik. Bizim kent otelimiz var, Grand Sapphire City. Bu oteli açarken hedeflerimizden bir tanesi de gezim sektöründe de birinci elden deneyim edinmekti. Ekip kurduk ve geliştiriyoruz. Projeyle beraber Grand Sapphire Resort Otel açıldığında, gezim bakış açısıyla yatırım amaçlı alınan bu daireleri kiralayacağız.

Söylemek istediğim bizim şirketimizde şu anda konut kiralama kısmı var, A’dan Z’ye tüm hizmeti veriyoruz ve yatırımcıların hesaplarına kiralamadan gelen kazancı gönderiyoruz. Biz bunun da ötesine geçip, daha ustalaşmış bir hizmeti hedefleyip konutları otel odası şeklinde kiralayıp yatırımcımıza yüksek kazançlar sağlamak istiyoruz.

“Yatırımın Geri Dönüşü 6-7 Yıl”

Hem vizyonu hem de yatırım geri dönüşümü olarak bakıldığında dünyada sayılı projelerden biri Grand Sapphire.

6-7 yıl şeklinde bir sürede yatırımınız geri dönüyor ki bu hesapları yaparken kıymetli oldukça minimal koyduk. Mesela %39 senelik doluluk oranı şeklinde bir averaj ile hesapladığımızda bile hakkaten projenin yatırımın geri dönüş oranı oldukça oldukça iyi.

Kıymet artışıyla beraber 6-7 yılda kendini amorti ediyor ki bu şu an ki fiyatlarla, topraktan alan müşteriler daha da kazançlı olacak bu durumda.

Grand Sapphire projesi tüm dünyadan yatırımcı çeken bir proje sadece en oldukça hangi ülkeler projeye yatırım yapıyor?

Sözgelişi Gazimağusa ve İskele’nin gezinsel potansiyeli tam açığa çıktığında, Mağusa Limanı gezim limanı olduğunda yada Maraş mevzusu çözüldüğünde bu topraklar o denli değerlenecek ki, biz bu tarz şeyleri yatırımcılarımıza da söylüyoruz. Dünyanın neresinde olursanız olun ki, biz Yeni Zellanda ve Kanada’ya kadar ev sattık. Bunlara bakmış olduğunuzda bizlere oldukça uzak bölgeler sadece oralardan da talep almaya başladık. Fiyat kalite endeksine bakmış olduğunuzda dünyada sayılı yerlerden biriyiz. Biz iyi olduğumuz için bu insanoğlu buraya geliyor.

32 ülkeye satış yapıyoruz şu anda. Bu da projenin internasyonal vizyonunu gösteriyor bence. Bir oldukça ülkeden alıcının dikkatini çekebildiğimizin bir göstergesi.

Bizim için sevindirici olan noktadan birisi Avrupa pazarının bizim için büyüyor olması, bu antipropagandaya karşın yatırımlarını Şimal Kıbrıs’a yapıyor olmaları.

Ülke bilinirliliğini ne kadar artırırsak bu yatırımlar o denli oldukça gelecektir adaya doğal olarak bu tek başına bir firmanın çalışmasıyla olmaz. Hep beraber ilerlemek gerekir. Bir tek 1 firmanın yapabileceği bir şey değil bu hep beraber başarılacak bir mevzu. Bizim bölgemizde, Long Beach bölgesinde bu sinerji ve vizyon var. Bu anlamda bölgedeki öteki inşaat firmalarını da kutlama ederim.

“Çocuklarımıza Iyi mi Bir Gelecek Hazırlıyoruz?”

İskele ve Mağusa bölgesinde inşaat gelişimini iyi mi yorumluyorsunuz?

Biz bu ülkede yaşayan insanoğlu ne bekliyoruz hayatımızdan, 10 yılımızdan, 20 yılımızdan ve evlatlarımızın geleceğinden ne bekliyoruz? Buna karar vermemiz lazım. Bence en mühim nokta gençlerimizin evlatlarımızın bu ülkede insanca yaşayabilecekleri bir gelecek hazırlamak. Bu hedefimiz yoksa asla birimiz boşuna çalışmayalım. Birinci hedefimiz bu olması lazım.

Bunun için ilk hedef ekonomik gelişme ve gelişme. Bunun ilk şartı da istikrar. İstikrar olmadan hiçbir iktisat büyüyemez. İkincisi de “gelecek planlamaya” bilimsel bakmamız lazım. Gelişmiş ülkelerin hepsinde planlamaya bilimsel yaklaşılır, bizim şeklinde ülkelerde rasgele şekillendirilir.

“Geleceğimizi Kurtarmak İçin Rasgele Planlar Yapmamalıyız”

Kent planlama insanların geleceğini planlıyor. Bizim en büyük eksiğimiz kent planlamayı sivil cemiyet örgütlerinin değil, toplumun değil, politikacıların değil, bilim adamlarını değil, ekonomistlerin değil, kent plancılarının değil, bir iki bürokratın yapıyor olması. Bizim en büyük sıkıntımız bu. Kimseyi eleştirmek için söylemiyorum, insanların görüşleri var ve saygı duyuyoruz fakat niçin biz onların görüşlerine nazaran yaşayalım? Ortaklık ile ortak akıl çıkmalı, bunu da bilimsel metotlarla elde etmek gerekiyor. Sonrasında bu verilerle bir akıl üretirsiniz ve dünyanın en meşhur kent planlamacına gidip dersiniz ki gel Mağusa’yı, İskele’yi planla. Bizim geleceğimiz kurtulur, çocuğumuzun geleceği kurtulur.

Şimdi ki planda yüksek bina olmasın diyor, niçin olmasın merkezde yüksek bina?

Evet Mağusa Kalesi çevresinde olmasın, şehrin silueti bozulmasın. Bu bizim için oldukça mühim. Kent içinde aslına bakarsanız yüksek meydana getirilen olduğu yerde niçin yüksek yapı yapamayalım.

Sözgelişi dönemin gereksinimlerine nazaran okulun etrafına 4-5 kattan oluşan apartmanlar yapılmış. Şimdi bakınca yeşil alan var mı, park var mı, insanların beraber zaman geçirebilecekleri, yürüyüş yapabilecekleri alanlar var mı, spor yapabilecekleri alan var mı? Yok.  E orada izin verin yüksek bina olsun. 4 tane eski bina, zemin kullanımını düşürüp yüksek kattan oluşan bir bina yapalım, kalan alana saha, park, tesis yapalım. Bu vizyonla bakılırsa önümüz açılır sadece bu vizyonla bakılmazsa rasgele plan yapmak ve buna devam etmek zorunda kalırız.

Yabancılara olan konut satış kotası hakkında görüşleriniz neler? Bu mevzuda yeni gelişmeler olacak mı?

Yabancılara sınırsız daire satabilme izni verilmesi de gerekiyor. Benim daire başına yabancı alıcıya sattığım toprak parçası 10 cm2 değil. Bir blokta 500 daire var. 10 santimetre toprak düşmüyor daire başına. Arazi satışına sınırlama konulsun, kesinlikle katılıyorum. Aksine bizde arazi satılıyor fakat daire alamıyorlar. Müteahhitler Birliği de bu mevzuda çalışıyor, en kısa sürede sonuçlanmasını umuyoruz ve onlara da çabalarından dolayı teşekkür etmek isterim.


Başka hangi şehrin merkezinde Sulh Gücü askeri kampı var?

Gazimağusa kent merkezinde Sulh Gücünün askeri kampı var. Dünyanın hangi şehrinde şehrin göbeğinde Sulh Gücü’nün askeri kampı var?
Yok, mümkün olmamalı bu.
Bu çirkin durumu bizim vatandaşımıza, bizim şehrimize layık görüyorlar. Ikimiz de bununla ilgili bir girişim başlatmıyoruz, bu da bizim ayıbımız. Doğu Akdeniz orta doğunun en iyi üniversitelerinden, 20 bin talebe var. Niçin Sulh Gücü için ayrılan dev bölgede, açık alan pakları, çocuk oyun alanları, öğrencilerin hem dinlenebilecekleri hem de çalışabilecekleri alanlar yaratılmasın? Üniversite şehriyse Gazimağusa niçin buna uygun alanlar oluşturulmasın?


KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: northernland, taruz güçlüer, grand sapphireEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.