DOLAR
32,3117
EURO
34,8025
ALTIN
2.405,65
BIST
10.237,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Yağmurlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C

Nurel Group of Companies Direktörü Redif Nurel pandemi sonrası süreci ve yeni yatırımlarını söyledi – Kıbrıs Emlak Merkezi

Nurel Group of Companies Direktörü Redif Nurel pandemi sonrası süreci ve yeni yatırımlarını söyledi – Kıbrıs Emlak Merkezi
29.10.2023 02:59
18
A+
A-

Dünyayı tesiri altına alan salgın sonrası KKTC’de yaşam normale döndü. Sınır kapıları kapalı bir tek. Süratli ve temiz bir operasyonla tüm KKTC pandemiden arındı.
Pandemi sürecini, sonrasını ve yeni planlarını konuştuk Nurel Group of Companies Direktörü Redif Nurel’le. Yatırımlardan vazgeçmemenin önemini, güzel günlerin geleceğini sadece birazcık sabırlı olmak icap ettiğini söyledi.

Nurel Group of Companies Direktörü Redif Nurel, inşaat, gezim ve endüstri alanındaki yatırımlarını, çoğunun pandemi sürecinde durduğunu sadece sonrasında kaldıkları yerden devam ettiklerini söyledi.

Bu süreçte durmayan sektörün ziraat ve hayvancılık bulunduğunu ve ülkece bu mevzuda daha fazlaca çalışmamız icap ettiğinin üstünde durdu.

Ve maalesef KKTC olarak üretmeden yaşayan bir ülke olduğumuzu ve bunun hızlıca çözülmesi ihtiyaç duyulan bir mevzu bulunduğunu bilhassa altını çizdi.

Haftalar sonrasında iş dünyası yeni dönemde çalışmaya başladı, siz şirketiniz adına iyi mi bir başlangıç yaptınız?

Haftalardan sonrasında işimize ve işyerlerimize kavuştuk. İşimize kaldığımız yerden dört elle sarılarak başladık.

Bizim inşaat, endüstri ve hayvancılık dallarında yatırımcılarımız var.

Dördüncü olarak da gezim alanında Aqua Marine projesinden sonrasında tamamen kent oteli olacak olan Nurel The Shark Residence projemizi bitirmek üzereyiz. Temmuz ve Ağustos aylarında gezim sektörü canlanacaktır ikimiz de son sürat rötuşları halletmeye ve tamamlamaya çaba gösteriyoruz. Bu projemizle gezim dalına tamamen girmiş olacağız. Bu alanında aslına bakarsanız rent a car ve aktarma şirketimiz vardı. Son yatırımımızla beraber daha da büyüyeceğiz.

Endüstri branşında da inşaata dayalı işler ve kaporta işleri yapıyoruz. İnşaat ve endüstri işlerimiz şu anda pandemiden önceki hızımız her neyse aynen devam ediyor.

“ÜRETMEDEN YAŞAYAN BİR ÜLKEYİZ”

Öteki bir işimiz hayvancılık, pandemi sürecinde asla durmadı. Bizlere yeni bir yol gösterdi aslına bakarsak, Şimal Kıbrıs Tük Cumhuriyeti olarak üretmeden yaşayan bir ülkeyiz. Üretim fazlaca azca ve lüzumlu önemi göstermiyoruz. Tüm ülkenin üretim mevzusunda yatırımlarını çoğaltması gerekiyor. Hepimizin üretime lüzumlu önemi göstermesi artık koşul.

Biz şirket olarak üretim ve hayvancılığa daha fazlaca yatırım yapma sonucu aldık.

Pandemi öncesi zamana gore iş hayatında değişenleri iyi mi sıralarsınız?

İş yaşamımız değişmedi. Bitirmek suretiyle olduğumuz ve yeni başladığımız inşaatlarımız vardı. Hedeflerimizden şaşmadık, inşaat da bir üretim ve hızla üretime devam ediyoruz.

“PANDEMİ PLANLARIMIZI DEĞİŞTİRMEDİ”

Kısa ve uzun vadeli hedeflerinizde değişimler oldu mu?

İnşaat alanında da hiçbir planımızı değiştirmedik. Şu anda şirket olarak son aşama süratli bir halde şantiyelerimizde çalışıyoruz. Birkaç çalışanımız yurt haricinde kaldı, gelemiyorlar. Onların da gelmesiyle birlikte daha da hızlanacağız doğal olarak ki.

Yol haritanızda, öncelik esnasında neler var?

Öncelikli olarak mevcut inşaatları bitirmek birinci hedefimiz. Ondan sonrasında piyasanın durumuna gore plan yapacağız.

“YATIRIMLARA ARA VERMEDEN DEVAM EDECEĞİZ”

Önümüzdeki tabloya bakıp projelerin büyüklüğü bakımından hareket edeceğiz. Fakat asla durmayacağız. Hala daha yeni projelerimiz için arazi aramaya devam ediyoruz. Bizim projelerimiz ağırlıklı apartman olduğundan oluşan villa taleplerine yanıt vermeliyiz. Denize yakın villa projemiz var. Yakında başlayacağız.

Bilhassa Girne’de satışlar yavaşlamıştı pandemi öncesi. Sadece sonrasında gelen talepler oldukça yoğun. Uçuşların açılmasıyla beraber daha da yoğunlaşacağı düşüncesindeyim. Şundan dolayı KKTC olarak bu sıhhat sürecini fazlaca iyi yönettik.

Kriminal yönden aslına bakarsanız güvenli bir bölge olan adamız artık sıhhat açısından da güvenli bulunduğunu ispatladı. Oldukça azca sayıda hastamız oldu ve bir tek 4 tanesini kaybettik. Sıhhat yönünden güvenli bölgeyiz. Hem yatırım yapanlar hem de yatırım meydana getirecek olanlar burasının ne kadar güvenli bulunduğunu bir kez daha görmüş oldu.

Evet hastanemiz yetersiz, ikimiz de korktuk bu hastalık yayılırsa ne olacak diye. Sadece şu anda sıhhat kanadında da ciddi bir emek verme var. Girne’de, Güzelyurt’ta hastane emekleri var. Lefkoşa’da da 500 yataklı bir hastane için emekler devam ediyor. Dolayısıyla KKTC’nin her yönüyle güvenli olması buraya olan ilgiyi artıracaktır. Korona virüs bizi tanımadı sadece dünya tanıyacak diye bir açıklamam vardı, bu kaçınılmazdır ve gerçekleşecek.

“ÜRETİME DAHA ÇOK YATIRIM YAPMALIYIZ”

Ülkemizdeki iş adamlarının dayanması ve yatırımlarından geri adım atmaması gerekir. Üretim branşında daha fazlaca yatırım yapmalıyız. Kıbrıs Türk iş adamı olarak bu mevzulara itina göstermeliyiz.

Devlet ve halk da itina göstermeli doğal olarak ki. Yerli ürünlerin tercih edilmesi, yerli üretimin desteklenmesi ve gerekirse fon oluşturulması lazım. Bizin en büyük ihracatımız hellim ve portakal diye biliyorum. Portakalda da gerileme var. Bundan sonrasında sulu tarıma geçilmesi gerekir. Üretebileceğimiz ne var ise üretmeliyiz, atalarımızın ürettiği ürünleri örnek alarak hızlıca başlamamız gerekir.

Yalnız İngiltere’de Kıbrıs Türkü nüfusu Kıbrıs’tan fazla. Avusturalya, Almanya, Fransa’da da yaşayan Kıbrıs Türkleri var. Bu nüfus yoğunluğunu bile düşünürsek, ürettiğimiz ürünlerin ihracatını yapmamız gerekir. Türkiye sağ olsun, biz Mersin limanından bu ürünleri dünyaya gönderiyoruz. Gerekirse Türkiye’de kurulacak bir şirket ile bu ürünlerimizi tüm dünyaya pazarlamamız gerekir.

Hayvancılık sektörüne de ehemmiyet vermeliyiz. Hellimimizi daha kaliteli yapmalı, atalarımızdan öğrendiğimiz hellimi üretmeliyiz ve daha fazlaca ülkeye göndermeliyiz.

“PANDEMİ BİZE ÜRETİMİN ÖNEMİNİ ÖĞRETTİ”

Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti artık üretmek zorunda, bundan geri adım atmak yok. Bu pandemi süreci bizlere bunu öğretti. İnsanlar muharebede olsalar dahi, bu yaşadığımız süreç savaştan daha zordu tüm dünyada, üretim yapmak fazlaca mühim. Tüm uzmanların söylediği benzer biçimde 3. Dünya savaşı çıksaydı dünya üstünde bu kadar etkili olmazdı. Biz atlattık bu süreci.

İnsanların yiyecek gereksinimleri azalmıyor. Bizim kendi ihtiyacımızı karşılamamız gerekiyor. Ziraat fazlaca mühim. Vatanımızda kuraklık var, son 2 senedir durum değişti birazcık. Kuraklıktan dolayı Türkiye’den gelen su ile sulu ziraat yapabilir, halkımızın gereksinimlerini karşılayabiliriz. Bizim bu alanda yatırımlarımız hızlanacak. Zeytin ve harnupun dünya pazarında fazlaca iyi bir yeri var ve fazlaca su istemez. Bakın fazlaca rahat bir örnek vereceğim size. İnsanlar dairede yaşıyor topraktan kopuyorlar. Bizim bu insanları teşvik etmemiz gerekir. Eskiden İngiliz hükümeti dağdaki zeytin ağaçlarına aşı yapana ağacın koçanını verirdi. Bizim hükümetimiz de bunu yapabilir. Dağları zeytin ağaçları, harnup ağaçları ile doldurabiliriz. Her ekene ağacın koçanını verelim, her yıl kendi ağacından zeytinini toplasın. Güzel olmaz mı? Üretim şeklinin en rahat hali. İlla her insanın arazisi olması gerekmez, devletin arazisi hepimizin, ormanlar hepimizindir. Hem ormanlar korunur hem de çam ağacından daha yararlı olan ağaçlar yetiştiririz. Ada içinde fazla geleni de yurt dışına gönderebilmeliyiz. Bizim benzer biçimde bir ülkenin zeytinyağını ithal etmesi acayip değil mi?

Üretim mevzusunda fazlaca süratli adım atmalıyız. Biz bu mevzuda yatırımlarımıza devam edeceğiz. Öteki dallarımızda da geri adım atmadan devam edeceğiz.

Endüstri branşında da pandemi öncesi alüminyum atölyesi kurmuştuk, onda da üretime başladık pandemi sonrasında.

“İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ GÜZEL GÜNLER BEKLİYOR, BİRAZ SABIR”

Yurt dışı uçuşların kapalı olduğu dönemde, yurt dışı yatırımcılar için iyi mi bir hareket planınız olacak?

Yurt dışı yatırımcılarımız için online çalışıyoruz şu an. Dijital olanakları kullanıyoruz. Bu tarz şeyleri duyurmak için yeni atılımlar içerisindeyiz ve reklamlarımızı hızlandırdık. Ne kadar şirket bunun için çalışırsa KKTC’ye o denli yararlı olacaktır. Her şirketi yurt dışı reklamlarını artırtmaya çağrı ediyoruz. Şundan dolayı hepimiz hem kendine hem de ülkeye yatırım yapıyor böylelikle.

Yurt dışından gelecek olan yatırımcılar, bahsettiğim benzer biçimde adamızın güvenliğini bir kez daha kanıtlama etmemizden dolayı daha fazlaca yatırım yapacaklardır. Burayı bilen, daha ilkin gelen kişiler buradan mülk sahibi olmak için uğraşacaklar. İnşaat sektörünü güzel günler bekliyor. Birazcık sabretmek gerek. İnşaat sektörü neredeyse 80 sektörü daha hareketlendirdiği için onlarda sabretmeli.

Biz karamsar değiliz aksine fazlaca ümitliyiz. Kapıların açılmasını bekliyoruz.

“180 AY VADE İLE YATIRIM FIRSATI”

Mahalli pazar için hususi fırsatlarınız olacak mı?

Yerli pazarımız için fazlaca hususi bir projemiz var, Phoenix Tower.

Ortalama 8 ay ilkin başladığımız projemizin inşaatının %50’si tamamlandı. En fazla 1 yıl içinde de teslim etmeyi planlıyoruz.

Oldukça büyük bir pozitif yanları var bu projemizin. Yerli halkımıza ve yurt dışından gelecek yatırımcılara büyük alım kolaylıkları sunuyor. Yabancı yatırımcılara, yurttaş olmayanlara bile %50 kredi imkanı sunuyoruz. Dilerse 15 yıla kadar taksitlendirebiliyor.

Yurttaşlarımıza da, yurt haricinde yaşasalar dahi, asla peşinatsız 15 yılda konut alma imkanı sunduk. Girne bölgesinde bu imkanı elde eden bir tek biziz. 152 dairelik projemizde bu fırsatı kaçırmasınlar.

Lansman fiyatlarımız da devam ediyor.2+1 dairelerimizin tutarları 69.500 sterlin, değiştirmedik, hala aynı fiyatlar devam ediyor. Sadece hedeflediğimiz satış rakamına ulaştığımızda fiyatlarımız 80-85 bin sterlin olacak.

Şundan dolayı Girne’de 69.500 sterline konut sahibi olmak birazcık zorlaştı. Bundan sonrasında yeni meydana getirilen bayındır planlarıyla Girne’de 2+1 daire tutarları ortalama 100 bin sterlin civarı olacaktır.

Phoenix Tower projesi hususi bir projedir ve fırsat projedir. Bunu gönül rahatlığıyla söylüyorum. Kaçırılmayacak bir fırsat.

Etiketler: redif nurel, nurel constructionEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.