DOLAR
32,2810
EURO
35,0340
ALTIN
2.480,70
BIST
10.545,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
23°C
İstanbul
23°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C

PrimeKey Estate Brokerı Serdar Özirfanoğlu Yerli Alıcıların Konut İhtiyaçlarını Değerlendirdi

PrimeKey Estate Brokerı Serdar Özirfanoğlu Yerli Alıcıların Konut İhtiyaçlarını Değerlendirdi
24.09.2023 06:22
7
A+
A-

Yerli alıcıların bütçesi, aradıkları konut tipleri, en popüler olan bölgeler ve daha birçok detayı PrimeKey Estate Brokerı Serdar Özirfanoğlu ile konuştuk. Detaylar röportajımızda.

serdar-özirfanoğlu-kktc-kıbrıs-lefkoşa-emlak-ilan-primekey-estate-emlak

Şimal Kıbrıs yabancı yatırımcılar için oldukça avantajlı ve cazip bir bölge olsa da Lefkoşa gayrimenkul piyasası ağırlıklı mahalli alıcıya hitap ediyor.

Daima durağan(durgun) bir döngü var Lefkoşa emlak piyasasında. Değişen gereksinimler sonrasında mevcut evini değişiklik yapmak isteyenler durağan(durgun) bir çizgi oluşturuyor Şimal Kıbrıs’ın Başkenti olan Lefkoşa’da. Hayatlarını birleştirirken yeni bir ev almak isteyen gençler ya da boşanan çiftler de ev alanların büyük çoğunluğunu oluşturuyor. Ve doğal olarak yatırım için konut sahibi olmak isteyenler. Bilhassa kiralamak için ev alanların sayısı son dönemde oldukça düşse de bu kanatta yeniden bir hareketlenme bekliyor piyasayı.

Ikimiz de Kıbrıs Emlak Merkezi olarak Lefkoşa emlak piyasasının son durumunu, alıcıların bütçe aralıklarını ve tercih ettikleri bölgeleri PrimeKey Estate Brokerı Serdar Özirfanoğlu’na sorduk.

Keyifli okumalar..


“Alıcılar 2+1 ve 3+1 Daire Arıyorlar”

Yerli alıcı ne istiyor ve averaj bütçesi ne kadar?

Yerli alıcı bu zamanlarda çoğunlukla orta gelirli kişiler. Bu da maaşı belli olan, ödeyebileceği taksiti ya da banka kredisi belli olan kişiler.

2+1 ya da 3+1 apartman dairesi istiyorlar. Bütçeler değişkenlik gösteriyor sadece genel anlamda 40-50 bin GBP bandında hareket ediyor. Daha yukarı ve daha aşağı bütçeler de var sadece averaj bu rakamlar diyebilirim.

Yerli alıcı eskiye nazaran artık ne istediği mevzusunda daha net. İnşaat kalitesinden yaşam alanına yansıtılan tüm detaylara dikkat ediyor.

“2 Kattan oluşan Bloklar Daha Oldukca Tercih Ediliyor”

Hangi bölgeler ve konut tipleri onlara uygun?

Lefkoşa için konuşursak artık her bölgede bir arayış var.

Sadece yüksek kattan oluşan binalardan ziyade 2 kattan oluşan binalar tercih ediliyor. Pandeminin bizlere getirmiş olduğu alışkanlıklardan dolayı insanların da gereksinimleri değişti ve 2 kattan oluşan bina tercihi de bu yönde bir ihtiyacı karşılıyor aslen. Alt katlarda bahçe olan, üst katlarda da teras kullanım hakkı olan yapılar son dönemde daha oldukca tercih ediliyor. Hem kalabalık bir yaşam alanı olmamasından hem de toprağa olan yakınlığından bu konut tipleri öne çıkıyor diyebilirim.

“Banka Faizleri ve Sterlin Kurundaki Sert Dalgalanma Alıcıyı Korkuttu”

Peki ödeme zorluğu ve kredi alım sürecinde sorun yaşanıyor mu?

Maalesef evet.

Faiz oranları yüksek olduğundan kredi almak artık oldukca zor alıcılar için. Aile desteğiyle alan bir kesim var, bu senaryoda bile kredi geri ödemeleri devasa yükseklikte çıkabiliyor. O yüzden elden taksit ödeme seçeneğine yöneliyor insanoğlu. Bu durumda da sterlin kurunda ki dalgalanma korkuttu herkesi.

Tüm bu sebeplerden dolayı da satışlar bu zamanda oldukça yavaşladı. Sadece barınma hayatımızda önemini sakınan bir gerekseme. Yavaşlayan bu alım süreci kurların dengeye gelmesiyle daha da hızlanacaktır diye düşünüyorum.

İnşaat firmaları iyi mi çözümler üretmeli?

İnşaat firmalarının üretebileceği çözümler elden taksit yapma, bir ihtimal bir miktar fiyat indirimi ya da TL taksitlendirme olabilir.

Sadece bu da inşaat firmaları için zorlayıcı bir süreç olacaktır. Araziyi döviz üstünden alıyorlar, inşaat harcamaları gene döviz üstünden hesaplanırken fiyatlarda değişim yapma şansı o kadar da olmayacaktır.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.