DOLAR
32,1951
EURO
34,9741
ALTIN
2.513,08
BIST
10.948,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
25°C
İstanbul
25°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C

Prof. Dr. Naci Görür’den Türkiye’de 5 İlçe İçin Zelzele Uyarısı

Prof. Dr. Naci Görür’den Türkiye’de 5 İlçe İçin Zelzele Uyarısı
27.08.2023 02:50
2
A+
A-

Prof. Dr. Naci Görür’den yeni izahat. Türkiye’de 5 ilçe için korkutan zelzele uyarısı.
Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

6 Şubat depreminin peşinden ihtimaller içinde bir zelzele felaketine karşı İstanbul ili için de önlemler alınmaya başlanmıştı. Bilhassa de il genelinde başlatılan tespit emek harcamaları ile geri dönüşüm hakkında yoğun çalışmaların hala devam etmiş olduğu ifade edildi. Riskli bölgeler adına meydana getirilen bu emek harcamalar gündem olurken bir taraftan da incelemelerini sık sık toplumsal medya hesabından paylaşan Naci Görür’den de açıklamalar gelmeye başladı. Görür, yapmış olduğu son araştırmalarda zelzele riski yoğun olan ilçeleri paylaştı.

 

Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt, Zamanı Yarımada Fatih, Zeytinburnu zemini iyi değil

Değerlendirmelerini paylaşan Prof. Dr. Naci Görür, “İstanbul’da binaların yüzde 10’u oldukca ağır hasar alacak. Avrupa yakası, zemin itibarıyla, jeolojik formasyon itibariyle, zelzele deposu ile olan ilişkisine gore, Asya yakasından daha çok zarar görecek.

İstanbul’da zelzele gözetildiği süre en fazla dikkat edilecek ilçeler içinde Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt, Zamanı Yarımada Fatih, Zeytinburnu. Zira bu bölgelerde zemin, göreceli olarak iyi durumda değil” ifadeleri ile hem riskin bulunmuş olduğu ilçeleri deklare etti hem de dönemin kısıtlı olduğundan bahsetti.

 

İstanbul’daki binaların yüzde 10’u ağır hasar alabilir

Kentsel dönüşümlerin başladığı İstanbul’da ağır hasarlı olanların sayılarını ve öteki verileri de yakından takip ettiğinden bahseden Görür, İstanbul’da 1 milyon 50 bin binanın yüzde 10’unun ihtimaller içinde bir depremin peşinden ağır hasar alabileceğinden bahsederek, “Benim o çalışmanın ayrıntılarından bir haberim yok. Muhtemelen de doğrudur… Yalnız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu araştırmalara istinaden tüm İstanbul’da, Anadolu ve Avrupa yakasında depremde oldukca ağır hasar alacağı kabul edilen bina sayısının 90 binin üstünde bulunduğunu aslına bakarsan biliyoruz. Tüm İstanbul’da da, 1 milyon 150 bine yakın binanın varlığını biliyoruz. Anlamına gelir ki, bu aşağı yukarı işte yüzde 10’u, oldukca ağır hasar alacak. Öteki hasarları saymıyorum doğrusu oldukca ağır yıkılmayla direkt doğruya göçükle burun buruna duracak bina sayısını 90 bin diye düşünüyorum. Doğal ki hafifçe hasar, orta hasar alacak bina sayısı da daha da fazla olacaktır” şeklinde açıklamalarda bulunmuş oldu.

Depremin ne süre yaşanabileceği mevzusunda net bir sürenin belirlenemediği, bundan dolayı de hem yetkili kişilerin hem de vatandaşların ihtimaller içinde bir zelzele için tedbirlerini alması gerektiğinden bahsedildi.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.