DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

Salgından sonrasında yatırımcıların tercihi iyi mi değişecek?

Salgından sonrasında yatırımcıların tercihi iyi mi değişecek?
30.10.2023 19:43
5
A+
A-

Tüm dünyayı tesiri altına alan bir salgından sonrasında yatırımcıların tercihleri değişmiş olur mi? Ahis Estate Brokeri Selim Arıtı yazdı.

Pandemi sonrası hem yatırımcı tercihlerini hem de gayrimenkul sektörünün ilerleyişini yazdı, Ahis Estate Brokeri Selim Arıtı. Kıbrıs’ın almış olduğu tedbirlere güvenilirliğini bir kez daha ispatladığını, pandemi sürecinde bile yurt dışından taleplerin bulunduğunu söyledi. İşte Selim Bey’in yazısı..

Sektör ciddi şekilde değişmeyecek, dönüşecek.

Salgın şirketimiz ve bizlere benzer tüm orta ölçekli işletmeler de şimdiden maddi hasar bıraktı. Biz de web tabanlı tüm ulaşım araçlarıyla sizlere hizmet vermeye devam ediyoruz.

Salgın tüm sektörlerin emek harcama prensibini etkilese de ciddi oranda değişim olacak denemez. Emlak sektörü döngüsel dinamiklerin daha oldukça dijital hale gelmesini, rakamsal dönüşümlerin kaçınılmaz olmasını görebiliriz. Dövizin yükselmesi, ansızın yaşanmış olan büyük daralma ve salgınla ilgili birçok sebep firmalar üstünde büyük tesir oluşturabilir.

Hali hazırda mutlak satış yapmış olup, inşaatların devamını sağlamaya çalışan müteahhitler ciddi indirime gidebilir. Naturel olarak süreç uzarsa vereceği hasar artacaktır. Bu da krizi fırsata çevirmek isteyenler için güzel haber. Salgın sonrası tüketicilerin yeni gereksinimleri artış izah edebilir. Örnek olarak Nisan ayı içinde yurt haricinde yaşayan ortalama 20 aileden telefon aldık, seneler ilkin çalışmak için giden ailelerin birçoğu geri dönüş için bekliyor. Öteki emlak şirketlerini de hesaba katarsak yüksek oranda geri dönüş olacaktır. Bu ilk olarak emlak ve öteki sektörlere tesir edecektir.

Ayrıca salgın ile gerek yurt dışı talepleri gerek yurt içi taleplerinde daha oldukça müstakil evlere yönelim tespit ettik. Daha azca insan yoğunluğu olan bölgeler, evlerin birbirlerine olan mesafeleri şeklinde bizlere gelen sorulardan yola çıkarak salgının gayrimenkul tercihini değiştirdiğini görüyoruz. Bu durumun arsa satışlarına da tesiri olacaktır.

Salgından sonraki yeni dönemde bu biçim isteklerin mimari tarzların değişimine tesiri olacak şeklinde duruyor. Güneşe dönük, toprağa yakın ve sakin çevreli biçim yapıların daha oldukça ön plana çıkması olası. Şehirlerden köylere geçiş artabilir.

Devletimizde yatırım yapmanın salgından sonrasında ki dönemde yatırımcılar için daha gözde hale gelmesi sürpriz olmaz, Kıbrıs halkı ve sıhhat çalışanlarımızın alınan kararları iyi uyguladığını düşünüyorum, doğal olarak nüfus yoğunluğu ve yerleşimin genel anlamda dağınık olması avantaj olarak görünüyor, öteki metropol ülkelerle karşılaştırırsak şanslıyız diyebiliriz.

Salgının dirimsel ehemmiyet taşıyan ekonomik boyuta verdiği hasarı yeni dönemde birlikte göreceğiz fakat ben süratli şekilde toparlanacağını düşünüyorum, zira yatırımcılar Kıbrıs’ın güvenli bir ada ülkesi bulunduğunu bir kez daha gördüler. Dünya geneli uçuşların açılması ile yüksek oranda artış olabilir, ek olarak Gezim’in yeniden canlanması daha etkin bir normalleşme süreci elde edecektir. Dünyanın daha oldukça büzüştüğünü görüp fazla ümitsizliğe tutulmak doğru olmaz, insanoğlu eskiye nazaran oldukça daha ileri seviyededir, salgını atlatacak daha oldukça ileriye gidecektir. Tek dileğimiz ilerleyen teknoloji insani duygularımızı daha oldukça geriye düşürmemesidir.

Son aylarda oldukça süratli değişen dünyada bende buradan kıymetli müşterilerimize bir tavsiye de bulunmak isterim, yeni dönemde imkanlar doğrultusunda hareket ederek mutlak bir konut sahibi olmayı hedefleyin, devletimizde emlak kısa vadede kazandıracak ve daha oldukça değerlenecektir. Konut almadan ilkin www.kıbrısemlakmerkezi.com a girip yeni dönem tüm tavsiye ve yorumları incelemeleri yararlı olacaktır.

Sıhhatli günler dilerim.

Selim Arıtı

Etiketler: selim arıtı, ahis estateEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.