DOLAR
32,2769
EURO
34,7012
ALTIN
2.412,13
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C

Şili Formulü ile Bina Güçlendirme

Şili Formulü ile Bina Güçlendirme
08.09.2023 02:21
6
A+
A-

6 Şubat tarihinde gerçekleşen yıkıcı zelzele sebebiyle Antakya’da 131 binada uzmanlar tarafınca meydana getirilen incelemelere nazaran bu bölge büyük oranda ayakta kaldı. Sebebi yapılarda belli oranda perdeyi mecburi tutan şili formülü. Peki nedir bu şili formülü?
Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

Şimal Kıbrıs’ta Laguna Apartmanları ve Taşkınköy Toplumsal Konut Apartmanları depreme dayanıksız raporları ile son zamanlarda gündemde. Hatta okul binaları da bu mevzuda güvenli yapılar içinde değil.

Birçok insan depreme hazırlı olmak için bina güçlendirme istiyor sadece bu mevzuda çözüm sunulmalı.

Depreme hazırlıklı olmak açısından uzmanların önerilmiş olduğu bina güçlendirme şekillerinden biri de şili formülü ile bina güçlendirme.

Peki nedir bu şili formülü ile bina güçlendirme?

Detaylar içeriğimizde.

 

Şili formülü, bina güçlendirme yönteminde binalara perde eklenmesi olarak biliniyor. Dolgu duvarların bir kısmının betonarme duvar haline getirilmesidir. Bu formül uygulandığında binalar yıkılmıyor hatta oldukca azca hasarla ayakta kalıyor.

Şimal Kıbrıs inşaat sektöründe de perde duvar kullanımı koşul koşulabilir.

Antakya’da 131 bina üstünde meydana getirilen araştırmaya nazaran, binaların 2010 yılından sonrasında inşa edilmiş olduğu görüldü ve bu bölge büyük oranda ayakta kaldı. 131 binanın yalnızca bir tanesi yıkılmış, içlerinden iki bina ise riskli bulunmuş oldu. Geri kalan yüzde 90’lık kısım ağır hasarlı fakat ayaktaydı. Bunun sebebi yapılarda belli oranda perdeyi mecburi tutan şili formülü.

Ihmal etmeyin zelzele değil, bilinçsizlik ve dikkatsizlik öldürüyor.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: depreme dayanıklı yapılar, şili formülü, bina güçlendirme, depremEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.