DOLAR
32,3387
EURO
34,8388
ALTIN
2.384,93
BIST
10.259,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Şimal Kıbrıs Emlak Yatırımcısı İçin İndirim Şaşırtmacası

Şimal Kıbrıs Emlak Yatırımcısı İçin İndirim Şaşırtmacası
16.09.2023 19:17
4
A+
A-

Şimal Kıbrıs emlak sektöründe yeni bir yöntem ortaya çıktı. Pazarlık isteyen müşteriye karşı bindirim üstünden indirim oyunu… Ne şekilde mi? Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

Kıbrıs emlak sektörü talebin yoğun olduğu, hareketli günler yaşıyor.

Bir yanda ortadoğunun belirsizliği, öteki yanda Rusça konuşan ülkelerin harp krizi derken, yatırımcı trafiği durmadan artıyor.

İşte bu süreçte niyeti iyi olmayanlar için yeni yöntemler, yeni taktikler de ortaya çıkıyor.

Son dönemde sıkça konuşulan, kucak dolusu yakınma aldığımız bir mevzuyu paylaşalım sizinle.

Mevzunun özeti şu aslına bakarsak: Ilkin bindirim, sonrasında indirim….

 

Şimal Kıbrıs’ta bazı emlak acenteleri düşünce değil, fiyat satıyor. Kısaca gelen kişinin yatırım yapması için bir tek fiyat üstüne odaklanıyor. O şekilde olunca da, karşı taraf da sıkı bir fiyat pazarlığı istiyor.

Fakat artık bu pazarlık sürecindeki indirime inşaat firmaları sıcak bakmıyor. Şundan dolayı alıcı oldukca. Pazarlıkta meydana getirilen indirim, emlakçının payından düşülüyor.

İşte bu şekilde olunca, bazı emlakçılar yeni yöntemlere başvuruyor.

 

Mesela 80 bin sterlinlik bir daire düşünün.

İnşaat şirketi ile beraber müşteriyi masaya oturtuyor. Daire fiyatı için 90 bin, hatta 95 bin diyor, doğrusu fiyatı şişiriyor.

Buraya not düşelim, sayı konuşulurken inşaat firmaları susuyor. Şundan dolayı onların bir satış tablosu var, yükseltilmiş rakamı inşaatçı kesinlikle söyleniş etmiyor.

Arkasından sıkı pazarlık manzaraları düşünün, olur mu, olmaz mı sözleri…

Derken müşteriye ‘sen kazandın, 80 bine hayırlı olsun’ diyor kıs kıs gülerek…

 

Tabloya bakınca iki değişik görünüm var.

İlki alan kişi cephesi…

Satın alan mutlu. Şundan dolayı 95 binden, 80 bine düşürdüğünü düşünüyor malı. Kelepir sanıyor.

 

İkincisi emlakçı tarafı.

Fiyatını şişirdiği evi, sıralama fiyatına düşürdü.

Yarın öbürgün yakınma edilse, arkada iz bırakmıyor.

 

Peki sonrasında ne oluyor?

Sözleşmeler imzalanıyor, ilk ödemeler yapılıyor.

Kahraman yatırımcı edasıyla başarısını etrafına özetleyen alan kişi birkaç süre içinde görüyor ki, aslına bakarsanız o evin fiyatı 80 binmiş…

Bindirim üstünden indirim ile ciddi anlamda aldatılmış.

 

Tecim ilkesine aykırı, hatta tüketici haklarında da cezai karşılığı olan bu yöntem, bilhassa yabancı yatırımcılara karşı sık sık uygulanıyor.

 

Bu sürecin mağdurları genel anlamda yabancı yatırımcı olduğundan, başı ağırmasın diye susuyorlar. Daha doğrusu ülkede negatif bir şey yaşamamak için tedirgin oluyor. Fakat eğer dişli birine denk gelirse bu mağduriyet oyunu, o süre Şimal Kıbrıs emlak sektörü bir kez daha ‘dolandırıcılık’ başlıklarıyla popüler olur. Hem bindirim üstünden indirim oyununu kuran emlakçı, hem de bu oyuna göz yuman inşaat firmaları için cezai yaptırımın önü açılabilir. Kısaca çok da fazla gülünüp geçilecek bir mevzu değil.

 

O yüzden aman diyelim, bir ürünün hakkı her neyse daha çok pazarlık istemeyin. Sonrası bindirim üstünden indirime dönmesin.

 

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.