DOLAR
32,3622
EURO
34,7316
ALTIN
2.393,95
BIST
10.153,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
22°C

Şimal Kıbrıs’ta Isınmanın Maliyeti – Kıbrıs Emlak Merkezi

Şimal Kıbrıs’ta Isınmanın Maliyeti – Kıbrıs Emlak Merkezi
15.09.2023 17:21
3
A+
A-

Kıbrıs Emlak Merkezi, Şimal Kıbrıs’ta kullanılan ısınma yöntemlerini ve maliyetini araştırdı.
Detaylar içeriğimizde.

Akdeniz’in incisi Şimal Kıbrıs’ta kış mevsiminde kullanılan ısınma araçlarının en başlangıcında elektrikli cihazlar olmak suretiyle, şömine, odun sobası, tüp gazla çalışan soba ve gaz yağlı sobalar kullanılıyor.

Günden güne artan maliyetlerle beraber, kış mevsiminin kapıya dayanması da bu kışın Şimal Kıbrıs için sert geçeceğine işaret ediyor.

Kıbrıs Emlak Merkezi’nin yapmış olduğu araştırmaya nazaran, geçtiğimiz yıllarda ısınma araçlarından en ekonomiği gaz yağlı sobayken, güncel fiyatlara nazaran bu durum oldukca değişti. Ardı ardına gelen zamlar ve devamlı değişen ülke ekonomisi ile şu an Şimal Kıbrıs’ta en ekonomik ısınma şekillerinden tüple çalışan sobalar başı çekiyor.

En lüks ısınma yöntemi ise şaşırtıcı bir halde, oduna gelen zamlarla odun sobası yada şömine oldu.
Elektrik fiyatlarının devamlı zamlandığı ülkede, eskiden klima ile ısınmak lüksken, şu an odun sobası yada şömine ile ısınmak lüks oldu.

Evine güneş paneli yatırımı yapanlar ise gene karda. Yalnız aylık maktu ücret ödeyerek tüm kış süresince ısınabilecekler.

Tüp gazlı sobanın aylık maliyeti 484 TL

10 kiloluk ev tüpünün şu anki güncel fiyatı 242 TL. Tekrardan zamlanmaması halinde çekirdek bir ailenin aylık averaj 2 tüp gaza ihtiyacı olacak.
Buna nazaran tüp gazlı sobayla ısınmayı tercih edenler maliyeti aylık 484 TL’ye mal olacak.

Klima ile ısınma aylık 1084 TL

Elektrik faturalarının günden güne zamlandığı günümüzde klimayla ısınmak gene lüks. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun şu anki fiyatlarını göz önüne aldığımızda akşam 5 saatlik klima kullanımı aylık 1084 TL’ye mal olacak. Kullanılan cihazın gücüne nazaran de elektrik faturası değişiyor. Bu sebeple klima ile ısınmanı yolunu seçecek olanlar kullanacağı cihazın enerji sınıfına dikkat etmeli. A sınıfı klima ile ısınmanın yolu öteki sınıflara nazaran daha ekonomik olacak.

Elektrikli soba ile ısınma aylık 1237 TL

2500 watt ebatında bir soba kullanımı güncel elektrik fiyatlarına nazaran, 5 saatlik kullanımda aylık 1237 TL elektrik faturasına yansıyacak. Bu da klimaya nazaran daha maliyetli ve yalnız bulunmuş olduğu ortamı ısıtması sebebiyle daha kullanışsız hale gelecek.

Gaz yağı ile ısınma aylık 714 TL

Bir zamanların en oldukca ısınma yolu olarak tercih etmiş olduğu gazyağlı sobalar 4 saatte averaj 1 litre gaz yağı tüketiyor.
Yalnız akşam saatleri kullanıldığı düşünülürse, akşam 18:00’den 22:00’ye günde bir litre gaz yağı gerekecek. Güncel fiyatlara nazaran gaz yağı bugün 23,82 TL.
Bu fiyatlarla aylık olarak gaz yağlı soba kullanımı 714 TL’ye mal olacak.

Odun sobası yada şömine aylık 3000 TL

Kış mevsimi süresince bir ailenin odun sobası yada şömine tercih etmesi durumunda, aylık ortalama olarak bir ton oduna ihtiyacı olacak.
Kıbrıs Emlak Merkezi’nin Şimal Kıbrıs’ta odun satış fiyatlarında yapmış olduğu araştırmaya nazaran bir ton odun averaj 3000 TL.
Odun sobası yada şömine ile ısınma yoluna gidenlerin aylık 3000 TL’yi gözden çıkarması gerekiyor.

Güneş paneli yatırım yapanlar mutlu

Evine güneş paneli yatırımı yapanlar kış mevsiminde de karlı çıkacak. Aylık yalnız ortalama 50 TL bir maktu ücret ödeyerek tüm kış süresince ısınabilecek.

 

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.