DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Şimal Kıbrıs’ta kiracılar zelzele dayanıklılık testi yaptırabilir mi?

Şimal Kıbrıs’ta kiracılar zelzele dayanıklılık testi yaptırabilir mi?
08.09.2023 03:22
2
A+
A-

Zelzele riski korkutuyor, hepimiz çözüm arıyor. Peki mal sahipleri binası negatif etkilenmesin diye zelzele dayanıklılık testine karşı çıkıyorsa, kiracı ne yapabilir? Kıbrıs Emlak Merkezi bilgileri tek tek yazdı.

Kahramanmaraş depremiyle İskele ve Lefkoşa’da çatlayan binalar, Kıbrıs adası için ardı ardına gelen zelzele ikazları ve zelzele dayanıklılık testi meydana getirilen toplumsal konutların çürük çıkması, herkesi tedirgin ediyor.

Oturmuş olduğu binanın sağlamlığını görmek, bilimsel raporlarla güvenilir olmak isteyenlerin sayısı artıyor. Bu sebeple İnşaat Mühendisleri Odası’na meydana getirilen başvurularda oldukca ciddi bir artış var.

Kıbrıs Emlak Merkezi olarak daha ilkin süreci paylaştık okurlarımızla.

Bina sakinleri ilkin projeyi, sonrasında da binanın mühendisini bulmalı. Mühendis gereksinim var derse, zelzele dayanıklılık testi için müracaat süreci başlatılmalı…

Kıbrıs Emlak Merkezi’ne gelen yakınma ve paylaşımlara nazaran bu kontrol sürecine karşı çıkanlar var.

Kim bunlar derseniz, bazı mal sahipleri.

Paylaşımlara nazaran o binada oturmayan, fakat dairelerini kiraya veren mal sahipleri, bina dayanıklılık testi yaptırmak istemiyor.

Şundan dolayı binanın çürük çıkmasından kaygı ediyor. Dayanıksız çıkarsa kira gelirinden olacağını, kim bilir evleri için yıkım raporu verileceğini biliyor.

Doğrusu kendini ve cebini düşünüyor. Tehlikeyi görmezden geliyor.

Fakat o binada, onlarca yaşam var.

Bilhassa de öğrenciler büyük risk grubunda.

Şundan dolayı minik bütçelerle ve genel anlamda de yurt dışından gelmiş olarak Şimal Kıbrıs’ta eğitim gören öğrenciler, uygun fiyatlı daireleri seçiyor. Bir çok vakit da bu daireler en eskiler ve bakımsızlar oluyor.

Uzmanlara nazaran mal sahiplerinin bu egoist düşüncesi, ailelerin yüreğine ateş düşüren İsias felaketine üzülürken, oldukca daha fazlasını Şimal Kıbrıs’ta tekrarlatabilir.

Peki mal sahibi evinin eski ve dayanıksız bulunduğunu bile bile bu teste karşı çıksa bile, Kıbrıs’ta kiracılar oturmuş olduğu daire için zelzele performans testi yaptırabilir mi? En oldukca sorulan sual bu…

Yanıt, hayır!

Şundan dolayı bu sürecin başlatılması için ilk olarak binanın projesine ulaşmak gerekir.

Buna da kiracının erişmesi mümkün değil.

Diyelim ki bir yolunu buldunuz da, bir tek betonun durumuna baktıracaksınız.

İzinsiz bir halde binadan karot, şu demek oluyor ki beton numunesi almanız sizi suçlu duruma düşürebilir.

Hukukçulara nazaran bu şekilde bir durumda, mal sahibi sizi binaya ağır hasar vermek suçlamasıyla polise yakınma edebilir. Sürecin sonunda apartman sakinlerinin yaşamını tehlikeye atmaktan, tutuklanmanız bile mümkün.

Peki ne yapmak gerekir?

İlk akla gelen, eğer evinizle ilgili şüpheniz var ise ve çözüme ulaşamıyorsanız, ev değişiklik yapmak.

İkinci yöntem ise kriz yaşamayı göze alarak, kiracı olarak mal sahibinize avukat üstünden zelzele dayanıklılık testi yaptırılması için suç duyurusu göndermek.

Bu ihbarın amacı hem binanın riskine vurgu yapmak, hem de sözlü uyarınızı ve talebinizi yazılı olarak hukuk çerçevesinde kayıt altına almak.

 

Süreç çetrefilli, oldukca kolay değil.

Fakat ihmal etmeyin ki zelzele değil, bilinçsizlik ve dikkatsizlik öldürüyor.

 

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.