DOLAR
32,2587
EURO
34,7583
ALTIN
2.445,05
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

Şimal Kıbrıs’ta Zelzele Dayanıklılık Raporu / Zelzele Performans Analizi Maliyeti

Şimal Kıbrıs’ta Zelzele Dayanıklılık Raporu / Zelzele Performans Analizi Maliyeti
08.09.2023 14:24
7
A+
A-

Söz değil, rapor istiyor artık alıcı ve kiracı. Peki evinizin sağlamlığını iyi mi kontrol ettirebilirsiniz? Ve bu hizmetin adresi ve tutarı ne kadar? Son günlerin en fazlaca dört gözle beklenen konusunu, Kıbrıs Emlak Merkezi olarak sizin için araştırdık. Şimal Kıbrıs’ta binanıza yapacağınız zelzele performans analizinin maliyeti Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

Senelerdir asla olmayacak şeklinde yaşadık, fakat son dönemde gündemimizden düşmüyor.

Türkiye’de yaşanmış olan Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremin arkasından İskele ve Lefkoşa bölgelerinde bazı binaların çatladığı iddiaları, hatta şiddetli bir sarsıntı için Kıbrıs adasını işaret eden uzmanların ikazları gündemde sıcaklığını koruyor.

Bir kesim endişeli, bir kesim hızlıca önlem alma derdinde. Lefkoşa’da yaşayan Mimar Onur Olguner de bu adlardan biri. Taşkınköy’de yaşamış olduğu toplumsal konutların depreme karşı ne durumda bulunduğunu merak etti, zelzele performans analizi yaptırdı. Bir öteki adıyla zelzele dayanıklılık raporu istedi. Çıkan sonuca nazaran, kolonlarında çatlağı bile olmayan evi, ilk sarsıntıda çökecek durumdaydı. Ürkütücü bir tabloydu bu.

Olguner’in bu paylaşımından sonrasında birçok şahıs yaşamış olduğu evi denetim ettirmek istiyor. Ev almak suretiyle olanlar rapor olmadan ev satışını askıya aldı, kiracılar mal sahiplerinden sağlamlık raporu istemeye başladı.

Son günlerde Kıbrıs Emlak Merkezi’ne mail, telefon ve canlı destek üstünden bu mevzuda fazlaca fazla talep geliyor. Her insanın sordurulmuş olduğu üç sual var.

1 – Zelzele performans testi nedir?

2 – Kim yapıyor bu testi?

2 – Maliyeti nedir? Kısaca zelzele dayanıklılık raporu kaç para?

 

Süreci sırayla ve tane tane özetledik sizin için. Ilk olarak vatandaşın yaptırmak istediği testin net adını paylaşalım. İsmi zelzele performans testi.

 

Zelzele Performans Testi Nedir?

Binanızla ilgili mühendis tarafınca meydana getirilen gözlemde risk tespit edilmiş olduğu durumda zelzele performans testi yaptırmanız gerekiyor.

Bu kontrol mühendisler tarafınca meydana getirilen bir hesaplama yöntemi.

Raporda; yapının ihtimaller içinde bir depremde alacağı hasar miktarı ve can güvenliğini tehlikeye atacak bir risk olup olmadığı hesaplanıyor.

Binanın taşıyıcı siteminin geometrik şekli, kolonların boyları, plakaların kalınlıkları, tipleri şeklinde verilerden yararlanan mühendis, verileri proje ile karşılaştırıyor.

 

Şimal Kıbrıs Zelzele Performans Testi

Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bu işin sorumluluğu İnşaat Mühendisleri Odası’nda. Odanın içinde etkinlik gösteren laboratuvar süreci yönetiyor. Peki müracaat iyi mi başlıyor? Anlatalım…  Bina sakinlerinin bu hizmete erişmesi için ihtiyaç duyulan iki adım var.

Birincisi binanın projesini bulmaları, ikincisi binayı icra eden mühendis ile iletişime geçmeleri.

Eğer projeleri kent plancılık dairesinde duruyor, fakat mühendisleri yoksa (ölmüşse, işi bırakmışsa, adadan ayrılmışsa) B planı olarak, değişik bir inşaat mühendisi seçebilirler.

Seçilecek mühendis binaya gelecek, gözlem meydana getirecek, o da gereksinim görürse müracaat işlemlerini o başlatacak.

 

Zelzele Performans Kontrol Maliyeti

En fazlaca merak edilenlerden biri de bu. Hizmet ne kadar?

Bu kontrol eve gelen uzman ekip tarafınca, numune alınarak yapılıyor. Kısaca vücuttan parça alarak meydana getirilen biyopsi şeklinde düşünün. Betondan alınan numuneye de karot deniyor.

Hususi karot makineleri ile binaya zarar vermeden, silindir şeklinde karot örnekleri alınıyor.

Laboratuvara giden karotlar üstünde, tazyik testi yapılıyor.

Bu kontrol yardımıyla beton kalitesi, dayanıklılık gücü şeklinde verilere ulaşılıyor.

Bu hizmette bir karot numunesinin tutarı 1000 TL.

Fakat sizin binanızın projesinin olup olmaması, gelecek mühendisin hizmet bedeli, alınacak karot ve eleman donatı sayısına nazaran toplam fiyat değişiyor. O yüzden ilgili kurum averaj bir fiyat paylaşamıyor.

Mevzuyla ilgili Kıbrıs Emlak Merkezi’ne informasyon veren İnşaat Mühendisleri Odası Laboratuvar Sorumlusu Enver Toker, kontrol yapılacak binanın ebatlarına ve yapısına nazaran ücretin değişim gösterdiğini, bir karot numunesinin 1000 TL civarında bulunduğunu ve donatı tespit işleminin adetinin 350 TL bulunduğunu belirtti.

Toker, İMO laboratuvarından alınan hizmetlerin İMO kâr amacı gütmediği için bir tek maliyet bedeli bulunduğunun da altını çizdi.

Mühendislik hizmetinde net bir sayı olmadığına dikkat çeken Toker, binanın projesi yoksa mühendisin tekrardan çizmesi icap ettiğini ve bunun da extra bir maliyet bulunduğunu söylemiş oldu.

 

‘Mühendislik hesaplamaları mühim’

Kontrol süreci ne kadar sürüyor?

Zelzele dayanıklılık testinin uzun bir süreç olduğuna işaret eden Toker, ‘Hem saha emekleri hem de mühendislik hesaplamaları var. Mühendisin yapacağı hesaplarda, mühendisin binayla ilgili ne kadar bilgisi olduğuna bağlı’ dedi.

Mevcutta projesi olan bina için hesaplamaların kısa süreceğine dikkat çeken Toker, projesi olmayan binaların mühendis tarafınca tekrardan proje çizilmesi icap ettiğini ve bunun da extra maliyet olduğuna dikkat çekti.

Müracaat yoğunluğu var şu sıralar kurumda. O yüzden her müracaat, sıraya konuluyor. Sırası gelip numunesi alınan binaların sonucu yedi gün – 7 gün içinde sonuçlanıyor.

 

‘Ev Çürük Çıkarsa, Boşaltın’

Zelzele performans testi negatif çıkarsa ne oluyor? Kısaca binada risk var ise, ne yapılıyor?

Şimal Kıbrıs’ta yaptırdığınız zelzele performans testi sonucu eğer binanızın yıkılması tehlikesi var ise, ilgili belediye size binayı boşaltmanız için suç duyurusu gönderiyor.

İşte bu yüzden de birçok şahıs evinin sağlam olup olmadığına baktırmaktan kaygı ediyor. Şu sebeple evin riskli çıkması durumunda, ne yapacaklarını bilmiyorlar.

Bu sebeple mahalli yönetimlerin ve devletin, fazlaca geç olmadan güçlendirme desteği yada kentsel dönüşüm şeklinde süratli çözümler üretmesi, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için dirimsel ehemmiyet taşıyor.

 

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: zelzele performans testi, zelzele dayanıklılık raporu, depremEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.