DOLAR
32,2277
EURO
34,7730
ALTIN
2.452,29
BIST
10.319,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Açık
21°C

Sunlife Homes Direktörü Sharam Vatani Şimal Kıbrıs’ta Yatırım Avantajlarını Söyledi

Sunlife Homes Direktörü Sharam Vatani Şimal Kıbrıs’ta Yatırım Avantajlarını Söyledi
29.09.2023 05:51
9
A+
A-

Şimal Kıbrıs’ta yatırım yapmanın avantajlarını ve global yatırımcıların beklentilerini Sunlife Homes Direktörü Sharam Vatani ile konuştuk. Detaylar röportajımızda.

Şimal Kıbrıs’ın yatırım için önemini, global yatırımcıların beklentilerini, hangi bölgelerden niçin yatırım yaptıklarını Sunlife Homes Direktörü Sharam Vatani söyledi.

Detaylar röportajımızda. Keyifli okumalar.

Dijital Pazarlama Mevzusunda Uzmanlık

Sizi tanıyarak başlamış olalım. Sunlife Homes’u iyi mi tanım edersiniz? Uzmanlık alanınız nedir?

İran’da doğdum fakat Stockholm’de büyüdüm. İletişim ve pazarlama okudum, sonrasında birkaç yıl büyük İsveçli firmalarda Pazarlama Müdürü olarak çalıştım. Şirketlere dijital markalaşma ve başarı göstermiş pazarlama stratejileri mevzusunda destek olmak suretiyle 2008 senesinde kendi dijital pazarlama şirketimi kurdum.

İş yaşamı, girişimcilik ve bilhassa emlak sektörü devamlı ilgimi çeken mevzular oldu. Emlak sektörü vasıtası ile Şimal Kıbrıs’la tanışmam 2015 senesinde idi. Adanın coğrafyası ve bilhassa insanlarının sıcakkanlılığı beni adeta büyüledi. Hem de buradaki emlak sektörünün dinamizmi ve potansiyeli de esin verdi ve şansımı denemeye karar verdim.

Şimal Kıbrıs emlak sektöründeki ilk yılımda mahalli bir emlak şirketi ile emek vererek emlak sektörünün kurallarını ve hukuki alt yapısını iyice inceleyip öğrenme fırsatı buldum. O zamanlar Şimal Kıbrıs İskandinav devletlerinde nerede ise asla bilinmiyordu dolayısı ile ülkenin ve emlak sektörünün tanıtımını yapmak ilk odaklandığım iş oldu.

Yazlık evler ve yatırımlık gayrimenkuller üstüne uzmanlaşan İsveç bazlı Sunlife Homes’u 2016 senesinde kurdum. Vizyonum müşterilerime en iyi servisi, iletişimi, bilgilendirmeyi, en kaliteli araç-gereç ile meydana getirilen binaları sunmak ve gerek alıcılarla gerekse inşaat şirketleri ile ilişkileri daima en başarı göstermiş bir halde yönetmek.

“Esentepe’nin Avantajları Fazlaca Fazla”

Hangi bölgelerde etken çalışıyorsunuz ve bölge tercihinizin sebebi nedir?

Biz daha oldukca şimal sahilinde, Girne ve Girne’nin doğusunda Esentepe bölgelerinde etkinlik gösteriyoruz. Müşterilerimizin çoğunluğunu oluşturan İskandinav ve Şimal Avrupalılar bu bölgeyi en yeşil ve muhteşem doğaya haiz olduğu, denize yakınlığı ve deniz ve dağların görkemli görüntüsü sebebi ile tercih ediyorlar.

Korineum Golf tesisleri ve mükemmel yürüyüş yollarının bir çok da bu bölgede.

Esentepe hem de 2 kattan fazla inşaat yapamayacağınız, inşaat kısıtlaması olan bir yer. Neredeyse her insanın şahane deniz manzarasına haiz olabilmesi bölgenin kıymetini arttıran bir unsur. Buradaki gayrimenkul tutarları son yıllarda öteki tüm bölgelerden daha çok arttı ve bundan sonrasında da artmaya devam edeceğini öngörebiliyorum.

“Yalnız Gayrimenkul Satmıyoruz, Rehberlik de Yapıyoruz”

Sizi ötekilerden ayıran özelliğiniz nedir? Değişik yaptığınız neler var?

Biz mahalli bir emlak acentesi değiliz, dolayısı ile doğal ki emek verme tarzımız kimi zaman değişik olabiliyor. Yabancı yatırımcı ile çalıştığınızda bir tek gayrimenkul satmış olmuyorsunuz, gayrimenkul, yaşam seçimi ve tüm getirileri ile topyekün bir paket aslen. Çoğu zaman emlak piyasası ve kanunlar hakkında pek detayları olmuyor. Bizim için mühim olan onlarla iyi bir ilişki oluşturmak, onları, gereksinimlerini ve isteklerini yakından tanımak. Doğru gayrimenkulü sunmak ve satın alma sürecinde rehberlik ederek işlerini kolaylaştırmak. Aslen işin büyük bir kısmını Kıbrıs’a ulaşmadan önce halletmiş oluyoruz.

Yatırımcılarınız çoğu zaman hangi ülkeden ve ne benzer biçimde yatırım istekleri bulunuyor?

Yatırımcılarımızın büyük çoğunluğu İskandinav ülkeleri ve Şimal Avrupa’dan. Aynı yoğunlukta olmasa da Cenup Avrupa ve Orta Doğu’dan da yatırımcılarımız var.

Müşterilerimizin pek bir çok yüksek yatırım getirisi potansiyeli olan yazlık ev yada 2. Ev ile ilgileniyorlar. En büyük beklentileri satın aldıkları gayrimenkulün kıymet artışı. Buna ek olarak bazılarının iyi bir kira getirisi beklentisi de bulunmakta.

Onlarla iyi mi irtibata geçiyorsunuz? Pazar payınızı arttırmak için bir düşünceniz var mı?

Temel olarak websayfamızı çağdaş ve mütevazi bir tasarımla kurguladık. Kolay anlaşılır ve yüksek performanslı olmasına ehemmiyet veriyoruz ve devamlı geliştiriyoruz. Normal olarak içeriklerimizi de devamlı güncelleyerek müşterilerimizin gereksinim duydukları doğru bilgilere ulaşmasını sağlıyoruz.

Pazarlama faaliyeti olarak da toplumsal medya, reklam ve mail gönderimi benzer biçimde dijital pazarlama araçlarına başvuruyoruz. Ek olarak İskandinavya’da ürünlerimizi etken olarak pazarlayan acentelerimiz var.

Şu anda web sayfamız İngilizce ve İsveççe fakat kısa sürede başka lisanlarla da takviye etmeyi ve değişik ülkelerde acenteler ile emek harcamayı planlıyoruz.

“Gayrimenkul’un Kıymet Artışı ve Kalitesi Fazlaca Mühim”

Uzmanlık alanınız global yatırımcılar. Global yatırımcıların gayrimenkulden beklentileri neler? İstekleri ne yönde? Siz onları iyi mi destekliyorsunuz?

Yatırımcılarımız başta iyi bir kıymet artışı ile beraber, avantajlı ödeme koşulları ve doğal ki alışık oldukları iyi kalite Avrupa standardını bekliyorlar. Bunun yanı sıra rahat bir satın alma süreci ve her şeyin planlanan şekilde ilerlemesi de beklentileri içinde.

Biz yatırımcılarımızı başlangıçtan satın alma sürecini sonuçlandırana kadar her adımda destekliyoruz. Her türlü doküman ve bilgiyi sağlıyoruz, pazarlık aşamasında ve satın alma koşullarında destek oluyoruz. Ek olarak satın alma süreçlerine ve buna bağlı hukuki gereksinimlerine rehberlik ediyoruz.

 “Pandemi Sürecinde Emlak Sektörü Kendini Dijital Olarak Geliştirmek Zorunda Kaldı”

Şimal Kıbrıs gayrimenkul piyasası pandemi koşullarından meydana gelen kısıtlamalardan iyi mi etkilendi? Siz bu süreci iyi mi yönettiniz?

Öteki tüm sektörler benzer biçimde gayrimenkul sektörü de bilhassa burada sokağa çıkma yasaklarının uygulanmış olduğu ilk 6 ayda pandemiden negatif yönde etkilendi. Naturel olarak yabancı yatırımcılar gezi kısıtlamaları ve sınırların kapatılmasının etkisiyle gezi edemez duruma geldiler. Bir öteki unsur ise global finansal kriz ile dünya ekonomisini etkileyen belirsizliğin satın alma karalarının ertelenmesine yol açması oldu.

Pozitif yönden bakacak olursak, tüm emlak sektörü satış ve pazarlama mevzusunda yeni yollar ve yöntemler deneyerek daha yaratıcı süreçler bulmak mecburiyetinde bırakıldı. Sözgelişi inşaat şirketleri projeleri için artık 360 aşama sanal turlar, videolar ve online tanıtımlar benzer biçimde daha yüksek kalitede dijital araç-gereç üretiyorlar. Bu her açıdan pozitif bir gelişme.

Ikimiz de sektördeki hepimiz benzer biçimde durumla başa çıkmak için yaratıcı çözümler bulmaya yönlendik. Muhtemelen bunlardan bazılarını pandemiden sonrasında da kullanmaya devam edeceğiz.

“Emlak Sektöründe Son 6 Ayda Hareketlilik Başladı”

Dünyada kısıtlamaların kalktığı bu zamanda sektörde hareketlilik hissediyor musunuz? Pandemi öncesine kıyasla satın alan profilinde bir değişim var mı? Şimal Kıbrıs emlak sektörü için öngörüleriniz nedir?

Kesinlikle, bilhassa son 6 aydır satın alan potansiyelinde gözle görülür bir artış oldu.

Alan kişi profilinin değiştiğine inanmıyorum fakat gezi kısıtlamaları, ülke girişlerinde her ülkenin değişik belgeler istemesi, kontrol zorunlulukları benzer biçimde faktörler başta yaşı ileri olanlar olmak suretiyle müşterileri etkiliyor.

Son yıllarda yükselmekte olan satın alan taleplerinin bilhassa son zamanlarda sayısı artan çevre dostu ve yüksek kalite projeler ile artmaya devam edeceğine inanıyorum.

 “İskandinav Ülkesinden Gelenler İçin Deniz ve Tabiat Vazgeçilmezdir”

Global yatırımcını Şimal Kıbrıs’tan beklentisi nedir? Ne benzer biçimde detaylara ehemmiyet veriyorlar?

Kıbrıs şahane havasıyla, güzel plajları ve Kristal sularıyla, leziz yiyecekleri ve sıcakkanlı insanoğlu ile devamlı gezim açısından ön planda bir yer olmuştur.

Yatırım düşünen insanların değişik kişisel hedefleri ve istekleri olur. Bilhassa İskandinav ülkelerinden gelen yatırımcılar için denize ve doğaya yakınlık mühim bir tercih nedenidir. Deniz manzarası ve dışarıyı uzun süre kullanmaya imkân tanıyan büyük teraslar da önemlidir.

“Şimal Kıbrıs Avrupa Ülkelerinin Stresinden Uzak, Dinlenebilecekleri Bir Bölge”

Sizin görüşünüze bakılırsa global yatırımcının Şimal Kıbrıs’ta yatırım yapmasının başlıca sebepleri nedir? Tercihlerinin sebebi avantajlı fiyatlar mı yoksa başka sebepleri de var mı? 

Bilhassa öteki Akdeniz ülkeleri ile kıyasladığınız süre avantajlı fiyatlar daima etkilidir.  Fakat bunun yanı sıra başka faktörler de rol oynuyor. Kıbrıs, İskandinav devletlerinde ve pek oldukca Avrupa ülkesinde yaşanmış olan stresli yaşam tarzından uzak,   rahatlık içinde bir yaşam vadeden aden benzer biçimde bir ada.  Burada taze mahalli ürünler ile sıhhatli beslenebilir, dışarıda aktivitelere katılabilir yada terasınızda oturup sevdiğiniz kitabı okuyarak rahatlayabilirsiniz. İnsanlar kim olursanız olun size saygılı ve hürmetkâr davranırlar.

 Yaşam tarzını ön plana çıkaran gayrimenkuller sizin uzmanlık alanınız ve pek oldukca ülkeden alıcılara ulaşıyorsunuz. Şimal Kıbrıs’ın marka kıymetini arttırmak ve buna bağlı olarak satış hacmini yükseltmek için sizce neler yapılmalı?

Şimal Kıbrıs hızla gelişen genç bir ülke. Bunu bizzat kendim gözlemleyebiliyorum. Daha çok yatırımcı ve bilhassa kaliteli yatırımcıyı buraya çekmek için modernizasyona gereksinim bulunduğunu düşünüyorum. Daha iyi yollar, yol aydınlatmaları çağdaş kamu taşımacılığı, günümüze uygun çağdaş kurumlar, süratli web ve doğal olarak ümit ederim ki yakın gelecekte direkt uçuşlar bunlardan bir kaçı.

Statükoyu bozmak ve dünyaya Şimal Kıbrıs’ın gerçek yüzünü göstermek için Şimal Kıbrıs’ın marka olarak internasyonal pazarlanması gerektiğine inanıyorum. Biz bunu şirket olarak senelerdir yapıyoruz fakat doğal ki kendi başımıza kafi değiliz. Bunun hepimiz tarafınca bilhassa devlet otoriteleri tarafınca yapılması gerekir.

Yatırım yapmayı düşünenler için mesajınız var mı?

Şimal Kıbrıs’ı her insana tavsiye ediyorum. Güzel doğası, kristal benzer biçimde berrak denize yakın olmak, leziz organik yemekler, güvenli bir yaşam ve hepsinden önemlisi size devamlı evinizde hissettirecek sıcakkanlı insanoğlu. Burada oldukça makul fiyatlarla iyi bir yaşam sürebilirsiniz.

Öteki Akdeniz ülkelerine bakılırsa fiyatlar ciddi olarak daha düşük fakat her geçen yıl artmakta. Yüksek bir yaşam standardı ile iyi bir yatırım getirisini birleştirmek isteyenler için gayrimenkul yatırımı yapmak oldukca iyi bir düşünce.

Global yatırımcıların Şimal Kıbrıs’ı dijital dünyada Türkçe, İngilizce ve Rusça dillerinde araştırmalarını, inşaat firmaları ve projelerini takip edebilmelerini ve gelişimleri kolaylıkla okuyabilmelerini elde eden Kıbrıs Emlak Merkezi için yorumunuz.

KEM Şimal Kıbrıs emlak sektörü hakkında data ve haberleri ile çağdaş ve mühim bir kaynak. Bu tam olarak global yatırımcının sektördeki gelişimleri takip etmesi, rehberleri ve ergonomik önerileri okuyarak emlak sektörü hakkında bilgilenmesi için gereksinim duyduğu bir şey.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.