DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
15°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Veles Property Direktörü Julia Özerce Rus Yatırımcıların Şimal Kıbrıs İlgisini Yorumladı

Veles Property Direktörü Julia Özerce Rus Yatırımcıların Şimal Kıbrıs İlgisini Yorumladı
22.09.2023 11:39
5
A+
A-

Rusya – Ukrayna savaşı dünya için büyük bir kriz, fakat Akdeniz’in incisi Şimal Kıbrıs için fırsata dönüşür mü? Alıcılar ne düşünüyor, Şimal Kıbrıs niçin ön plana çıkıyor? Bölgeyi ve yatırımcı profilini yakından tanıyan Veles Property Direktörü Julia Özerce Kıbrıs Emlak Merkezi’ne konuk oldu.

julia-ozerce-veles-esnterprises-property-kıbrıs-emlak-merkezi

Şimal Kıbrıs emlak ve inşaat sektörü için Rusça konuşan ülkelerden gelen yatırımcılar son yıllarda büyük ehemmiyet taşıyor. Konut alıyorlar, yaşamaya geliyorlar, hatta iş kuruyorlar… Fakat Rusya ile Ukrayna içinde başlamış olan cenk, Akdeniz’in sessiz ve güvenli adası Kıbrıs’a kadar tesirini göstermeye başladı. Bilhassa de fiyat avantajıyla adanın öne çıkan kısmı Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne…

KKTC gayrimenkul pazarının iki potansiyel hedef kitlesi Rusya ve Ukrayna’nın karşı karşıya gelmesi, satışları iyi mi etkisinde bırakır?

Bir yanda başlamış olan finansal yaptırımlar, öteki yanda yaşamak için aranan rahat bir lokasyon…

Bu bir kriz mi KKTC için, yoksa doğru yönetilirse fırsat mı?

Hem Rusya, hem de Ukrayna pazarını iyi bilen, Rusça konuşan ülkelerden gelen yatırımcılara uzun senelerdir hizmet veren Veles Property Direktörü Julia Özerce ile konuştuk bu mevzuyu.

Şimal Kıbrıs’ın global yatırım platformu Kıbrıs Emlak Merkezi’nde yabancı yatırımcıların KKTC alışkanlıkları ile başladık, savaşın etkilerini de masaya yatırdık.

Röportajda sektörü yakından ilgilendiren analizler ve mesajlar var.

İyi okumamalar…

“Ruslar, Girne’yi Yaşamak İçin, İskele’yi Dinlence İçin Değerlendiriyor”

Şimal Kıbrıs’taki Rus kitleyi tanıyarak başlamış olalım. Sayıları ne kadar? Yatırım için mi alıyorlar, yaşamak için mi? Averaj bütçeleri iyi mi? Favori bölgeleri neresi?

Sayılarını tam olarak söyleyemem sadece ülkeye giriş çıkışlarına bakılırsa konuşursak ortalama 10-15 bin Rusça konuşan ülke vatandaşı Şimal Kıbrıs’ta yaşıyor. Sayı turistlere göre değişiklik gösterir doğal olarak ki.

En popüler bölgeler ise Girne ve İskele. Girne bölgesini yaşamak için, İskele bölgesini dinlence için değerlendiriyorlar.

“İskele’den Konut Alanlar Sonrasında Girne’yi Tercih Ediyor”

İskele’de yaşamak için ev alıp Girne’ye geçen de oldukça müşterimiz var. İskele’de dinlence için ev alıyorlar, sonrasında yaşamaya başlıyorlar, yaşamaya başladıklarında fark ediyorlar ki; Dinlence için güzel sadece çocuklarla yaşamak için Girne kadar avantajlı değil. Okul uzak, alışveriş uzak derken Girne’de konut araştırmaya başlıyorlar.

“Yüksek Bütçeli Yatırımcılar Girne’de”

Ek olarak gelir grubuna bakılırsa ayırırsak, yüksek gelire haiz olanlar Girne’yi, daha düşük gelire haiz olanlar ise İskele’yi tercih ediyor. Uygun emlak mevzusunda İskele tercih ediliyor. Bunun yanında yatırımından para kazanmak isteyen de İskele’yi tercih ediyor. Bundan dolayı İskele’de emlak tutarları daha uygun ve yatırım amaçlı düşünüyorlar.

Girne, İskele’ye bakılırsa daha oturmuş bir piyasaya haiz. Fiyatlar doygunluğa ulaşmış durumda buraya hepimiz giremiyor.

İskele’de büyük projeler daha oldukça olanaklı siteler yapılıyor sadece Girne’de bunlar yok.

Bilhassa Rusça konuşan pazar yatırımı İskele’ye, yaşamaya Girne’ye geliyorlar.

“Rusya-Ukrayna Savaşı Kısa Dönemde Ödeme Zorluğu Yaşatıyor”

Savaşın başlamasıyla neler değişti? Bilhassa finansal yaptırımların başlaması iyi mi etkiliyor?

Biz şu an kısa dönem tesirini görüyoruz. Swift ve visa kartların kapatılması sebebiyle şuan ödeme yapamıyorlar. Satın aldıkları gayrimenkulün taksit ödemesi geldi sadece taksitlerini ödeyemiyorlar ya da yeni alım yapamıyorlar.

Bunun birkaç çıkış yolu var. Birincisi Kazakistan’a gidip, orada bir hesap açıp, Kazakistan üstünden taksitlerini gönderebilirler.

İkinci çıkış yolu da kripto para ile ödeme ve bu yol daha popüler oldu. Yeter ki ellerinde nakit olsun. Para bankadaysa birazcık sorun yaşıyorlar gönderimde. Ya da bankaya gidip nakit çekiyorlar, kripto para satan yerlerden de alım yapıyorlar.

“Ruslardan Yatırım Patlaması Bekliyoruz”

Tamamı kısa dönem tesiri, yalnız 3-4 hafta sonucunda bunlar yaşanıyor.

Bu yaptırımlar sonucunda ilerleyen dönemde talep iyi mi olacak derseniz; Bizim acentemize gelen talep bile 3-4 kat arttı. Uzun dönemde biz bunun artılarını göreceğiz. Rusya’da yaşayan insanoğlu, yönetimin sıkı olmasından ve her şeyin kapanmasından dolayı Rusya’dan çıkmaya çalışıyorlar. İlkbaharda ve yaza doğru o taraftan daha çok yatırım göreceğiz.

“İnşaat Firmaları Esnek ve Anlayışlı Davranıyorlar”

Ödeme bekleyenler durumu iyi mi karşılıyor? Mesela taksit alacağı gelen inşaat firmaları yönetim edecek mi süreci? Yoksa alacağı için ısrar edenler var mı? Kısaca bu da bir kriz sebebi olur mu?

Kriz ortamı yaratılmayacak. Hepimiz yönetim ediyor, durum ortada bu sebeple. Biz esasen 2 senelik korona krizi yaşadık ve o daha kötüydü. Her insanın evlere kapanmış olduğu, kimsenin ödeme yapamadığı dönemde bile inşaat firmaları problem yaşatmadı insanlara. Esnek ve anlayışlı davrandılar.

Bu da kısa bir dönem, her insana data gidiyor taksit ödemesi ile ilgi sadece esnek davranıyor ve zorlamıyorlar. Müşteriler de bir yolunu bulacaklar ne olursa olsun. Bu ay değil de bir ay sonrasında ödeyecekler.

“Cenk Sonrası Şimal Kıbrıs’a Olan İlgi Arttı”

Size gelen dönüşler iyi mi? Yatırımcılar telaşlı mi, endişeli mi? Siz bu zor süreci iyi mi yönetiyorsunuz?

Fazlaca telaşlı değil kimse. İstekler çoğaldı ve biz daha yoğun çalışıyoruz. İnşaat şirketleri de müşteriler de telaşlı değil. Hatta inşaat firmaları gelecek olan öğrenci hazırlanmaya başladı bile bizim benzer biçimde. Bizimle o pazarda olmak için de görüşmeler talep ediyorlar.

Ani bir çöküş var mı evet fakat birkaç ay sonrasında bu düzelecek.

“KKTC’de Ruslara Karşı Bir Yaptırım Yok”

Dünyanın birçok noktasında finansal yaptırımların haricinde Rus halkına uygulanan değişik bir engelleme başladı. İş insanları, sporcular, hatta öğrenciler mağdur… KKTC’de var mı bu şekilde bir durum?

Şu an insanlara bu şekilde bir yaptırım yok ve olmayacağına inanırım. Buranın devleti ve yaşayan halkı bu şekilde bir yaptırıma müsaade etmezler.

Bir tek dikkatli olunması ihtiyaç duyulan bir mevzu var. Gelen insanoğlu bu ayrımcılığı yapıyor. Gelen Ukraynalılar Ruslara hakaret ediyorlar, bu şekilde vakalar yaşanıyor. Senin fotoğrafını yayınlayıp fena sözler de söylüyorlar, biz polise haber veriyoruz bu sebeple polis müdahale etmezse yayılır bu ve bu şekilde bir durum yaşanmamalı. Biz Şimal Kıbrıs’ta yaşıyoruz, buranın kurallarına bakılırsa yaşıyor ve hayatımızı düzenliyoruz, saygımız sonsuz. Her insanın ona bakılırsa davranması gerekiyor.

“Hepimiz Rus Pazarına Hazırlanmalı”

İşte bu durum, büyük bir Rus kitlenin Şimal Kıbrıs’a yönelmesi için fırsat olur mu?

Kesinlikle bir fırsat olacak. Bunun etkilerini ilkbaharda ve yazları göreceğiz esasen. Sektör inanılmaz bir potansiyel elde etti.

“Şimal Kıbrıs İş İçin de Tercih Ediliyor”

Son günlerde Rusça sayfamızda Kıbrıs’ta yatırım ve şirket kurma içerikleri oldukça inceleniyor.  Önereceğiniz iş kolları var mı? Ve iş kurma sürecinde nelere dikkat etmeleri gerekir?

Bizlere de oldukça talep geliyor. Aslına bakarsanız Veles Enterprises olarak bir bölümümüz iş kurmayla ilgileniyor. İş kurma, oturma izinleri, insanları buraya taşıma ve yerleştirme işleri mevzusunda hizmet veriyoruz.

Bir tek Rusya değil Ukrayna’dan da bu talepler var.

Bilhassa IT, tasarım benzer biçimde online çalışan, yabancı pazarla çalışan firmalar şu an güçlük çekiyorlar ve başka bölgelere taşınıyorlar. Şimal Kıbrıs da tercih ettikleri bir bölge. Ikimiz de insanlara bu mevzuları konu alıyor ve onlara bu hizmetleri de veriyoruz. Tüm bu detaylı emek vermeyi ortalama 1 ay içinde tamamlıyoruz. Kısaca yalnız ev satmıyoruz. A’dan Z’ye hizmet veriyoruz.

Kıbrıs emlak sektörü için Rus pazarı mühim bir hedef kitleydi.. Bilhassa de inşaat sektörü için… Cenk ile beraber birçoğunun pazarlama planı durdu… Sizce süreç iyi mi işleyecek? Ne yapmalarını, iyi mi bir yol izlemelerini önerirsiniz?

Pazarlamada hız kesmeden devam etmeliler. Sadece bilmiyoruz 1 ay sonrasında Rusya’da yaşayan insanoğlu bizi ne kadar görebilecek? Sözgelişi Instagram, Feysbuk, Whatsapp kapalı, insanoğlu kullanamıyor.

Dolayısıyla 1 ay sonrasında bizim IP orada açılacak mı, bilmiyoruz. Yandex bizlerden reklam kabul edecek mi, Rusya kendini ne kadar kapatacak dünyaya karşı bunu da bilmiyoruz. Dolayısıyla bunun için net konuşmak mümkün değil şu an için. O yüzden açıkken, bu fırsatı iyi değerlendirmek gerekir.

“Rus Piyasası Devam Edecek”

Kıbrıs Emlak Merkezi ziyaretçileri için mesajınız nedir?

Umudunuzu kaybetmeyin,

Sıkı çalışın.

Rus piyasası o şekilde ya da bu şekilde devam edecek. Ülke kendi kendini topyekün kapatmazsa insanoğlu bir yolunu bulup buraya gelecektir.

Rusya’da yaşayan 140 milyon insan var hepsi buraya gelmiyor belirli bir kısmı geliyor. Fakat şunu belirtmek isterim, bu yıl daha oldukça insan gelecek. Buna hepimiz hazırlanmalı. Bu yıl satış patlaması yaşanacak.

Bana bilgilendirme fırsatını verdiğiniz ve sektörde fark yaratan bu hususi çalışmanız için de oldukça teşekkür ederim.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: julia özerce, velesEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.