DOLAR
32,2598
EURO
35,0608
ALTIN
2.468,83
BIST
10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Cumartesi Hafif Yağmurlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Yabancıya 4 konut satış hakkını KKTC emlak ve inşaat profesyonelleri Kıbrıs Emlak Merkezi’ne yorumluyor!

Yabancıya 4 konut satış hakkını KKTC emlak ve inşaat profesyonelleri Kıbrıs Emlak Merkezi’ne yorumluyor!
28.10.2023 10:43
1
A+
A-

Kıbrıs inşaat ve KKTC emlak sektörü için dikkat çeken bir haber var. Yabancı yatırımcı 4 konut satın alabilecek. Peki bu düzenleme ekonomiye ve piyasaya iyi mi yansıyacak? Sektör profesyonelleri gelişmeyi Kıbrıs Emlak Merkezi’ne değerlendirdi.

Koronavirüs sonrası toparlanmaya çalışan emlak ve inşaat sektörü için güzel haber İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars’tan geldi.

Bakan Baybars, senelerdir sektör temsilcilerinin dile getirmiş olduğu ve ısrarla talep etmiş olduğu “yabancı yatırımcının satın alma hakkı” limitinin, istenildiği şeklinde 1’den 4’e çıkacağını duyurdu.

Kıbrıs’ın ilk ve tek emlak haber portalı Kıbrıs Emlak Merkezi olarak hızlıca abonelerimize, üyelerimize ve ziyaretçilerimize duyurduğumuz bu gelişme, oldukça dikkat çekti.

Bazısına gore geç kalsa da, pozitif tesir yaratacak bir düzenlemeydi.

Peki Kıbrıs emlak ve KKTC inşaat sektörüne yön veren adlar yabancı yatırımcının 4 konut satın alabilme hakkını iyi mi değerlendirdi?

Kıbrıs Emlak Merkezi kurumsal üyelerine, emlak ve inşaat sektörünün profesyonellerine sorduk.

[ilgili haber=’4700′]

İşte Kıbrıs Emlak Merkezi’ne hususi ilk değerlendirmeler.

“4 Konut Sonucu, Bu Dönem İçin Ciddi Bir Nefes”

Onur Bozkurt – Northernland Construction Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Vatanımızda uzun bir süredir, her sektörde olduğu şeklinde, inşaat sektöründe de bir belirsizlik yaşanıyor. Bir oldukca ülkeden değişik olarak, bizim devletimizde inşaat sektörü lokomotif sektörlerden biri haline geldi.

Eskiden, yalnız yerli vatandaşları konut sahibi yapma özelliği olan sektör, şimdi, dünyanın 50’den fazla ülkesine gezim sektörünün dinamiklerini de içinde barındıran bir sürece evrildi.

Bu, hem de gezim ve eğitim sektörü şeklinde, ciddi bir istihdam ve yan sektörleri besleyen bir merkez haline gelinmesine niçin oldu.

Pandemi sebebiyle daralan ekonomik yapı, inşaat sektöründe pazarlamanın önemini bizlere konu alıyor. İnsanlar, güvenli ülkelerde, güvenli ortamlar arıyor.

KKTC, bunun için biçilmiş kaftan. Düşünün, hem dünyanın en temiz ülkesi, hem de otel kalabalığında kalmak zorunda değilsiniz.

Bundan dolayı, yabancıların emlağa olan ilgisi artıyor. Hem yabancı emlak yatırımcısı hem yabancı konut olmak isteyenler için, alınan 4 konut sonucu, bu dönem için ciddi bir nefes. Ülkenin, oluşacak dış tecim açığı için bu zamanda emlak sektörü nefes olacak. Gezim ve eğitim sektörünün kaybı, inşaat sektöründen karşılanabilir, yan sektörler istihdam ve gelir anlamında ciddi bir doyuma ulaşabilir.

Hükümetin almış olduğu bu kararın arkasından, biz de projelerimizi, çevreyi korumuş olan, kollayan, ülkenin organik yapısını bozmayacak şekilde, hatta olduğu ortama güzellik katacak noktada inşaa etmek için kolları sıvadık.

Bu karar, ekonomik akla uygun, ülkenin gelişimine katkı sağlayacak, dünyada daha oldukca insan tarafınca ziyaret edilmesine niçin olacaktır.

“Uçuşların Açılmasıyla Satışlar Hızlanacak”

Ceren Köse – Yapım İnşaat Pazarlama ve Satış Direktörü

Yabancı yatırımcının Kıbrıs’a yatırım yapmasının önünü açmak devamlı pozitif bir tesiri oluşturur. Bu adımda onlardan birisi. Doğal olarak ki piyasaya daha çok nakit düşmesi her Kıbrıslı iş insanının birinci önceliği ve bence uçuşlar açılınca bu kararın tesirini daha çok hissedeceğiz. Senelerdir bu düzenlemeyi bekleyen birçok yatırımcımızın, hızlıca yatırımlarını yapacağını biliyoruz. O yüzden uçuşların açılmasıyla, doğru projelerde satışlar hızlanacak.

“Bölge Kısıtlamaları Da Kalkmalı”

Ümit vehit – Euro-Mediterranean Investment Company (EMIC) Direktörü ve CEO’su

Yabancı ülke vatandaşlarının konut alma izninin 4 adete çıkartılması güzel bir başlangıç ve memnuniyetle karşılıyoruz.

Sadece tek başına bu kararın kafi olmadığı inancındayız. Yabancı alıcıların konut alım süreçlerinin devlet nezdinde kolaylaştırılması ve hızlandırılması gerekiyor. Müteahhitler Birliği’nin de daha ilkin değindiği şeklinde yabancı alıcıların artık kent merkezlerinde kalan bölge kısıtlamaları ile ilgili düzenlemeler çabuk şekilde yapılmalı ve günümüze uygun uygar bir hale sokulmalıdır. Özetle satın alım altyapısının iyileştirilmesi, ilgili konut satışlarını da daha süratli ve mümkün kılacaktır.

Ek olarak, 1 tane yada daha çok konut almak isteyen insanlarımızı da mali anlamda güvende tutmamız gerekmektedir. Ağır finansal yük ve pandemi sürecini yaşayan insanlarımız için çeşitli mali açılımların gerçekleştirilmesi gerekiyor. Mesela bankalarımız ile ortaklık halinde “ucuz maliyetli” uzun vadeli konut kredisi (mortgage) hazırlanması suretiyle hem alıcılara ödeme kolaylığı getirilmeli hem de piyasaya nakit girdi sağlanmalıdır. Bilhassa yerli alıcılarımız nezdinde sağlanacak olan uzun vadeli konut kredisinin süratli bir toparlanmaya sebep olacaktır.

Özetlemek gerekirse söyleyecek olursak, alınan karar olumludur sadece pratikte anlam kazanabilmesi için lüzumlu düzenlemelerin hızlıca yapılması icap ettiğini düşünüyoruz.

“Doğru, Fakat Geç Kalınmış Bir Karar”

Taşkın Ağaoğlu – Latifoğlu Development Direktörü

Bizce yabancı alıcıların 4 konut edinebilmesi pozitif bir karardır. Zira 1 konuttan fazla alım yaparak toplu yatırım yapmak isteyen yatırımcıların, 1 konut alabiliyor olması yatırım yapmaların önüne geçebiliyordu ya da alım yapmış olup tapu alamamalarına ve bu durumdan da rahatsız olmalarına sebep oluyordu. Bu şekilde bu rahatsızlığın bir nebze önüne geçilmiş olunur ve toplu yatırım yapmak isteyen alıcının önü açılabilir. Fakat bu uygulamanın yatırımcının oldukca olduğu zamanlarda ve yerlerde ekonomiye katkısı daha oldukca hissedilir. Şu anda yatırımcıların ülkemize gelemiyor olduğu hepimiz tarafınca biliniyor. Alıcının olmadığı yerde ve zamanda 10 konut satışına bile izin verseniz kimse için bir yararı olmaz. Biz sonucu doğru fakat geç kalınmış bir karar olarak görüyoruz.

“Sektöre Katkısı Büyük Sadece Kendi Vatandaşımızı da Unutmamalıyız”

Hüseyin Sadeghi – H&B Gayrimenkul Brokerı

2022 yılına kadar olması devletimizde gezim sektörü kadar mühim olan inşaat ve emlak sektörüne pozitif yansıyacaktır. İnşaat ve emlak sektöründe 70-80 tane paydaş var, yan kol var.

Sektöre katkısı büyük olacaktır bununla beraber yatırımcılar için ticari konut satın alması da pozitif tesir yaratacak bulunduğunu düşünmekteyim Sadece doğal ki ticari mevzusunda bazı kıstaslar ve kurallar olması gerekir. Suistimallere açık olmasın diye.

Yabancıya 4 konut satışı herkesi sevindirdi bizi de sadece unutmamız ihtiyaç duyulan bir mevzu var. O da kendi vatandaşımız. Bilhassa ilk kere ev alacak olan yurttaşlarımızın desteklenmesi gerekiyor. Türkiye’de faiz oranları 0,68’dir. Burada o denli düşürmek mümkün olmayabilir sadece devlet bunu süspanse ederse evsiz vatandaşımız kalmayacaktır. 10 yıl vade imkanını 15 yıla çıkarırsak ve faiz oranlarını düşürebilirsek daha yararlı olur. Müteahhitlerimizin elinde birçok yığın konut var. Yurttaşlarımız yaşamış olduğu bölgeye gore bu konutları alabilir ve gene ülkeye katkı sağlayabiliriz.

“Doğru Zamanda Atılmış Bir Adım”

Menteş Ceberrüt – Forman Development Koordinatörü

Bu kararın sektörümüze kesinlikle pozitif yansıyacağını şeklinde değerlendiriyoruz. Bu düzenleme ile Covid-19 döneminde güvenli ülke statüsünü yakalayan devletimizde gayrimenkul almak isteyen yabancı yatırımcı ve buraya taşınmak isteyen yabancıların önü daha da açılmış oldu. Sektörü canlandıracak, elde olan konut arzına olan talebi canlandıracağını düşünüyoruz. Firmamıza olan tesirinin de, yaptığımız lüks ve marka projeleri tercih edecek olan yabancı yatırımcılara olan satışlarımızın artacağını düşünüyoruz. Özet olarak sektör için pozitif, doğru ve zamanında atılmış bir adım bulunduğunu düşünüyoruz

“Mal Alım İzin Süreci de Hızlandırılmalı”

Songül Çoban – Lock On Cyprus Brokerı

Yabancı yatırımcıya 4 konut satışının, sektöre pozitif yönde bir tesir edeceğini söyleyebilirim. Doğru adımları atmamız halinde firmamız açısından da pozitif yansımalarının olacağını düşünüyorum. Yabancılar için mal alım izinlerinin daha süratli sonuçlandırılması da gerekmektedir.

“Daha Net Satışlar Yapılabilecek”

Hakan Eren – High Hills Development Direktörü

Yabancı yatırımcıya 4 konut satışı düzenlemesi oldukca yerinde ve yararlı olacaktır. Aslına bakarsan yasadaki mevcut boşlukları kullanarak çoklu satış yapılabilmekteydi, vekaletler ya da eş dost üstüne meydana getirilen satışlar. Sadece bu devamlı yatırımcı üstünde tedirginlik yaratıyordu. Yasa olarak direkt 4 satış verilmesi halinde bu tereddütlü durum ortadan kalkıp daha net satışlar yapılabilecek.

“Mühim Olan Yatırımcıya Dürüst Davranılması”

Nadir Meta – Emlak Dünyası Brokerı

Yabancı yatırımcıya 4 konut satın alabilme hakkının verilmesi ülkemiz için mühim bir gelişme.. Pandemi sonrası güvenli ülke apoletini takan Şimal Kıbrıs son günlerde yabancı yatırımcının radarına girmiş durumda.. Bu alınacak olan karar ne olursa olsun satışları pozitif yönde etkileyecektir.. Fakat bunun yanında devletimizde kolayca yaşamaları için gerkekli hakların verilmesinde de düzenlemeler yapılması gerekiyor.. Böylelikle mevcud talep daha da arttırılabilir.. Ülke ve emlak sektörü için pozitif bir karar.. Mühim olan emlak ofislerinin gelen yatırımcıya dürüst davranması ve bu talebin sürdürülebilir bir yapı içinde devam etmesi.. Aksi takdirde konut alma hakkı oldukca daha çok olsa da yatırımcıyı ülkemize çekmek pek de kolay olmayacaktır..

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.