DOLAR
32,2674
EURO
34,7489
ALTIN
2.395,82
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Çok Bulutlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C

Zelzele sonrası Kıbrıs konut projesi seçerken bu sorulara yanıt mühim!

Zelzele sonrası Kıbrıs konut projesi seçerken bu sorulara yanıt mühim!
06.09.2023 22:54
3
A+
A-

Konut projesi oldukca, peki zelzele sonrası doğru proje iyi mi bulunur? Şimal Kıbrıs’ın global yatırım platformu Kıbrıs Emlak Merkezi olarak, yatırımcılara bu süreçte güvenli tercihin yolunu çizmeleri için birkaç tüyo paylaşıyoruz.

İnsanoğlunun doğasında var. Tehlikeyi tarif olarak bilse de, yaşamadıkça hep kendinden uzak zanneder. Tıpkı zelzele şeklinde.

Depremi biliyoruz, adım adım yaklaştığını bilimsel raporlarla görüyoruz, fakat düne kadar hep yok saydık.

Türkiye’de meydana gelen ve Melekler Ekibi ile Şimal Kıbrıs’ın yüreğini dağlayan zelzele sonrası kaygı bu kez gündemde.

Fay haritaları paylaşılıyor, risk bölgeleri açıklanıyor, binalarda ve kamu kurumlarında zelzele dayanıklılık testleri başladı.

Peki bu süreç yatırım ve oturum amaçlı konut almak isteyenleri iyi mi etkiliyor?

İlk anda korku, amaçsızlık, sonrasında da ürkü öne çıktı, birçok şahıs dünyevi hevesleri bir kenara bıraktı. Şimdilerde gene alım yapmak isteyenlerde kıpırdanma var. Fakat eskisi şeklinde ezbere hareket etmek istemiyorlar.

Daha ilkin bir eve girdiğinde fiyatına, ödeme koşullarına, manzarasına, yer döşemesine, kapı kalitesine takılanlar, artık başka sorular soruyor.

 

Konut Alırken Sorulacak Sorular

 

Kıbrıs’ın global yatırım platformu Kıbrıs Emlak Merkezi olarak son günlerde bu mevzuda oldukca fazla talep ve sual alıyoruz. Alıcılar Şimal Kıbrıs ile hala ilgili, fakat merak ettikleri var. Ikimiz de diyoruz ki, alım için masaya oturduğunuzda doğru soruları mesele, yanıtları görüştüğünüz firmadan alın.

Nedir bu sorular?

 

  • Zemin Etüdü: Türkiye’de görüyoruz. Dere kenarına bile evler yapılmış oldu. Adıyaman’da, Şanlıurfa’da sel aldı götürdü. Şimal Kıbrıs’ta da bilimsel dayanaktan oldukca, manzaraya yakınlığı yada fiyatın uygunluğu tercih edilen kriterlerden. O yüzden tercih edeceğiniz projenin zemini, kim bilir inşaat halletmeye bile asla uygun değil. O yüzden firmadan zemin etüdünü isteyebilirsiniz.

 

  • Proje Ruhsatı: Maalesef son yıllarda inşaat proje ruhsatı olmadan, proje satan o denli oldukca şirket var ki. Mesela denize haddinden fazla yakın proje, ÇED raporu alamıyor. Fakat takır takır satıyor. Bundan dolayı o dönem hükümette kim var ise, o tarafın desteğini arkasına alıp yola devam ediyorlar. Ruhsatı, kısaca inşaat izni olmadan meydana getirilen projeyi sizce kim, iyi mi denetleyebilir? Sistemin kontrolünden çıkıp, müteahhidin, hatta ustanın insafına kalırsınız. Proje ruhsatını görmeniz sizin için yararlı olabilir.

 

  • İnşaat Tecrübesi: Gene düne kadar satış temsilcisinin ezber cümleleri kafi oluyordu. Fakat artık daha teknik bilgiler sorabilirsiniz. O yüzden inşaat tecrübesi olan biriyle oturmak isteyebilirsiniz. Hem kişinin tecrübesini, hem de firmanın tecrübesini sorgulayın. Hatta daha ilkin teslim etmiş olduğu konut projelerini inceleyin. Bundan dolayı son dönemde berberi de, tüpçüsü de, beyaz eşyacısı da inşaat işine girdi. Bundan dolayı bu işte para var. Ve tek amaçları daha oldukca para kazanmak.

 

  • Proje İnşaat İçeriği: Birçok şirket zelzele sonrası riski unutturmaya çalışırken, işine güvenen bazı firmalar müşterileri için proje bilgilendirme kitleri hazırladı. Projede kullanılan temel tekniklerinden beton çeşidine, denetip raporlarından çalışmış oldukları uzmanlara kadar detayların yer almış olduğu bir dosya sunumu yapıyorlar. Bunu görmek alıcının haklarından biri. Talep edin.

 

Görüyoruz ki hem Şimal Kıbrıs’ta, hem de Türkiye’de denetim mekanizması üstüne düşeni yapmıyor. İş gene vatandaşın başına düştü.

O yüzden bu süreci eğer alıcılar doğru yönetirse, inşaat sektöründe ciddi bir filtreleme olacak. İşi bilmeyen, tek amacı daha oldukca para kazanmak için derme çatma proje geliştirenler sistemden elenecek.

Ihmal etmeyin ki zelzele değil, bilinçsizlik öldürür.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

 

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.